標題: 剛買了SATA HHD但裝唔到WINDOWS, 請幫幫手... [打印本頁]

作者: trunks    時間: 2008-7-18 07:10 PM     標題: 剛買了SATA HHD但裝唔到WINDOWS, 請幫幫手...

我的底板是P4M800-M, 剛買了WD-3202ABYS HHD, 已SET了JUMPER回SATA1並已可在BIOS認出, 但裝WINXP SP2是認不到所以裝唔到WINDOWS, 試過抄番底板隻光碟中既driver file落floppy裝 WINDOWS時按F6按S, 佢又話WINDOWS裡面個FILE比佢新, 不過無論裝唔裝都無法比WINDOWS認出, 有無高人可以指點下呀...

THANKS A LOT!!!
作者: tung1688    時間: 2008-7-18 11:44 PM

首先到卓面,我的電腦Rightclic>管理>磁碟管理.應該會見到新既硬碟~將佢格式化
作者: benny0105    時間: 2008-7-19 01:10 AM

我諗你應該要入bios設定,

將sata setting從 AHCI mode 改回 IDE mode,

先用 IDE mode 裝好 Windows,之後先改用AHCI mode,

問題應該可以攪掂。攪唔掂唔好打
作者: Raul    時間: 2008-7-19 08:10 AM

Go BIOS, change it to "Compatibility Mode"
作者: trunks    時間: 2008-7-19 08:39 PM

已經是IDE MODE, 並已fomat成NTFS
如果我用回舊IDE HDD 入WINDOWS可以見到新HDD並可正常使用, 不知為何只有在裝WINDOWS時找不到新的SATA HDD....

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0