標題: 大多數人彈技術分析,只因所知有限 [打印本頁]

作者: jyeung1    時間: 2008-6-29 10:46 AM     標題: 大多數人彈技術分析,只因所知有限

簡單一個圖形"3烏鴉"
市面大多數人只知市後會大跌

略知一二
解析"3烏鴉"反映市場中人投資情緒
幾長幾短才成立

再深入
成交點為之配合

冇乜人提
2)  操盤技巧
a)  幾時入市
b)  幾時止賺 (Put)
c) 甚樣才為之失敗"3烏鴉"( put 止蝕)
d) 時間掌握

視為秘密
甚去定出入策略

真正用技術分析人
未必要次次中

如5次出入市
3次 * -10%(蝕)=-30%
2次 * 20%(賺)=+40%
(10%利潤)

真正點用技術分析
冇乜人會話你知
大多數盲人摸象就以為自己識
(技術分析以短炒為主
由入至出只需幾分鐘至1個月)
作者: atimsi    時間: 2008-6-29 12:58 PM

请问一下尼个世界有边个靠技术分析赚到大钱?特别系美国!
作者: atimsi    時間: 2008-6-29 12:59 PM

如果用技术分析来短炒股票,随时入左SEC的大门口啊!
作者: jyeung1    時間: 2008-6-29 03:11 PM

Originally posted by atimsi at 2008-6-29 12:58 PM:
请问一下尼个世界有边个靠技术分析赚到大钱?特别系美国!
港股平均每日成交700億
1個月計20交易日
70%左右長Hold一個月

700 * 0.7 * 20=9800億
1年Hold(50%) (9800* 12)110000 * 50%=55000億

如現實基金,大戶真係長線投資
甘香港即1年凍結55000億港元(7000億美元)

事實基金,大戶真係長線投資??

Remarks:
技術分析並非無用
只不過好多人一知生半解就去投資
結果損手爛腳

亦有好多人否定技術分析
因不學無術,吾識就話吾掂
井底之蛙,吾去認知就先去否定

用技術分析炒股並非市場上講得甘簡單
開班授徒好多一知半解
亦不會將真正操盤技術教你
作者: atimsi    時間: 2008-6-29 08:39 PM

晒气,赚到钱就系啦~~何必分乜技术分析,基础分析啊~~~
不过可以甘讲,技术分析系美国20~30年代先流行咋,尼个年代无人讲技术分析噶啦!
我唔知道你系大学学过一科叫Business Finance,总之商学院学生一定都要上伽啦~~~
里面教都系基础分析!!!投资股票赚钱,我比较欣赏Peter仔罗!
距一开始都系短炒伽
作者: tk83    時間: 2008-6-30 05:55 PM

對我自己而然, 期指先會用技術分析 + 未平倉合約, 1,5,10分鐘圖+macd + slow stc + 少少保歷加. 但唔會靠兩三支陰陽燭黎做訊號, 而且期指我唔過夜的, 一般hold 到2個鐘已經係好耐. 跟買入/沽出訊號進行市, 平倉訊號止賺止蝕.可以話係自動波. 成果方面一日大約都係trade 3轉左右, 因為止蝕平倉訊號比較短, 而止賺訊號比較長, 到現時為止都重係賺緊...算ok
但買"股票"就完全用唔著, 過夜令待變因素增加太多. 外圍影響比內在變化重要, 尤其adr時段變化, 技術分析可以話係冇用.
以上純粹個人意見同買賣方法唔代表d 乜

[ Last edited by tk83 on 2008-6-30 at 05:57 PM ]

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0