標題: [加分題] - 談談 [不好] 與 [錯] [打印本頁]

作者: oz2    時間: 2008-2-5 01:26 AM     標題: [加分題] - 談談 [不好] 與 [錯]

近日成日聽到:[佢做o佐不好的東西,錯的是他],以及[他們處理這事方法不好,所以他們有錯]。而我由細到大都看到父母教訓兒子時(包括我父母)也說:[因為你做得不好,所以你有錯]
) f4 g8 u2 }! u究竟[不好]真的就是=[錯]嗎?! }) m2 t5 F1 {
3 A( ]9 _" h) O5 ?5 b9 e2 b. p
首先是[不好]的解釋:+ T. B0 _7 A' b* n0 c* X
[不好]就是世界理念上不太認同及支持的方案,或者是表現出不是最佳的方面;
8 Y+ ^3 @- N% H" t! J如:做得不好=此件事未能達到最滿意或可以接受。
' C9 }% a# N2 @2 \* l- y* I7 e& o+ I0 f% [
之後是[錯]的解釋:
7 w* x+ i) x% a[錯]就是世界理念上絕不認同及接受,或者是世人已否定的方案,甚至是世人已認定不能出現的方案;
- I; Z" R  D' {  ]1 D如:做錯=此件事已經是世界理念上已否定或不能接受。
2 k. N7 W! W+ a. m7 S, E5 ]4 @9 @; ]' @, ?4 G( @4 U: e
我承認[錯]的東西多數是[不好],但本人認為[不好]的東西未必是[錯]。. X1 R. A8 r/ J" q8 V3 B2 d( ~
我試舉例:' C+ \# t! F+ B: c& N6 m# M4 A
1)我住一間[不好]屋,又漏水又牆裂,難道是我[錯]嗎?或是這間屋[錯]嗎?(可能這屋已經夠期呢!)
- \  q0 [% [2 `" i1 S  I2 \" Q2)我考試某科考得[不好],那就要不問原因地說我[錯]嗎?(可能我生病或者太緊張呢!)- y7 w8 q5 E$ K9 E. x/ Q
3)我看到一些[不好]東西,難道就是我[錯]嗎?(可能我是無意看到呢!)6 o( B) W, v0 E1 U& W
4)我擁有[不好]的東西,難道又是我[錯]嗎?(可能大家唔接受姐,未必是犯法的東西)
5 X6 G7 ?! O$ z) T8 d" e3 v+ b( {2 }/ h* a/ C: E9 k7 M) [
所以大家真的想想,有些人可能做了一些[不好]的事情,或者用了一些[不好]的方法處理,: ~: I! F' t& o: y5 q
但可能這東西或這方法只是大家不能接受,而本身是沒有[錯]或[罪]的。# \" X/ Q2 r% `: x4 \
1 Z" U: F8 V4 K- g) P
我希望大家討論一件認為[不好]的東西或事件時,請客觀地分析和理論,不要一開始就[未見官先打八十大板]的心理認定一定這東西或事件是[錯]!
5 K4 E8 w" s& }* v6 g* F8 {# H1 }  r2 |8 j1 O
[ Last edited by oz2 on 2008-2-5 at 01:43 AM ]
作者: oz2    時間: 2008-2-5 01:33 AM

Originally posted by Triangel at 2008-2-5 01:32 AM:
2 K7 _6 L' T; F8 N% g! z: l; r  V$ K( l# M$ f. v- G6 _

9 u, [6 S+ Q3 K* Eoz2, Great Topic& [+ ^+ Q0 N+ p0 F3 M9 j5 _

- I7 z/ z/ {) |" i8 o2 m* g% R* T我幫你張呢個主題:  (1)Move 去吹水版? & (2) 轉做加分題好冇?
' e8 K2 m. r4 j) G4 j那麼方案(2),ok?
作者: Triangel    時間: 2008-2-5 01:37 AM

Originally posted by oz2 at 2008-2-5 01:33 AM:& G& k" J0 @. |7 `4 K
( v5 @/ q5 C6 o7 {" H8 q
那麼方案(2),ok?
( z4 S. @0 B9 i" D

' `$ M' t- ^- p; S+ R可以帶出討論氣氛并且有討點的,我都會加分
7 D; C+ S/ v( A5 j* E; pOk?
作者: oz2    時間: 2008-2-5 01:38 AM

Originally posted by Triangel at 2008-2-5 01:37 AM:  G6 ?' G& W3 y2 a" Q2 `

+ U7 w7 B- G$ s( Y$ f1 {! e
" M  ^% v' l+ e; Y  K3 m- i5 K可以帶出討論氣氛并且有討點的,我都會加分
6 U1 e$ J6 I  }7 a( w# A- q' X$ p& xOk?
( z! N7 M- N7 i1 k( b/ E好!, b. J' k; Z. r- E* x9 m7 ?
多謝版主支持
作者: 勇勇    時間: 2008-2-5 01:59 AM

你係唔係有D搞亂左啊!
5 B4 a% Z0 P" Y4 J+ _) x" S上面發表嘅文章[不好]AND[錯]係有連貫性架!
; {$ a% T% g6 O3 E2 q你嘅舉例根本就亂晒龍
作者: oz2    時間: 2008-2-5 02:11 AM

Originally posted by 勇勇 at 2008-2-5 01:59 AM:
+ I+ q% a" i8 I2 \6 |3 W$ c7 J你係唔係有D搞亂左啊!! }, X' f' M6 U( K/ G4 b
上面發表嘅文章[不好]AND[錯]係有連貫性架!# P7 q# c& W0 X8 v5 Z- j
你嘅舉例根本就亂晒龍
6 E& w9 \5 J. D" M可能我的例子未必是好好,而且每件事都是有它的連貫性;
$ L+ D0 o" v% f! \本人只想說[不好]的東西或事情,未必是=[錯], Z6 ?2 p: D5 u6 Q
; J, [8 M* Y* N+ |9 p
我再試舉例:& i, \3 G3 s1 ]" A/ g  W; T
[棺材]多數人認為是[不好]的東西,但它不是一件[錯]的東西;& H0 W( w. h' [
即使把[棺材]被放在一些不恰當地方,也是行為上的[錯],不是[棺材]的[錯]。
作者: Triangel    時間: 2008-2-5 02:18 AM

Originally posted by oz2 at 2008-2-5 02:11 AM:+ H# s, J8 B4 I

' V$ t; v3 A3 C2 }( _* v* z- S) d可能我的例子未必是好好,而且每件事...
- g* F1 ]' E! m8 ~: v* O1 P1 t
" n- Q: U& ?) F! p; S[棺材]多數人認為是[不好]的東西,但它不是一件[錯]的東西;: @7 c- K: o1 s4 D# b0 G
即使把[棺材]被放在一些不恰當地方,也是行為上的[錯],不是[棺材]的[錯]。5 W( X( i! n' l6 t9 K0 Y( L
) i2 K% K* _( s0 M/ N7 Y: K' s3 Y# j/ A+ x& |( ?# R
嘩,敢既例子你都稔到
作者: SWK    時間: 2008-2-5 02:20 AM

Originally posted by oz2 at 2008-2-5 02:11:! x- }; s& `1 T/ m% O
) w9 j* [8 h& ^, ~
可能我的例子未必是好好,而且每件事...
; B& W5 x& }! f' Y0 T
你啲舉例好似有啲"格硬黎" 咁唔係你既錯 只係你舉例得不好- f$ ]- S, m6 R1 k3 i& s
1 Y4 V% @* Q) o. G6 u8 v
[ Last edited by SWK on 2008-2-5 at 02:29 AM ]
作者: Triangel    時間: 2008-2-5 02:27 AM

Originally posted by SWK at 2008-2-5 02:20 AM:
, q$ x# ?* B# g3 t
' U4 [4 H4 y) Z你啲舉例好似有啲"格硬理" 咁唔係你既錯 只係你舉例得不好
$ d% s  X8 V4 k1 Z# J- p
) |1 j" Q  K0 V+ k
應該係:【格硬】, 唔係: [格硬
作者: SWK    時間: 2008-2-5 02:29 AM

Originally posted by Triangel at 2008-2-5 02:27:+ I: m& Z6 e% h0 f! q2 V
* i3 W$ L" ]) c- J4 Y
: Y& D! O+ o# ~0 N) x0 {
應該係:【格硬】, 唔係: [格硬
/ X+ J; B  A9 Y+ ~* B  ~8 `$ }& c5 F, A4 Y
啱啱唔記得有依個字
作者: oz2    時間: 2008-2-5 02:42 AM

Originally posted by SWK at 2008-2-5 02:20 AM:: y7 G% T0 s4 ]# s$ b# a  |

4 \; d( ?' w0 Y0 {7 l你啲舉例好似有啲"格硬理" 咁唔係你既錯 只係你舉例得不好
0 [4 ~( w, e1 J) V' y3 L' b7 N多謝你見意,也令到我又有另一見解:8 t- n/ ^4 o+ C( a- c  C& R7 Y+ W- ?
% s" n; e  x4 _/ d4 h" u
其實我是[錯]的,因為我把不太好的例子放在這帖中,令人誤會;
# J, e: F3 e9 P2 S' [; ?
6 b- J) H3 N/ n, W6 W& h但大家要搞清楚,本身例子是=[不好],並不是=[錯]! Z. k1 G& D/ `4 E: a7 H
[錯]是錯在我放在這帖,行為上的[錯]。
( P/ Z9 |# h7 x2 ]4 T7 [- d& O
, a3 q4 Q+ ]' @* F' \# S當然大家也可說因這[不好]例子,令到誤會,所以=[錯]
$ l" }4 ~+ X. f$ O4 @( x
% {% J! y  L& Y本人覺得[事件沒有分對與錯],只視呼怎樣實踐就會得到怎樣結果。+ S8 o; b. g* _0 Y' u% ?% V1 F
! R2 T" T' u6 E, ?0 m9 d
-----------------------------------------------------------------------------------------4 b2 q4 P# N: Y) |' L) Z

2 p% M3 M. U4 M9 `) @# x: S$ K# U另外我想說明,以上的帖只是個人見解,本人認為[不好]未必=[錯],但本人的見解未必全是[對]的。5 X9 I0 @1 L  c- y. g4 [) x
我很歡迎各會員為我此帖的言論作出更正及意見,甚至對本人的見解作適當的善意批評,! M8 C) c7 H5 {& t3 I! |1 ~
但重新一點,本人不希望因為此帖而令到會員之間產生罵戰,否則我只好請版主刪除此[加分]帖,請各位會員知悉,謝!

! {- `& u+ {% r' O( k7 s5 U' Z, N9 o' n4 W! F! z5 P! u& P
[ Last edited by oz2 on 2008-2-5 at 02:48 AM ]
作者: Triangel    時間: 2008-2-5 02:47 AM

Originally posted by oz2 at 2008-2-5 02:42 AM:/ W; r0 g( s1 W) H

' o/ w7 X  [" D& V6 k) D. Y多謝你見意,也令到我又有另一見解:$ y/ X9 G' h+ q/ y

4 J/ Y! n' V  ~, X. ?/ o2 _% |不希望因為此帖而令到會員之間產生罵戰
8 Z! N1 I# T& S7 C4 I( e9 @( y...
9 c7 w) @" E: ], `) |, ~, e) X2 q. D1 M
放心,我相信 SWK姐姐唔係敢既意義, right?
作者: oz2    時間: 2008-2-5 02:50 AM

Originally posted by Triangel at 2008-2-5 02:47 AM:8 f) |5 G, ?* m! F0 |; ^' X5 x5 c
9 k/ C8 y: I. x2 U% _9 |0 D' q: X9 Q

7 _% l8 n( s' z' X放心,我相信 SWK姐姐唔係敢既意義, right?
# F" I; {! h, `+ W/ _$ {9 V我都認為SWK是幫緊我的,及提提我姐
作者: alienck    時間: 2008-2-5 03:56 AM

法律是社會的一個公平標準
' [- v* _$ y, `. r! I5 F但不犯法不代表做得對
& q7 P# o. t9 ^! A+ i最近有些人沒有犯法5 X: k+ }2 V! Y% \5 k9 [! W4 f
但做出的事為人不恥的
; E8 y* S5 u. r(陳姓男明星事件的男主角)
! }8 M  ~& G' B亦有人做的事正確8 B7 o& c0 M- @2 a  ^
但犯了法的(綜緩事件自殺的青年)
/ G( ?* q( B  H3 _$ p; M( q# x: k9 O  s, Q* V
正正說明法律是有漏洞的
. x3 E. o/ C  p. e% u& _$ V8 v' f; X! c' V但沒有漏洞的法律是否好呢??2 z, d0 k: R8 m( ?
所以有很多條文就沒有寫得太清楚$ X% F" @. h' N+ @' x; ~0 q
因為留有一手就情況決定
, p# G) C7 J5 O& ]6 s% |/ W$ ]4 E# _4 h0 }2 \
最近大家都知道"白色恐怖"吧
" K; G: I( \9 c. e8 j就是沒有把法律條文寫得清潔
6 h6 X+ w5 i5 X( a/ K/ _執法者就可以利用漏動得到過大權力+ O/ \. P) @" n  T
事件上該事件其實各方都有責任* U+ I8 I# Z# k9 I& q
& ~0 X6 }8 G( ]- }6 o9 {
事件中男主角是主要關係者
, q% l  t% ~: s. X+ N5 }6 B; _, k( u做出的事雖未犯法
* _* K9 ~- E3 @但亦不見得為好事吧- _1 L# Z& b3 z+ {: u( z

0 ~# l# V4 x) H" m; G' _女主角們不自愛亦有責任
5 K1 a5 S; Y# A8 ^# m" z( s(或者是被偷拍吧)% _/ J5 C. n) r8 N/ n( L6 S' S2 K

; B) h+ z- q+ d. K8 U放圖/片者或是好奇心
2 o0 L. A; R" X9 e4 S但就令女事主受到傷害, N# P3 |( u6 R" _, u* K, ?
廣東話有話:"做人積下口德"
- ~. x0 f: G' R5 m- D! o' a1 X$ L1 t$ ]1 j. P. W
就連看圖/片者3 i. L" N/ N- c& e* _
古語謂:非禮勿視
* u" C: u7 e! L" s8 `大家都耳熟能詳吧: h) Z+ y) ?# I2 F: c" C* }
雖然大家未必做到(包括我)0 {, D" L8 S0 |# f% f% \' n
但亦唔好完全被"好奇心"完全蓋過
- m1 {# F, D3 d凡事留一線
0 r- e. j5 m: E, J, N+ c
/ \1 {' K) J  A1 D3 N四類之中以有心害人者最為人不恥
! j: K3 |' s- E, |事實上公眾之間只有第3/4類吧1 c6 d' E% p0 y- w/ w0 J
最後,希望大家都唔好放圖啦,過得自己過得人
作者: hwkeung    時間: 2008-2-5 06:37 AM

純粹個人意見,
* a7 F; I  ]2 r+ @/ S9 [. r$ H" H4 X" m『不好』與『錯』的定義只好根據當地的法律而去介定,( D; [0 R9 m8 @8 D% T& r. f
一件唔犯法的事雖然可能是『不好』, 但仍可以有權做定唔做.  G# i* F' q1 w
但一件犯法的東西就肯定是『錯』, 絕對不能做.  C1 ]* j. @9 X8 O

: e1 z2 @+ h8 d4 {( C2 X整件事其實edc錯在那? 其實一點沒有『錯』, 只是保管『不好』而已.
  n% {  r2 ~8 N8 Z$ Q床事留照片他也是留給自己欣賞, 雙方你情我願,# x! I3 K/ h9 _) i) Q; n3 g
始乃人權, 但卻很多人鬧佢影呢d淫照.5 Y8 r7 V6 R& W  f4 P

) \$ w' }+ t1 S# H8 x整件事其實女星們又錯在那? 一點都沒有『錯』, 只是運氣『不好』而已.# I2 R7 t8 U' P' E5 S, T5 g- J
但卻很多人鬧她們淫賤.  E& A: P2 {. {5 n  ~, O+ `
  K+ B, G/ I) u
到底錯在那? 錯在發相的源頭, 留來自己欣賞無問題,
+ e) _4 E7 Y# E0 T7 D% C但根據淫xxxxxx條例, 上載這東西的確是犯法的,2 \. S, S. P' K; y, V1 J" A" Y
而且傷害到別人, 有咩後果都預左啦.5 _9 X- y  `5 f% P8 v3 O$ J
1 C6 G6 l% ~/ i, ?$ ^/ r6 O
可惜偏偏很多人矛頭都不是指摘這個源頭, 卻在相中人.0 R" k4 {: P- h6 Q: S  ?
也許這現象不是『錯』, 但我認為是『不好』吧.
作者: s20021601    時間: 2008-2-5 09:10 AM

我就覺得「不好」同「錯」呢個關係...
2 H9 x" G  |3 i0 }) a可以用數學上ge「非正數(non-positive)」同「負數(negative)」黎代表2 A: z4 M* G9 I" ~1 B. v

4 c$ I* y# K$ [" L& {6 O  X因為凡事唔係淨係得「好」與「壞」,
$ n$ J: o" t2 G. s/ T( ^+ k6 `1 ?$ d一定有其中間者
% ]* Y0 ]7 |& y6 R  o
  h4 ^$ h1 ], n% t+ }& R+ m在數學上, R2 J; l4 {; |8 \
「非正數(non-positive)」包括「0」+「負數(negative)」  ~: G4 f+ M' q" m4 Z
「負數(negative)」則顧名思義只包括「負數(negative)」
- F5 T3 {/ l; e9 e1 w' w" t& [兩者的差別只在於包唔包括中間
, j4 x. D4 `! \0 E
, c6 L- X( y6 C而講返「不好」同「錯」% o; H( h( u  j1 s
「不好」應包括「中規中舉的」+「錯」' z5 `" Q3 [! I4 Q6 ~4 h! w
「錯」就是「錯」囉
( t# O# B0 j9 b7 S, A兩者的差別就是多出了一個中間.
8 Y9 j/ o1 y/ \$ }& k+ E; r$ I, z「好」與「錯」的平衡點) |+ r; B" g; {0 o
就是不對也不錯而已; i. z" c) s% c3 j* u/ _

/ ]! b* ?7 J+ X) K) A- S哈哈..講到連我自己都唔係幾明tim...) Z' j& z9 y5 u) t, k
還望大家見諒
作者: yeung hiu he    時間: 2008-2-5 09:47 AM

其實我覺得(不好) 同 (錯), 每次都連在一起!
+ d0 s0 B& o$ ]7 X: ~好似拍拖咁, 女朋友經常都會話男朋友對她不好, 所以男友是錯!
+ x+ P0 X0 _: X2 |  G7 s" {又好似家人咁, 家人埋怨個仔對她不好, 所以個仔又錯!
+ s8 x4 z2 g; T8 a6 h+ ^又好似在公司, 上司會話因為你之前做得不好, 所以最終出來的野是錯!0 K  s; f* {' x6 d/ L1 B" F7 I
好多野(不好) 同(錯) 都會一齊來說, 好似是一個前因後果,
# ]# Z' D! T6 S+ \5 ?+ W' N兩個都不能分開來說!
4 e+ b& c# m* [但另一方面我非常同意樓主的例子, 有好多不好的事未必是錯的!
作者: steven999    時間: 2008-2-5 10:44 AM

不好同錯 2樣野黎 個人覺得
0 Q, E$ j3 d( \7 r' N8 o不好既野 未必會受罰
$ H# E. F1 j4 P$ I% R1 S6 i' d但係錯既野 9成9會罰爆你
' M9 M( M# F" }  @  b" _: t" [不好既事 就唔等於錯既事
作者: Triangel    時間: 2008-2-5 10:45 AM

Originally posted by s20021601 at 2008-2-5 09:10 AM:2 L4 o" \9 b, A' F. L5 q
我就覺得「不好」同「錯」呢個關係....... x- _- @/ p0 |. ^
哈哈..講到連我自己都唔係幾明tim...0 U" [8 x0 _' |- _
還望大家見諒
8 p& V. ~! a* j( n  Z/ [$ ]
# x5 R- l3 n4 l9 M$ ]  q0 u& l- t" |" H/ l9 ?
s2002, 我真係睇極都吾明
作者: rfky    時間: 2008-2-5 12:48 PM

其實咁多個人講呢個問題裡面 你係其中一個最詳細 你本身就已經對呢兩樣野有哂清晰既定義 我本人唔覺得你有咩錯 而且你舉既例子都能夠更清楚講明一般人對呢兩個詞語既剖析 都係你個句: "[錯]的東西多數是[不好],但本人認為[不好]的東西未必是[錯]。" 都諗唔到有野可以補充
作者: Triangel    時間: 2008-2-5 01:08 PM

Originally posted by yeung hiu he at 2008-2-5 09:47 AM:# S6 l$ O( v: _; d
其實我覺得(不好) 同 (錯), 每次都連...
1 ]- |3 K# }. V8 E4 X9 i+ ^
! Q+ @, j' k4 n- T) {! J& \* kYour point is?
作者: alanfcw    時間: 2008-2-5 01:35 PM

不好同錯 2樣野黎 我覺得& L4 ?* {# {+ G5 H5 `

, V4 U, C8 h/ X媽媽見我做得唔好既野未必打你,如做功課呀* F7 G6 z4 q; O  z/ K$ C

5 }- X/ o3 Y+ P( y) `2 k但係錯既野佢一定會打你,如你同人打架
作者: Triangel    時間: 2008-2-5 02:01 PM

Originally posted by alanfcw at 2008-2-5 01:35 PM:
0 L1 v' A9 d6 Q5 C$ N不好同錯 2樣野黎 我覺得
# {2 o# U% E* ]( G' n+ U1 \7 y
, y, J' p( k" c1 X) P5 Z媽媽見我做得唔好既野未必打你,如做功課呀# p! s- y1 j5 }4 \$ F3 }
& M2 l; a4 I" N1 U" o; O% p
但係錯既野佢一定會打你,如你同人打架
0 r% {+ }  R. u0 S' \8 h$ N2 v; m4 @9 V( T
你咪幸福咯!
1 }' m+ _+ ~3 Y: ]% ]' h我老頂見我做得唔好, 未必打我, 不過話以後都吾駛我做啦, 死末!
4 }. z0 X' p* p, o* i0 ]2 V1 @但係做錯野, 佢一定都吾會打我, 不過要揾過份工啫!

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0