標題: 大家不如認真討論下碧咸今年會唔會成為世界足球先生 [打印本頁]

作者: bigfish    時間: 2007-6-23 12:49 AM     標題: 大家不如認真討論下碧咸今年會唔會成為世界足球先生

今年佢先後被國家隊及球會領隊冷待, 但一復出就即刻帶領國家隊贏波同球會打破錦標荒
同時佢又身負開拓美國足球運動o既重任, 再加上佢拒絕擔任國家隊隊長, 顯得佢極有大將風範
大家不如討論下, 我相信今年除左碧咸, 都好難有對手了
作者: edward1906    時間: 2007-6-23 12:56 AM

碧咸有機會3甲既
但多數都係卡卡攞
作者: alantai    時間: 2007-6-23 01:14 AM

三甲會係:
Kaka
C. Ronaldo
Drogba

作者: chesta    時間: 2007-6-23 01:47 AM

跟抓條魚o既 theory,
今年各獎項得主將會係:

世界足球先生:1st碧咸
                     2nd卡卡
                     3rd c朗
最佳球會:曼聯
最佳國家隊:英格蘭
最佳教練:費格遜

唔止今年,
以後年年都會係咁,
直到永遠,
阿門!
作者: Kev    時間: 2007-6-23 02:06 AM

Originally posted by chesta at 2007-6-23 01:47 AM:
跟抓條魚o既 theory,
今年各獎項得...
he stated so clear on his topic which asks for a "serious" disscusion whether beckham could win this world footballer award.
even we all know how much bias he has on england and manutd, i think we should still base on our idea and refer to the topic to answer and filter-004 this matter. instead of just pointing out a person is wrong.
if a person disagrees with the other one, well, state your view and point out "how" a person is wrong but not just saying "you like england then wtever you say must have bias"

in this case, this topic..
i agree beckham has contribution on both england and real madrid, however, if fighting for a place for the world footballers award, still yet not capable.
He had not take regular first team appearance on both national and domestic matches, he did contribute in the last few months. i do not expect he could make a great achevement in los angle which could make him the top 3 in the world.

[ Last edited by Kev on 2007-6-23 at 02:08 AM ]
作者: autod    時間: 2007-6-23 02:47 AM

唔同意碧咸拿世界足球先生.....

佢復出國家隊表現係唔錯,但暫時都只係兩三場.....亦未算係咩超級演出.
係皇馬佢要到季尾十零場先真正有機會發揮,呢段期間佢貢獻好大....但未至於係佢獨力帶起球隊回勇奪冠..
講球隊表現佢遠遠不及C朗係曼聯既演出....

大熱相信係C朗同卡卡.....AC贏歐冠為卡卡加左唔少分...
杜奧巴最大既劣勢係車仔今季贏唔到聯賽/歐洲賽.....
作者: bigfish    時間: 2007-6-23 03:01 AM

碧咸最大勁敵應該係卡卡
不過卡卡貢獻唔突出, 同埋效力醜聞意甲, 呢樣會減唔少分數
c 朗上年陷害朗尼, 相信輪到卡卡都未輪到佢
朗尼不計前嫌都助攻俾c 朗, 協助 c 朗取得唔少入球, 本來都好大機會, 不過佢o係國家隊貢獻遠不及碧咸
杜奧巴得球會有表現, 而且佢腳法麻麻, 國家隊又拎唔到世界盃, 機會都微d
所以應該係碧咸同 kaka 爭
作者: ronja    時間: 2007-6-23 03:02 AM

英國足球先生都攞唔倒........仲話世界
作者: 20001160    時間: 2007-6-23 05:08 AM

1.係領隊唔比隊長佢做ja
2.ac歐聯冠軍打卡卡一個  咁都無貢獻= =
3.c朗上年同朗尼有事ja  關今年咩事
4.杜奧巴腳法麻麻 唔通碧咸上乘?
5.杜奧巴國家隊又拎唔到世界盃, 機會都微d    唔通英格蘭拎左?

最後  我好肯定碧咸三甲不入   不過佢下半年狀態上升的確幫到皇馬唔少
作者: zxcvbnasd    時間: 2007-6-23 05:14 AM

大魚兄你ge想像力真係好勁~~~
你ge腦海中係咪得英國???
大把人攞都咪輪到碧咸la~~
起碼卡卡,c朗一定先la!!!
唔該改變下你d英國就係第一ge想法~~~
我真係唔想將井底之蛙一詞形容你呀!!!
作者: specificness    時間: 2007-6-23 06:59 AM

我認真認為碧咸唔會成為世界足球先生………佢唔係唔好,唔係唔努力,不過真係未夠班……揀卡卡美斯都未揀佢……
作者: Edgar_Davids    時間: 2007-6-23 07:19 AM

06-07球季世界足球先生

1. 杜夫  
2. 戴維斯
3. 列基美 (我代自由神投的 )

我包保一定冇咸哥分~~
作者: amigofans    時間: 2007-6-23 09:16 AM

係咪國際足協攪果一個? 果個出名無聊架wor, 有咩世界各地既國家領隊同足總主席一人一票投出黎....

早10年8年試過有人投熱刺既安達頓, 因為係咁玩法, 碧咸今年都真係好有機會 !!
作者: 王晶    時間: 2007-6-23 10:00 AM

Originally posted by bigfish at 2007-6-23 12:49 AM:
今年佢先後被國家隊及球會領隊冷待, 但一復出就即刻帶領國家隊贏波同球會打破錦標荒
同時佢又身負開拓美國足球運動o既重任, 再加上佢拒絕擔任國家隊隊長, 顯得佢極有大將風範
大家不如討論下, 我相信今年除左碧咸, 都好難有對手了
去美國掘金就掘金喇~美國足運晨咁做就發展得好好 洗鬼比大舊錢你黎發展
商業因素問題ja~唔好搵藉口美化件事喇 費高傳聞去中東踢波 你就開post勁鬧人貪錢
雙重標準~最搞笑係經你把口一講 費高又真係唔去 你把口既威力真係影響深遠
作者: 自由神    時間: 2007-6-23 11:24 AM

Originally posted by bigfish at 2007-6-23 03:01 AM:
碧咸最大勁敵應該係卡卡
朗尼不計前嫌都助攻俾c 朗, 協助 c 朗取得唔少入球, 本來都好大機會, 不過佢o係國家隊貢獻遠不及碧咸
杜奧巴得球會有表現, 而且佢腳法麻麻, 國家隊又拎唔到世界盃, 機會都微d
嘩!今次條魚咁認真既(雖然我都覺得好唔客觀)

講真!今年一定係卡卡、C朗同Drogba之爭
碧咸?難D囉!
歐聯四強卡卡對你愛隊曼聯作客都入你兩球
歐聯決賽又有一球助攻俾恩沙基
呢D就係貢獻

c 朗上年陷害朗尼?
你真係當朗尼無踩過人嫁?
C朗極其量只可以話係將件事誇大左咋!
佢o係國家隊貢獻遠不及碧咸?
葡萄牙有佢就大勝,無佢就小勝
英格蘭無咸哥就贏唔到,有咸哥就小勝
所以兩者既貢獻有咁大分別?
咁冰島有古莊臣先識入波喎!
咁咪古莊臣做世界足球先生

杜奧巴獨力帶科特迪雅變成非洲第一勁旅喎
問心!佢腳法點都好過咸哥啦掛!
我又唔見得咸哥帶領英格蘭拎左世界盃
作者: amigofans    時間: 2007-6-23 11:29 AM

Originally posted by 自由神 at 2007-6-23 11:24 AM:

嘩!今次條魚咁認真既(雖然我...
但係卡卡隊巴西, 有無卡卡踢都係打到成劈屎咁wor? 會吾會扣分?

不如頒比派路同恩沙基, 因為我見過有d froum好多ac fans話歐聯果球省中彈入係練番黎既, 好多ac fans都係咁講, 攪到我都開始信....

我投派路同恩沙基!!
作者: 自由神    時間: 2007-6-23 11:38 AM

Originally posted by amig ofans at 2007-6-23 11:29 AM:

但係卡卡隊巴西, 有無卡卡踢都係...
練番黎既?
咁............點解唔搵基拿Dino練呀?
搵個咁老既恩沙基練?

貪過癮

講真!派路有機嫁!
作者: chesta    時間: 2007-6-23 11:44 AM

Originally posted by bigfish at 2007-6-23 03:01 AM:
碧咸最大勁敵應該係卡卡
不過卡卡貢...
杜奧巴拎唔到世界盃......
喂大佬今年2007呀,
世界盃過o左成年啦......
雙數年就睇世界盃/歐國盃o者,
單數年又係?
唔好玩啦。
再講尊貴大英帝國好似都同世界盃沾不上邊囉......
如果年年足球先生都要贏世界盃先做得,
咁今年咪到......
馬特拉斯?
作者: Duffy    時間: 2007-6-23 11:48 AM

Originally posted by chesta at 23-6-2007 11:44:

杜奧巴拎唔到世界盃......
喂大...
大魚足協世界足球先生~~~

馬特拉斯,施丹(間接令意大利捧盃),查斯古特(直接射失十二碼令意大利捧盃)

作者: 艾力克    時間: 2007-6-23 12:04 PM

雖然你可以話beckham係冇時間發揮, 但佢都只係季尾o個幾場踢得出水準
相反, c朗同drogba都係成季表現出色, 冇乜跌watt, 入球助攻都出色;
另一方面, kaka亦都打領ac嬴歐冠
所以斷不能以個幾月表現同人地成季俾

如果真係領隊投票, 相信都可能係好似zidane o個年o既俾面party, 但zidane當年都算有3甲資格; 但beckham入選就會對其他成季有好表現o既球員唔公平喇
作者: tree728    時間: 2007-6-23 12:06 PM

雙數年就睇世界盃/歐國盃o者,
不不不   雙數年睇世界盃同國家盃
好似非洲國家盃    歐國盃等
作者: tree728    時間: 2007-6-23 12:20 PM

Originally posted by filter-052fans at 2007-6-23 11:29 AM:

但係卡卡隊巴西, 有無卡卡踢都係打到成劈屎咁wor? 會吾會扣分?
而家巴西換血中    鄧加改格    不段試陣    ( 用單箭頭等等)
多用新人(阿方素等等)   
加上06年鄧加上任後巴西戰績都不過不失     卡卡都唔會話扣咩分
再加上卡卡係歐聯如此強的表現     完全係大熱
作者: Kian76    時間: 2007-6-23 01:32 PM

碧咸最大勁敵應該係卡卡
哈哈!!紅字串聯。哈哈!!
作者: 5m    時間: 2007-6-23 03:33 PM

碧咸99年曼聯最top fit o既時期拎埋歐聯最佳
但果陣都係拎世界足球先生第2
仲有唔記得邊年最多人投佢第一,但投佢第2既票數唔夠figo,都係第2

佢今年何得何能拎第一呀?
入到頭3都偷笑啦
作者: hizaku    時間: 2007-6-23 04:16 PM

Originally posted by bigfish at 2007-6-23 12:49 AM:
今年佢先後被國家隊及球會領隊冷待, ...
woohoo I lol'd again
作者: hins0109    時間: 2007-6-23 04:57 PM

我係碧咸fans
但我認為佢拎唔到
作者: 奇    時間: 2007-6-23 05:49 PM

雲佬較大機會
作者: bigfish    時間: 2007-6-27 09:47 PM

Originally posted by tree728 at 2007-6-23 12:20 PM:

而家巴西換血中    鄧加改格    不...
卡卡都有碧咸接班人o既風範, 但係佢仲未夠成熟
大家都見到卡卡出道以來事事順利, 未受挫折
相反碧咸今季擊敗卡比路同麥卡倫, 取回正選位, 並且以表現挽救兩位領隊o既仕途, 呢d 先係真功夫
作者: chesta    時間: 2007-6-28 01:04 AM

Originally posted by bigfish at 2007-6-27 09:47 PM:

卡卡都有碧咸接班人o既風範, 但係佢...
攪衰領隊就係好球員,
魚又有偉論,
讚啦!
作者: autod    時間: 2007-6-28 01:19 AM

點解卡卡會變左碧咸接班人??

卡卡又冇踢過曼聯/皇馬....兩人位置又不同.....國籍又不同.......
作者: bigfish    時間: 2007-6-28 03:16 AM

Originally posted by autod at 2007-6-28 01:19 AM:
點解卡卡會變左碧咸接班人??

卡卡又冇踢過曼聯/皇馬....兩人位置又不同.....國籍又不同.......
其實卡卡同碧咸一樣都慣於邊線發難, 而且佢亦都磨拳擦掌加盟曼聯同皇馬
碧咸雖然位置係右中場, 但佢o既足跡遍及右邊, 中場中甚至左翼位, 所以兩人位置都相似架
不過卡卡閱歷唔夠碧咸豐富, 又未受過大挫折, 所以仲未成長
作者: autod    時間: 2007-6-28 03:44 AM

Originally posted by bigfish at 2007-6-28 03:16 AM:

碧咸雖然位置係右中場, 但佢o既足跡遍及右邊, 中場中甚至左翼位, 所以兩人位置都相似架
大家觀點非常不同..........我........無話可說了
作者: haha18222    時間: 2007-6-28 12:02 PM

Originally posted by bigfish at 2007-6-28 03:16 AM:

其實卡卡同碧咸一樣都慣於邊線發難,...
其實李健和同碧咸一樣都慣於邊線發難, 而且佢亦都磨拳擦掌加盟曼聯同皇馬
李健和雖然位置係右中場, 但佢o既足跡遍及右邊, 中場中甚至左翼位, 所以兩人位置都相似架
不過碧咸閱歷唔夠李健和豐富, 又未受過大挫折, 所以仲未成長

作者: amigofans    時間: 2007-6-28 03:00 PM

Originally posted by haha18222 at 2007-6-28 12:02 PM:

其實李健和同...
和仔假假地都係......

第一個係電視攝錄機下被球証打既球員
作者: szetoafk    時間: 2007-6-28 03:29 PM

我估應該係卡卡
作者: hingwai    時間: 2007-6-28 04:13 PM

Originally posted by haha18222 at 2007-6-28 12:02 PM:

其實李健和同...
絕對認同你
作者: Rated-R    時間: 2007-6-28 06:59 PM

若果咁既實力就足以扲世界足球先生的話,咁就代表足球這運動的水平以到了谷底中的谷底
作者: 處處吻    時間: 2007-7-7 11:44 PM

Mega-Becks: David made £300m for Real

http://soccernet.espn.go.com/news/story?id=443944&cc=4716

Real Madrid made more than £300million during David Beckham's four years at the club, according to marketing director Jose Sanchez.

The former England captain, who is set to make his debut for new club Los Angeles Galaxy in Major League Soccer in the USA later this month, moved to Spain in a £25million transfer from Manchester United in 2003.

However, Madrid reportedly sold one million shirts within the first six months of Beckham's arrival and the money continued to roll in over the course of his contract at the Bernabeu.

'In four years that Beckham played in Madrid we have generated more than 440 million euros (£300,000) in marketing and commercial activities,' Sanchez said in The Sun.

'In that time, profits from merchandising increased by 137%.'

LA Galaxy will hope for a similar windfall after signing the 32-year-old Beckham on a five-year contract which could be worth up to £128million in salary and endorsements.

世界足球先生係唔係就唔知!? 但肯定係皇馬ge搖錢樹!!!

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0