標題: [加分題]各位年輕人今年暑假唔好懶 [打印本頁]

作者: jordanwong    時間: 2008-7-16 12:29 AM     標題: [加分題]各位年輕人今年暑假唔好懶

[其實你講得好版主會加你 6 I3 Q6 H1 [* R8 ^* \2 I3 ^
我唔包嫁  ]
; v2 g- u- M% y1 P- H! I7 E2 d0 d! m( f; ?9 n4 F
大家唔會掛住打機, 狂上網  揾個破咗密碼空姐相
4 I3 {; m/ ^+ h* C( Z: H , 睇AV ..... 或者之後....洗手....
- J, R$ w* j% E1 X% K) s* H5 o+ w! l( ~# y1 t( r' u, b
同朋友成日出街但出咗街又無所事事! R9 A9 z: R, a, n" a% @8 S: d" v( B

}& A2 f3 x1 {+ i9 r提議 :   $ i* ~- J1 A8 y  x
練大隻 ,
! R7 j( F" b+ h5 {# S  同自己間屋整理所有嘢一次& [8 V  t* K$ u
等自己知道有乜嘢 ,  之後要 用 書紙寫低 方便自己 將來易揾嘢
/ @- \( q6 G: Z  ~
! K6 ?5 j! R; |6 @) G用呢 四十幾日去練好一項運動 , 動靜 都得
  e7 U, M% m# q; s+ z/ @% i/ x1 q3 ?1 M2 O! z' P
揾多一種有興趣既啫好
: m: I) E+ g# m/ k7 k) K; R! ~2 Z* P7 Q6 S, b" M' T
向家人提出十項對屋企好既嘢 :例如 : 提議買部新電器
# V. n1 X2 b5 l6 l* K0 l# P  已有電器 擺放其他更好地方
+ L& V5 {+ M6 @  自我檢查同其他家人平時唔好習慣 俾意見可以點- B/ y: T, b$ ]
 做一樣令你父母以你為榮既事  9 Q1 y+ c7 y) X7 R% x$ ]8 O
少朋友的,  試下CALL同學一齊玩
& D" N# Y: J1 r$ `! i) c- d仲可以叫啲同學帶啲新朋友認識 (如果你覺得佢識既都係壞朋友就另計)
% u3 \( O; a* [* g0 O8 t: P: ^" c  v( S/ W6 ^3 x0 M# \# _, z, K
各位有嘢好提議呀* s8 N  ?4 P0 v6 N

; M, u. w( U5 }等啲網友唔好日日 (過度上網啦)  
% {! Z6 E% o& m( _, b% q) K$ v; l+ N    
5 p$ R8 `4 m- T& |5 z8 f; g  Z2 t" ~0 ~) F5 E
作者: joeydick    時間: 2008-7-16 12:43 AM

成個暑假都都免費泳池開放
& _0 }! k& C3 r; j6 yE家晚晚都去TKO游...3 e) R" \; W3 {) r( P
仲只在大池不停游~
5 k2 t$ U! X  B/ ~0 F8 [
+ i% |' h: U, D: B' l- \+ u樓主ge提議,,; O; _6 D# Z! }- |4 ?7 f0 B
除左練大隻之外....
% T2 D: U+ R: V8 K* d' v- }) V我諗其他都比較另類~4 E$ \7 p  T) l2 Q
我諗我唔會做la...
8 G% G7 }2 U( s( CE家都仲有keep住隔一兩日就去健身  q' k- o# T) E- N

2 ]) o; l( c, n" K游水健身我諗都係當習慣law~, v* [7 a) a( s# C6 e/ X; r
我鐘意過一D運動員咁ge生活........
作者: jen01二世    時間: 2008-7-16 12:44 AM

我由五月考完會考,
2 Y  h9 E7 `/ K0 Z. Q# p5 A到依家都係日日無所事事
作者: jordanwong    時間: 2008-7-16 12:53 AM

原帖由 joeydick 於 2008-7-16 12:43 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif/ e( N: m, q5 f7 U, s- i! }  ~
成個暑假都都免費泳池開放* d, ]4 N& z5 A: ?: [
E家晚晚都去TKO游...
7 }4 w  R4 A+ f( o- S3 c仲只在大池不停游~
  \3 j) M0 n& f; c" _) d, _. |/ G( A' W7 Y, w/ o3 a+ w
樓主ge提議,,0 y$ K) A+ c4 ?% C8 h7 q: w
除左練大隻之外....
0 z  G! \% @4 `我諗其他都比較另類~* A( O7 i) @! D0 U! a8 {' L( m
我諗我唔會做la...
& j/ @# Q& [. M2 s6 WE家都仲有keep住隔一兩日就去健身) d! K: @9 I! p" _' e5 J7 Y

1 y  y9 b, N" g9 J% ]游水健身我諗都係當習慣law~9 V, R2 F/ b0 ]& T
我鐘意過 ...
) r) O- \. M6 g) ]/ y
; v2 L9 h/ v7 ?( ^4 `3 l
其實 太正路我又唔多駛俾意見同 我想大家一齊俾意見嘛
" w# j- ]; B) _* q# K! k5 v  J* m* B& d2 k
當然出啲你唔少諗既
! _( ?" k6 o6 v你地咪有機會加分囉 
6 Y0 t6 E( U( ?; o; j
- f" m  w3 ]1 D8 _正 所謂有分齊齊攞 
作者: askalpk    時間: 2008-7-16 01:12 AM

我覺得應該做下義工
8 t4 N* b. n7 |3 l# `下次成日俾借口自己話冇時間
* O; W  `6 W8 q咁暑假應該時間充裕喇掛7 k4 b9 m9 f, `2 K
做d野幫到人又幫到自己,幫人係有福氣的
+ ^# v0 v0 R' Y我唔建議佢地做part-time,因為而家d後生仔做完part-time d錢都係即刻買野洗哂去1 Y2 f  p; {& ?! }% c
咁如果唔想做義工咁不如去學下野增值下自己2 `0 s7 a, U+ g4 |; p* t
唔係話學d學術性既,可以搵d自己興趣 0 E) Z% e( Q) D  G2 q
學下唱歌都係好事
作者: et7311tw    時間: 2008-7-16 01:46 AM

其實署假是最好整理自己房間的時間了,最好是每天一樣固定時間起床,先訂個計畫如分一星期打掃完畢!2 U6 i% F$ g4 ~
然後找幾件事每天固定的做它如運動,出門散步等..現在講求環保的活動都可,再來找個時間出去戶外踏踏青,
- }0 o+ Z3 `0 o唔好整天待在家裡,一來會容易無聊變懶散,一來怕整天打電動..呵!
6 o- c6 H* n8 g8 I4 J, U也可趁這個機會和家人好好的想處一下,畢竟平常用在家人身上的時間,還蠻少的!
* p8 M/ M6 C! G+ a5 u$ q反正找事做就對了!不要讓懶蟲上身做正當的事都ok的啦!
作者: gigg11    時間: 2008-7-16 01:58 AM

原帖由 joeydick 於 2008-7-16 12:43 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif0 t) {; E8 y8 d" g) e0 b5 J- V/ F
成個暑假都都免費泳池開放
% b0 {/ Q- c; q) r  tE家晚晚都去TKO游...9 L. [' M1 e. v4 I
仲只在大池不停游~
2 T% u: N0 a3 {% j1 m- G) |$ m3 ~" J* I6 u, F  W! h* k
樓主ge提議,,
0 b( `) k7 b, h1 l6 k" H$ y/ S  v除左練大隻之外....2 C, ^# U) i( s6 k8 E) v
我諗其他都比較另類~
2 G) _3 b9 H) Z/ T我諗我唔會做la...
+ u, \5 j6 l0 N# m4 X# A2 v9 XE家都仲有keep住隔一兩日就去健身* ]# |, H7 \& ~0 s0 o) h& l* e

7 @/ ~% L7 W1 F! [3 g游水健身我諗都係當習慣law~' v( }4 L/ P/ ?# R. j) q0 m. M
我鐘意過 ...
$ t" P" O) w; m2 }! ?我想問問政府0個d泳池大約開到幾點ga??
4 ]7 B6 F1 I+ s7 ^- a; Y我之前實在太懶啦~/ h; J' v* n% _, ^
由五月hea到宜家~, v6 x0 t! \% h% h4 R
日日都係上網~上網同埋上網~
7 g" n, F  n  b個身型愈來愈肥~
; H, P  ~. Y) l& Z4 F我驚九月返學個陣嚇死晒d同學呀... ...
  o( i; _9 @4 }/ F! l# B# t! U8 d: `/ T3 l/ Y# V
係咪暑假所有政府泳池都係免費入場??4 a* Y2 D; L3 {9 x1 p& h
唔該晒~
作者: 無奈    時間: 2008-7-16 01:39 PM

其實..呢個暑假..對我來講已經過左一大半(自考完a-level)...9 T- A. d- @) _+ X, m3 v* R9 p, ~! f
之前岩岩考完試就約左d同學玩一排...之後就返part-time...2 s) A; p: G3 N4 t
我將所賺到既錢..一部分用來報course(學外語)...仲有一d就儲起佢..+ N9 H/ v5 p& k" I
而且...因為之前返工..冇咩點做運動...所以...呢排都有去打波..踢波..游水.." ]8 N5 h$ L. A! q1 ^
希望可以練番d體能..
% j. Q# o% B( {$ K. J2 ?. D8 {# \, p: U. X, [0 h. n
因為我覺得如果暑假唔好好利用既話...就會白白咁浪費左呢段長時間..7 E# I1 _% \* K, u/ f# L
遲d諗番轉頭...就會後悔..
作者: infjlam    時間: 2008-7-16 02:02 PM

原帖由 jen01二世 於 2008-7-16 12:44 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
$ w) D5 J# `) h' G9 O* A我由五月考完會考,( |9 i* L' C; L; z  _7 y) H
到依家都係日日無所事事
1 G: {( [& O! Q; V( u2 X
0 c4 t3 z+ |; k" b; m4 N; m, ]9 C; C之前又話讀course
( T7 K) M( V7 A, @4 ?6 Z- u
7 C# ~' G* G! K* B; ~你睇下人地o丫,
: @' B' V7 C: O* Z$ |5 k, U* e! ]加油o拉~5 F" g1 |9 g# c6 h/ L
jen仔
作者: BuffaloK    時間: 2008-7-16 02:06 PM

~.~ 對於我呢講 呢個暑假就完啦~ 因為我8月成個月都要返學咁濟...
: k( U1 h  @  k. K8 E呢個暑假成日落雨/.\ 唔落雨我就去跑步._. 落雨就去政府到做gym 而家唔洗錢呀ma XDD8 J. n# D  Y/ Z& V
哈哈  我玩左gym 4個月到 減左8~9kg r XDD 不過仲係有個肚攬仔/.\: O' E/ D" W2 c; C. F: ]6 X
大家都一齊練大隻d啦 哈!
作者: infjlam    時間: 2008-7-16 02:18 PM

原帖由 BuffaloK 於 2008-7-16 02:06 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif# P+ I& V$ y1 C  d, B
~.~ 對於我呢講 呢個暑假就完啦~ 因為我8月成個月都要返學咁濟...4 h' g6 O+ c. Z' u' ]
呢個暑假成日落雨/.\ 唔落雨我就去跑步._. 落雨就去政府到做gym 而家唔洗錢呀ma XDD
$ o  C4 f& \( w, N) A" H- ]$ p哈哈  我玩左gym 4個月到 減左8~9kg r XDD 不過仲係有個肚攬仔/ ...
" Z5 t( Q- q* q+ I2 z: m: \
0 S3 r/ J5 k5 n( u6 Y& }

9 ^( |8 b/ [1 z8 k/ D4 i5 d/ @Well done % |3 o# L, u: G1 `" e

7 O% G% }; P+ ~雖然我冇所謂暑假,, B# f0 S0 c0 Z0 t; k; e+ M3 i* o
但早前每日勤跑步踩單車,
8 w) T3 C9 w# p* J兩個月都減左5kg~
作者: 0000001    時間: 2008-7-16 08:23 PM

做義工啦1 o3 A; ~' ^* f2 Z" E+ m8 E/ @( f$ a7 G4 l
貢獻社會 支援與協助社會上需要幫助的人,例如老人家、兒童、流浪者、痙攣人士、殘障人士、精神病康復者等。
4 S' t1 b- H2 K4 l6 a3 d' |' I& g6 J認識社會 藉由義工的工作,能透視社會階層的面面觀。而且義工需要透過瞭解,例如蒐集資料,才能提供服務與協助。
5 H# w3 [# b3 w, }# m0 c2 U知識技能的成長 除了瞭解待援者的需求,義工必須有所準備,除了技能上的訓練,亦需應用一些輔助的工具。
) w+ ]0 A: |5 J& s5 Q" |' {結交朋友 加入義工隊,與一群志同道合, 喜歡服務社會的朋友相處、交流心得,從彼此的溝通與瞭解,會發現自己認識了更多朋友,視野變得開闊。; g0 r: h7 m8 ?* P
可到「義務工作發展局」加入成為會員,每月都會招募義工來進行不同的工作,如有興趣便可報名參加。
& n# M* J2 o" g* s  ]香港義工發展局:
+ |- k% x) t; e) ~0 H; K2 V8 lhttp://www.avs.org.hk/pub/hkcv/applica.php, ?! c; _* M  i7 N% [' v
: A- ]/ l* I7 t; Q2 e( z
無國界義工:, `( Z; O( N+ n0 H! k" k0 e
http://www.volunteer.org.hk/intro.htm0 ~: t; }* D6 O1 w# q; t

, _. v9 G5 W0 I+ T- A2 xMother.s Choice:
7 E% `* J# d; Q5 D; D; Q; t! Dhttp://www.mchoice.org/pages/index.asp?pg=home
作者: terry891089990    時間: 2008-7-16 11:11 PM

我會考完就開始學車..8月4日放榜..8月14日考路試...希望希望8月呢兩日可以順順利利 La....
作者: wyman05    時間: 2008-7-16 11:33 PM

本來都唔係咁想搵工做,但會展叫我去做,又好paid,睇來要醒醒定定去做; m3 l7 N3 C5 Q/ Z1 ~
then 8月就打好d語文基礎讀asso or high dip.
作者: hkcchk    時間: 2008-7-17 01:02 AM

Summer job, playing sports and 做义工 etc are all good for summer !
作者: fderek    時間: 2008-7-17 11:16 AM

明年要考AL的朋友呢個暑假要加油啦
* t, }* S; c% p& Q( N2 I唔努力就遲早後悔~' M# t7 c4 w9 L- q" E& N! f
得閒都應該多做運動.....咁熱游下水就最岩~0 i- F0 J. ~5 J! I% d; [, T
再唔係出去行下街都好過醒日係屋企打機訓教飲飲食食~
作者: yyy00000    時間: 2008-7-21 08:22 PM

做運動段練下自己既身體,通常去踢波,
& u  a9 F+ F7 t2 {9 _: P或者book下場打羽毛球(因為康文署可能有得有d免費服務),3 c% v7 Z, H8 T7 _) v& F8 e
出身汗,都會有活力d,
2 i, H7 \6 `0 ?, N- T5 g2 q+ m# P/ V) j8 f得閒同其他人比賽下,提升自己d作戰能力.....0 H% Q3 c9 F* p
另外做下義工幫下d弱勢社群,了解下佢地d生活環境,最重要係關心同投入幫助人,5 Q$ a+ H0 y/ U
買小小禮物比佢地,我諗佢地會好happy...
作者: 有事鐘無艷    時間: 2008-7-22 12:07 AM

我?!咪同d fd參加d足球比賽...一黎健康...二黎聯誼下
' K/ ]2 D1 Y' i9 H. t& z4 h        其實諗過係呢個假期每日5個英文生字..(仲未做到)1 v$ r( H% W2 d) e
# ^! F5 E2 Q- z3 H
我係等放榜既F.5

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0