標題: 宜家d暑期工不知所謂 [打印本頁]

作者: makin    時間: 2008-7-24 10:05 PM     標題: 宜家d暑期工不知所謂

我做緊間零售既..講真唔算辛苦..* a1 f9 l- ^% |* a8 x3 i& K3 t
講得係辛苦既都係要係咁講野..
& t) ~5 v2 C  H: R6 j推介下d野同打招呼姐..請d part time一係就第一日都未返+ V. s* V* ]: K3 {5 [
又唔通知..一係就返幾日..第二日突然話唔做..
5 l- h+ x! U7 ^8 d" y* R! i/ A搞到人手勁唔夠..做多幾日果d又嗌辛苦..
) @" I7 c# A5 ~7 D5 V次次黎又要再教過..宜家好無心機..雖然唔洗我教
& h1 K* M8 D5 Z) A但係覺得同事成日白做囉-.-"請人又要搞d手續0 ^. [7 Q. U' o! L1 V/ \( i- b
離職又有..真係好煩-.-唔辛苦得咪學人做暑期工pls!!
作者: 1229726    時間: 2008-7-24 10:32 PM

咩sales黎??岩既話不如請我啦..哈
作者: R-Star    時間: 2008-7-24 11:28 PM

會唔會係人工唔吸引呢? (不過某d"後生仔"又真係無乜責任心 )$ Z* D* k9 b* P! k( j) r2 ]% i+ u
7 K8 \8 ?1 g7 T
今日o係書展聽倒一個part time話$35好少, 但對我以前黎講都算多喇
作者: mygodwilldo    時間: 2008-7-25 01:29 AM

$35都算少=.=
( Q  m6 ]5 q8 t, g' }我$23已經滿足=]
作者: loklok117    時間: 2008-7-25 01:41 AM

以下內容只係有感而發唔arm聽唔好插
. a2 j6 G  B! I& j2 k: ? 4 \: ?9 d1 K6 K0 O
馬仔你都識講佢地係暑期工
- _$ e' t& v& w- z唔通同你搏命ar
0 u+ @& _. b( {, q7 W5 s4 p. W
0 R9 C/ n2 _8 v" M% ~/ [7 h9 o我明白你比心機教新人做野
; \7 Q) W1 S, A/ V7 R轉頭又話唔做真係好無引
3 b- C! Y; i' j1 p# P但你要明白佢地只不過係過客# Z  p6 S3 [3 r7 b/ J! B
2 G/ o1 M* M2 X6 g9 W  T4 ^
馬仔=馬    暑期工=A
: v& G, G6 K- a6 S3 X% ~# Z
1 M  Z/ t8 C! L" O* X6 Q馬仔:阿A教一教你D野點做....咁做....同咁做........./ s' D' O4 w4 R; a$ q

& ^! H8 e2 a4 d  rA(心想):你唔洗講咁詳細KA LA 我聽日都唔L做,約左人去石澳陽光與海AR
! {. P- H" |! c, Q- E( M" P4 L5 b4 j
& V1 N9 K: R" J4 d4 d馬仔: 阿A重有依D野又點做...點做同咁樣做
! d/ w( p% u7 _8 ]5 F
. m( l3 E7 x& FA: 啊!知道!  啊!明白!(心想:你都ON L 9 ,我暑期工扮長工KA炸)
. n& _" W; M- N; X
作者: cfccfcc    時間: 2008-7-25 06:16 AM

我好認同
  ]3 z; b) m* p5 U唔係淨係暑期工添啦2 m  p$ {; K0 {$ D! {
就連新出黎做野的人都無咩heart
$ Y- u- I+ O( F/ |! w
8 Z0 {; E3 t  [+ q  R嫌3嫌4
2 D  M. P0 j! U7 f真係唔知阿爸阿媽做野幾辛苦
作者: makin    時間: 2008-7-25 08:41 AM

原帖由 loklok117 於 2008-7-25 01:41 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
/ u6 S1 T& q8 K* J! x以下內容只係有感而發唔arm聽唔好插+ V+ d& w! w7 ~" X. o$ E

$ x1 K0 h: w& W" S& }馬仔你都識講佢地係暑期工, E! X# U+ H6 J/ t! W
唔通同你搏命ar
4 o+ b. p* v2 {& p1 k& m( z! ~/ g0 d+ ~
我明白你比心機教新人做野
+ p, X8 b! }( i轉頭又話唔做真係好無引9 V# b  _" T1 }5 m1 {: Y& }- q8 V- q
但你要明白佢地只不過係過客
% R: j1 l# n; z3 u9 z
3 }+ o' z3 c  t2 l馬仔=馬    暑期工=A
( }+ S; x* ^4 Y4 K9 z: f7 A/ ]3 N8 K  V: Z$ w
馬仔:阿A教一教你D野點做. ...
  E1 b& s: {& ~
4 ]4 ^# u  }* K- k/ l6 H' x+ h) Z* k1 i" S1 S
可能係我自己睇唔開啦..3 G- E8 }( G1 E5 w, w
但係我遇過呢類既人太多了..@@
2 I- L4 |4 C  C$ [, v- n- G一時有感以發..所以我都好少撩d新人傾計..* w3 ~6 p" U2 `# u( x& H3 C6 _; n8 h
因為可能傾幾句聽日已經唔見左佢
作者: joeydick    時間: 2008-7-25 09:46 AM

睇你份工都係sales~
8 y6 z/ t# y$ B9 G; H: H% `7 A* f! mE家D年輕人好難做得慣ne類型服務業嫁...8 x7 `  W7 K; s( ~
畀人sell就多+ h; e* d% v0 U' t
要sell番人~8 D4 O2 p9 r, L6 [: F
淨係Greeting,,佢地都嫌難做  @! O0 Q, o' o0 p9 h
main pt係,,
2 M( C% s. o- q/ d1 j5 R佢地都唔慣不停講野la~
3 e  {  w; M  B# P/ G- r( M1 R$ t. J; a
我都做緊暑期工....
' d0 N2 _4 Z# ^$ v我都做緊sales
) p. y, y( _7 k! q我發現身邊D暑期工同事又係走得好快~
; v! i/ y5 i# `  t1 B3 q& I我都唔理解___
作者: yeung hiu he    時間: 2008-7-25 10:08 AM

其實一句講哂, 就係現家d 青年人怕辛苦!( V. `- g$ s, \2 j% h
現家的後生仔表面上話找暑期工掙$$,
- f( F, ?/ D5 m. `/ w! u但實際上咪又係掙$$ 去玩, 有d 好似樓主
3 i5 c' k  H1 ~7 q身邊的暑期工咁, 做幾日又唔做, 其實我覺得/ O$ E( \: y, p1 H3 c
樓主份工不是話好辛苦, 只不過現家班青年人' K6 U4 H# {, @" k* k
慣左飲飲食食, 一提到做野又話辛苦, 另一方面+ z2 K0 H+ i) h" _6 s1 T6 I
就係佢地由細到大都比人寵壞左, 不知掙$$ 的辛苦,% Y; a; C- W( k% [9 i
日日伸手問阿爸阿媽! 4 l* Q8 v: ^0 I9 P+ ~
好坩白講, 份份工都有不同的辛苦, 只是睇下你有無- V* h: @8 a* u
不怕蝕底的精神去做好呢份工, 好似我咁雖然我都好怕
' a+ y" K6 ~5 B, ?1 N& x) G) X( A蝕底, 但為左將來同為左身邊的人, 我都會努力不懈繼續
- N0 g# h0 v8 Q& n做好呢份工!
作者: 12d3    時間: 2008-7-25 10:59 AM

掉返轉頭黎諗, 做得好冇人工加, 冇BONUS.
+ l. D- h, f) [8 j4 g8 O8 M做得一頭半個月, 培養唔到感情.4 C3 {) `4 d. R8 u8 N7 w

* O8 y" t5 e/ {# G唯一得著係錢, 而家D細路都唔等錢洗, 做唔做都冇所謂.2 I  z, w7 c$ g1 S) I
不過奉勸一句, 冇心做不如唔好做, 唔好哂大家時間.
作者: 自由神    時間: 2008-7-25 01:25 PM

唉!而家D人真係福
) p2 o' c0 I& d4 B想搵工好似我又搵唔到# E8 }& \' M( a1 Z
D友搵到又唔鬼認真去做
5 H% x7 f; g3 `- f1 X世界真係出現變異!
作者: 155220    時間: 2008-7-25 08:32 PM

我都想搵暑假工做阿,樓主有無咩野好介紹?我成個8月都可以做。
作者: benny1219    時間: 2008-7-25 08:45 PM

其實有時我覺得有些公司本身內部文化都有極嚴重問題" ?$ p* E! t/ j7 L
+ w6 a- f. u7 i' a  f8 B$ u; o
尤其時做得久的人 好似唔使做 下下都叫新人做晒
2 h# X& w' K* |! _# u9 t
# f% G  Z! I" K$ O2 y8 M" h辦公室政治文化足以毀滅一間公司
作者: makin    時間: 2008-7-26 12:43 AM

我唔會叫人入去我公司做..因為唔係太好做..2 y; h0 ?$ X- |. N/ U* `& o
我都覺得我公司都有好多問題..d野成日轉黎轉去..
* C5 G; i/ l1 a0 w+ j2 A搞到我地成日白做..無所適從!!9 H8 f0 J) T* f' Z% b. k8 ?  U
但係我公司係唔可以下下叫新人做..# Z8 L# ]3 }5 \/ x* }" s
因為全職同兼職做既野好唔同-.-"/ a8 S/ K* {6 `
雖然我唔係辦工室度做..但係感覺到d暗鬥..( P* S5 y8 g# @5 W- W( G; n0 A& G$ v
邊個唔鍾like邊個咁..好煩-.-
作者: ee88ccttbb    時間: 2008-7-27 11:18 AM

現在有這個養懶人的綜援制度,廿零歲就伸請綜援數字節節上升,但因為要"失業"才可取綜援,那份工是過渡去取綜援的必須條件,d暑期工
  v) Q5 e/ m; B+ m點會落力做野喎,祇要有個"炒"字就可取綜援那時更和味
作者: 呀俊    時間: 2008-7-27 01:31 PM

我都做緊暑期工..
% [  V6 A9 a( }我唔經唔覺都做左1個月..
* c, S. e: k$ f我個間野又無乜人走..(我個間係m記)3 e8 q$ N; x5 h3 b$ u, ?
暑假..邊個唔想hea..好心佢地想hea就咪搵工.
作者: wind69    時間: 2008-7-28 12:40 AM

不過話分兩頭wor....僱主決定聘請暑期工,現實就係可以支付較少的工資,而風險就係容易碰到d缺乏責任感ge人。不過咁又唔怪得佢地,因為學校根本無教過咩係責任同承擔。
  Z: {" D- _& G8 S僱主要這樣控制工資成本,就要承受風險,不知所謂又如何?可以叫其他"知所謂"ge主動帶下d新人!最緊要就係"平"!大家辛苦d..幫幫手ok?
1 m1 J5 B& S0 e5 q0 d; u
2 v3 v' M  k8 {6 J* i. y( P當然香港亦有好多老闆相當"唔識撈",完全不近人情,情願多付工資,也不願"幫補"一下年輕人就是。
作者: benny1219    時間: 2008-7-28 02:18 PM

原帖由 wind69 於 2008-7-28 12:40 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
1 A* f; L: a% I( U) L8 Q' ^不過話分兩頭wor....僱主決定聘請暑期工,現實就係可以支付較少的工資,而風險就係容易碰到d缺乏責任感ge人。不過咁又唔怪得佢地,因為學校根本無教過咩係責任同承擔。 ! x5 B4 D6 A+ j. J
僱主要這樣控制工資成本,就要承受風險,不知所謂又如 ...
6 V, ?. ^/ s* U關於暑期工
5 a" c' S( O+ M- I4 a年年暑假一完 勞工署都好忙下
# F: Z5 B  k7 o+ L# @$ C9 r因為實有公司走數 不過能追得番工資真係少之又少

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0