標題: 唔知點解...好想同大家討論一樣野... [打印本頁]

作者: 無奈    時間: 2007-12-4 10:45 PM     標題: 唔知點解...好想同大家討論一樣野...

今日放左學之後去左補習...
4 p+ r( v. x, s% s補補下習..d 呀sir/miss會無啦啦講左d"爛gag"...
% e& ^, m5 Q1 W! U* Z8 e9 E+ k1 T# o9 Q  r7 k) I
個陣...我就覺得"爛gag"呢樣野...好似已經左融入係我地個社會之中....+ v' N* A1 W" H
好似隨時隨地...無時無刻...梗有人會講...其實爛gag既定義係d咩來呢??! g* u6 b- k6 Y; I
' v& N( }; F; B( }7 B
而且...聽聽下..d爛gag好似有一個演化既現象咁...由一個故事 / 場景 /
6 q2 e0 z& u' ^4 M. w字音形成...到左宜家..開始有一個"轉型既現象"咁...開始由問題既形式
$ f- j, V$ ^( ]* \. X2 B. U$ s' Z來出現..' [: L# o: K" _0 B  [* O
5 a" X) w; D$ T/ c5 R
例如..."菠蘿係黃色...咩蘿係綠色??"6 s8 G: f8 ?4 ]0 [5 r
又或者..."吻百蜜..係男定女??"
& Y: h: O8 F/ M! h3 H/ @- E1 Z$ I' d3 I$ N: c+ q/ j+ W% Y
有時聽到都幾好笑...我覺得...佢地諗出來既方式..係佢地先諗到個答案..
5 i. c. w  h! }, z再推敲出一個問題出來...即係....
* G1 ?4 h) p! d4 {9 ~"所謂既答案--------->風馬牛不相及既問題"
' i2 u$ V/ J3 s* s' r+ K+ P  _; c3 Q: c2 q$ ]
唔知大家對於爛gag呢樣野有咩睇法呢??你地又點樣定義呢??
, M) u! P1 T( v3 K7 N5 f: ^, T2 ~9 B& r- ~1 C
以上全部都係我打出來...並唔係轉貼...
作者: 七星天使    時間: 2007-12-4 10:47 PM

講"搞爛gag"出黎
/ o9 [8 }1 H% i8 ^其實都係想搞下氣氛,,( L9 K) ]5 ^5 ]9 z
大家一齊笑下,,: q! s, \0 q( X
冇咩特別
作者: 衰貓    時間: 2007-12-4 10:55 PM

爛gag既然叫得做"爛",當然可以完全無上文下理,狗屁不通甚至於九唔搭八,所以,絕對可以聽完就算,完全不必費神去考究‧‧‧‧‧‧
作者: goodtime    時間: 2007-12-4 11:18 PM

首先要搞清楚一點
7 m3 P, H( s2 i3 e, C; ~搞gag同搞爛gag係兩回事9 K9 a7 s1 c/ {" C+ t5 V# `
搞gag通常係講者預左講完大家會笑
5 ?  A- N$ j$ k, @& Y9 |# _+ S搞爛gag係可能d gag俾人講過十幾萬次, 又或者得自己先識笑
2 F. b; `) C/ ]. F仲有一d, 爛過爛gag既gag, 就係大家根本唔想理會
2 O: C! i. X" z. J/ Q8 r
7 h% V) K& m- ]+ l+ h$ q, x; H所以搞爛gag未必引到人笑
作者: 12d3    時間: 2007-12-5 02:32 AM

同一個gag出自不同人的口中, 會有不同的效果. 這就是魅力的差別.
作者: loklok117    時間: 2007-12-5 09:14 PM

睇下用係咩情況la# m# w8 W& N# J7 T- ?1 B8 H" P" t' l
例如上中史堂(我認為係最悶)5 v6 N! r; f! k
個阿sir攪個爛gag( B$ h. P5 Z% N- a" H6 i/ R: @
等大家個魂魄飛番黎

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0