標題: harddisc 壞左 [打印本頁]

作者: Ulike    時間: 2008-2-8 03:07 AM     標題: harddisc 壞左

我有一個 harddisc 壞左 , 一插左落電腦就"擦擦"聲
用Recovery program , recover 唔到 d data !!!
噤點算好 !!???
作者: Kit0405    時間: 2008-2-8 03:16 AM

我經驗 - 聽到擦擦聲, 即係斷左軌或針頭, 可能跌過落地或大力撞過.
作者: Kit0405    時間: 2008-2-8 03:31 AM

擦擦聲是因為斷左的軌或針頭接觸高速轉動的磁盤所發出, 如果再強行啟動harddisk, 斷左的軌或針頭會弄花磁盤, 資料可能永久無法回復.

正確方法 : 應該立即停用, 因為到這地步, 想回復資料只能去d勁貴既公司進行無塵Recovery.

因為我一年前有部WD 200GB IDE Hardisk, 咁因為要砌新機, 轉用SATA HD.

咁咪買左個外置HD USE Cable, 點知有日用用下唔小心, 成部野跌左落地. 之後個harddisc一插左落電腦就擦擦聲la.

如果你想聽下我意見就回應下, 因為廢事打咁多字.
作者: Ulike    時間: 2008-2-9 03:02 AM

Originally posted by Kit0405 at 2008-2-8 03:31 AM:
擦擦聲是因為斷左的軌或針頭接觸高速...
噤即係要 recover d 野 一定要比出面 recover 公司 ??
不過, 我問過要噤 recover , 好貴 !!!
我諗都冇其他方法了???
作者: VIIV    時間: 2008-2-9 06:55 PM

that's y v need to backup over data from time to time...............
作者: Ulike    時間: 2008-2-10 02:19 AM

Originally posted by VIIV at 2008-2-9 06:55 PM:
that's y v need to backup over data from time to time...............
噤慘啦....唯有忍痛了

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0