標題: 新型病毒專刪色情視頻檔 [打印本頁]

作者: ngw    時間: 2007-12-14 11:53 PM     標題: 新型病毒專刪色情視頻檔

“代理腳本蠕蟲變種Q(Worm.Script.VBS.Agent.q)”病毒。該病毒通過網路、U盤傳播,可以感染HTML等多種格式的檔,給用戶帶來比較大的損失,病毒還能夠從駭客指定的網站上下載新的病毒。
這是一個蠕蟲病毒,它運行後試圖關閉多種殺毒軟體,同時它可以禁用系統註冊表等多種系統配置程式,給用戶的使用帶來不便。病毒運行後會刪除磁片上含有成人色情辭彙且副檔名為mpg、rmvb、avi、rm的視頻檔。

病毒還可以感染磁片中副檔名為hta、htm、html的網頁檔,然後在這些檔裏加入病毒代碼,當用戶流覽這些檔時就可能傳染上新的病毒。病毒複製自身到所有磁片根目錄下,並以此傳播。

睇下邊個會中到先。。。
作者: 阿感    時間: 2007-12-15 12:03 AM

咁毒
作者: steven999    時間: 2007-12-15 12:04 AM

ONLY del有色情名既檔案???
唔係好明運行既方法
作者: 勇勇    時間: 2007-12-15 12:08 AM

Originally posted by ngw at 2007-12-14 23:53:
“代理腳本蠕蟲變種Q(Worm.Script.VBS...
你好黑心啊
作者: kalos    時間: 2007-12-15 12:20 AM

等我快d將d "好o野" 改做 '唯讀" 先~

重要快d話俾d friend 知,如果唔係佢o地中o左就死~

[ Last edited by kalos on 2007-12-15 at 02:24 AM ]
作者: kuru    時間: 2007-12-15 11:24 AM

Originally posted by kalos at 2007-12-15 12:20 AM:
等我快d將d "好o野" 改做 '...
你要做backup先得lu, 唔係一生積蓄化為烏有
作者: kalos    時間: 2007-12-15 01:33 PM

Originally posted by kuru at 2007-12-15 13:24:

你要做backup先得lu, 唔係一生積蓄化為烏有
唯有burn cd 啦~
但係我同女朋友住,有hard copy俾佢捉到就...
又係化為烏有...
作者: dc2507    時間: 2007-12-19 11:34 AM

好勁wo隻毒
作者: hongkongpeople    時間: 2007-12-26 12:42 AM

所以係網上亂咁download野真係好危險,網絡上實在太多壞人了.......
作者: 155220    時間: 2007-12-29 05:57 PM

咁又有咩野方法解決???
我部腦今日下午連續三次用用下變黑畫面,重新開機。三次都較為頻密。但現在開機又沒事發生。

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0