標題: 喉嚨痛... [打印本頁]

作者: haukwankin    時間: 2007-9-11 05:37 PM     標題: 喉嚨痛...

我想問下有咩方法會快d好,我已經痛o左成三日,,吞口水都好痛,簡直生不如死...$ z; f$ @6 E1 [4 a

1 z" e$ q/ y  ^+ V; D仲有我想問下人既氣管會唔會生飛滋?因為頭先我去照鏡睇下自己個喉嚨,發現條氣管度有幾粒白色既點,好似飛滋咁...我懷疑就係呢幾粒類似飛滋既物體搞到我咁痛...7 v) M# q$ Y. c9 J
# i0 @1 Z6 X+ v* `2 [) v' T
可能係我平時餐餐都食辣野,積埋積埋而家一次過發晒出黎...事關我咁大個仔都冇乜點生過暗瘡...
作者: sakura310    時間: 2007-9-11 05:59 PM

我唔係醫生,所以我講ge野你當係參考啦(陣間教錯你就唔好啦 XD)! @. g5 ]- g8 E$ t; D
我諗可能係你作感冒,當然,喉嚨痛都唔一定係作感冒ge
9 L" a! m% N4 B9 @6 x' \! K& o, ]7 d% U
4 B- A; f% G: U0 Y因為我都試過你講ge情況
. M; u6 `7 V. S+ _9 J9 _
, A) M# L! z# s4 G, ^# G* L) _" _哥時我都估我自己中左招,感冒黎之前- }+ b* q/ c- `, [4 A* @+ q
先係喉嚨痛,之後個喉嚨好d,d鼻水就會黎得好勁
! `. _0 W9 \" O) W- |
- _& q6 p$ @) x* }3 z我哥時係狂食喉糖,最緊要揀最勁薄荷味哥隻 XD! j8 e' |$ ~1 f8 J' V* K: q8 q0 v
我又唔想睇醫生,唯有當佢地真係糖咁食,如果想即時舒服d ge,咬碎佢大啖吞落去(勁爽的說XD)  ?# o3 g& i! I
想食耐d,梗係含啦,我哥時差唔多一日含10粒...一粒含15分鐘,之後差唔多捱到45分鐘) F- d5 q* N5 e
+ O2 g9 I3 q- d/ m9 l8 F
呢幾日飲暖水應該會好d,當然係等個喉嚨舒服d先飲啦(例如食完喉糖後,我係keep住食的<=好一個變態=.=)
" D  w% z+ W# T女孩子就怕水腫,我係男仔我就唔係好理呢d,所以訓前我會飲一大杯暖水5 ^  D6 x% Z8 J. h: l# C1 R5 h
第二朝起身又係先飲一杯暖水,我哥時唔飲水連野都講唔到XD! a. |0 j& U+ B* l1 [- W7 F
; m0 k6 T$ p) U& {" p% {
聽人講飲鹽水會好d,不過我頂唔順,太鹹,所以唔飲,有興趣可以試下
$ `8 r: y$ |2 I4 ?, x; {, m1 O& f1 B1 `$ L
廢話完畢了,我又飄走的說
作者: mayin    時間: 2007-9-11 08:43 PM

喉嚨痛左一排唔好就要去睇醫生* |0 A" n1 r  c4 r$ i) e9 T% T
我上個月喉嚨痛左成個week都唔去睇醫生6 E  B3 t& J- s! p; v2 k
結果失聲
作者: 阿感    時間: 2007-9-11 09:55 PM

醫神教你呢健事, 得果定喉片有效消炎殺菌
* ?0 r8 b4 d( z- K4 q4 q  Khttp://www.youtube.com/watch?v=zC3FvZHuReA
) b% W' P. T; }% u* ?不過千祈唔好試得果定cool,會食到好多痰: Q3 X  L7 h& o# J) E0 K0 q

- d" v9 n7 q3 j, H1 l潤喉糖珮夫人呢隻都幾好,性質温和,食梗時/完喉嚨好舒服
& N* V. y3 ^# o" f3 ]7 ~/ chttp://hk.image.auctions.yahoo.com/users/3/0/1/7/priscilla9302002-img200x200-1175959459_______j__________-1.jpg
作者: tottifung    時間: 2007-9-11 10:24 PM

喉嚨出現白點,小心係白喉‧‧‧
作者: kakeidevil    時間: 2007-9-12 12:21 AM

喉嚨有白點應該係喉嚨發炎!!) k' f' B* z' W* b
唔好自己亂食啲消炎藥去睇醫生吧喇~
# z5 P4 R7 b- q' m病向淺中醫,睇醫生最穩陣~

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0