標題: 這個時代....還會有真愛情? [打印本頁]

作者: echola    時間: 2007-9-10 06:00 PM     標題: 這個時代....還會有真愛情?

曾經某某發明家.... 講過..婚姻係錯誤的... (這句話真係又我初次聽到至依家)
我都抱著半信半疑既態度...

隨著現今社越來越開放...(不是指單一方面)
婚姻係一種束縛... (咁諗既有人在)

難道結婚 同 愛情 係兩樣唔同既野..!?
不是有愛情才結婚...
但愛情明明就是一種有限的東西...(係消耗品?)
婚姻就是一世既誠諾....  (係枷鎖?)
作者: jesus1016cheung    時間: 2007-9-10 06:08 PM

我就覺得依個時代應該仲有真愛掛
不過我都覺得結婚只不過係多張紙,離婚又只係多張紙
加上而家D人少少事就話要離婚,所以我覺得而家結婚無咩意義
不過如果真係相愛我諗都無咩所謂,不過小弟就仲未有試過D咁偉大既愛情
作者: 勇勇    時間: 2007-9-10 06:19 PM

我唔係好信會有真愛,我試過比一個有錢仔搶走我女友!
所以有錢就有真愛,冇錢就會冇人愛!
作者: pkbrian    時間: 2007-9-10 06:30 PM

我信有真愛

但婚姻唔代表真愛....
呢個剩係做比人睇only = =

愛是什麼 每人的定義可能也不一樣 0.0
我只想為自已愛的人 付出我的所有
這樣我就滿足了^^
作者: kaing    時間: 2007-9-10 06:42 PM

Originally posted by 勇勇 at 2007-9-10 06:19 PM:
這位朋友所言什是....
不過無錢又未必去到無人愛既地步既...
不過有錢就真係一定有人愛先...
依ga 既社會人既價值觀都已經放在金錢上...
而且科技發達...有錢就差唔多已經有曬所有野...
知唔知足就好睇人既...
有比較就自然想要得比人更多...
人就係咁...
愛係唔係真既愛...又邊有人會去介意...
作者: YoUmEhEsHeIt    時間: 2007-9-10 06:46 PM

Originally posted by echola at 2007-9-10 06:00 PM:
曾經某某發明家.... 講過..婚姻係錯誤...
你係唔係讀econ讀到傻左呀!咁樣都有得分價值既!
不過都唔可以否認你講既野係錯既!我只係覺得應該係咁分:

女人+金錢=愛情

金錢x金錢=婚姻
作者: echola    時間: 2007-9-10 07:25 PM

Originally posted by YoUmEhEsHeIt at 2007-9-10 06:46 PM:

你係唔係讀econ讀到傻左呀!咁樣都有得分價值既!
不過都唔可以否認你講既野係錯既!我只係覺得應該係咁分:

女人+金錢=愛情

金錢x金錢=婚姻
你既言論像是歷過滄桑似的
作者: 自由神    時間: 2007-9-10 11:21 PM

無論咩年代,都會有真愛
無論咩年代,都會有貧富
無論咩年代,都會有婚姻
無論咩年代,都會有為錢既女人

要怪貪錢女人嗎?
倒不如怪呢個時代,金錢既力量實在太大
以前無錢,自己種田都唔會餓死,家家戶戶如此,無大不了
而家無錢?種田既地都無,政府會養你,生活上無大不了,不過.....女人忍不了
作者: eric911    時間: 2007-9-10 11:32 PM

Originally posted by 勇勇 at 2007-9-10 06:19 PM:
絕對認同﹗真愛愈來愈少了,用錢買回來的愛情就好多,邊個話錢唔係萬能?衰啲講句,有咩重病,有錢既話絛命仔都長啲啦,唔通重慢慢輪政府醫院咩﹗唉......
作者: lawyuhoi    時間: 2007-9-11 10:52 AM

兩個人之間有真愛,不等於他們需要去結婚

結婚只是社會用來束縛兩個人而已~

真愛嗎?也許還有,只是在香港,真愛的例子應該會比較少~

不會愛自己,又怎能去愛?!

不少人更以為愛是一項投資......雖然錢是買不到愛情,但有些人甘願為了錢而自動獻身- -
作者: 奇    時間: 2007-9-14 02:58 AM

咁你對佢係咪真愛先?

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0