標題: 朋友唔開心時 [打印本頁]

作者: lookityourself    時間: 2008-2-11 03:11 AM     標題: 朋友唔開心時

我會同朋友傾計, 傾心事9 d( A& d# Q: b9 z' |. Y9 A
我覺得我算係一個好o既listener, 朋友有心事都會搵我傾
# |. h! k* ~% K% i" H4 r0 t% Q% g而我亦都會盡量去幫助佢地, 比一D意見佢地
! W' [! s; A8 r即使解決唔到, 都可以減低一下佢地D唔開心& [& u  W4 z" p; M! Q2 k

/ m5 E! \! P; e1 R( U+ {但最近有位朋友, 佢思想真係好負面好灰
- ^% y  f3 M, P! `7 l% a我聽到o既時候都覺得唔開心, 講咩都好似幫助唔到佢咁
& Q* L2 |$ [# A6 B覺得自己有D無用, 除左聽好似幫唔到手比唔到意見- X3 u2 |- Q* s5 G* V
佢因為同人相處上一直都存在問題, 被困擾好耐, 都真係好耐好耐, 加上佢係女仔, 是非就更多
' t4 {( c+ ^) U2 F) B5 J我就同佢講話: 自己做好咗自己, 過到自己果關, 人地講咩野都無所謂, 有人o既地方就會有是非, 你擋都擋唔住, 咁就唯有接受現實. 你有去盡力做好自己, 檢討自己有咩做錯, 人地都仲係要講你o既話, 都無辦法啦- v& v' T5 B( F0 x
而佢就仲係十分不愉快......
' ]& i: B1 p* t
9 G. C0 u. v# ?2 o各位在朋友遇上不愉快或者挫折o既時候, 會點樣去幫助你地o既朋友?
! E! F% k# w+ e4 p; i我認為淨係做一個聆聽者唔足夠, 所以一定會盡自己能加去試下幫手分析問題, 而知識有限o既我, 卻好多時都只係得個聽字, 唉......." [, ~9 D2 U1 a+ ]/ K5 ]

0 h6 \3 @# @2 }- l; l大家認為點呢???
作者: 自由神    時間: 2008-2-11 11:03 AM

我都想知...........
( C7 z1 Y2 y; S8 m" H有時我都話:呢D事,我幫唔到你添" }* n% _$ I. ?3 W( E
不過佢地會同我講,其實我淨係聽佢地講就夠' R. `+ h9 B- y- }" c2 g5 i
唔使點幫嫁喎
作者: 艾力克    時間: 2008-2-11 01:30 PM

男人同女人o係解決問題時有唔同o既處理方法6 X6 x0 a1 J/ M+ P3 I1 E7 i( B( N" ~6 d
男人會自己收埋自己苦苦思考, 直到解決倒問題為止3 X/ Q7 A9 C& |4 }
女人就會將個問題同佢信任o既人講, 希望講左出黎會舒服d
# Z" n, U6 L8 ^2 ]. v  Q既然你位朋友o係女性, 咁我就從女性角度講啦   x2 F* w$ p. h) `

# Q7 i" {! y7 |4 }4 E其實女人搵人同佢傾, 並唔係想要個答案, 佢只係想有人聽, 然後引導佢講更多, 因為講左出黎就會少d野屈埋o係個心度5 o+ G  e3 {8 V  V+ h% d' ?
要解決問題, 其實佢地同人傾完後, 心情好番d, 自己都會解決倒個問題. x- e8 I. g, x6 z& m
除非佢係一個慌失失冇主見o既朋友, 否則你只要幫佢分析(唔駛叫佢點做點做, 因為你點講都唔會聽, 有d野自己會識得諗, 諗得通), 同佢傾甚或至行街買野搞下朋友gathering令佢心情好d已經夠6 y/ y1 z) k. A  ], {% j
" X& H: [. ^2 L
所以並唔係你個答案(做好自己, 唔駛理人)解決唔倒佢個問題, 而係有時女性唔係需要人地俾答案佢, 而只係簡簡單單聽佢講, 同令佢心情好d等自己可以靜落黎思考, 可能係佢諗野時就會諗番起你俾佢o既分析同advice, 而最終o既結論亦都係你俾佢個答案# b  H7 Q: [; ~- m" _* W) b

/ Z' d1 Z2 t3 x6 S4 ]- a) D只要你記住女性係偏向感性, 你就會知道take care佢o既心情比俾個答案佢更為重要3 g: q1 _! |. @) w
) g; V2 Y1 Y' h' d; W  g, q* E
P.S. 就算諗野負面, 咁大個人都會識諗, 所以依層唔駛太膽心/ ~# B& R9 Q0 H
而你同佢傾時只要引導佢諗去正面o個邊, 少提負面o既字(e.g.你話唔關你事, 就會令佢諗好耐究竟關唔關佢事, 係咪真係唔關自己事), 多d鼓勵o既說話就得 (e.g.我有信心你解決倒依個問題)
* n5 ^$ P8 ?: j- y$ _# I. V如果你仲驚佢會諗埋一邊o既話, 亦都可以搵人/自己陪多d佢, 等佢有多d support同開心o既moment, 等真係自己諗野時都唔會咁negative
作者: lookityourself    時間: 2008-2-12 02:54 AM

Originally posted by 艾力克 at 2008-2-11 01:30 PM:" b  B# v& K* i' ^5 b
男人同女人o係解決問題時有唔同o既處...
; d5 T2 L; s& M3 d; r" O4 |
thank you brother!!
作者: loklok117    時間: 2008-2-12 03:43 AM

Originally posted by 艾力克 at 2008-2-11 13:30:
+ S3 N1 O6 }; A" ?8 I5 ?/ B男人同女人o係解決問題時有唔同o既處...
, y* O# C. j$ W, w6 B$ X
" ~8 B- I/ W! Y# Y& S; a打咁多字) S4 t/ `( L' _6 W& p% Y, E8 ^+ h
重要講得咁好  M6 K( Q+ y. d
一定要+你3分:good
作者: 艾力克    時間: 2008-2-14 10:07 PM

Originally posted by loklok117 at 2008-2-12 03:43 AM:+ e, @- D6 }" @  V; [9 x
打咁多字
( p+ h' I* [; ^+ h0 c重要講得咁好
; D% Z$ ]: @6 O5 d$ O' f+ _一定要+你3分:good
# `6 L) g# I' ^( q' S; U
見人地咁有心幫朋友, 我都好想認認真真幫下人 / j+ ?: _! }0 T3 j9 d6 i! p( x
多謝支持
作者: 迪達拉姑    時間: 2008-2-15 01:40 AM

嗯..樓主珍惜你這個異性好友..我就一個異性朋友都無..9 C% U; ?% |. o5 r0 f
因為我以貌取人可能..唔識同人溝通..尤其女性..

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0