標題: 鯊魚d牙真係好堅 [打印本頁]

作者: ASPP    時間: 2007-6-19 05:04 PM     標題: 鯊魚d牙真係好堅

尖到  1 H3 E0 W1 Y' u
5 M: Q3 R( r2 X
http://www.maneatingsharks.com/Great_White_Shark__Pictures.htm
作者: h.t.f    時間: 2007-6-19 05:48 PM

聽聞佢地d牙甩一隻生一隻,仲要"月"生"月"堅硬ga wor
# ~6 L+ K8 I8 @) ~* G4 Y真係唔明佢地係咩構造ga
作者: Erocky    時間: 2007-6-19 07:54 PM

記得以前睇過個有關鯊魚研究既外國節目~
3 a5 R) Y4 w+ r3 W2 H1 F' Fd專家用個好堅硬好堅硬既四方鐵箱裝著個層層包裹既特製壓力感應器,- s+ Z1 ^: U  `
然后塗d血上個箱面, 之后就丟入水中既鯊魚群裏面....' f7 ^+ g$ y4 v
之後d鯊魚二話不說即刻一口嚙落個鐵箱度!!# b( o/ \2 l# Z4 s  |. L% H7 h" u
+ C. B/ }2 t* w
幾秒之後, d專家吊番起個鐵箱, 大家望一望個箱都驚一跳~
; L$ T, b' s6 f6 j先前滿有信心以為d鯊魚咬唔爛既堅硬鐵箱,
$ }# D: Z; v$ o" [6 \. ]0 U# |: m竟然會被咬到嚴重變形, 甚至粉碎,
7 t; ^' o7 g7 O7 r% u' ^8 V: r* D就連箱裏面個壓力感應器都差d咬爛~~- J7 B% d# `9 z$ i9 F6 A3 c
- x7 q: D9 N' p- @: s! T
原來要整到個鐵箱變形, 要用d可以產生到好大力既機器(我唔記得左係乜)先可以做到....." Q! e4 o' x/ @$ [
後來d專家用個壓力感應器計番d鯊魚既咬擊力,
( F- ?/ ^6 u4 k( A計算到原來鯊魚咬落果箱度果一刻係最少有一千幾百磅既力!!
6 A2 B  |) }0 R# G
: ~! o# K0 _* Wd專家都覺得好驚訝, 點解d鯊魚可以0係一秒之間發出到由零到一千磅既力!!- e! u6 V5 n$ f# X; ^/ W' w6 h
佢地好難以至信~  當然, 之後佢地再作出其他深入既研究啦......' r; n, r& V& i6 F2 K2 w$ I' L1 L
. y  Q# p8 t0 i6 l8 D( o
對於我黎講, 其實果時睇呢個節目既時候好深刻,
3 K1 Y# H5 |" Z3 a, k尤其係果個咬到變哂形既鐵箱~
/ v" _4 Z, @$ ^. R所以宜家我自己都真係好驚鯊魚, 覺得佢地個口好恐怖.....
% v+ ^* [- I2 t) t
' G9 M! P: _& y以前細個覺得如果0係海游游下水見到d鯊魚鰭, 自己唔郁扮石頭就得~
1 ]5 D& v* P! p; [但係睇完個節目之後, 先知原來俾佢咬一口想唔死都幾難~
! C2 M, o9 t7 n( V1 `所以如果0係海游游下水見到d鯊魚鰭, 都真係九死一生!!( u2 L3 u" s4 G1 s
' t6 R& C! r# ^, X
另外呢, 其實相比起呢d大自然既東西, 人 / 人既力量的确真係好渺小......
作者: h.t.f    時間: 2007-6-19 08:09 PM

Originally posted by Erocky at 2007-6-19 07:54 PM:% @/ z* X& ?1 i$ ^. D0 w) x
記得以前睇過個有關鯊魚研究既外國節...
$ ?7 f9 A2 h1 h3 f! ~2 P
因為係海洋係佢地生活既地方,調返轉上到陸地係佢地既角度我地咪一樣咁恐怖,哈哈
作者: GTOGTO    時間: 2007-6-19 08:14 PM

究竟佢地o的牙主要係用咩做6 N9 V* a7 O/ c0 I3 `' a% s6 m  T
密度同硬度都好似好高
作者: msv    時間: 2007-6-19 10:58 PM

佢地有千幾隻牙既現貨係到...2 q0 N  P' }" V- l8 z+ s
一掉左就好快生返出泥
作者: sky308    時間: 2007-6-19 11:04 PM

d牙仲要真係三角形咁.., t( K4 p% M3 \  G4 H
一排已經死...( i" A$ H6 Q9 a3 J) j% ~8 a
仲要有幾排.....
作者: 打狗棒    時間: 2007-6-19 11:14 PM

人類d牙仲堅啦, 一年都唔知食幾多魚翅.........???
作者: coolala2005    時間: 2007-6-19 11:19 PM

Originally posted by 打狗棒 at 19/6/2007 23:14:! L+ l! \& P6 V( |0 C, Q7 R/ h
人類d牙仲堅啦, 一年都唔知食幾多魚翅.........???
# m$ `5 D4 g( v2 O5 {7 f 入哂肉!~~~
作者: h.t.f    時間: 2007-6-19 11:31 PM

我睇過電視節目話,人類既牙上下施力都有7百~8百磅既力ga wor,不過我地得兩隻尖牙,人地成排都係..........
作者: 小朋友小軍    時間: 2007-6-20 12:55 PM

咬一下都死啦

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0