標題: "蘭尼" 又係一件水貨? [打印本頁]

作者: locklock    時間: 2007-6-14 05:19 PM     標題: "蘭尼" 又係一件水貨?

[center][/center]
費SIR今次可能又買入水貨了,一個縮水版的黑色c朗拿度,
但係身材和外表都不討好,只能說有少許過人技術和速度,
但射門和得分能力超弱,因為身材矮,頭球就唔好講啦!
講衰d就係一個懂扭波既阿倫史密夫,對曼聯的未來作為不大!
這是在今次觀看U21葡萄牙他的表現,打足全場,耗無建樹。

希望安達臣唔會又係咁既款,因為安達臣身材都不高,
更是有恐英症的巴西種,取時下季曼聯又多兩件水貨。

回歸10週年了!
作者: 自由神    時間: 2007-6-14 05:22 PM

果兩個唔平嫁喎!
咁貴既水貨?唔係呀!
作者: michael86    時間: 2007-6-14 05:38 PM

一場半場唔代表d咩ga
作者: 處處吻    時間: 2007-6-14 05:42 PM

C7何嘗唔係頭兩季俾人插到嘔...俾D機會後生仔啦!!!
作者: tree728    時間: 2007-6-14 05:48 PM

Originally posted by locklock at 2007-6-14 05:19 PM:
[center]外表都不討好
好似幾好樣啊
作者: locklock    時間: 2007-6-14 05:53 PM

Originally posted by tree728 at 2007-6-14 05:48 PM:
好似幾好樣啊
你睇真人就知,老佐咪馬基尼利咁樣囉,
咁都叫好樣?唔係麻!

回歸10週年了!
作者: 奇    時間: 2007-6-14 05:55 PM

Originally posted by locklock at 2007-6-14 05:53 PM:

你睇真人就知,老佐咪馬基尼利咁樣...
黑人黎講靚仔啦
作者: @娛樂滿紛    時間: 2007-6-14 06:07 PM

不是水貨﹗ 不是水貨﹗

青年人大把前途。
好過董方卓,串77 咁.
作者: kakeidevil    時間: 2007-6-14 06:17 PM

葡萄牙u21既機動性遠不及曼聯!
只懂利用高波吊前,希望用曉高艾美達屈身高!
而且中場沒有組織連繫可言!
拿尼可做的只有帶波拉開對方後衛比隊友入楔射門。
但葡萄牙球員既機動性不及比利時,致令葡萄牙全場處於下風。

Nani既賣點係speed快,同埋推果下既爆炸力,而且Teamwork意識較c.ornaldo高!
既盤扭技術不俗,鍾意由邊線引球推進引開守衛拉空比隊友射波,
或者帶着波喺禁區頂走位尋找射門空間。

雖然係打左翼,但佢既左腳唔係好掂,唔會太多落底出波。
而且單對單既技術仲未夠火喉,對住比利時u21既左後衛Pocognoli完全冇佢扶。
根本過到過唔到佢!

Nani對曼聯黎講係一個長線投資,大家唔好期望會好似c.ornaldo咁第一次喺奧脫福踢波既效果,不過喺費sir同giggs同揮下慢慢成長,都係值得令人期待!

佢就係佢,佢係Nani,唔係c.ornaldo!
作者: skbe    時間: 2007-6-14 06:28 PM

nani加油!
遲d就會更強!
作者: locklock    時間: 2007-6-14 06:34 PM

Originally posted by kakeidevil at 2007-6-14 06:17 PM:
葡萄牙u21既機動性遠不及曼聯!
只懂...
我始終覺得佢唔會成功!

還有,本人從來沒有少看c朗拿度,就算是當初好多人好唔喜愛佢既時候,
我都覺得佢好有前途,因為佢有身材和過人技術不俗,
只係多了一些插花花招,現在減少了,果然好強,無論死球,遠射,頭球都得,
否則佢今年唔會盡立所有個人獎項。

但係蘭尼和c朗大致相同,唯一欠的是身高,即英人的對抗性一環佢一定好弱,
本人不看好他的主因是唔好撞,同賣得分能力會因為身型不足而缺了頭球一項!
朴智星走得咁快,係英國都難逃腳傷厄運,因為同樣是對抗性不足,
一季38場,當然唔會場場雷丁咁feel,但係都不相上下,無番咁上吓都頂唔順,
取非你係惡人巴頓,有理無理踢你一腳收你山先,咁就幾矮少都無關係,蘭尼肯定唔係!

葡國雞都唔會用迪高頂頭球啦,但係c朗可以話係葡國雞頭球高手,
蘭尼死球勁唔勁我唔知,因為U21葡國雞d死球係由摩天奴射的!
觀看U21表現,佢同李察臣一樣咁上下,都係無乜建樹,
當然佢會因為成了焦點而有壓力,但係始終可造性好底,
c朗係身為葡國人在英倫放異彩的異數,因為好多葡國人都係失意於英倫而迷失!

回歸10週年了!

[ Last edited by locklock on 2007-6-14 at 06:44 PM ]
作者: nikinikiniki    時間: 2007-6-14 06:43 PM

Originally posted by locklock at 2007-6-14 05:53 PM:

你睇真人就知,老佐咪馬基尼利咁樣...
你講老左就冇野好講啦..個個老左都同Beckam咁靚仔!?
踢波唔係講樣架..講真佢都唔算樣衰,"基昂"就真係樣衰ar...
我睇過佢踢euro外圍賽打得都okay..上半場...下半就靜d...
不過味算廢ar..等開季睇下點la
作者: Rated-R    時間: 2007-6-14 07:16 PM

廢SIR買新仔,有幾多個掂ㄚ???
朗尼同C7都係打到紅紅地先用高價買入堵
作者: brianwpl    時間: 2007-6-14 07:30 PM

不能太快下定論...
C朗初初咪又係劣評如潮,但相信會成熟
睇1、2季再下定論好D...
作者: hamsubboy    時間: 2007-6-14 08:48 PM

Nani,......... still young,so have pressure in U21's match.

I watched the football match of Sporting Lisbon, he played so well, also in the Euro 2008 Qualifiers, he still not bad.

I think he got some pressure during the match.
Man U is one of the famous FC in the world, so all the eyes spot on him.
He wants to show off his skill in the match......... more he wants to do, more he loses.

Before he joined ManU, his pressure is low. After he signed the contract with ManU, he knows himself is different, he can sure himself is a top player, he also wants other ppl to make sure that he is a top player too. But ......... more he wants to do, more he loses.

Give him so more time, he will be matured.

[ Last edited by hamsubboy on 2007-6-14 at 08:50 PM ]
作者: chong2002    時間: 2007-6-14 11:18 PM

唔使鬧喎~依家講咩都無用,大家到時放長雙眼睇下點發展落去啦~哈
作者: 迷途小羔羊    時間: 2007-6-14 11:24 PM

我認為樓主所見到的只是事實既一部份,而唔係全部

蘭尼在U17賽事中的表現不是差,只是不耀目,不搶眼,這是事實
但最主要原因係佢名氣大,對手都集中向佢緊迫,自然難於作個人突破
而且隊友配合不足,蘭尼引到對手埋身都無用 ,其他隊友有空間都造唔到靚波

去到曼聯 ,相信佢會踢另一個境界既足球

PS~~C朗黎英超踢既初頭身型並無而家咁好
好易俾對手掃低
但呢個問題一樣俾費sir KO
蘭尼既身型問題相信不是大問題
作者: wtdahell    時間: 2007-6-15 01:19 AM

你唔係呀ma.......
睇人地一場就斷定......個個好似你咁就........唉......
唔該你睇番佢打大國腳果場歐國外啦.......
作者: amigofans    時間: 2007-6-15 02:16 AM

一句講晒, 寧欺白鬚公, 莫欺少年窮

打個比喻, 舒夫真高同洛賓上季都吾好表現, 但後者仍然有希望過前者....

我只睇過nani一場國家隊外圍賽, 打得吾錯, 踢波係踢整體, u21既波同大國腳差一大段...

我吾敢講佢同anderson一定會光芒四射, 但睇幾場就下判斷一定言之過早....

話你知, c7, 細哨, 林柏特, 施丹 20歲果時都係麻麻地....
作者: amigofans    時間: 2007-6-15 02:24 AM

在補充少少比manu既fans們,

Padayda's verdict: "He plays more or less in the same position of the pitch as Ronaldo does but he is not as fast. He had some problems this year at Sporting because he thought he was underpaid and wanted more money, but now he has a big contract. He will have to adapt to the English game and will need to wait a few months until he gets his chance."

"They're both top players and among the top five in Portugal with Simao Sabrosa, Joao Moutinho and Ricardo Quaresma," Portuguese football journalist Miguel Padayda told BBC Sport.

第一段講明佢無c7果種速度, 可能佢吾係大家心目中果種快馬, 我上youtube都睇吾出佢快...

第二段講明點解佢兩個年紀輕輕要咁貴, 即係你係英超買貝碧扥夫, 德甲買迪亞高, 想平都幾難, 論名氣佢兩個肯定響過當年既c7.
作者: timcch    時間: 2007-6-16 02:13 AM

唔好咁快話佢係水貨先得 ga...... 佢都仲未係 MU 踢過, 唔可以咁快下定論..... MU 既人腳同 葡萄牙 U21 都相差好大 GA.....
睇下佢下季踢成點, 俾時間佢適應先得 ge..... 唔好一概而論啦!! 如果真係唔掂, 到時話佢冇料到都未遲丫~~~
作者: sas    時間: 2007-6-16 03:01 AM

真係見到你個Post就把幾
睇一場U21就話佢唔好,你眼光遠大d好無?
身材唔討好,但可以build up囉,你估C7一黎到英超就咁大隻???
矮,簡拿華路都矮,但佢都可以跳到好高;
拿臣都好矮,但佢識係重要的時候把握時機跳,頂得到入到波。
高冶夠高啦掛?唔通次次角球佢都入到波囉??
我最興就係咩"一個懂扭波既阿倫史密夫",簡直不知所謂!!!
現家Alan Smith好差嗎?你憑咩黎用佢做比喻??
Smith有的鬥志,其他人有嗎?你有嗎???作為一個前鋒,突然轉打防中,都打到咁好,我想信唔係個個人願意同勝任囉!
唔該目光長遠d大d,你一開始根本就對佢有偏見,甚麼"我始終覺得佢唔會成功!"
一場波Not the end of the world囉,朗拿癲奴同Henry都唔係場場打得好啦?
你憑咩睇死人,做人客觀D
而且你都識講未來,未來的野你知幾多?
教你做人要搵個"腎"講野,"腎"言呀,免得你再比人插ar!
作者: locklock    時間: 2007-6-16 12:56 PM

Originally posted by sas at 2007-6-16 03:01 AM:
真係見到你個Post就把幾:ma...
高治
身高: 198cm
體重: 75kg

C 朗拿度
身高: 184cm
體重: 78kg

軒歷拿臣
身高﹕177cm
體重﹕74kg

簡拿華路
身高: 176cm

蘭尼
身高: 175cm
體重: 53kg

蘭尼   $1400萬磅 <<<對比c朗拿度會不會有點兒高?
c朗拿度 $1224萬鎊

咁佢可能要去英國食多d啦,身體對抗性非常之弱!

你講的對比之中佢係最矮和最輕,在觀看U21比賽中,
他因為身體對抗性不足,經常一但過不到人,更連腳下球被搶去,
難道又要用什麼球隊不強,對他保護不力,而另他發揮不好?
那麼好多球員都可以咁講,好多球員都會有比現在發揮得更好,
不好只因為不是在大球會踢球,邊有咁既道理。

C朗拿度身材未去曼聯前都係咁既數據,他唯一在曼聯學習的是插少d花!
而蘭尼不但要學插少d花,還要多吃幾個營養餐,更要希望自己第二期再發育增高!

回歸10週年了!

[ Last edited by locklock on 2007-6-16 at 01:00 PM ]
作者: Rated-R    時間: 2007-6-17 10:15 AM

咁我既身材及對抗性一定好勁,高178cm,重88kg,唔系肥仔果隻,系有肌肉果隻
可惜我只愛打籃球,仲系唔玩身位玩技巧果隻,咁系咪好浪費?
作者: FRANCISE    時間: 2007-6-17 11:05 AM

Originally posted by Rated-R at 2007-6-17 10:15 AM:
咁我既身材及對抗性一定好勁,高178cm,重88kg,唔系肥仔果隻,系有肌肉果隻
可惜我只愛打籃球,仲系唔玩身位玩技巧果隻,咁系咪好浪費?
咁大隻???
作者: nikinikiniki    時間: 2007-6-17 11:28 AM

Originally posted by locklock at 2007-6-16 12:56 PM:

高治
身高: 198cm

蘭尼   $1400萬磅 <<<對比c朗拿度會不會有點兒高?
c朗拿度 $1224萬鎊
...
時代唔同,你唔拎Cantona同 C.Ronaldo 比,佢轉會個時都係1,200..
咁Cantona又係超值wor//
a.smith都係700萬磅,咁Carrick又係太貴ma?
價錢根本唔可以作比價..而家買球員一定係一年比一年價架...又要係年青球員

Nani 有66kg la...
你上porto個website 睇下ar
得53kg的話..體測都過唔到..
就係體測okaymanchester united先會簽,
等新球季就ok啦
當年既Chadwick 都係又樣衰.又冇身材..
佢係manchester united都有得打,雖然打得普普通通,但都味至於廢..
如果你覺得你好過Nani,你去叫manchester 簽你la..

peace

[ Last edited by nikinikiniki on 2007-6-17 at 11:41 AM ]
作者: Kian76    時間: 2007-6-17 01:25 PM

唔高就等於廢既理論實在太~~~~

唔敢想像美斯、沙維奧拿、艾馬、卡斯辛奴、馬田斯、阿古路、迪亞高、羅賓奴、古利、沙維、恩尼斯達、迪高、派路、加度素、洛賓、戴維斯、堅尼、史高斯、簡拿華路、艾耶拉、哥杜巴佢地係咪真係咁廢。佢地冇個高過180囉。

但當中既頂級球員,我就唔當美斯係喇,加度素、派路、簡拿華路、戴維斯、堅尼、艾耶拉、迪高點都係喇瓜???

但講真,蘭尼u-21既表現都係差。
作者: Kian76    時間: 2007-6-17 01:29 PM

高過180既球王朗拿甸奴就勁啦,今季睇佢既入球數字真係勁到冇人有,球王就係球王,就算係全場波踢埋晒d垃圾波,都可以做到最後埋單入球一射既角色,呢位左路球王真係勁囉,勁到我唔知佢係轉左型做機會主義者定係仲係左輔鋒角色喇,佢而家都唔會造波,定係話己經冇能力造波??哈哈!!

佢真正踢得好既只係世青杯、加盟巴塞既中段一點五球季。其他時間都唔配球王之名。180cm~~~~~~唉~~~~~~~~~
作者: germ    時間: 2007-6-17 02:41 PM

"Portugal's Nani ...The new Manchester United signing, who tormented the Israelis throughout the match, released an acrobatic bicycle kick that only just missed Almadon's goal.

Nani scored the goal of the match, hitting a ferocious right footed shot into the roof of the Israel goal."

Check it yourself, man.  See how Nani is rated.

http://www.jpost.com/servlet/Sat ... PArticle%2FShowFull
作者: amigofans    時間: 2007-6-17 03:55 PM

拗咩鬼呀, 其實係樓主玩野, 打一場半場就話睇到佢無前途, 白痴都知呢d完全係吾客觀既個人意見, 即係第二個post有人話車仔簽左賓希武好勁一樣, 純綷自己吹水!!

我話nani係球王, 佢玩野特登吾係u21 show off比你地班友睇, 番英超佢會以中場身份破紀錄入50球, 曼聯全季不敗贏對手20分3月封王,

講, 真係天下無敵 !

樓主係覺得佢樣衰又細粒, 吾係大將之才係佢既睇法, 不過小弟從來未聽過細粒踢吾到波既, 會吾會你地一路講緊nba?

大家manu既fans放過佢啦, 放屁係有自由既, 我都成日放比人聞!
作者: ronja    時間: 2007-6-17 05:26 PM

Originally posted by filter-052fans at 2007-6-17 15:55:
拗咩鬼呀, 其實係樓主玩野, 打一場半...

和仔帶港隊第一場試陣輸0:3爭D比 人 殺頭抄家添呀!!
作者: Kian76    時間: 2007-6-18 01:21 AM

好可惜,今屆歐洲杯U-21最搶鏡既球員:荷蘭左中場迪倫希,佢剛剛唔夠180~~~sosad~~~
作者: locklock    時間: 2007-6-18 09:29 AM

車仔球探嘲曼聯入蟹貨

今季曼聯率先從士亭簽下葡萄牙新星拿尼,然而在歐洲享負盛名、以審核球員能力見稱的
車路士球探迪韋沙,指拿尼潛質有限、進步緩慢,諷刺曼聯以高價「入錯貨」。

迪韋沙接受訪問表示,車路士已對拿尼注視已久,並充分了解拿尼的能力,他說:「我們
已觀察了拿尼一段長的時間,他的確是一個天才。」然而迪韋沙亦表示拿尼不值二千五百
萬歐羅(約二億六千萬港元)的身價:「當我們看到U21歐洲國家盃事,拿尼的表現一直
未有進步,故此我認為曼聯的出價過高了。」

另一方面,車路士允許胡禮菲臘斯離隊,但開出轉會費為一千萬鎊。

除此之外,車路士下季英超第三周賽事將作客硬碰利物浦,陣中主力林柏特已視該場賽事
為車路士下季的一大挑戰,林柏特說:「若我們認真對待英超冠軍,這些硬仗一定不可以
鬆懈。」

紅魔購拿尼車仔嘲水魚

葡萄牙於歐洲青年國家盃最後一場分組賽大勝以色列4﹕0,但仍難逃出局命運。當中早前
以2.6億港元高價加盟曼聯的葡國翼鋒拿尼勇戰受傷,車路士球探藉機大潑冷水,直言曼聯
做了「水魚」。

20歲的拿尼在前晚的歐青盃亦建一功,但末段被侵犯而弄傷足踝,還因同組的比利時2﹕2
逼和荷蘭攜手出線,令葡國無緣晉身4強,幸好經檢查後證實拿尼應無大礙,英超新球季可
為「紅魔」候命。車路士球探迪維沙卻大潑冷水﹕「我們留意了拿尼一段長時間,他的確
天才橫溢,但自去年起便未見進步。只要看看他在今屆歐青盃的表現,就會對曼聯一擲千
金的做法不敢苟同。」

回歸10週年了!
作者: amigofans    時間: 2007-6-18 02:48 PM

Originally posted by locklock at 2007-6-18 09:29 AM:
車仔球探嘲曼聯入蟹貨

今季...
絕對同意此篇酸葡萄報導

一直對車路士球探對年青球員既眼光非常佩服, 自艾巴莫域入主之後, 車路士已不分先後有 查路錫, 格連莊臣, 侯夫, 胡禮菲立斯, 柏加, 沙洛文卡勞等等出色年青收購, 令人對車路士選購年青球員既能力信心十足....

睇完此篇報導後, 再想到車路士現今已經以超抵自由轉會, 分別簽下前中後三名超級猛將, 實力可只增強一倍, 令身為曼聯fans既小弟十分擔心, 點解今次曼聯球探如此走漏眼....

相信以往購入堅尼, 蘇斯克查, 雲尼斯度萊, c朗那度, 朗尼之純粹好彩, 可能不會再發生...
作者: arthur8088    時間: 2007-6-18 05:47 PM

Originally posted by filter-052fans at 2007-6-18 14:48:
絕對同意此篇酸葡萄報導

一直對車路士球探對年青球員既眼光非常佩服, 自艾巴莫域入主之後, 車路士已不分先後有 查路錫, 格連莊臣, 侯夫, 胡禮菲立斯, 柏加, 沙洛文卡勞等等出色年青收購, 令人對車路士選購年青球員既能力信心十足....

睇完此篇報導後, 再想到車路士現今已經以超抵自由轉會, 分別簽下前中後三名超級猛將, 實力可只增強一倍, 令身為曼聯fans既小弟十分擔心, 點解今次曼聯球探如此走漏眼....

相信以往購入堅尼, 蘇斯克查, 雲尼斯度萊, c朗那度, 朗尼之純粹好彩, 可能不會再發生...
車路士球探不僅有出色年青收購(and Kezman), 而且還有出色搶購: John Obi Mikel and Arjen Robben....

hey ami go, you have missed King Old Trafford Eric Cantona as well~~

PS: why Ami go is filtered by the system..

[ Last edited by arthur8088 on 2007-6-18 at 05:48 PM ]
作者: amigofans    時間: 2007-6-18 06:54 PM

Originally posted by arthur8088 at 2007-6-18 05:47 PM:

車路士球探不僅有出色年青收購(...
因為cantona吾算係年青球員收購ma...

佢係屬於另一堆, 舒米高, 約基, 舒寧咸呢類

manu買人真係好符碌, 真係應該好好看車仔d球探同領導層多多學習一下
作者: 奇    時間: 2007-6-20 05:28 PM

Originally posted by Kian76 at 2007-6-17 01:29 PM:
呢位左路球王真係勁囉,勁到我唔知佢係轉左型做機會主義者定係仲係左輔鋒角色喇,佢而家都唔會造波,定係話己經冇能力造波??哈哈!!
唔會造波都係西甲助攻王,,西甲水準真係低

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0