標題: 主機好大問題 , help ~! [打印本頁]

作者: ryu020hk    時間: 2008-1-11 09:27 PM     標題: 主機好大問題 , help ~!

我部 pc 上星期用用下冇啦啦冇哂反應 , 之後拎去俾個 fd 睇 , 佢話死左火牛 , 整完火牛都唔著 , 之後再 check原來底板都死埋, 換左第 2 塊底板再試就開到機 , 但不斷 restart , 佢地叫我重裝個 XP , 但裝唔到不斷出現下面既情況 ,佢地而家話hard - disc 都死埋 , 又話可能有嘢撞左 , 其實我只係想知部機有冇得整 , 以及要整咩 , 有冇人可以幫手

P . S : 我果部機買左 5 - 6 年到 , 係 D 細機嚟 , 之前用緊華碩既底板 , 佢地換左塊 Acer 底板俾我 , 我上個月換左個 LG 既 DVD Rom ~!

圖片附件: 20080110007.jpg (2008-1-11 09:27 PM, 663.7 KB) / 下載次數 34
http://26fun.com/bbs/attachment.php?aid=1204696&k=c0e16bee5a92b985c22dc70f4b191e58&t=1727616090&sid=q1Ztnt

作者: d228216    時間: 2008-1-11 09:56 PM

兩塊板唔同晶片組, 要重裝windows
作者: ryu020hk    時間: 2008-1-11 10:32 PM

我已經試過重裝 window , 但唔成功 , 佢不斷出現上面張相既情況~!
作者: ryu020hk    時間: 2008-1-11 10:56 PM

仲有冇人幫手下
作者: d228216    時間: 2008-1-12 01:19 AM

Originally posted by ryu020hk at 2008-1-11 10:32 PM:
我已經試過重裝 window , 但唔成功 , 佢不斷出現上面張相既情況~!
有冇 format harddisk
作者: ryu020hk    時間: 2008-1-12 12:22 PM

我一 format harddisk 就會出現上面果堆嘢 , 將個 harddisk 插落第 2 部機就認唔到個 harddisk , 但用另外 1 個裝左 me  既 harddisc 就應該冇問題 , 咁究竟係個 harddisc 有問題 , 定係 xp 撞左其他嘢 , 係唔係換左個 harddisc 就冇問題 ?
作者: d228216    時間: 2008-1-12 01:25 PM

換埋 harddisk 啦
作者: benny0105    時間: 2008-1-12 06:06 PM

好明顯係你harddrive有問題,

而harddrive同底板又有可能撞(可能性20%),

所以換harddrive乃上上之策也
作者: ryu020hk    時間: 2008-1-12 10:45 PM

都有人同我講過好大機會係 harddisc , 但我驚又撞 . . .
作者: ngw    時間: 2008-1-17 10:35 AM

http://search.microsoft.com/resu ... 050&x=4&y=7
睇下有冇你個問題先嘞...

如果FORMAT唔得...不如備份好啲資料...重新分過區嘞...
或用diskman 呢類軟件掃一掃個HD..檢測下..

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0