標題: 撘地鐵最討厭的行為 [打印本頁]

作者: morikanekkk    時間: 2008-5-19 10:20 PM     標題: 撘地鐵最討厭的行為

攤開晒份報紙睇,份報紙係咁整到人都唔理
' [0 \/ k* f4 i- g3 p死都唔行入車箱入面,企係門口  . W* H3 Q9 O6 f) l% U& x( E+ d
挨住條柱,就算人地揸住條柱先,佢都照挨 - h! [& N0 A: s9 @
孭住個背囊,大大舊,仲要陏身陏勢,要其他人係咁避佢  
/ I* ]# `/ ~1 y0 S唔識排隊上車,又唔跟月台上地面劃好的lane排隊  0 ~% w, V/ R/ K: ]' V1 g* f, K
唔讓人落車先,係咁衝入車箱,撞到人都唔理# d* X- ~2 ]4 k5 T$ w6 A. p  m
好多人落車,仲要企係車門口,係咁比人撞死都唔讓開   ) q* }1 R8 s( a% N% E) E
出閘或入閘時,明明八逹通scan唔到佢張卡,又唔讓開摷卡,死都要企係閘口摷卡  
" s) [+ h7 n! s' A' Z其他,請說明
& [' b# t  q4 D0 t/ o) |* y) \) \3 q5 n- g8 F  r" z
我所有都憎,其實心裡最憎某些老人師奶:老人就好似要你一定俾位佢咁,我俾,但你無禮貌,唔講thank you唔緊要,最緊要唔好當應份的;師奶就幾十米外睇到個位就話係你,無文化!!!!!
, J/ T/ {# }! u8 V. H( w; A+ \/ s. W
[ Last edited by morikanekkk on 2008-5-19 at 10:24 PM ]
作者: SCM    時間: 2008-5-19 10:23 PM

上面我都冇投/ T- Q, y9 e- w# ?
我最憎人剪指甲 剪腳甲 撩牙 大聲講野
作者: morikanekkk    時間: 2008-5-19 10:26 PM

Originally posted by SCM at 2008-5-19 10:23 PM:6 k! L3 A6 x% s5 W9 a6 L
上面我都冇投5 [. L& J* u8 j  |  j* C; w
我最憎人剪指甲 剪腳甲 撩牙 大聲講野
0 I# L" C5 O; c4 B- l; _" B
, i3 Y3 F9 S5 N/ l6 H' v/ p8 {
! g2 [. Q/ Q/ N6 @7 P1 D剪指甲 剪腳甲 撩牙 大聲講野...me too
( A7 y" P& n. d; T  i
3 b* H( A( y- M0 H仲有情侶貼住係玻璃度搞嘢!!!!!!!!!
作者: SCM    時間: 2008-5-19 10:29 PM

Originally posted by morikanekkk at 2008-5-19 10:26 PM:
% ~/ g7 k( i. P. w$ |
( X+ [, |' N) _3 Z1 a' |7 ^% P. }
7 M, P+ v; j- F9 L& K- Y0 n; t; }/ r& b! e
剪指甲 剪腳甲 撩牙 大聲講野...me too* _) ~" A$ a& n; v# ?
4 a3 Y- Z& S0 v, c; @5 L# T
仲有情侶貼住係玻璃度搞嘢!!!!!!!!!
6 k8 P3 T0 g, D( H( x7 ~搞野睇下點姐+ j) a2 y7 z+ a4 w* E& K0 R1 i
面貼面 談下心冇咩所謂
# g% @3 t$ ]# F) w. C: v再進一步既行動......我冇見過
. K- ?0 k4 K; e2 R. x: C- L) e- y  m2 g% y
p.s大聲講野特別係指師奶同o靚妹
作者: 阿感    時間: 2008-5-19 10:29 PM

用牙線整牙(嘔)
1 x6 e3 T2 s# m1 l# p0 P! ~, I! v! d' N# ~
我都係講地鐵,唔(未)講港鐵,唔知跟住會唔會有人指正呢?
作者: Erocky    時間: 2008-5-19 11:21 PM

我反而最討厭朝早時間, d人背著個車門大大手報紙攤開咁睇~
5 x4 J; i2 \9 M# n
. D1 q. U( ?* b( Y4 |$ r4 d咁我又唔係反對善用車途時間睇報紙,2 Q9 m& O% [5 x( X
之不過您又背著車門掛著睇, 擋著其他乘客行入少少車廂,: Y  `4 x2 L5 L0 C
變左車廂門口就逼到沙甸魚, 車廂中間就好多空位~6 `! {/ N) m, \# l1 H. I
& Z+ h6 W0 f! i
個d人真係睇報紙大唒架喎,1 E4 S+ G$ ?5 D+ {: ^, n
剩係睇報紙就可以唔使理其他乘客到底上唔上到車~. m5 C, n5 d9 M% N! K9 B! m& o" Z2 T: s6 a
大佬呀, 您調番轉諗下丫,
# w% m$ D' B) x4 R如果您又趕到死, 但係又俾d報紙友阻著上唔到車而遲到,
# x8 D% C3 F0 V( o9 @真係您都唔高興啦~~~
+ N% D" t5 n* K- Y$ u0 V. ?3 C1 b2 x. O# R( w: n
唉, 朝朝搭地鐵都見到呢個情況,
" u7 V& V. d9 [$ m有時自己都專登企入d, 想俾其他人可以行入d, 上多d人,9 @2 |( f) A" P/ }/ A  @9 X
但係就俾d報紙友擋著入唔到黎,
) Y; r& G( w6 B! e. Z3 y* r& C真係幾鬼炆~; v* t$ w" l* q: r1 Q+ i( _

/ O  V* c/ G/ S0 g0 q% W  @% p2 |想幫人又幫唔到, 想鬧又好似鬧唒成車人咁,
* x, `! u8 T5 @) q+ J) @: D真係敢怒不敢言......  唉~~
作者: capicapi    時間: 2008-5-19 11:46 PM

一定係柱男柱女
作者: 0000001    時間: 2008-5-20 01:01 AM

最討厭朝早逼到面貼面
4 O) ^; V. Y4 J6 Z3 K差唔多嘴埋咁劑...
作者: PoohRyan    時間: 2008-5-20 01:30 AM

一朝早或者多人嘅時候,啲人死都要係個車廂入面行嚟行去,
( V" ]- i+ q+ ]! P1 Z方便自己到最近的出口;死逼爛逼唔該都冇聲。
作者: Jk    時間: 2008-5-20 04:04 AM

攤開晒份報紙睇,份報紙係咁整到人都唔理 --- > 仲要睇完落車時當垃圾咁掉留响車廂內5 A& s4 b5 U/ i  |$ X1 S

/ o4 ]0 O0 i2 r- D% S& S仲有,不停"聲"講電話,重要勁多粗口,令其他乘客耳仔受罪2 n9 f+ M# b2 ^: J3 A" X, y

. |, L- ~1 e( F* m一個人坐兩個坐位既中間,霸哂兩個坐位/ I4 e# j2 _+ _7 S# c  ^; }+ @

$ L$ E( v1 l! x* {車廂已經夠人多擠迫,坐响度個件茂利仲要"Q"哂脚,鞋底向天咁,其他乘客都要避佢!
$ `! Q+ Q+ k5 ^& n( T: |  f+ c. d睇見就...
作者: jimjim12    時間: 2008-5-20 09:09 AM

麻煩情侶最討厭,慌死人哋睇唔到佢哋搞嘢咁!!
作者: vv1668vv    時間: 2008-5-20 10:34 AM

如果搂住 觉得  地铁 叫做差既话
7 ^- J& W. N" r) t* N7 ~! ]东铁 就 重灾区
' X* c# [2 I( M4 [# X. F
+ h, I/ K2 I8 M! D* E师奶3,5成群 兵分三路,冲门争凳仔,( F7 V: q- {7 o" D0 i4 Q, T
通车食野,饮饮食食 一家大小全家齐齐开大餐 , 真系由头到尾都敢好味道。。(头站到尾站)/ I# S& S2 D, f
细路仔着住鞋就敢企上张凳上面, ; @3 _2 u) d: T! i! j  d% m8 d
你唔会相信!!你睇唔到,你唔会信!
5 B1 K8 h) N/ t3 n. f4 Z( c" J父母摞个胶袋,俾个细路仔系车厢里面小便。。。(真人真事信不信由你)" e, O7 L' ~6 d. [# w: n
通车化桩
3 \7 ]7 b; q( `, H$ h3 G. L& q6 b8 C剪指甲% [/ H2 s7 L3 O% [" ?2 i
大声倾计,
: ?( S; ?3 |  u& \) `3 j3 U大声讲电话, : O; U( j* j9 x& F6 q- T- Y, z
惊人铃声,5 ]) F7 d; o/ i" E2 Z0 A6 S5 A
坐地下7 C! k# b. ]8 Z% s
成个人打横训上张凳度。, \" Z& n, X7 _7 H
开门关门提示,播放新闻,打机声, 声浪加加埋埋简直震耳欲聋,
: t3 Z9 c  q1 v2 M" E$ C静音车厢 形同虚设8 C6 i1 W; n" C+ D  P

6 ]. Q' t# R8 D% {* m& |' z5 Q: x范范齐。" h* k- H0 Q7 G) h; }+ _) M

3 i9 w. m3 X$ `想规规举举 静静地坐车到目的地??? 奉劝上车前应作好适当心理准备。  E  |3 p) h4 |4 ?. w0 ^
; f: I* k: q, r" D  h) `' [# m
你想俾左车费 又得到意想不到既官能刺激??坐东铁一定帮到你!
2 r" \2 B* Z; Z* H- |, @
6 Y& r7 w+ p# t& P祝你 旅途愉快
- e- L! Y1 ~- J9 Z/ a3 i' G, d3 U3 J. J8 v, a/ D- N

7 F9 |/ z# B, g2 s0 q% M
. t( j8 I+ _/ y; n) s3 f, H
. s! m3 Z$ N5 j& L
: f. m2 f/ \8 G( \你想出声话距咩? 距分分钟话你衣家系咪歧视先5 c7 B+ v+ M9 B0 ?: B: ]" R
你想劝距多了解香港咩? 距分分钟话 点解你又唔了解我先
" D# y6 I* t6 C. Z% f5 G你想同东铁投诉咩?  距一定好专业地接受你宝贵既意见。。。0 R6 y. l0 T2 q5 G
/ z6 {5 s* X+ o; [" O- u7 Z4 W
祝大家 生活愉快% d* C  x  z* U7 R$ Z

2 O/ K! ?! j5 q1 D: \[ Last edited by vv1668vv on 2008-5-20 at 10:48 AM ]
作者: love525208    時間: 2008-5-20 12:16 PM

唔識排隊上車,又唔跟月台上地面劃好的lane排隊
作者: uniqueleung    時間: 2008-5-20 10:04 PM

以上all都討厭!!!
) G. W. j! ~$ [+ V+ X4 u不過最討係summer 時候 d 人舉高手 腋下o個陣味真係好難頂!
4 w* J" t" S6 e$ o' A) z7 S最慘係多人既時候 郁都郁唔到~help!!!
作者: ronald001120    時間: 2008-5-21 10:43 PM

Originally posted by Jk at 2008-5-20 04:04 AM:
1 _# l# d# f8 V( D攤開晒份報紙睇,份報紙係咁整到人都...
3 D  f8 c4 t3 z: O. K3 S- o
講粗口要罰錢' I2 d, S# Q* K
你落車去月台叫個月台職員
8 G5 b4 K- Y# V( [通知下一個站既職員
+ P" N% W! Y. a4 }上車捉人
作者: SWK    時間: 2008-5-22 01:36 AM

Originally posted by Jk at 2008-5-20 04:04:! J" j3 V3 e! _0 s. j
攤開晒份報紙睇,份報紙係咁整到人都...
; t- D0 k6 m( O- B  w
) F0 D, I- x/ l: M
車廂已經夠人多擠迫,坐响度個件茂利仲要"Q"哂脚,鞋底向天咁,其他乘客都要避佢!
; [% a9 ~" q0 S( V$ M
; a/ D: k/ f" I/ ]我今日先吊完件蹺起隻腳蹺到膝頭既骨精  
作者: head    時間: 2008-5-22 01:41 AM

Originally posted by SWK at 2008-5-22 01:36:: I2 n% _3 i2 X1 w
( E/ v$ R4 T6 w; N- V7 @, X

1 C  s8 _( `$ P! `' Y車廂已經夠人多擠迫,坐响度個件茂利仲要"Q"哂脚,鞋底向天咁,其他乘客都要避佢!! R& f. ]! B' v3 U

9 E. D! |3 e- x我今日先吊完件蹺起隻腳蹺到膝頭既骨精  
5 |' r, h6 M% X+ F+ }9 z1 P
係咪擺腳"爭"係膝頭個D
作者: kinis    時間: 2008-5-23 11:54 AM

明明車廂已經迫到沙甸魚咁既狀態, 差唔多到站又未開門時已經好多人 "唔該、唔該" " V6 R7 K) @7 _' D: t0 I9 h
喂大姐, 根本冇位郁點唔該俾妳呀, 點都要車門開左有人出先有空間唔該俾妳家嘛, 佢真係講得o岩 , 真係 "唔該" 理佢
作者: ~Quatre~    時間: 2008-5-23 03:42 PM

挨住條柱,就算人地揸住條柱先,佢都照挨
. f( D% \3 L3 n. F4 w' ?0 ]7 _* s; d; }
呢D真係要少佢路寶!
# S& a  U  o8 j) }* P
9 y  v: w! s4 f. P$ ]* @成條柱都俾佢霸Q哂2 ?6 l9 F, O$ f2 l0 _

3 c4 E: h. R% T+ X大佬...地鐵多數都係要企...你一個霸哂條柱想點先!
作者: bigfish    時間: 2008-5-25 03:21 AM

全部都係中國(大陸)人o既行為喎....
作者: Jk    時間: 2008-6-4 03:18 AM

Originally posted by ronald001120 at 21-5-2008 22:43:2 s1 R- Q/ R4 M- d/ u

* R" `% z2 Z- q5 Z  q" Z講粗口要罰錢
* J+ [9 _9 b) w1 K你落車去月台叫個月台職員- P" p! L6 g. @) V. h& F0 q. N: h
通知下一個站既職員$ D" J' W* }5 L9 l: H5 {
上車捉人
3 h- @+ \# Z+ r& c7 j7 M果時幾年前好似仲未開始罰錢?!! C  a) V4 a5 z

! D2 O  y% j" Z更賤嘅係除左勁粗口之外,當時果條友講嘅對話內容總離不開一D有關北上尋歡嘅體驗分享,講到勁露骨,勁大聲,旁若無人咁~(其實當時正值放工時段車廂中男女老幼係勁多人......)
作者: 心亙    時間: 2008-6-7 12:01 PM

總之有好多行為都好討厭
作者: kwan00825    時間: 2008-6-8 11:11 PM

唔讓人落車先,係咁衝入車箱,撞到人都唔理<<<* Z. M+ _9 K$ X% ]; v
呢個我試過好多次 次次都係師奶黎
作者: bunce2806    時間: 2008-6-12 02:38 PM

Originally posted by kwan00825 at 2008-6-8 11:11 PM:
5 z; I% ~# z/ X- U唔讓人落車先,係咁衝入車箱,撞到人都唔理<<<" o/ i, a8 Q- r( g! Q) v$ @
呢個我試過好多次 次次都係師奶黎
5 n( I2 \/ F  ^/ [) g( B) P/ u' }9 m) X& R/ b' J3 w
Yes.  Also the ppl who try so hard to push their way in when the train is already very full
作者: lapacts    時間: 2008-6-17 07:57 PM

I hate people changing or editing their ringtone on public transportation, and speaking loud.
作者: fabric    時間: 2008-6-18 02:20 PM

以上全部都係我最討厭的行為9 U6 P5 @0 Q/ ^1 q
不過當你去過美國, 搭過subway後, 就會知道香港的地鐵是多麼好的
作者: ThomasKoon    時間: 2008-6-21 01:03 AM

唔讓人落車先,係咁衝入車箱,撞到人都唔理
作者: Chenjinnan    時間: 2008-6-21 02:53 PM

最憎人放響屁,然後落車搭下一班
作者: yumiyumi    時間: 2008-6-23 01:17 PM

挨住條柱,就算人地揸住條柱先,佢都照挨
作者: nccwong    時間: 2008-6-26 05:08 PM

最憎人挨住條柱
作者: vbvb    時間: 2008-6-26 11:57 PM

Originally posted by nccwong at 2008-6-26 05:08 PM:# L" m, u+ P( V4 Y* w
最憎人挨住條柱
! d  A6 ?% S# Z7 F8 z
公德心在哪裡啊

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0