標題: 關於老婆是不是處女 [打印本頁]

作者: ATX    時間: 2008-5-2 10:32 AM     標題: 關於老婆是不是處女

昨天跟家父起了一點小小的紛爭。

就是因為一個閒聊的話題,完全是作為假設的話題。

我覺得跟一個女人結婚,如果兩個人彼此都很滿意對方,並且婚後都互相保持忠誠,我覺得老婆是不是處女我完全不會在乎。

老頭子就覺得,女人不是處女,說明比較放蕩,婚後也會亂搞,所以不值得信任。

這到底是偏見還是經驗之談?

我因為經驗並不是很豐富,沒見過那麼許多蕩婦,現在價值觀有點混亂了。

後來不歡而散,被老頭子趕出來,說是各自保留意見,不予討論了。

唉~~實在是冤枉~~難道大度也是錯麼?
作者: Panerai1950    時間: 2008-5-2 10:44 AM

It's almost impossible to find a virgin as a wife nowadays....forget it!
作者: ATX    時間: 2008-5-2 10:47 AM

Yes,I know.  But  my father.......
作者: 大優勢    時間: 2008-5-2 10:49 AM

難道大度也是錯麼?
----------------------------------
你講乜呀

咁你咪唔好理佢囉

上一代就係上一代

可能上一代根本8 成都係 有個處女老婆

但呢個年代 .........
點同呢

仲有唔通樓主你係處男咩 ???

自己結緍前 已經唔知幾多個  (註: 唔係話樓主你, 都好多人結緍仲要出去玩)

咁男性馮咩去要揾一個〔無經人道〕既女人呢 ??
作者: 大優勢    時間: 2008-5-2 10:51 AM

Originally posted by 大優勢 at 2008-5-2 10:49 AM:
難道大度也是錯麼?
---------------...
仲有個個男人未結緍前左一個破人地身 右一個破

仲邊有咁多處女呀

無計 口架 啦

老人家有時係唔會同你講道理

你講一萬句都係多餘
作者: SPACE2007    時間: 2008-5-2 11:01 AM

其實根本唔駛拗, 你唔介意, 你唔講俾灸老豆知係唔係處女, 估佢都唔會問, 問你都可以話係處, 唔通佢要去查咩, 呢d野其實真係搵黎拗,
作者: kinz    時間: 2008-5-2 11:10 AM

娶個處女老婆就不會離婚嗎!?

有處女膜等就等於會真心真意愛你嗎!?

要愛人先要去信任對方,如果互相不信任當初就不應去相愛

[ Last edited by kinz on 2008-5-2 at 11:21 AM ]
作者: 自由神    時間: 2008-5-2 11:18 AM

Interesting topic
原因並唔應該因為呢個年代無咩處而你娶果個唔應該係處
呢個都唔知咩邏輯.........
50年後,地球既男女ratio係9:1既話
因為果個年代無咩女人,所以就要娶隻佬番屋企?

會員SPACE2007 果個pt係真......
唔通Your Father會睇住你行房咩?

不過重點應該係你應該同你Father個價值觀要盡力拉近
你用既point唔應該係話呢個年代已經唔同
而係話你同你女人若果今後大家都係相愛互信
無論佢之前係咩人,做過咩事都唔應該影響你對佢既愛
作者: 自由神    時間: 2008-5-2 11:19 AM

Originally posted by kinz at 2008-5-2 11:10 AM:
娶處女就不會離婚嗎!?
娶蕩婦就實離婚嗎!?
作者: kinz    時間: 2008-5-2 11:36 AM

Originally posted by 自由神 at 2008-5-2 11:19 AM:

娶蕩婦就實離婚嗎!?
純情唔代表唔會去濫愛,舉棋不定,一樣可以一腳踏幾船 
作者: e_e    時間: 2008-5-2 11:44 AM

Originally posted by kinz at 2008-5-2 11:36 AM:

純情唔代表唔會去濫愛,舉棋不定,一樣可以一腳踏幾船 
e排睇左幾套電影 , d女其實一d都唔主動 , 而且怕怕醜醜咁 ,
不過就好接追求 , 一次咁兩次咁 ... 咁你話算唔算濫???
不過e種 "濫" , 我就唔覺得要批評羅~~
作者: cgdmzlam    時間: 2008-5-10 10:14 PM

時代不同

所以令到有代溝

不過都要體諒下父親既思想

我覺得要漸漸地說服
讓你父親接受

因為呢嫁d人對性呢樣野開放左好多

好難話搵一個cn

呵呵~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
作者: head1328    時間: 2008-5-15 02:43 PM

而家性開放,邊有咁多處
冇得介意咁多
作者: dg666    時間: 2008-7-6 10:43 PM

那問番他,結婚前是否也是處男,如果唔係,他結果後一定玩女人,大賤人一名.呵
作者: 破軍不動    時間: 2008-7-7 12:18 AM

好明顯樓主爸爸的價值觀仍然是封建傳統式的...
即是認為女性應該是活在丈夫或父權的強權之下...
女性在婚前婚後都應該保守貞節...

樓主爸爸價值觀的形成可能是從小的教育...
或幾十年之前女性的地位和教育經濟水平較低的現實環境...
令你爸爸覺得女人(身心)就應該像一件從屬男人的貨品一樣...
不應該有選擇的權利...
如果一個女性懂得或有能力去選擇時...
便有可能選擇更好的對象(即使婚後)...
因此在封建的價值觀中...
女性不保守貞節...
對其是一個十分大的威脅...

但現今社會女性地位教育經濟能力已經大大提高...
婦女解放運動...
男女平等概念已經深入人心...
男女之間的地位已經很接近...
女性不再是男性的附屬品...
自然性和貞操亦一樣...

樓主爸爸仍然用他的封建父權方式思考...
所以兩代之間的衝突有時難以避免...
現代值得擔心的應該是將來當你有女友或結婚對象時...
你爸會對該女生有何觀感...
所以你的角色很重要...
一方面要和女友溝通得好一點...
另一方面又要令你爸覺得她是一個<好>女仔...
如果你爸覺得她夠好...
自然很多問題都會在無形中解決了...
作者: trista_cheong    時間: 2008-7-7 03:12 PM

Originally posted by 破軍不動 at 2008-7-7 12:18 AM:
好明顯樓主爸爸的價值觀仍然是封建傳統式的...
即是認為女性應該是活在丈夫或父權的強權之下...
女性在婚前婚後都應該保守貞節...

樓主爸爸價值觀的形成可能是從小的教育...
或幾十年之前女性的地位和教育經濟水平較低的現實環境...
令你爸爸覺得女人(身心)就應該像一件從屬男人的貨品一樣...
不應該有選擇的權利...
如果一個女性懂得或有能力去選擇時...
便有可能選擇更好的對象(即使婚後)...
因此在封建的價值觀中...
女性不保守貞節...
對其是一個十分大的威脅...

但現今社會女性地位教育經濟能力已經大大提高...
婦女解放運動...
男女平等概念已經深入人心...
男女之間的地位已經很接近...
女性不再是男性的附屬品...
自然性和貞操亦一樣...

樓主爸爸仍然用他的封建父權方式思考...
所以兩代之間的衝突有時難以避免...
現代值得擔心的應該是將來當你有女友或結婚對象時...
你爸會對該女生有何觀感...
所以你的角色很重要...
一方面要和女友溝通得好一點...
另一方面又要令你爸覺得她是一個<好>女仔...
如果你爸覺得她夠好...
自然很多問題都會在無形中解決了...
個人認為破軍會員您講中咗一個核心問題:兩代唔同嘅價值觀!

實不相暪﹐我父親亦存在住呢種不合時宜﹑封建傳統嘅價值觀﹐相信唔少家庭都存在呢種兩代溝通障礙;
其實換一個角度去睇﹐封建父權方式思考嘅樓主爸爸都有佢嘅難處嘅……… 
因為女性係附屬品呢個觀點同角度真係由細細個已經開始形成﹐
都已經幾十年﹐唔係話一時三刻都改到……
而且樓主家父擁有呢種思想亦唔見得會有幾多好處;
若持續抗議可能令他更反感﹐但要感化對方亦並非係一朝一夕嘅事
首先或許要由樓主以同理心﹑同尊重樓主家父的心態作出交流吧…
令對方明白和理解樓主並不是想和他作對﹐是很重要的!

說易做難﹐希望樓主有朝一日可以化解到和父親的衡突
作者: sucker1965    時間: 2008-7-7 10:53 PM

I totally agree this is generation gap. Main point is both of you should love each other and don't do things not faithful to the other. What has happened before is not important now.
作者: et7311tw    時間: 2008-7-8 02:11 AM

關於樓主所問老婆是不是處女,個人覺得不重要!和同輩討論時,
可能是大家觀點上做交流而已,沒什麼!
但在文中,你與上一代的長輩討論這個論點時,重點不在於個人的觀感,
而是藉此可以了解長輩們的想法,若真是以後你女友或老婆真不是處女,
但是知道了長輩們對此事觀感的你,這時反而要去扮演他們二者之間的橋樑,
不一定要把事實真相告知長輩,有時善意的謊言,帶來和諧的家庭關係,
也是值得的,不是嗎? 山不轉路轉,路不轉人轉....

[ Last edited by et7311tw on 2008-7-8 at 02:12 AM ]
作者: vandervaart    時間: 2008-7-8 01:08 PM

依家好難話搵到個處女老婆。就算俾你娶到, 依家處女膜都可以做手術補返,再加上一D演技,你都可能以為自己真係咁好彩。

其實依D處女既問題,系人類自己搞出來同設定所謂的道德標準。

"人死是小,失节事大" 係宋朝先出現既野。最早诗经中有D民风诗既描述,经常可以读到男欢女爱,求偶表白。当然都有D诗歌对处女既赞美,认为处女係纯洁可爱。到佐漢朝,先有董仲舒的 "三纲" ,你可以話一切係時代同人維思想的進步,亦可以話係封建社會權貴所強壓於大眾的不合理條規。

凡事無絕對既黑與白,算啦,用平常心去對待最好。長輩講咩,就當交流學習,老人家係比較硬頸,無謂同佢吵。
作者: trista_cheong    時間: 2008-7-8 04:37 PM

Originally posted by vandervaart at 2008-7-8 01:08 PM:
依家好難話搵到個處女老婆。就算俾你...
咦…… 講到"貞節"此種道德思想源起﹐好有趣噃!!!
作者: dominic886    時間: 2008-7-8 05:00 PM

我只能夠話俾樓主爸爸聽:
現社會要搵到個處女老婆,
得~冇問題
去幼稚園搵la.....
作者: vandervaart    時間: 2008-7-8 10:17 PM

Originally posted by trista_cheong at 2008-7-8 04:37 PM:

咦…… 講到"貞節"此種道德思想源起﹐好有趣噃!!!
過獎了, 既然Trista有興趣, 咁我就講多一D。

一講到孔子同女人, 大家都會拋出 “唯女子与小人为难养也”。依句话出自《论语》陽货篇, 跟住就係 “近之则不逊,遠之则怨”。首先孔子依句唔係性別論說, 而係政治論說, “女子”应作为  “汝人”讲,即係 “你那邊的年青人”, 是講緊無受教育既男女, 但依度唔係哲學討論, 所以我就解釋到為止。

就算孔子真係講緊女人,都只能解释为在男權主义的社会,对女人的歧视,是一种通病,是时代的通習或时代的局限。在西方,耶稣(上帝)鬧夏娃,Aristotle(希臘哲學家)鬧女人,Nietzsche(德國哲學家)鬧女人,鬧得好惡,其程度其實超过左中国既男性思想家。就講Hume(英國哲學家)、Hegel(德國哲學家),对女性歧视都好嚴重。当然,无论東西方人士,对女性的歧视、蔑视、轻视,都是错误的。对女性不尊重既表现,係需要批评,但我地要放係时代既背景上加以理解同检讨。

再講返處女既問題,樓主,令尊延續佐依種以男性主權為中心既思想,一句講晒,男人既自私心理作怪。你有你既睇法,令尊有佢既意見,但係你亦唔可以強迫對方接受自己既信念,唔係同堅持娶處女既人,淪為一談? 有冒犯之處,請多多包涵。
作者: trista_cheong    時間: 2008-7-9 04:29 PM

Originally posted by vandervaart at 2008-7-8 10:17 PM:

過獎了, 既然Trista有興趣, 咁我...
Very Good

淨係你講嘅﹐就真係已經可以延伸寫幾萬字﹑甚至幾十萬字嘅論文
作者: e_e    時間: 2008-7-9 04:42 PM

Originally posted by trista_cheong at 2008-7-9 04:29 PM:

Very Good

淨係你講嘅﹐就真係已經可以延伸寫幾萬字﹑甚至幾十萬字嘅論文
1, 下次有人講歷史 , 記住叫我來~
2, 你係頑童未回我
作者: trista_cheong    時間: 2008-7-9 07:11 PM

Originally posted by e_e at 2008-7-9 04:42 PM:

1, 下次有人講歷史 , 記住叫我來~
2, 你係頑童未回我
1. 你依家都可以傾ga﹐開個"女性封建體制的起源"又點話~

2. 回啦回啦~

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0