標題: 買野食嬲嬲地.. [打印本頁]

作者: makin    時間: 2008-7-31 02:24 PM     標題: 買野食嬲嬲地..

今日lunch時間放左..返屋企前諗住買野食啦..
1 E: C* Y( i9 }買左個KFB檸爆套餐..見佢好似幾多野食..$ D2 V9 E- {& K/ U3 j# |8 C
比錢買陣我都望左眼..問佢..你比齊我架喇?, D3 n9 [- {6 d
佢話係啊..我問個包呢..佢話放左入去..咁我咪信佢..5 V1 v6 r4 b9 u: c+ D" G, F
返屋企啦..返屋企都要十幾分鐘..又熱..點知返到去先發覺
7 E! F7 e( \, p5 j真係無比個包我..全個餐既靈魂無比我( O7 h7 Z0 N9 Q. @4 F- b0 Y/ x$ B" X6 ^
但係又唔想行返十幾分鐘返去拎..
* \  E: o; U$ }9 K4 l3 `$ ~9 W: S去到佢唔認我咪仆直@@最後只好食左其他野食
/ r- Z$ ?$ d  w7 C* s4 {) F感覺上好似無食過野咁-"-" _2 i( b# b) q* L" X7 _& I
本來想講個信字..佢話有我信佢..
* b  f. H/ l" Z5 a) Q7 b我以後買餐都打開睇下齊唔齊先走了!!
作者: supreme12    時間: 2008-7-31 02:29 PM

兄弟```当买个教训啦```
作者: slwong3    時間: 2008-7-31 02:50 PM

I have some similar experience before at "Mr. M" restaurant....& y  _" N% X' Z5 l6 I8 {
5 w5 i1 U  @& ~" [( K
seriously....after eating just the fries....I felt like even more hungry than before without the burger....8 F# a! h* }. |: l( ?

9 Q+ U) \& x  ]2 INote: I was buying it with another 2 meals....so the person put everything inside one big bag....
) v# }, k8 y2 o9 H6 _, n. xI didn't realize she left out 1 burger.....
( c, N7 X& d, \0 m1 D' j$ v. r% I" `9 _1 B
作者: dadada123    時間: 2008-7-31 02:55 PM

其實點解你唔睇清楚先走?=0=
作者: infjlam    時間: 2008-7-31 03:03 PM

麥記買個餐,店員俾少個包,這情況以前我都試過 + C" d% \& M" l( M$ ?! S
所以我以後老虎蟹都要check; H7 p) M/ q6 l( ]8 m

) `) z1 L  y& f快餐店好多負責收銀兼賣包o既員工,工作量多又忙,人工又奀," s) Z+ h! l0 F
做野點會同你上心?
5 _8 j5 e( I9 }2 j! d' ~, R! E) u而且員工流失率大,生手做錯野日日有~
8 @5 [/ d0 q! V( i) P
& I: d; v$ p' T  \# b7 l! V! W1 B  f我又試過買包,員工冇收我錢(我bid八達通俾錢,佢淨係話你D野齊晒,係咁催我走
作者: slwong3    時間: 2008-7-31 03:54 PM

原帖由 infjlam 於 2008-7-31 03:03 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif# b* H' }) T+ k9 b: M& M" f
麥記買個餐,店員俾少個包,這情況以前我都試過 ( a2 H1 t" g: _/ ~8 {
所以我以後老虎蟹都要check+ `% g/ d7 k8 `1 U( T; r- H

4 A( O' v3 h: _; M4 ]* R快餐店好多負責收銀兼賣包o既員工,工作量多又忙,人工又奀,
; q  D& M/ R( E7 R0 `做野點會同你上心?
; T: G" W9 b( p  G6 A而且員工流失率大,生手做錯野日日有~
! I  W; \; G  Q% X/ s; X( C& h: `2 E2 @4 ^1 w' f2 l
我又試過買包,員工冇收我 ...
) y) v6 N$ F* W, F; u) V$ |, O+ b

" H2 P( }0 \' y2 P' [# mMaybe the cashier person did that in purpose
作者: dadada123    時間: 2008-7-31 04:30 PM

=0=唔收錢既話都好0 b' B& i4 z5 m. ]+ \& d+ e
我都想試下
作者: bobo21    時間: 2008-7-31 04:45 PM

偶爾嘟會發生噤樹, 只有嘆句無奈.
作者: benny1219    時間: 2008-7-31 07:14 PM

我都試過發生這種事  不過是麥當勞  $ I: S% V% w! I0 C  A' q- H1 N* I# I
我拿拿聲落街問佢拎番 好彩佢地都肯俾  如果唔認就真係
; r2 l! c7 S( P. M" z9 h# S/ o! i( X
所以之後慣左 買完立即檢查有冇漏
作者: loklok117    時間: 2008-7-31 07:33 PM

原帖由 makin 於 2008-7-31 02:24 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif( e5 T- m; Q1 N! i
今日lunch時間放左..返屋企前諗住買野食啦..3 E- e6 k3 R3 P% ~, T
買左個KFB檸爆套餐..見佢好似幾多野食..
2 n' |6 w" y5 b( A; e0 P比錢買陣我都望左眼..問佢..你比齊我架喇?
+ R" L' ^: y$ e% \4 L* ]佢話係啊..我問個包呢..佢話放左入去..咁我咪信佢..
* }% S9 Q1 s7 x) n7 z  ?返屋企啦..返屋企都要十幾分鐘.. ...
( D2 r! x5 m; e* H$ p( Q! h6 w
* ?# |, E/ O! c# @哈哈.....馬仔
( e* P- d- ?6 R" r你唔知道kfb果個職員都係........暑期工黎ka
作者: 極樂    時間: 2008-7-31 11:20 PM

佢係有兩款餐架喎!!' A, I8 `) |" ^0 h+ n  W$ ?8 g
第一款好似叫: 黑椒檸雞翼餐...
4 M' H) M0 b+ o& h+ ?呢個餐係無飽既~~不過有飯....
' X9 _0 V- Z) ]1 b- Q' K* L/ Z. X
# z& U- X9 M/ x; P2 a7 Y# M另一款唔記得個名啦!' r1 R8 n2 V" u6 q4 p3 g1 c
就有飽無飯...4 I: D: r4 h- [) B& t

* j0 H0 c: W2 {* ~你食果個有無飯跟架?!
8 M$ H+ E9 Z% k, N) G
9 P  u0 C* v+ D. y仲有, 下次有呢d情況, 其實你搵返hotline(落order果條line就得)打去投訴...4 {% u- r( V$ m+ r2 `
佢地會有人拎返俾你....(佢本身有送外賣服務, 所以會送返)
作者: 自由神    時間: 2008-7-31 11:22 PM

原帖由 極樂 於 2008-7-31 11:20 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
4 G' j' g6 Z/ p( z7 M- ~2 B佢係有兩款餐架喎!!2 J2 \2 k% Y- o; E+ t, ^
第一款好似叫: 黑椒檸雞翼餐...
8 X/ M# D/ f7 G: O" Q3 [% I呢個餐係無飽既~~不過有飯....: b7 t6 J3 X8 L) h" i

4 ~. p! f7 z2 {, H& _另一款唔記得個名啦!
  M" f) B7 j2 p& o就有飽無飯...5 P9 x+ m. r4 D* d) Q9 ~0 q% e4 g

3 |, `$ ]& M+ b0 W7 D* [" H你食果個有無飯跟架?!
5 f& d! \6 c# a( P# |9 ~: [! z! N- L  k
仲有, 下次有呢d情況, 其實你搵返hotline(落order果條line就得)打去 ...
: ^2 q- W: A) l$ N7 R4 a極樂姐
, [# E1 e3 v* I% A# L佢問得kfc條友個包o係入面嫁啦可
# ?% M. w0 G: i都知叫邊個餐掛
作者: 自由神    時間: 2008-7-31 11:23 PM

原帖由 makin 於 2008-7-31 02:24 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
+ ?% `- w) x& @1 `8 r6 d( H今日lunch時間放左..返屋企前諗住買野食啦..4 J6 |  G  i8 G: Z2 {1 y% _* W6 J
買左個KFB檸爆套餐..見佢好似幾多野食..# _# `3 ?& z7 ]9 u
比錢買陣我都望左眼..問佢..你比齊我架喇?
  {: M0 `1 h5 b+ S8 Y+ H2 m* N0 b佢話係啊..我問個包呢..佢話放左入去..咁我咪信佢..
. h& H1 P1 q6 Y; t: V) o返屋企啦..返屋企都要十幾分鐘.. ...
私人醒幾分做同情分
作者: yeung hiu he    時間: 2008-7-31 11:53 PM

我每次買MR.M 或者KFB, 我都一定CHECK下齊哂未,6 a: e" S4 s' P
雖然我未試過樓主的個案, 但我試過有一次去MR.M 買左一個+ N% j2 t" A$ l8 b7 _( d
餐, 我比五十蚊佢, 原本係找回幾毫子, 點知佢找回五十蚊的散錢比我,( ^% x& z) J6 @+ Q& n
我開頭都唔為意, 但後來望下望下才發現個收銀找多咁多比我!( E2 v' L3 h( W0 A* h

作者: 極樂    時間: 2008-8-1 12:04 AM

原帖由 自由神 於 2008-7-31 11:22 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
& a2 _4 Z7 Y8 l2 Y& G1 p
8 I; {% K( H$ c1 `極樂姐 * J8 T; W& u2 u! _! R: [
佢問得kfc條友個包o係入面嫁啦可) B& S/ Y& e( i
都知叫邊個餐掛
1 r4 n/ z& N8 X& N' U
2 y/ \1 \& v. x, k$ V- Z
理論上係......
% Y1 ]( I" A5 p! b  r6 q6 e' Y但當果條友仔覺得自已執岩曬野既時候...
* z' I5 a9 l5 {. h5 A, b2 l根本連人地問乜都未知就會答: 係 !
. e3 e. _7 i9 ]9 z/ _$ p. h. W3 k% c
呢d咁既人, 我真係見得多丫....
作者: dadada123    時間: 2008-8-1 02:05 AM

原帖由 極樂 於 2008-8-1 12:04 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
$ M' W, H6 _  g! c4 K% f- Y 5 f& u7 ^7 Q8 h3 M: j
+ _0 n  P5 [* _- `3 }  s2 `0 |* J
理論上係....... o( @2 P; N4 W5 M7 w* B
但當果條友仔覺得自已執岩曬野既時候...
$ E0 v2 Q/ [  h3 g2 x$ \" Y( Y根本連人地問乜都未知就會答: 係 !
6 \0 _+ u1 y/ t
2 n+ m9 i4 F+ Q6 S6 u3 ]呢d咁既人, 我真係見得多丫....
) \; q% k9 s: J+ }
為錢而開工.....
作者: makin    時間: 2008-8-1 10:16 PM

我買果個係跟包既..我問過佢% l* y' S, y/ o
佢又好誠懇咁講有比到囉..咁我廢事阻住人啦
, L! G% _( C  ]9 ], K後面又有人排隊..我手又拎住d野..咪就咁拎返去囉5 C1 }* b0 Q. s* O' [
d hotline點搵@@但係又唔想搞到投訴.., c/ d0 A( t8 y8 V% D1 H- v. e
如果人地等份工開飯咪死..最後都只好怪自己蠢-.-買個教訓
作者: infjlam    時間: 2008-8-1 10:53 PM

原帖由 makin 於 2008-8-1 10:16 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif) n& @" r& P2 F) L$ d
我買果個係跟包既..我問過佢: G8 ?; b' J2 v% K3 o" N
" r% U/ ^# C+ \$ _後面又有人排隊..我手又拎住d野..咪就咁拎返去囉
3 S6 u* l/ s! K5 G5 m9 sd hotline點搵@@但係又唔想搞到投訴..& r- J4 n1 i2 v" ]( S! o
如果人地等份工開飯咪死..最後都只好怪自己蠢-.-買個 ...
* d% b. b9 \* n$ X1 ^2 ~3 a% g: v. m
兄弟你真係一個善心o既人
作者: ~jay~    時間: 2008-8-2 12:08 PM

其實呢~可以返到屋企之後呢~打電話去返個一間M記或者肯德雞度~投訴佢~
0 Q+ x, r' n: Y& `佢多數都會叫人送個包過黎~如果近架話=.=遠我就真係唔知佢點辦~
2 C  l( _4 g! O& j$ V) g1 M因為有次我同同事都試過~去大家樂買外賣~返到公司~一去飲杯紅豆冰~有怪味既~
' g$ f1 S- S4 ]2 l( f& k1 K) n2 W咪打電話投訴咯~佢都即時送返兩杯野上黎~~大家可以試下下次~
作者: sage    時間: 2008-8-2 02:09 PM

they are always like that- G1 H2 q1 ?( P4 `; A
sosad
作者: him1113    時間: 2008-8-2 02:53 PM

自己check先ar ma~~5 a% B! g+ Q; d
信佢不如信自己仲好~~
3 F9 p& p$ ?$ d, p我次次都check下先~~廢事煩
作者: hongshiu    時間: 2008-8-2 08:50 PM

我都試過n次
% y8 M) @3 N0 x8 k3 L上一次買雙層黑椒漢堡....比完我行幾步check下變左單層..頂% l6 d/ I; G0 S. P: K: Y
好釆睇下..
作者: 極樂    時間: 2008-8-3 11:38 PM

原帖由 makin 於 2008-8-1 10:16 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif( }$ C0 p3 i0 t" h
我買果個係跟包既..我問過佢/ {" \8 F! O4 D$ X
- s7 K8 s4 g+ H4 q後面又有人排隊..我手又拎住d野..咪就咁拎返去囉
, K" d1 U% X) G- \  V0 Kd hotline點搵@@但係又唔想搞到投訴..) f; l  y; |6 h$ U- U
如果人地等份工開飯咪死..最後都只好怪自己蠢-.-買個 ...
. x5 u% }- o% J  S

/ W  O! P$ d8 g) }你可以放心喎!!佢唔會為左你一個投訴而炒左呢個人...5 d( K  x  V5 Z+ r' S
除非呢個人真係衰左好多鑊 / 個阿頭有心做佢...小事化大唧....
: Y/ w+ n! Q' _/ P" {5 u5 |
  i: W6 N: ^( l5 e  w! W- S2 k買得外賣, 有時真係趕時間架嘛~~佢係有責任執齊d野俾你....
+ ?0 y/ h% r* }4 a6 {' b如果你有時間check就話唧....
+ X- p8 C  X+ ]# W0 Q不過....我自已都盡量check下, 因為要打電話去投訴我都嫌費事~~哈哈!! u! j/ Q# f8 h
0 W$ ^8 N/ q# N9 z* R
係大快活....我個同事試過...佢叫個早餐有"火腿通粉"外賣....
( t5 ^& B3 V5 ~& A返到公司, 全碗得果5條火腿絲....佢好嬲! 打去大快活果間鋪投訴....佢問個經理, 碗火腿通粉正常應該有幾多條火腿....個經理話: 5克,大約十幾條....跟住我個同事話: 我果到得5條火腿, 咁學乜人叫"火腿"通粉丫?! % E( m& w( ~3 u. h0 Y3 f) W
跟住個經理都買佢怕, 最後話: 你聽日落返黎, 去到個收銀到同佢講聲, 咁聽日就免費食個早餐~~
作者: kuru    時間: 2008-8-4 05:12 PM

近3個月識過2次係m記係咁, 幾嬲

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0