標題: 搞到天水圍居民好似異族...... [打印本頁]

作者: eric911    時間: 2008-1-6 09:32 PM     標題: 搞到天水圍居民好似異族......

近年有好多有關天水圍既新聞,今日又有單話sony遊戲展成功,在遊戲展工作的天水圍居民雖然學歷差但好勤力,所以sony聘請他們做長工。我就覺得,天水圍內確實有好多事發生,但傳媒不斷報道下,俾人感覺到天水圍居民怪裡怪氣,好似同其他人好大分別,成班異族咁。其實就算住中環也不一定是高學歷,點解要講到佢哋好似低人一等咁?
作者: cgdmzlam    時間: 2008-1-6 09:34 PM

呵呵'- Q% E5 `# Y" o* K; s  }
  ]6 }# ~% {) _+ @/ k" }6 }
我都咁話~~~~~~~~~~~~~~~~~~
$ Q9 X8 a: ~8 p8 E5 M  N: Y" ^" p' A
不過你講得生動d
作者: feuosma    時間: 2008-1-6 09:34 PM

Originally posted by eric911 at 2008-1-6 21:32:
/ w" e9 F; e4 n' A) E' F' N近年有好多有關天水圍既新聞,今日又...
0 O: ?/ Q6 t( h* ^8 l* X% B2 h
6 K: a; `) z+ k9 b! W! |
香港人就係咁....霸佔道德高地吖馬.......唔係大家點知香港人有幾好呢???
' K* h  r% _, r7 k' ~% H6 W當然當中有好多人借呢樣野去自我宣傳.....
作者: easy_man    時間: 2008-1-6 10:10 PM

傳媒要搵d 新聞做下嘛...
. z% T; s1 Q6 h% N1 p2 }  r雖然有少少陰謀論,
0 O5 T0 E: S, U# X0 `+ I但係我覺得當人有錢就會覺得生活有丁點兒無聊,
7 @, x$ H4 ~7 [5 a& q1 J所以有八卦雜誌, 娛樂雜誌,7 k6 w2 V$ L" \$ q+ s. G
當香港本土並無咩大事係關係到全港人ge,/ G4 k) T- P" _% b% U' Z
咁傳媒咪要搵一d 野出黎做囉,
. ?" E5 d. _! T, q; C) X結果佢地都幾成功,
% x; g5 L* k2 Y8 H* x令人地睇天水圍發生ge 事睇到好似一套連續劇咁,
5 W3 ?! Y: b3 O4 t相同的事, 相同的人, 只係住處不同,9 W6 H, a7 G% C8 Q2 h% f
便已被天水圍城...
作者: dertelevision    時間: 2008-1-7 11:42 PM

"天水圍"己經係一個label
作者: 迪達拉姑    時間: 2008-1-8 07:08 PM

之前上堂有幾條友住天水圍..真係怪怪地..怪脾性 出街講埋d冷gap,食野好炆憎唔中意行多幾間先決定..有個就返工奴咁..
作者: cchleg    時間: 2008-1-9 12:18 PM

呢個熱潮只係班生意佬搞出嚟啫, 喺天水圍搞招聘會, 幾型呀! 無人做過, 又可以免費宣傳, 好似亞洲遊戲展咁, 廣告都唔駛賣, 新聞影晒, 又有免費公司巴士又好人到派早餐, 跟住又頒傑出表現獎比天水圍員工, 最近SONY仲轉咗部份人做長工添! 成個公司形象做到天咁高, 班marketing應該分花紅兼升職加薪啦!" ?( O. R2 w/ {
$ e; v  u' s- l7 _; b
阿姐汪明荃又入去開演唱會, 亞視又入去除夕倒數, 全部人係咪真係關心天水圍, 大家心照啦!
- u0 W9 f: p$ M& M+ q6 L' h
+ u3 w! G3 X. Y3 O- L放心, 呢個潮流好快就過, 因為呢幾日大家開始轉移視線, 唔去咁遠, 去深水埗, 因為頻頻發現年幼子女獨留家中, 呢類家庭同社會問題, 張建宗已經出嚟講過幾次嘢, 係潮人就唔好再諗天水圍喇!
作者: 艾力克    時間: 2008-1-9 06:43 PM

繼淘大花園係又一景點
) i* @0 [9 a$ C6 ~" f' W" V% L6 w* U唔係話咩, 天水圍冇乜特別事發生都俾人搞到咁出名
作者: kaidai    時間: 2008-1-10 04:27 PM

Originally posted by cchleg at 2008-1-9 12:18 PM:* {- B. {9 v" R' Z1 O' w
呢個熱潮只係班生意佬搞出嚟啫, 喺天...
7 D; k) _  N+ T9 ?# J阿姐本身都已經好出名,相信唔係你咁諗既
作者: darrens    時間: 2008-1-10 05:42 PM

Originally posted by cchleg at 2008-1-9 12:18 PM:9 s. o4 D$ i+ [$ \& h/ v
呢個熱潮只係班生意佬搞出嚟啫, 喺天...
' C, S' Q: I- G
% s7 y  |9 {8 d
0 X3 U2 N' n, A& {2 k
好la.......根本深水埗比天水圍更差
作者: SCM    時間: 2008-1-10 09:44 PM

Originally posted by cchleg at 2008-1-9 12:18 PM:
: V0 i/ o" y" v6 ~( w+ r呢個熱潮只係班生意佬搞出嚟啫, 喺天水圍搞招聘會, 幾型呀! 無人做過, 又可以免費宣傳, 好似亞洲遊戲展咁, 廣告都唔駛賣, 新聞影晒, 又有免費公司巴士又好人到派早餐, 跟住又頒傑出表現獎比天水圍員工, 最近SONY仲轉咗部份人做長工添! 成個公司形象做到天咁高, 班marketing應該分花紅兼升職加薪啦!
! r. ^' F. [* G( B5 {2 G, q
+ [& y( J; A3 x4 o- Q) p阿姐汪明荃又入去開演唱會, 亞視又入去除夕倒數, 全部人係咪真係關心天水圍, 大家心照啦!* J8 _+ ~7 A1 K! L& S+ g

+ a/ G7 @* z" _3 [0 o放心, 呢個潮流好快就過, 因為呢幾日大家開始轉移視線, 唔去咁遠, 去深水埗, 因為頻頻發現年幼子女獨留家中, 呢類家庭同社會問題, 張建宗已經出嚟講過幾次嘢, 係潮人就唔好再諗天水圍喇!
$ s3 L8 R! _6 h( [唔太同意,招聘會我認為對天水圍居民係一個好事 不過唔應該咁高調比全港既人都知
6 K* i! X8 ^$ B" H+ |6 r4 j: I. A3 i& z% w4 v" G. Z
同意,我認為咁樣極唔實際+ R' \6 a1 I4 U% V* d
反而令到天水圍更右被標籤化  令外界更加歧視天水圍

作者: alien888    時間: 2008-1-13 02:54 PM

一班刁民係度博同情
作者: ~傻豪~    時間: 2008-1-13 03:02 PM

咪係囉
1 B3 `% C1 T. h政府幫晒佢d新移民得啦
, A1 A2 ]: M: G: |" ^" \  g4 e大佬呀,我地要交稅
  ]8 Y# I) _: c+ w, O仲要拎我地D錢幫佢地?
5 n- N: p" m+ k又唔幫我地
作者: Solo4a9    時間: 2008-1-13 05:56 PM

唔係呀- -"... 我識得有幾個人係住天水圍- -"
! `) z; F& ~6 Q) O; b% ?( t2 O' P6 L佢地d生活,我又唔見得幾咁悲情.... 屋企一流的靚- -

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0