標題: 港隊須為捍衛香港廉潔而戰 [打印本頁]

作者: 拳王洛奇    時間: 2004-11-17 09:13 AM     標題: 港隊須為捍衛香港廉潔而戰

備 受 關 注 的 世 界 盃 外 圍 賽 中 國 隊 對 香 港 隊 的 賽 事 今 晚 舉 行 , 由 於 此 戰 不 但 決 定 中 國 隊 能 否 在 小 組 賽 出 線 , 還 關 係 到 中 國 足 球 運 動 的 前 景 和 內 地 與 香 港 的 關 係 , 在 如 此 沉 重 的 承 擔 之 下 , 外 界 有 關 此 場 比 賽 已 有 種 種 蜚 短 流 長 。 在 此 場 攸 關 甚 多 的 比 賽 開 戰 之 前 , 我 們 鄭 重 呼 籲 中 港 兩 地 足 球 隊 , 必 須 踢 一 場 乾 凈 、 公 平 、 完 全 體 現 兩 地 足 球 水 準 的 足 球 比 賽 , 而 不 是 讓 賭 波 、 政 治 及 種 種 亂 七 八 糟 的 其 他 因 素 , 玷 污 中 港 兩 地 足 球 的 聲 譽 , 玷 污 中 國 人 的 聲 譽 。 中 港 兩 地 足 球 隊 必 須 以 實 際 行 動 , 掃 除 那 些 不 利 的 傳 言 。

中 國 足 球 走 到 今 天 這 個 地 步 , 要 靠 與 香 港 隊 的 比 賽 來 決 定 自 己 的 命 運 , 而 且 在 比 賽 未 開 始 前 , 就 被 別 人 指 �� 鼻 子 警 告 不 要 胡 作 非 為 、 違 法 亂 紀 , 可 以 說 完 全 是 咎 由 自 取 、 自 作 孽 的 結 果 。

看 看 今 日 內 地 所 謂 最 高 水 準 的 中 超 聯 賽 , 球 隊 罷 踢 風 波 接 二 連 三 , 球 員 參 與 賭 波 和 吸 毒 事 件 屢 被 揭 發 , 中 超 各 大 俱 樂 部 投 資 者 不 滿 官 方 的 中 國 足 協 , 正 在 發 動 所 謂 足 壇 「 二 次 革 命 」 。

由 於 今 晚 比 賽 所 承 擔 的 東 西 太 多 , 如 今 有 的 人 熱 切 期 望 中 國 隊 能 夠 完 成 驚 天 的 大 復 活 , 更 多 的 人 則 在 詛 咒 中 國 足 球 隊 徹 底 死 去 ﹔ 有 的 人 堅 持 在 為 中 國 隊 加 油 助 威 , 也 有 人 在 真 心 鼓 勵 香 港 隊 全 力 抵 抗 。

今 晚 的 中 港 大 戰 , 誰 勝 誰 敗 都 不 是 最 重 要 ﹔ 一 場 賽 事 的 勝 敗 沒 有 什 麼 大 不 了 , 縱 使 失 去 一 次 出 線 權 , 也 無 傷 大 雅 ﹔ 然 而 , 一 個 國 家 、 一 個 地 區 的 聲 譽 , 卻 不 容 因 為 一 場 球 場 而 玷 上 污 點 . 因 此 , 我 們 希 望 兩 隊 的 球 員 都 能 踢 得 像 男 子 漢 , 而 不 是 將 不 切 實 際 的 希 望 , 放 在 香 港 隊 能 念 同 胞 之 誼 的 「 放 水 」 之 上 。

假 如 中 國 隊 最 終 無 法 掙 脫 被 淘 汰 的 命 運 , 也 只 能 怨 自 己 技 不 如 人 , 勇 敢 地 接 受 失 敗 , 讓 中 國 足 壇 該 來 的 大 地 震 來 得 更 猛 烈 些 , 讓 那 些 亂 七 八 糟 的 東 西 隨 �� 此 次 大 地 震 一 起 死 去 。

假 如 中 國 隊 當 真 借 屍 還 魂 、 起 死 回 生 , 昂 首 挺 進 了 八 強 賽 , 我 們 也 希 望 那 只 是 因 為 中 國 球 員 們 的 努 力 和 實 力 , 而 不 是 因 為 任 何 亂 七 八 糟 的 因 素 。 否 則 , 中 國 隊 只 能 在 以 後 的 國 際 比 賽 中 更 加 丟 人 現 眼 。

對 香 港 隊 , 我 們 最 希 望 球 員 在 展 示 足 球 公 平 競 爭 精 神 的 同 時 , 還 應 為 捍 衛 香 港 的 廉 潔 而 戰 。 雖 然 香 港 隊 有 2 比 1 戰 勝 過 國 家 隊 的 歷 史 , 也 有 過 大 敗 給 國 家 隊 的 歷 史 , 但 歷 史 已 成 為 過 去 。 如 今 的 香 港 隊 與 國 家 隊 存 在 差 距 , 這 是 事 實 。 我 們 希 望 香 港 球 員 在 今 晚 的 比 賽 中 , 竭 盡 全 能 去 完 成 代 表 香 港 的 責 任 , 去 捍 衛 香 港 人 引 以 為 傲 的 廉 潔 榮 譽 。

Copyright (c) Mingpao.com All rights reserved.
作者: Anonymous    時間: 2004-11-17 09:46 PM

喂~~~~~~~~~~
唔係下話
半場就輸 3:0
我冇得睇有線
堅定流呀?/
香港出副選??????????????????
穩守戰術半場輸 3 粒??
對中國喎
唔係對巴塞喎!!!!!!
作者: Anonymous    時間: 2004-11-17 10:15 PM

真係容許我爆下粗
5-0 喇~ 我!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 尸口中月!!!!!!!!!!!
有冇攪呀呀!!!!!!
邊有可能 5-0 呀???????
穩守喎???????????
巴塞都未必可以入到香港 5 粒..........
作者: 科    時間: 2004-11-17 10:20 PM

真係,有咩可能........................
毫不廉潔,實有手尾跟 :x
作者: Anonymous    時間: 2004-11-17 10:27 PM

WOOO
科威特好波
3-1 喇
入多幾粒!!!!
作者: Anonymous    時間: 2004-11-17 10:33 PM

范俊業救 12 碼呀~~~~~
嘩)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
作者: singdotcom    時間: 2004-11-17 10:37 PM

香港快d比人抄10:0 啦, 唔係就出局架啦. 反正輸5:0都比人話做馬架啦
作者: Anonymous    時間: 2004-11-17 10:39 PM

科威特個邊 5-1
唔知邊邊假 d
定兩邊都係真呢
作者: Anonymous    時間: 2004-11-17 10:40 PM

6-1 了~~~~~~~~~~~~~~~
科威特入 6 球了
作者: 科    時間: 2004-11-17 10:41 PM

科威特5比1 8O
香港再輸多D啦又要:twisted:
作者: 科    時間: 2004-11-17 10:42 PM

6比1!仲快過我reply 8O  
係咪科威特中場見中國贏緊3粒
即刻比$馬來西亞
作者: chicken    時間: 2004-11-17 10:43 PM

HK lets China get one goal,
then Malasia lets Kuwait get one goal too.
Both HK and Malasia have great teamwork!
But it seems that Malasia have better teamwork now...
作者: Anonymous    時間: 2004-11-17 10:43 PM

可能呢 4 隊波
都要係足球界消失
LOL

香港
中國
馬拉
科威特
4 隊一齊出局
作者: Anonymous    時間: 2004-11-17 10:45 PM

香港太早放水喇
激嬲左科足高層
即刻叫政府送返幾萬桶石油俾馬拉足總

換左 5 球返黎

以上所有只係 "8+1" up
如果要追究唔好搵我呀
lololol
作者: singdotcom    時間: 2004-11-17 10:45 PM

[quotefrom="科"]科威特5比1 8O
香港再輸多D啦又要:
香港輸多d, 馬拉仔又會輸多d
人地根本睇住你黎食
作者: 科    時間: 2004-11-17 10:46 PM

4隊一齊禁賽2年
作者: Anonymous    時間: 2004-11-17 10:46 PM

係我打打下上面d 野時
7-1 了
國足再見
作者: 科    時間: 2004-11-17 10:48 PM

可能輪到國足告人做馬
作者: Anonymous    時間: 2004-11-17 10:50 PM

呢邊箱
國足
6-0 喇

人地馬拉仔出副選兼打少個
贏 7-1
其實都唔係唔正常.....
作者: Anonymous    時間: 2004-11-17 10:52 PM

個邊馬拉仔仲勁呀原來
踢踢下龍門爛左
等你完左場
再慢慢造呀
LOLOLOL

真係犀利
假波之夜
作者: Anonymous    時間: 2004-11-17 10:54 PM

國足.....7-0
作者: Anonymous    時間: 2004-11-17 10:55 PM

原來馬拉仔個邊只係 6-1
國足而家只要
1 球!!
作者: blblblbl    時間: 2004-11-17 10:58 PM

haha man, can someone cap the two matches?

Putting the highlight of the 2 together will make the funniest  video online!
作者: 科    時間: 2004-11-17 10:58 PM

[quotefrom="Anonymous"]個邊馬拉仔仲勁呀原來
踢踢下龍門爛左
等你完左場
再慢慢造呀
LOLOLOL

真係犀利
假波之夜
:twisted: 哈哈...咁都得
呢招叫睇定黎食
作者: 科    時間: 2004-11-17 11:00 PM

國足攻力仲勁過巴塞
作者: Anonymous    時間: 2004-11-17 11:00 PM

各位
假波之夜完喇
中國 7-0 香港
科威特 6-1

,.............
係咪要踢附加賽....???
作者: 科    時間: 2004-11-17 11:02 PM

中國出局lu
差一球
作者: 科    時間: 2004-11-17 11:03 PM

e?唔係喎
我計錯左

附加賽......?
作者: Anonymous    時間: 2004-11-17 11:03 PM

雖然失球一樣
不過唔出得線

希望范俊業今日可以安全返港...................
求神保佑
作者: Anonymous    時間: 2004-11-17 11:04 PM

得失球一樣喎.....
作者: 甘國武    時間: 2004-11-17 11:06 PM

唔係有"作客入球優惠"咩?
作者: 科    時間: 2004-11-17 11:06 PM

可能要計對賽成績
作者: Anonymous    時間: 2004-11-17 11:07 PM

冇架呢 d
淘汰賽先有作客入球
作者: Anonymous    時間: 2004-11-17 11:08 PM

賽 贏和輸 得 失 分
科威特 5 4 0 1 15 2 15
中國     5 4 0 1 14 1 15
作者: 甘國武    時間: 2004-11-17 11:10 PM

外行人始終是外行人~~(我說自己)
作者: Anonymous    時間: 2004-11-17 11:11 PM

我地幾個傻人係度炸板
粒幾鐘炸左 30 幾個 post 出黎
作者: Anonymous    時間: 2004-11-17 11:12 PM

如果相同得失球差
入波多個邊就晉級
結果
科威特入多球
作者: 科    時間: 2004-11-17 11:15 PM

范俊業可能過唔到今晚
作者: Anonymous    時間: 2004-11-17 11:16 PM

范俊業真係港人之光
竟然救左個 12 碼

不過今場佢慘呀
1 個打 21 個
唉~

希望佢既足球生涯可以繼續
佢有冇英國護照呀
叫艾力臣搵佢啦
england d 龍咁廢
lol
作者: Anonymous    時間: 2004-11-17 11:18 PM

仲有黎祥呀~
LOL
唔洗教波喇
搵個港人之光出黎救左個 12 碼
搵定第 2 份工啦
老霍第日就叫康主席炒你架喇

不過都係個句啦
上面個 d 只係"8+1"up
唔好追究我
作者: 科    時間: 2004-11-17 11:22 PM

中國七球淨勝港隊亦要出局
11月 17日 星期三 23:15 更新

國家隊晚上在廣州天河體育場雖以七比零大勝香港隊,但科威特以六比一勝大馬,國家隊亦要被擯出局。

好心做馬就做全套啦
作者: Anonymous    時間: 2004-11-17 11:28 PM

埋尾 lu 呢局
今日
2004 年 11 月 17 號
世界邁向
足球史上光輝一頁
作者: w_ho74    時間: 2004-11-17 11:38 PM

為打入世杯而打假波d傻仔要睇睇.........呵呵

附件: 2.jpg (2004-11-17 11:38 PM, 399.6 KB) / 下載次數 23
http://26fun.com/bbs/attachment.php?aid=73528&k=760c3159ae6847d16305e7975b6ac547&t=1727084943&sid=RHxXXR
作者: chicken    時間: 2004-11-17 11:55 PM

Maybe FIFA needs to think a new rule to stop these kind of fake matches.

I remember there is similar situation in World Cup Final Group where Argentina won Brazil by goal difference and then FIFA force the last matches in a group need to start at the same time.
It seems that it is not enough for our situation.

And HK should never in a group with China anymore.
作者: 金魚佬    時間: 2004-11-18 12:16 AM

就算假波又點!
當年法國對巴西個場世界杯決賽,係全世界人面前打假波都無事,何況現在只係亞洲區既一個分區爭出線。打假波又有乜問題。德國、同意大利成日都係世界杯小組裡選擇分組出線避免第二圈碰到死敵,成日都係最後一場分組賽就打假波啦!

鬼叫中國同鄰國關係吾好咩!共產黨以前成日係亞洲搞所謂輸出革命,藉人家小數激進勢力顛覆人地政府咩,搞到神憎鬼厭。一係就支持埋段個d屠殺人民既政權。搞到入地國家好份越南,柬甫寨咁內亂幾十年。搞到東南亞都週圍排華!

如果吾係咁,馬來西亞為乜出副選球員同科威特踢!,相反黎講,如果同馬來亞關係好既話,人地幫你打生打死打低科威特幫你中國出線啦!
最重要又係自已國足吾爭氣�隉A科威特全國都吾夠百萬人口,人地挑出來的11個球員都吾輸比你。結果要靠香港放水,但咁都出線吾到。所以重怨乜野人地。
作者: blblblbl    時間: 2004-11-18 01:54 AM

[quotefrom="金魚佬"]成日都係最後一場分組賽就打假波啦!
Exactly! It's part of the game. Fair within the rule.
[quotefrom="科"]好心做馬就做全套啦
Exactly!
作者: Anonymous    時間: 2004-11-18 09:56 AM

我,.....頂!!
呢張咩香港報紙黎架
某方向日報

頭版大字標題
"范俊業逞強 炒港隊七蛋白費"

OH MY GOD!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
逞乜L野強呀
D你!!
返大陸開廠啦笨!!!
洗唔洗搵黎祥出黎打龍呀!!!!
叫范俊業谷上前面打前鋒中門大開俾你射入好唔好呀!!!!
港隊呀港隊......
打假波仲要俾人鬧.....
真係甘心舔國足鞋底?
黎祥仲要話盡左力??
真係失望
原來大陸球迷成場係度叫我地"放水"..

最後都講多句
范俊業真係港人之光
作者: w_ho74    時間: 2004-11-18 11:56 AM

不過仲有好多人認為香港同大陸打假波係天經地義既事......呵呵
愚子可教...........哈哈

皇馬閒閒地都好似係贏香港4:2, 唔係好記得清楚
中國隊忽然強勁左咁多, 以後對住外隊記住淨勝人地起碼2-3球喇

6點半新聞聽國歌時候, 又多一樣野我地值得驕傲喇
就係 打假波

呵呵
作者: sagaman    時間: 2004-11-18 01:16 PM

[quotefrom="Anonymous"]我,.....頂!!
呢張咩香港報紙黎架
某方向日報

頭版大字標題
"范俊業逞強 炒港隊七蛋白費"

OH MY GOD!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
逞乜L野強呀
D你!!
返大陸開廠啦笨!!!
洗唔洗搵黎祥出黎打龍呀!!!!
叫范俊業谷上前面打前鋒中門大開俾你射入好唔好呀!!!!
港隊呀港隊......
打假波仲要俾人鬧.....
真係甘心舔國足鞋底?
黎祥仲要話盡左力??
真係失望
原來大陸球迷成場係度叫我地"放水"..

最後都講多句
范俊業真係港人之光
乜你唔之方向日報係愛國報紙咩...
8)  8)  8)  8)
作者: asshole    時間: 2004-11-18 02:48 PM

中國在自己人前丟面, 好過將來對住日本仔比人數.

厚顏無恥的大陸球迷, 多少要對國足如此下場負上責任.

他媽的什麼 519, 現在一次過還清, 以後國足仆街都無得再賴.
作者: asshole    時間: 2004-11-18 02:51 PM

范俊業係優秀既運動員, 亦可能係拯救國足既英雄, 所謂置之死地而後生.
作者: 金魚佬    時間: 2004-11-18 10:58 PM

范俊業就算個球十二碼救吾到,你估馬來亞又吾會因應中港起波而令到賽果又起變化咩?張垃圾坎東方報強將中國出局責任擺係一個人身上,實在賤格!

好似日本咁未打最後一起波都夠分數出線。中國隊如果自己有本事,就吾駛等到最後一場波,仲要港隊放水都出吾到線咁無用!
作者: 拳王洛奇    時間: 2004-11-19 10:55 AM

都係個句
講到尾
都係國足自己唔爭氣
與其講乜乜陰謀論
倒不如踏實地做番一些東西
強化自己

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0