標題: [股票經營] 11月份你會選擇的中資銀行股? [打印本頁]

作者: tk83    時間: 2007-11-1 05:23 AM     標題: 11月份你會選擇的中資銀行股?

請選擇現價最值買的一個:
939  @  8.71
998  @  6.26
1398 @  7.32
3328 @14.02
3968 @39.45
3988 @  5.06
作者: coolyiceman    時間: 2007-11-1 11:39 AM

北水南下
中銀必受惠
長線睇好
可到$7 水平
作者: atimsi    時間: 2007-11-6 09:10 AM

中銀北水南調被否~~~~中銀無行拉~~~
作者: atimsi    時間: 2007-11-6 09:15 AM

我覺得衣傢交行買入就差五多阿!匯丰增持成本比現價高!!!換句話講,你衣傢可以比匯丰更低價格買入交通銀行。
交行有匯丰,一定無死錯啦!
招行業績超曬預期,無得講。美林評級都調到49拉!
作者: coolyiceman    時間: 2007-11-7 04:28 PM

Originally posted by atimsi at 2007-11-6 09:15 AM:
我覺得衣傢交行買入就差五多阿!匯丰...
好高位LA~
無$入
作者: atimsi    時間: 2007-11-10 09:46 PM

講多樣利好比你聼,交通銀行同民生銀行率先成爲期貨結算銀行!對於即將推出的股指期貨,兩傢銀行必然受惠拉!兩傢銀行都同匯丰好大關係!當然係香港就只可以買交通銀行拉!
淡定啦!人地匯丰拿數億資金增持交通銀行!最多你米虧幾万,匯丰要虧幾百萬,甚至幾千萬。
我好少見匯丰會做錯決定!
交通銀行上15蚊吳係咩問題!!!況且大行都望17~19拉!
作者: dicksonhung    時間: 2007-11-10 11:28 PM

中行同建行都睇高一線
作者: tk83    時間: 2007-11-13 07:12 PM

今日想入建行,排左 $7.2, 入唔到....

各位師兄, 照大家覺得, 邊隻中資銀行會反彈得最快呢?
作者: littlepig    時間: 2007-11-15 02:31 AM

除左我之外,終於等到有人投建行一票
作者: tk83    時間: 2007-11-17 11:50 AM

師兄...想問問對中銀3988有乜睇法?
好耐之前入左隻中銀長期call...
近期走勢好唔掂,都唔知止唔止蝕好.
作者: 笨小孩    時間: 2007-11-17 04:55 PM

Originally posted by tk83 at 2007-11-17 11:50 AM:
師兄...想問問對中銀3988有乜睇法?
好耐之前入左隻中銀長期call...
近期走勢好唔掂,都唔知止唔止蝕好.
若看好中銀3988應買入正股並長揸,而唔係買入長期call輪!炒輪只宜短不宜長,你仲要係買一隻長期牛皮的中國銀行… 試想想,買入窩輪就要同時間競賽,因為其價值每天都在萎縮,若遇上跌市,call輪的價值萎縮速度更快,越是價外,價值越低,最後變成廢紙…

所以,冇人會長揸輪,而只會因應短期變化短炒call/put,而且會因應情況換馬,因為過份價內或價外的窩輪其升幅會縮小,有時甚至正股升,其call輪反跌的情況!因此就算睇準隻股的走勢,入錯輪可能會得不償失

再講番中國銀行3988,其股價長期牛皮,跑輪其他銀行股,最近突然破頂,好多人5蚊走去追落後,小孩不斷勸身邊的朋友唔好走去追貨,可惜冇人聽…因為連呢d股都追落後,大市見頂不遠矣!(當時大市三萬一)  小孩唔睇好中國銀行,其次按資產太多,穿4蚊亦有可能,

若要買中資銀行股,較好的選擇係工行同建行。 交行及招行其股價波幅較大,相對投資風險較高,而且其盈利未必可能長期保持一、兩倍的增幅,當其盈利已反映在股價上,若將來的盈利沒有預期般高速增長,會點呢?

買股買龍頭,我會選擇工行或建行。
作者: atimsi    時間: 2007-11-28 06:15 PM

當然買招行同交行拉!
衣傢成日話收緊銀根,收緊貸款額度,招行話曬都係亞洲最佳零售銀行喔,影響相對小D!網點較上市四大行少,分行每增加一閒,業務就增長好多伽!!拿到美國分行牌照,而且無次級債問題困擾!
交通銀行受惠于即將推出股指期貨,手續費收到手軟啦
中行同中信,避而遠之拉!!中行係中國央行外匯部,投資海外市場,無經驗無技術,次級債虧損達20億美元!工行、中信都有次級債問題!!
建行都可以啦~~畢竟做基建貸款!

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0