標題: 為何日本人很喜歡吃咖喱? [打印本頁]

作者: oz2    時間: 2007-12-28 09:28 PM     標題: 為何日本人很喜歡吃咖喱?

我本來以為日本人最愛吃的是壽司,但原來日本人,特别是女性,她們最愛吃的竟然是咖哩(カレー)。
我在日本女歌手的日記内時常看到她們說吃咖喱(カレー)的。
女歌手包括:我的女王陛下--奥井雅美,還有水樹奈奈、近江知永、石田耀子、米倉千尋..等等。

其中奥井雅美就連在零晨时煮[霄夜]也是煮咖喱吃的(圖中的咖喱是奥井煮的),可見她十分爱吃咖哩。

普通咖喱我有吃得多,但日本咖喱我未嘗試過。
為何日本人那麼喜歡吃咖喱呢?日本咖喱真的那麼好味嗎?

圖片附件: p2007121114859.jpg (2007-12-28 09:28 PM, 25.2 KB) / 下載次數 11
http://26fun.com/bbs/attachment.php?aid=1200276&k=a6573ef27b942b62b45b48317e752908&t=1727489874&sid=917jHb

作者: 勇勇    時間: 2007-12-28 10:04 PM

應該係又方便又易煮又平又好食囉
因為咖喱汁併咩野材料都係好好味道
作者: pkbrian    時間: 2007-12-28 10:08 PM

咖喱加唔同既配料
都有唔同既味道
可以平可以貴0.0  

同埋
都幾易住XDXDXD

我都好鐘意食的=v=
作者: eric911    時間: 2007-12-28 10:42 PM

味道甜啲,薯仔好味啲,食日本咖哩又夠型,我愛食,現在就食緊﹗
作者: oz2    時間: 2007-12-28 11:04 PM

Originally posted by eric911 at 2007-12-28 10:42 PM:
味道甜啲,薯仔好味啲,食日本咖哩又夠型,我愛食,現在就食緊﹗
比你講到我e加都變得有d餓,我都想試下[日本咖喱]呀!
作者: baatkung    時間: 2008-1-1 04:10 PM

日本人喜歡吃咖喱因為係"泊來貨"香料,即係外國進口貨,幾十年前日本傾向洋化,對泊來貨感覺為高身份象徵,好像"咖啡"亦都是使用這方法攻陷日本,經多年轉變,咖喱已經被日本人改頭換面,亦成為平日普遍食品.
作者: pkbrian    時間: 2008-1-4 12:01 AM

日本的咖哩不像香港那些那麼稀....

又不像香港的咖哩飯那麼多餸XD

基本上到日本吃咖喱飯
你是看到很少飯
也看到很少餸XD (因為日本真的不會給太多餸 我在日本吃過0.0)
跟著就是超多咖喱XD
作者: 151515    時間: 2008-1-6 11:22 PM

日本咖哩超好食呀~~^_^
作者: 迪達拉姑    時間: 2008-1-7 11:06 PM

唔講真係唔知wo..但印像中香港d日式食肆d咖哩真係唔辣..有d仲甜的=- =所以唔太吸引

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0