標題: 音樂討論題! [打印本頁]

作者: van仔魚    時間: 2007-12-22 01:34 PM     標題: 音樂討論題!

我想問有冇bro聽過(陳奕迅)既"富士山下"呢?
咁又有冇聽過(謝安琪)既"鐘無艷"呢?
咁又有冇bro覺得呢兩隻歌既曲風好相似呢?

個人意見,不喜勿插!thx

不過歡迎討論!!!!
作者: chong2002    時間: 2007-12-22 01:39 PM

Originally posted by van仔魚 at 2007-12-22 01:34 PM:
我想問有冇bro聽過(陳奕迅)既"富...
梗係似啦
都係出自同一個人手筆
兩首既作曲都係同一個
兩首作詞都係同一個
風格自然差唔多

作曲:Christopher Chak
填詞:林夕

你做完research 先黎討論ok?

[ Last edited by chong2002 on 2007-12-22 at 01:46 PM ]
作者: leungman    時間: 2007-12-22 05:28 PM

咁似又點呢?????全世界咁多歌,有兩首歌似有幾出奇呢???
作者: michael2082005    時間: 2007-12-22 05:56 PM

係鍾無艷唔係鐘無艷呀brother
作者: van仔魚    時間: 2007-12-22 06:07 PM

Originally posted by chong2002 at 2007-12-22 01:39 PM:

梗係似啦
都係出自同一個人手筆
...
咁算唔算抄歌!!!即係歌本身已經好受歡迎,唔係唱歌者唱得好!
陳奕迅係歌神接班人,我承認!
但係謝安琪就....除左風格諗唔到其他野!!!!

純粹討論,不喜勿插!!!thx
作者: chong2002    時間: 2007-12-22 06:17 PM

Originally posted by van仔魚 at 2007-12-22 06:07 PM:

咁算唔算抄歌!!!即係歌本身已經...
關抄歌咩事?
抄歌詞定抄曲?
講歌曲又完全唔同
講曲又唔係一樣

你快d 寫信去報紙,話佢地兩個自己抄自己d 作品啦
作者: chong2002    時間: 2007-12-22 06:19 PM

睇黎有人唔係針對d 歌
係針對人,衝住謝安琪而黎
作者: michael2082005    時間: 2007-12-22 06:43 PM

樓主快d投訴christopher chak抄富士山下個曲 林夕抄富士山下d詞啦
作者: van仔魚    時間: 2007-12-22 09:01 PM

Originally posted by chong2002 at 2007-12-22 06:17 PM:

關抄歌咩事?
抄歌詞定抄曲?
講歌曲又完全唔同
講曲又唔係一樣

你快d 寫信去報紙,話佢地兩個自己抄自己d 作品啦
sorry!!!可能我多左個"抄"字!咁如果冇左呢個字
你地又點睇呢?因為周杰倫都好多同曲風既歌,(即每張大碟都一樣編曲)
俾我既感覺冇乜點變咁,聽得多有d膩既感覺,
而呢首歌又會唔會呢?因為出歌時間太近,大家會唔會又d聽膩左既感覺呢?

純粹討論,不喜勿插!!!!!!!!thx

[ Last edited by van仔魚 on 2007-12-22 at 09:10 PM ]
作者: garyww    時間: 2007-12-23 12:54 AM

算數喇!仲買香港出既唱片把鬼,我一早連下X都廢事,而家只買國內同老外歌手既碟,錄音正歌又唱得好
作者: 吳建仁    時間: 2007-12-23 01:21 AM

曲既編排係好似, 音調都好相近, 我係網上見過至少有兩條友將富士山下歌詞"複製"落鍾無豔都冇問題.

但詞就好唔同, 富士山下係一重又一重既意象深化, 而且以風褸作首尾呼應. 主要著墨係"象", 但"意"就要聽眾自己領悟感受, 聽眾想象力越勁, 首詞越好, 反之亦然. 有人認為空洞, 有人認為空靈.

鍾無豔只不過係一輪"意"既直述之後, 最後將焦點凝聚於對永不開封的汽水既一吻(暗示吻不到汽水裡面既甜蜜), 所給予既想像空間好少, 只能夠感動到有類似遭遇既聽眾.

俾我揀, 我覺得富士山下好好多.

[ Last edited by 吳建仁 on 2007-12-23 at 01:23 AM ]
作者: van仔魚    時間: 2007-12-23 09:44 AM

Originally posted by 吳建仁 at 2007-12-23 01:21 AM:
曲既編排係好似, 音調都好相近, 我係...
多謝你咁誠懇回答我既問題呀!真的好感激你!
終於有人明白我問咩問題,要咩答案喇!多謝你!
thxthx
作者: 艾力克    時間: 2007-12-23 12:34 PM

歌手可以唱唔同風格o既歌
但作曲/詞人通常都會有自己一套風格, 即係依個chord之後跟住就係o個個chord, 之後編曲都係差唔多style
而如果曲風差唔多, 就唔太關填詞人事, 因為填詞係根據首歌o既音同風格黎填

兩首歌o既感覺係幾似, 所以兩首都幾好聽
作者: 吳建仁    時間: 2007-12-23 01:46 PM

Originally posted by 艾力克 at 2007-12-23 12:34 PM:
因為填詞係根據首歌o既音同風格黎填
非常認同
用70年代既曲, 填唔到宜家既詞
相反, 將70年代既詞放入宜家既曲亦會好唔match

例如將"寵物"既內容放落"最愛是誰"首曲入面...
又或者將"兩忘煙水裡"放入去"愛得太遲"...
你可以想像得到有幾可怕
作者: eric1874    時間: 2007-12-23 05:30 PM

Originally posted by michael2082005 at 2007-12-22 05:56 PM:
係鍾無艷唔係鐘無艷呀brother
你真係最無聊

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0