標題: 港 女 眼 中 港 男 : 孩 子 氣 不 成 熟 [打印本頁]

作者: chinahot008    時間: 2007-9-14 12:14 AM     標題: 港 女 眼 中 港 男 : 孩 子 氣 不 成 熟

「搵 男 朋 友 係 難 , 我 有 女 性 朋 友 錢 又 唔 係 搵 唔 到 , 條 件 都 OK , 但 佢 發 現 , 好 男 人通 常已 經 俾 人 搵 , 唔 好 又 睇 唔 上 眼 。 」 28 歲 的 Sarah 準 備 明 年 結 婚 , 對 象 是 美 籍男 友 Jonathan ; 她 也 曾 跟 本 地 男 生 拍 拖 , 卻 認 為 香 港 男 子 多 斤 斤 計 較 又 孩 子 氣 ,「 做 朋友 冇 所 謂 , 結 婚 就 要 諗 過 。 」

從 事 文 職 的 Sarah 年 前 透 過 朋 友 認 識 在 港 工 作 的 Jonathan , 她 認 為 外 國 男 生 行 事 較 獨 立 、 爽 快 , 「 有 乜 都 會 出 講 」 ; 香 港 男 士 卻 通 常 想 得 太 多 , 又 沒 有 同 齡 女 子 的成 熟 , 好「 小 朋 友 」 。 Sarah 說 , 她 不 少 女 友 雖 沒 有 男 朋 友 , 卻 不 大 介 意 , 「 建 議佢 去 參 加 Table for six 之 類 活 動 , 佢 都 唔 想 去 , 話 嫁 得 唔 好 不 如 唔 嫁 。 」

不 擔 心 難 找 對 象

單 身 一 族 的 女 藝 人 陳 法 拉 和 葉 翠 翠 也 異 口 同 聲 表 示 , 不 擔 心 將 來 難 找 對 象 。 陳 法 拉說 : 「 香 港 係 一 個 國 際 化 都 巿 , 唔 少 優 質 男 士 會 香 港 工 作 , 香 港 女 性 可 以 從 中 留意, 又 可 以 多 去 外 國 旅 行 , 講 唔 定 會 遇 到 異 地 情 。 」 她 認 為 , 只 要 有 自 信 , 積 極 裝備自 己 , 經 常 以 最 佳 狀 態 示 人 , 機 會 自 會 來 臨 。 港 姐 出 身 的 葉 翠 翠 也 說 : 「 就 算 男多女 少 , 都 唔 代 表 女 仔 必 定 嫁 得 出 。 家 好 多 新 時 代 女 性 寧 願 做 女 強 人 , 發 展 自 己 事 業。 」
作者: kuru    時間: 2007-9-14 02:29 AM

美國仔咪仲貪玩孩子氣, 玩得仲癲添呀~
作者: Erocky    時間: 2007-9-14 11:37 AM

唔係格,我都見過好多港女都好任性、好野蠻、仲好唔成熟0忝~ 咁唔通我又話:「港男眼中港女:愛任性不成熟」啦喎?

其實0係香港,細細地但係都有幾百萬人,我又真係唔信全部港男/港女都係「好孩子氣/好任性/好唔成熟」既~ 您自己見到、遇到果d係咁0者,好難一概而論咁話全部都係咁架喎~ ......我唔係話要為香港既男仕大平反,之但係如果咁一概而論咁講既話,對好多人都唔公平(
相反,如果話全港女仕都係「好孩子氣/好任性/好唔成熟」,咁都係對女仕唔公平既),就正如,如果我真係話「港女生性愛胡鬧、任性刁蠻不成熟」一樣,相信亦有好多女仕會唔同意~

若果自己遇到d「孩子氣、唔成熟」既人,然後就覺得全香港既人都係咁,咁呢個人本身都仲係幾孩子氣,成熟極都有限。 同時,我亦唔信全部外國人個個都係「獨立、爽快、『有乜都會講出口』」啦~ 其實咪又係咁0岩俾您遇到個係咁既,然後您又以偏概全所做既定論囉~

雖然我唔敢講我自己係「唔孩子氣同好成熟」,但係我都相信香港之內,甚至乎係大家既身邊,總會有d自己覺得係成熟同佩服既人~ 優質既男仕/女仕,唔一定會0係外國先搵到、亦都唔一定係外國既就係好,只係睇下您好唔好彩遇到0者~

正如樓上所講,我都見過一d鬼仔比中國人更貪玩,有d私生活亂到死、有d結婚離婚如走馬燈...... 咁唔通呢d外國野就係好咩?  ......可能同您結左婚之後幾年,個鬼佬覺得妳個中國老婆麻鬼煩、乜鬼都管著哂,又識唔到其他女仔,然後同您離婚......

其實呢個世界談戀愛,好聽d就話「眾裡尋他千百度」,難聽d其實就係「您揀人、人揀您」,談戀愛都係講求「配合與諒解」,而唔係「要求與理所當然」,唔好睇到自己高高在上、大把野唔稀罕、好自鳴得意咁,倘若遇到個投緣合適既,就要好好珍惜,如果唔係,揀呀揀、等呀等,到最後,其實到頭來最慘0個個可能就係您自己......
作者: saronabc    時間: 2007-9-14 01:15 PM

HOW GOOD IS SHE THEN?
作者: 雷鳴仁    時間: 2007-9-14 04:15 PM

Originally posted by Erocky at 2007-9-14 11:37 AM:
唔係格,我都見過好多港女都好任性、...
樓主講ge非常有道理 , 都係我ge心聲~~
不過我可以答你 , 大大聲數港男不是的港女 , 十居其九都是崇洋之輩 ,
我唔係話唔可以鍾意洋人 , 但我覺得女士的眼界也可以張多一點點 ,
不要一見白皮膚就雙眼發光 , 如果可以take video ge話 ,
我相信你地當時個樣同男士見到3點色女郎無分別 !!
所以 , 話人之前 , 唔該三省吾身~~

anyway , 我知講咩都無用 ,
香港地的女人就是些既要男女平等 , 又要男士們有gentleman風度的惡霸 !!!
作者: fatboyfung    時間: 2007-9-14 10:20 PM

咁多位朋友有冇睇清楚人地既第一句呢......「搵 男 朋 友 係 難 , 我 有 女 性 朋 友 錢 又 唔 係 搵 唔 到 , 條 件 都 OK , 但 佢 發 現 , 好 男 人通 常已 經 俾 人 搵 , 唔 好 又 睇 唔 上 眼 。 」
人地都冇話過全部....係咪你地諗多左呢>?
作者: 自由神    時間: 2007-9-14 11:05 PM

Originally posted by Erocky at 2007-9-14 11:37 AM:
唔係格,我都見過好多港女都好任性、...
有道理!
小部份又點可以代表全部呢?
作者: 奇    時間: 2007-9-15 12:43 AM

Originally posted by fatboyfung at 2007-9-14 10:20 PM:
咁多位朋友有冇睇清楚人地既第一句呢....
她 也 曾 跟 本 地 男 生 拍 拖 , 卻 認 為 香 港 男 子 多 斤 斤 計 較 又 孩 子 氣 , 「 做 朋友 冇 所 謂 , 結 婚 就 要 諗 過 。 」

她 認 為 外 國 男 生 行 事 較 獨 立 、 爽 快 , 「 有 乜 都 會 出 講 」 ; 香 港 男 士 卻 通 常 想 得 太 多 , 又 沒 有 同 齡 女 子 的成 熟 , 好「 小 朋 友 」 。

佢話好既有著落(全部?)即係話其他都差?佢係咪識晒其他單身男子呀?唔叫以偏概全叫咩?

[ Last edited by 奇 on 2007-9-15 at 12:48 AM ]
作者: zcbxv    時間: 2007-9-16 02:24 PM

Aiyuh.so many commend.......How about  港 男 眼 中 港女  ....贪慕虚荣。。。。

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0