標題: 雲加衰d咩 [打印本頁]

作者: Shaqleung    時間: 2008-4-14 09:38 AM     標題: 雲加衰d咩

由聯賽領先,突然連和幾場,失分俾top four,然後係內訌,繼而歐聯出局,聯賽無望....阿仙奴fans好似坐過山車咁~

個人覺得雲加既排陣其實真係有d問題....首先係法比加斯.季初操到fit,結果踢到而家腳仔軟.第二係eboue,佢踢右中場唔係好差,但係當右後防無人既時候,係咪應該將佢擺番落去,而唔係用toure. 第三係中堅問題.gallas已經無咩自信,仍然搵佢去拍一d新仔,好似尋晚既alexander song(打開防中), senderos, djourou...其實以往toure拍呢班靚仔都踢得唔錯,我覺得應該將gallas推去踢右邊.
作者: Raul    時間: 2008-4-14 10:37 AM

I think its lack of experience of their youngster...
作者: saad    時間: 2008-4-14 11:11 AM

實力固然重要,但有時亦需要一點運氣..
作者: amigofans    時間: 2008-4-14 12:01 PM

Originally posted by saad at 2008-4-14 11:11 AM:
實力固然重要,但有時亦需要一點運氣..
咁對保頓果場係屬於 "好運" 定 "衰運" ??
作者: 屠膠含三世    時間: 2008-4-14 12:10 PM

Originally posted by filter-052fans at 2008-4-14 12:01 PM:

幾倒霉0既球隊, 都有半次好運
幾輔碌0既球隊, 都有空難機會
作者: chong2002    時間: 2008-4-14 12:25 PM

其實未開季前henry 走左大家都唔睇好依隊波
半季佢地突然打出超水準
因素好多,踢得好+對手唔太強
然而半季後,對方實力明顯強左,加埋後備深度唔夠,
應付唔晒所有既賽事
我覺得今季呀記交晒功課啦已經!
作者: T14H    時間: 2008-4-14 01:18 PM

Originally posted by filter-052fans at 2008-4-14 12:01 PM:

成季得一場好運叫好運定衰運?
作者: chanhoyingap    時間: 2008-4-14 01:34 PM

Originally posted by chong2002 at 2008-4-14 12:25 PM:
其實未開季前henry 走左大家都唔睇好...
絕對認同,阿仙奴雖然季尾走樣
但已經盡哂力
後備唔夠真係問題
下季努力~~加油
作者: kaing    時間: 2008-4-14 02:32 PM

其實阿仙奴我覺得只係差後備,一個係可以代到希比既人,
另一個就係太年青,每次比賽遇到d 不太如意既事...多數都要用好多時間,
隊波先可以回勇,係個心態,不論佢地既體力,
每次比人追回..佢地就會無左個決心...起碼要15-20分鐘先可以回返個心情.
有返d 攻勢...

另一個可以雲加真係比較硬頸啦...
我唔明點解重要用雲佩斯...而唔用禾仔做正選....

重有就係其實艾迪lee 個前鋒...真係把握差左小小...
不過以個別比賽以論...佢好過昨日既朗尼既....

無論阿記成績點都好啦...有佢既賽事多數都好好睇...
佢地既打法令球迷真係大包眼福....無論左右邊上...中場快速傳送...
or 中後場放直線...都非常羅命...係差一個把握力ja...
昨日既曼聯主場對住lee 隊阿記都係小勝...可見阿記既實力...
如果下季有多個把握力好既前鋒,一定掂...
不過希比既問題都幾大....昨日見希比真係打得辛苦...
疲態...因為阿記無人代到希比打既位置同做到佢既工作...
作者: edge0424    時間: 2008-4-14 04:37 PM

佢衰腳頭唔好!
作者: LIUSHEK    時間: 2008-4-14 05:22 PM

其實阿仙奴下半季開始跌watt, 最大既因素應該係球員既心理質素差!!!
諗返轉頭, 阿仙奴o係聯賽連和4場之始, 就係達施華受重創果場波!!
有睇果場波既兄弟, 都知道當睇到達施華受傷果一刻, 阿仙奴既球員既面上都係流露出惶恐既表情, 而且o係球場上既表現即刻亂哂籠, 仲俾打少一個既伯明翰先入一粒!! 雖然o係下半場反先, 但其實已經浪費o左無數個拋開比數既機會, o係完場前再被一個咎由自取既12碼被對手追平!! 阿仙奴球員既信心o係果場波已經被嚴重破壞, 單係見到球隊最有經驗既加拿斯賽後坐o係球場喊就已經可見一斑!!
往後既比賽, 阿仙奴已經踢唔返之前所有既霸氣, 成隊波患得患失, 而對手曼聯就越踢越順, 幾場波之後就由落後7分變為反超前, 阿仙奴就越急越見鬼, 球員同球員之間又唔o岩, 艾廸巴約居然會o係比賽用頭撞賓特拿, 而列文同艾蒙尼亞o係聯賽未完已經公開對罵!!
球員心理質素咁樣, 又點會踢到好波呢?
作者: fderek    時間: 2008-4-14 06:08 PM

年年阿仙奴都係3月開始仆直架啦
原因頗簡單: 阿仙級既後備兵源較少同埋質素差
主力球員一有受傷球隊既表現就大打折扣
另外佢地比較少全面性既球員
一係就純技術:法比加斯 希比,一係就純體力或速度型:托尼,伊保爾,禾確特
全隊比較全面算係加拿斯同艾迪巴約
最後的致命傷就係賣走哂D老大哥: 龍格寶, 皮利斯, 亨利等
睇下曼聯點解到依家都仲唔肯俾史高斯,傑斯退下來
大家應該明白球隊有老大哥的重要性了~
作者: kaing    時間: 2008-4-14 07:31 PM

其實我覺得阿記既中場係...真係好強...
論速度,傳送,合拍....絕對可以叫頂班...
曼聯對羅馬...同阿記對曼聯...可見一班...

只可惜係前場把握力不捉...後防欠信心...
lee 兩樣係致命....
其實阿記既中場傳送組織上前...殺傷力真係好大...
如果艾迪巴約把握好d 唔只入20球波...
雖然我覺得艾迪都交到功課...但係佢就怪d...d 好q 難入既佢又入到...
真係空曬食得既...又可以....射到....><

不過昨日曼聯果個場...列文真係交曬功課....被入果個兩球...
真係輸得心服口服...不過都係多口一句啦....果球12碼...
雖然無誤判....但係我覺得如果真係唔比12碼....
到時就真係攪笑...
作者: Shaqleung    時間: 2008-4-14 09:16 PM

Adebayor 真係盡哂人事架啦~其實個陣容問題都唔太大,真係衰後備.到禾仔有料又唔敢用,後防既後備兵源更唔夠,senderos, traore, djourou全部都未成大器~其實雲加真係需要一兩個老將去ballance下......今年gilberto silva又打得唔好~打長途戰真係惡打~

反而費sir,雖然呢幾年我都好唔滿意佢d換人既方法,同埋用咁多錢去搵後生仔,但係證明佢真係幾有眼光.同埋之前都好多人講過,其實佢今年換人都換得幾好~用人方面亦都好好.睇到布朗,艾夫拿,尤其老將史高斯,傑斯收放自如,仲有tevez~不得不服~

雲加係揀人既眼光真係唔錯~但係可能太重視後生仔啦...~
作者: supsup    時間: 2008-4-14 10:13 PM

達施華既斷腳絕對係全隊波既轉列點,當時既達施華當然是之前雲佩斯受傷既雷霆救兵,
但還有個重點係他對伯明翰果場,被馬田泰來踢致倒場後,
其實當時有時都有數位阿仙奴球員走向前示察是什麼情況,法比加斯被嚇到目定口呆,法明尼既一下長嘆....今人心酸,而在這剎那班小將既心理質素已經轉變,有d擔心戰友既傷勢,
而重點係會以自己作這事作一個比喻,恐怕自己都會身受其害,
再見不到水銀射地,耀眼星輝既阿仙奴足球,加上運氣問題,縱使班小將付出比人多數倍既努力,
都難途厄運,其實好多阿仙奴既fans都已經睇化,只要欣賞到阿仙奴既悅目足球已經係賞心樂事,
禾確特既70碼連過4個助攻,作客AC勝利,還有達斯華既凌空半倒掛,雲佩斯既假身射球,都會令每個阿仙奴FANS記憶猶新,雖然命運係由WIN到和,和運LOSS既兩場歐聯賽事,
依家既阿仙奴已經贏盡口碑,無人會覺得入唔倒4強係佢地唔夠利記打,只係人為,只係黑商作業,
多謝一班不是阿仙奴FANS橕阿仙奴,奕都多謝一班阿仙奴既FANS不離不棄!!!
繼續支持具觀賞價值既足球!!!
作者: amigofans    時間: 2008-4-14 10:25 PM

Originally posted by kaing at 2008-4-14 02:32 PM:
其實阿仙奴我覺得只係差後備,一個係可...
用艾利亞迪利黎同朗尼比, 已經可見到你既"準則"...

艾利亞迪利兄係阿仙奴幾季既入球數字, 絕對會令世上任何一個領隊掃佢出隊..
雲加掃佢唔單止無錯, 用謝菲斯黎比, 佢已經好好彩有咁多時間機會...

至於講番場波, 點解和確特無正選, 其實係非常正路,
因為無人會係一場咁重要既比賽度, 出晒車馬炮,
正如曼聯都留一手tevez就後備, 唔出火力最強既3差擊...

試諗下當日和確特係正選, 到被追和或落後果時,
換入黎果個係無咩狀態既雲配斯, 係咪仲衰??
作者: amigofans    時間: 2008-4-14 10:31 PM

Originally posted by kaing at 2008-4-14 07:31 PM:
其實我覺得阿記既中場係...真係好強.....
放低個12碼心結啦唔該, 要話曼聯好彩或者阿仙奴唔好彩有球12碼,
不如講下曼聯果兩球救番出黎既烏龍啦...

比雲達沙救番100次都可能救唔番出黎...
作者: kaing    時間: 2008-4-14 10:38 PM

Originally posted by supsup at 2008-4-14 10:13 PM:
達施華既斷腳絕對係全隊波既轉列點,當...
非常同意...我本身就唔係阿記fans 我本來就想曼聯追過阿記...
但係由阿記達施華既斷腳開始留意lee 隊波...
真係好老實...好自然慢慢就想希望佢地可以勝到...

而且都好老實有阿仙奴既比賽...真係可觀性十分高...
佢地既打法...雖然穩定性唔高...但係真係好正...
佢地既快速傳送...one two...no look pass....
我以近幾場佢地咁既人腳...咁既體力...打到咁既水準...
4大聯賽...真係無咩邊幾隊係有lee d 水準...

而且阿仙奴...d 球員真係好低人地想幫佢地...
球證既誤判...or 不如意既事...佢地隊波...都唔會有咩爭執...
唔會點發脾氣...真係忍得住...
作者: kaing    時間: 2008-4-14 10:44 PM

Originally posted by filter-052fans at 2008-4-14 10:25 PM:

用艾利亞迪利黎同朗尼比, 已經...
算啦...其實我真係唔想同你傾...
你下下都反人地既論點...將自己既觀點放係人地度...

場波踢完...大家點馬後砲都可以...
無問題...
但係你就講到自己個d 絕對無錯...

我真係無咩野想講...以個別比賽以論...朗尼昨日既表現我真係唔收貨...
我本身係曼聯迷...但係我真係以波論波...
作者: kaing    時間: 2008-4-14 10:51 PM

Originally posted by filter-052fans at 2008-4-14 10:31 PM:

放低個12碼心結啦唔該, 要話曼聯...
我覺得你真係錯左啦...我唔係因為阿仙奴先講果球十二碼...
我只係覺得誤判係唔可以接受既事...你可以接受係你既事...
我唔接受係我既事...放咩低ja...我唔覺得我有錯...

我只係追求公平既比賽...好似西甲個d 我唔睇啦...
但係咁大既賽事我真係接受唔到可以有誤判羅...
歐協我都唔講啦...假到無朋友...
作者: amigofans    時間: 2008-4-14 11:06 PM

Originally posted by kaing at 2008-4-14 10:51 PM:

我覺得你真係錯左啦...我唔係因為...
oic, 又係覺得"假"...

就以阿仙奴為例, 我可以接受佢地好多場波贏唔到係唔好彩,
仲黑仔既球隊我都見過...

但我唔相信d錯判既12碼係坊間所謂既"假"...

要知道要用人為去控制賽果, 唔係入7eleven買包煙咁簡單...
作者: kaing    時間: 2008-4-14 11:25 PM

Originally posted by filter-052fans at 2008-4-14 11:06 PM:

oic, 又係覺得"假"...
...
假唔假我唔同你討論啦...無結果...無事實...無得定真假...
我鐘意講係假...你鐘意講唔假...無咩所謂...

討論ja...

但係你唔好再強迫人地去認同你既觀點啦...
難唔代表無...更何況...事實係有發生過...
我只係以球迷身份...追求欣賞公平既比賽...

講假波...我當然唔想係我想睇既賽事發生...
所以我對個場賽事有誤判我係接受唔到...
個d 十二碼係唔係假.....跟本就唔係我同你可以定...
我又唔係咩警察...我吹下...你又唔比...
係唔係要講d 你岩聽...你先會唔反人呢?
作者: HansChan    時間: 2008-4-14 11:38 PM

Originally posted by kaing at 2008-4-14 11:25 PM:

假唔假我唔同你討論啦...無結果...無事實...無得定真假...
我鐘意講係假...你鐘意講唔假...無咩所謂...

討論ja...

但係你唔好再強迫人地去認同你既觀點啦...
難唔代表無...更何況...事實係有發生過...
我只係以球迷身份...追求欣賞公平既比賽...

講假波...我當然唔想係我想睇既賽事發生...
所以我對個場賽事有誤判我係接受唔到...
個d 十二碼係唔係假.....跟本就唔係我同你可以定...
我又唔係咩警察...我吹下...你又唔比...
係唔係要講d 你岩聽...你先會唔反人呢?
你同得佢講計...預咗o架啦!
乜都要有得解的嘛!
贏唔到又有得解,1:1又有得解!
輸球十二碼........點解唔即刻入返人波先!!!
大佬!
你話喇....點有得講呢?

所以...要回應佢...唔駛甘認真!!
作者: amigofans    時間: 2008-4-14 11:40 PM

Originally posted by kaing at 2008-4-14 11:25 PM:

假唔假我唔同你討論啦...無結果.....
你自己都識講係討論啦, 大家都係係個進程中找答案..

話強迫人地去認同係好好笑, 我點迫? 用槍指住你地?
我講得你地唔o岩聽既, 可以駁完再講你既論點, 咁就係討論ma...

至於所謂"假"既問題, 我都係想係討論中搵個真相,
只可惜通常對手都係解釋唔到我既疑問....

假波當然係有, 唔係馬賽都唔洗落乙組玩左咁耐...

但絕對唔係主流, 唔係講到10場波已經有一場打假...
作者: amigofans    時間: 2008-4-14 11:43 PM

Originally posted by HansChan at 2008-4-14 11:38 PM:

你同得佢講計...預咗o架啦!
乜都...
睇你 d post 係咁講d悔氣說話,邊個上左頭有眼睇啦,
仲要叫人唔洗咁認真, 你都幾funny...
作者: edgarw    時間: 2008-4-14 11:44 PM

To: kaing

算啦,唔好同d包拗頸、嘩眾取寵d人嘈啦,公道自在人心。
作者: HansChan    時間: 2008-4-14 11:48 PM

Originally posted by filter-052fans at 2008-4-14 11:43 PM:

睇你 d post 係咁講d悔氣說話,邊個上左頭有眼睇啦,
仲要叫人唔洗咁認真, 你都幾funny...

我好悔氣呀!!!我真係好悔氣呀!!!!!!

點解啲球隊輸完十二碼唔識即刻入返人波呢??
點解主場要輸波呢??!!!傻o架班球員!!!

我真係好鬼悔氣呢!

"嘩!!又黎c朗呀!!勁呀!!!贏梗喇!!"
作者: HansChan    時間: 2008-4-14 11:50 PM

Originally posted by edgarw at 2008-4-14 11:44 PM:
To: kaing

算啦,唔好同d包拗頸、嘩眾取寵d人嘈啦,公道自在人心。
唔駛甘認真!
得閒回應吓啲傻既,當練吓打中文囉!!
作者: eqhigh    時間: 2008-4-14 11:55 PM

Originally posted by filter-052fans at 2008-4-14 10:25 PM:

唔干涉你地既爭論啦,只要唔好有人生攻擊, 粗言濊語,盡量唔好太偏激就ok啦

唯一想更正既係kaing兄佢講既應該係艾迪巴約,而唔係艾利亞迪利,誤會黎姐
作者: kaing    時間: 2008-4-15 12:19 AM

Originally posted by filter-052fans at 2008-4-14 11:40 PM:

你自己都識講係討論啦, 大家都係...
你咁大人...自己諗啦...唔係下下要羅槍...先叫迫既...
你既言論其實好有攻擊性...我唔知你自己知唔知啦...

而討論lee 個問題...講真...討論區只係舒發自己既觀點....
所以我話假你話唔假..無問題...但係總點係...你唔好以為討論就一定可以有真相同結果...

如果你以為下下討論就可以有結果...就係咁反人...
我想講...我反返你d 觀點也沒有意思...大家唔會討論出一個大家都認同既結果...
只係到最後互罵收場...

我唔知你明唔明我講啦...完全唔關波既事...我lee 個回post 其實唔係咁岩...
但係你下下引到人地去同你嘈...你諗諗點解先啦...
你如果真係想同人地正正常常討論...就客氣d...同埋係人地觀點睇睇先...
人要面樹要皮...做人道理...

[ Last edited by kaing on 2008-4-15 at 12:21 AM ]
作者: kaing    時間: 2008-4-15 12:31 AM

其實你如果真係一心討論我也沒所謂...但係你係lee 個post 雲加衰咩...
個題目同你第一個post 就已經沒關係...
你第一個post 已經衝著我以來....咁你想我點同你討論呢...

跟手就再同我講十二碼...離q 曬題...放唔低係你定係我呢?
你同我意見不合...我無咩所謂...你未自己開個post 自己講羅...
但係你更引用我d 野衝著我以來...你問心...你想點呢?

十二碼誤判我係唔接受...覺得假只係我個人覺得...無話係事實...也沒有好強烈地
表示係假...

所以你要想同我討論d 咩?

[ Last edited by kaing on 2008-4-15 at 12:40 AM ]
作者: kaing    時間: 2008-4-15 12:34 AM

Originally posted by eqhigh at 2008-4-14 11:55 PM:

唔干涉你地既爭論啦,只要唔好有...
巡察大人...如果係誤會就好了...
我驚我回咩post 都有人特別地針對我d 回應咋...

我脾氣好...就無咩所謂...變成罵戰你話幾唔好呢...
作者: 版神    時間: 2008-4-15 03:32 AM

衰慳皮, 得一個艾迪巴約攻堅, 雲佩斯同艾度亞杜傷埋就無人拍檔, 用賓迪拿同華確特, 點同
車仔同曼聯揮 ?? 人地各有四大前鋒候命, 雲加 lead到半季算偷笑啦.
作者: harvey22    時間: 2008-4-15 05:11 AM

Wenger, arsenal players, fans~

希望越大~失望越大
作者: kakeidevil    時間: 2008-4-15 09:45 AM

大家講還講....咪過哂火自己都唔知呀~
交流有火花就一定咖喇,咁先有討論既氣氛嘛.....
但咪話針對住呀邊個,衝住呀邊個而黎果啲呀
覺得自己有point既盡情發表啦~
作者: kakeidevil    時間: 2008-4-15 09:57 AM

話時話...樓主覺得Wenger衰左咩??

班波打得好出色,當初開季好多人睇佢地唔掂,話乜話物....
但以咁既人腳...可以坐左大半季榜首,歐聯入8強,成績算唔錯丫

聯賽係打一季,有時時不與我,運氣都係球賽既一部分,唔一定係領隊或者球員衰既~
作者: amigofans    時間: 2008-4-15 10:21 AM

Originally posted by kaing at 2008-4-15 12:31 AM:

其實你如果真係一心討論我也沒所...
sorry令你有錯覺我係衝住你黎, 我只係見到唔同意既地方攞出黎講,
回應你既說話, 你唔同意又可以回番我, 我認為咁先叫討論...

似乎大家已經將"討論"同"罵戰"掛左鈎, 一開始已經覺得我係"搵交嗌"
試問點樣去理性地討論?

雖然條題係"雲加衰d咩", 我既說話都係回應你既, 何來離題?

第一個回你既post, 下半段既"主菜"你可有留意?
我係認為正路做法係將和確特做後備留一著, 所以雲加絕對無錯!

至於第二個post係回應你講12碼, 我認為果晚曼聯贏係好彩在果兩球烏龍唔洗輸,
多過阿仙奴又輸12碼...

最後我認為"討論區"唔係"留言版", 無交流回應, 無反對無爭論既不如收檔..
只要大家理性d, 就會分得開係"討論"同"搵交嗌"既分別...

作者: HansChan    時間: 2008-4-15 10:39 AM

有時討論呢,會有罵戰之類都冇乜所謂,要識收...要識知衰先得....
只係好多時.....有人會"賊喊捉賊"....永遠係人哋錯....自己仲可以說教嗰吓嘢攞命嘛!!

爭論緊就好多時都會話自己岩o架啦,但又唔可以下下迫人認同自己既...冇乜好講時咪收聲囉!

但有啲人呢...就唔會既.....嘈完一大論話自己出於"舒發自己意見,冇意強迫他人認同".....但實質討論行先,攻擊他人為後....哩啲我覺得叫"小人".....

好多時所謂吹水或討論都係想人認同自己的,冇問題喎!!問題在於人哋唔認同自己就去攻擊,甘人被攻擊就還拖o架啦! 所以咪話最緊要識收囉!

我又好悔氣添!!
作者: amigofans    時間: 2008-4-15 11:52 AM

Originally posted by HansChan at 2008-4-15 10:39 AM:
有時討論呢,會有罵戰之類都冇乜所謂,...
哦, 講攻擊性, 咁你先自己check下呢個topic你發既post..
攪清楚邊個攻擊邊個先啦...

"賊喊捉賊"? 至少我無上過頭, 無覺得d post係衝住我而黎,
每個post都係回應緊討論既野...

呢兩三個post先有少少離題, 係因為你地覺得我"搵交嗌"
先無辦法唔講兩句...
作者: JackieHon    時間: 2008-4-15 12:03 PM

雲加衰太保密同太自信
首先,我不得不承認佢係獨具慧眼
法比加斯 托尼同法明尼等都係佢發掘出黎
但係有d真係唔太岩用  例如Song 同辛達路斯呢d唔算太突出
點知雲加係對曼聯同利物浦呢d生死大戰就出佢兩個
可見佢對自己既眼光信心過大

第二 今季阿仙奴既傷兵問題的確嚴重 達施華啦  沙格拿啦 同路斯基等等
但係雲加佢如果季初有買番d同等份量既人番黎  就唔會有咁大影響
佢一直都唔肯用太多錢買人,多數係依靠青年軍果d
但係大家唔好忘記阿仙奴係踢英超 唔係青少年聯賽
試問佢地對住d有經驗既球員有得比咩
所以佢應該係轉會市場豪小小

第三 雲加佢賺錢的確一流
但係佢用人方面就唔係太好
好似伊保咁 佢係有speed 但係佢出波炸+技術唔好  唔知點解用佢打右翼
禾確特比佢更有做右翼既天份  但係雲加多數都係後備換佢入黎
另外高路托尼佢一直都係打中堅 突然叫佢打翼佢都唔係太熟識
而且佢一向同加拿斯拍檔開 突破叫s6 or song打 會嚴重影響默契
作者: kakeidevil    時間: 2008-4-15 12:13 PM

邊個唔啱邊個唔着都好!一隻手係拍唔響既!
總之盡量維持講番個貼既野啦~~~~
到時我出手鎖貼盞大家冇癮,係咪??
作者: amigofans    時間: 2008-4-15 01:04 PM

Originally posted by JackieHon at 2008-4-15 12:03 PM:
雲加衰太保密同太自信
首先,我不得不...
問題敝在係人手唔夠既問題,

和確特要留做後備, 伊保要打右中場, 扥尼要打右閘,
要用欠穩既辛達路斯同新仔song, 全都係因為"板凳深度"而產生出黎既問題....

或者下季佢地會買番多d人, 睇今季之表現, 而家呢班已經唔算新仔..
黎緊應該有野比大家睇, 相反車仔下季先黎大換血, 爭冠軍應該睇低一線...
作者: buengland    時間: 2008-4-15 01:18 PM

我覺得係無運佔左70%

但另外雲格好多年以嚟都係連win 好多場都好, 一輸就會連續幾場slip down
呢樣野到今年仲離譜, 7場league, win得一場

呢樣都係問題, 佔30%
作者: woooot    時間: 2008-4-15 01:51 PM

赚了那么多钱,是该花一点买些经验丰富的球员了,再吝啬下去就要再哭多一次了。 。 。

顺便把领队交给法比加斯或高路托尼,加拿斯他。 。 。只有赢的时候才跟队友好
作者: HansChan    時間: 2008-4-15 08:29 PM

Originally posted by filter-052fans at 2008-4-15 11:52 AM:

呢兩三個post先有少少離題, 係因為你地覺得我"搵交嗌"
先無辦法唔講兩句...
..................................
原來都知唔止我一個覺得......
甘我哋真係要為咗"一"個人去反省吓喇!!
哈~~
作者: 5m    時間: 2008-4-15 10:14 PM

我覺得雲加成功的地方係大膽起用年輕球員
令球隊速度同體能有一個明顯優勢,又對佢地快速小組入涉有幫助
但往往就因為佢太過重用年輕球員令球隊失去平衡
當球隊順風順水果陣,呢班"生姑仔"當然會完全冇問題啦
但當球隊有d咩小問題,以後生仔為主幹的球隊立即崩潰
呢方面佢應該學下曼聯,雖然好多人都話雙斯唔掂
但我覺得曼聯冇左佢地出黎控制節奏一定唔可以有咁既成績
作者: kaing    時間: 2008-4-15 10:22 PM

Originally posted by filter-052fans at 2008-4-15 10:21 AM:

sorry令你有錯覺我係衝住你黎,...
唔緊要啦...總之你無針對我以來就得啦...
我個人無咩所謂...只在係度以波論波...覺得有d 賽事睇唔過眼...
上去吹幾句...發洩下ja...

其實我好耐無真係認真捱眼訓睇曬整場波....
眼見阿仙奴....佢地既打法...佢地既足球...
真係睇得出佢地既熱情....

輸係其次...好睇先緊要...
不過十二碼只係為佢地唔低...

其實我覺得禾仔係唔係正選係次要...
而係搵個無態既雲佩斯做正選...我覺得就唔係咁好...
就好似熱剌之前既門將...一時唔記得名...
當時佢無態,,,但係都重出佢...
結果點大家都知啦...

雲佩斯不過唔係後防球員...大家所以覺得問題唔係咁大...
但係有留意佢好多時都無波到...係度夢遊...
就即係變左阿仙奴打小個咁...
如果唔換禾仔...我又真係唔知可以換邊個...
但係我覺得選人當然更係搵個有態做正選啦...
而且係咁重要既賽事比佢回態就真係唔知點講...
阿記同曼聯既情況就真係唔同...曼聯佢既地獄賽情...
唔出盡d 人好正常...但係阿記只有得lee 場...輸左就真係咩都無...
不過我只係唔馬後炮講ja...因為禾仔之後換入來都無咩特別...
但係唔代表佢做正選無野睇...無發生無人知...
睇佢如下賽事有無機做正選...大家未知羅...

十二碼個d 我唔再講啦...過曬氣...
只係希望歐洲咁重大既賽事唔好再有lee d 誤判羅...
唔係真係笑死人...有d 咁既野...比人講...在所難免...
球證個d 就真係自己進修下啦...
作者: amigofans    時間: 2008-4-15 10:30 PM

Originally posted by 5m at 2008-4-15 10:14 PM:
我覺得雲加成功的地方係大膽起用年輕...
不過唔洗擔心無舊人啦, 睇佢地今年既表現,
已經唔可以當佢地係"生古仔"...
作者: amigofans    時間: 2008-4-15 10:36 PM

Originally posted by kaing at 2008-4-15 10:22 PM:

唔緊要啦...總之你無針對我以來就...
講到雲配斯係有d可惜, 我覺得佢今年同朗尼一樣,
季初有好好既狀態, 明明眼睇今年會發光發熱,

所大家都係受傷要抖好耐時間, 出番黎已經唔fit...
作者: kaing    時間: 2008-4-15 10:41 PM

Originally posted by filter-052fans at 2008-4-15 10:36 PM:

講到雲配斯係有d可惜, 我覺得佢今...
其實傷左出返來可以即有表現既真係小...
而且我覺得當一個人無表現...去迫自己有表現就真係會越整越衰...
攪到自信都無埋...

不過無人知雲加諗緊咩既...但係一定有佢用意...
可惜小弟真係唔知啦...
作者: ken1    時間: 2008-4-15 11:24 PM

哈佬各位
我都好耐無係度留言
但係我有keep住上黎

我係阿仙奴粉絲
歐聯對利物浦
我同大家一樣經歷左
由地獄上天堂
再由天堂落番既地獄個幾分鐘

果晚睇完波之後
我個人靜左幾個字
我個腦個下好空
究竟天係咪要玩阿仙奴呢班
搏盡全季 早己筋疲力竭既年青人
係咪唔可以俾佢地成功呢
係咪要抹殺佢地既努力

完左之後
我真係無心睡眠
我不斷上網睇好多人既感想
更有上國內槍迷既論壇
佢地唔係淨係只係去怨天怨地
佢地一針見血講左阿仙奴既問題出黎
果一刻
我地心情先有點平伏番
我當阿仙奴果晚贏左
佢地咁累
但係都咁有鬥志
尢其禾仔個球
這不就是我所遏求的足球精神嗎?
係我心目中佢地已經贏左
作者: ken1    時間: 2008-4-15 11:39 PM

好,講番正題
雲加衰d咩同阿仙奴今季差d咩
我認為有以下幾點
1.板凳深度不夠
2.雲加換人不夠決斷
3.心理質素不夠成熟
4.踼法有時簡單複雜化

板凳深度不夠

呢個正如大家所講..
而且正選球員同後備球員質素相差太大
例如:法比.希比.法明尼
後備球員根本就代替唔到佢地
搞到佢地真係場場出無得抖
球季踼到一半已經累到hihi
突如其來既傷患更加令問題惡化

雲加換人不夠決斷

唔知大家有冇發覺
雲加換人既態度過份保守
好多時都係以位換位
令到球場既形勢不在自己控制之內

心理質素不夠成熟

球員過於年輕
而且陣中無太多有經驗既球員係度壓場
面對伊度亞度那樣的受傷
連續球證的不公判決
佢地既心理質素都唔足以來克服呢d變數

踼法有時簡單複雜化

我認同阿仙奴既球風華麗
但有時候係呢方面則太過固執
好似對曼聯果場
希比明明空曬半單刀
但係都要交俾位置更差既艾迪巴約
咁同以前要夾硬俾曬d波亨利射有咩分別?
我覺得有時候可以唔洗咁華麗
例如打下高空波咁.實際多少少
唔係只係會睇到人粗口不斷

係度講住咁多先.下次有機會再詳細討論下
最後.我認為阿仙奴既收成期係係下季
拭目以待

[ Last edited by ken1 on 2008-4-16 at 01:55 AM ]
作者: Juventus-2    時間: 2008-4-16 12:26 AM

Originally posted by ken1 at 2008-4-15 11:39 PM:
好,講番正題
雲加衰d咩同阿仙奴今季差d咩
我認為有以下幾點
1.板凳深度不夠
2.雲加換人不夠決斷
3.心理質素不夠成熟
4.踼法有時簡單複雜化
1.前鋒可選擇的太少,e度阿度重傷及雲佩c長抖令雲加冇得好揀,敗家仔艾迪巴約要焗用,攪到入波機會減少;中場我嫌雲加用唔足,有丹尼臣,迪阿比,c華都可用,不過只識用法比及費明尼;兩閘後備爆差,查奧爾及賀迪冇料到

4.打開短傳,但今年冇左龍格堡果種的入契入球,對手一味迫就work
作者: arthur8088    時間: 2008-4-16 01:05 AM

Originally posted by Juventus-2 at 2008-4-16 00:26:

1.前鋒可選擇的太少,e度阿度重傷...
even Ljungberg is still playing for Arsenal, based on his performance at westHam this season, do you like Gunners will achieve better result?

he would probably be like Silva, being a bench warmer more than a starter~
作者: 皇馬_王子    時間: 2008-4-16 11:47 AM

絕對同意阿仙奴後備力量的質素問題
o係一個咁長o既賽季
後備力量絕對不容忽視
但阿仙奴o係呢方面睇黎要做番d野
作者: 0000001    時間: 2008-4-18 05:27 PM

Originally posted by 皇馬_王子 at 2008-4-16 11:47 AM:
絕對同意阿仙奴後備力量的質素問題
o係一個咁長o既賽季
後備力量絕對不容忽視
但阿仙奴o係呢方面睇黎要做番d野
雲加到而家都唔承認衰喺後備兵力...
又冇意買有質素既人..

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0