標題: 失了聲怎麼辨? [打印本頁]

作者: oz2    時間: 2008-8-1 11:11 PM     標題: 失了聲怎麼辨?

今天我去了"動漫節",看到自己的偶像"影山"出場後,便不斷高聲地吼叫支持! 5 p2 }- W1 p* Z) `9 t  Y5 H
1 S* V' M! w, l; M% E' D( Z
但現在回家,我因叫破喉嚨關係失了聲.....
% K$ W* a- W, p) a* i) N, A; O; e0 l0 R% V, [- d; Y, Z
想問問大家有什麼辦法?
作者: jen01二世    時間: 2008-8-1 11:15 PM

自殺
作者: ohnaf    時間: 2008-8-1 11:40 PM

咁又唔洗自殺咁嚴重~~好似話買d 咸竹蜂, "中"碎佢飲~~會快d出聲~~
' S9 E. c/ N9 Rd 老師平時都係咁飲@@'
作者: ch.chak    時間: 2008-8-2 12:02 AM

樓主所謂既失聲
5 ~8 y% E+ n+ E" N8 B應該只係聲沙同喉嚨痛
' t' h. e8 ]5 F2 W0 N9 g未致於完全出唔到聲咁嚴重
9 z& {# \0 K! p# F4 u其實食返d對喉嚨好既野
/ [* a) R/ ^$ B  C' ?) d) ~% e好似喉糖,蜜糖水等等) S( L) E- L: P0 ^3 x: c# O
少d講野,好快就冇事
作者: R-Star    時間: 2008-8-2 07:59 AM

1. 飲蜜糖水 - 有平有貴 (below $100)
  _- g3 h& K. @3 K4 h" r2. 清音丸 - $10-20
; f+ P, R: x7 x8 ]' J3. 睇醫生 - above $100% |& k) \, r# |3 e& [' b' ]# b* G
4. 唔理佢 - 唔駛錢
作者: Lee3    時間: 2008-8-2 11:22 AM

你的所謂失聲是你過渡用了你的喉嚨,那和一些人唱k唱兩小時候的症狀一樣。
+ f' }, P& d$ x" Y" ~8 B: C在醫學的角度上,你是聲帶疲憊,因爲你發聲的時候是把聲帶拉緊,然後劇烈振動。那就像你把一個100磅的啞鈴以一分鈡300下的原理一樣,你把聲帶弄傷了。
- P1 h9 |2 K* L
3 B1 b, `; d" x) W5 \不過,由於他不是聲帶崩裂所以只要你不再碰它他會自己好的。
作者: kakeidevil    時間: 2008-8-2 12:01 PM

早排都試過開唔到聲,直頭講唔到野咁濟....
9 e3 c6 v3 h( |. o$ }係咁用蜜糖沖暖水飲,戒口唔飲涷野,唔刺激喉嚨,盡量唔好比個喉嚨乾...
4 X- H: E% O% d% L2 u& d2 ^/ E; j' C4 ^4 R& i$ W! b5 B
過左個多禮拜就好了,不過呢個禮拜過得極之辛苦...
: w9 T! y  V. s5 Q$ I4 I9 [4 F3 w買野話唔到比人聽你想要咩,唔可以聽電話,講野會走音><
作者: ktwu2007    時間: 2008-8-2 12:19 PM

估唔到仲有d 咁瘋狂的 fd's .
7 o! [+ a: Y" Z9 D" Z( z如果不是太過份, 真係可以飲蜜糖, 但係如果你聲帶勞損, 就應該立即去睇醫生,
. @! c5 Q2 a8 p' Y因為你以家一定唔係因為細菌感染, 而喉嚨不能發聲, 而係聲帶的問題......
; j! ]% C" `1 S6 K希望你打番兩三枝開聲針會無事, 放心可以斷尾的
作者: motor3232    時間: 2008-8-2 05:50 PM

喝椰子水啦.保證隔天就好了.無效.來台灣打我
作者: 阿感    時間: 2008-8-2 07:13 PM

唔好出聲,第二朝瞓醒就會好
作者: 小小康    時間: 2008-8-2 08:34 PM

原帖由 oz2 於 2008-8-1 11:11 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif# H5 ]3 W6 ?8 k6 t9 {* L
今天我去了"動漫節",看到自己的偶像"影山"出場後,便不斷高聲地吼叫支持! ( p- a  I- A, S/ R
1 A  F& c! F7 ^想問問大家有什麼辦法? ...
% a# V% l* H3 U3 R
5 \- H8 Z- _. A" S7 {6 E7 Q7 e% K5 {4 z我到試過,連嗌落車都叫唔到
1 e3 `3 {. F+ K" z" K; u; o. o不過上次我都係食"京都念慈菴"咋
作者: clkgtr    時間: 2008-8-2 08:57 PM

原帖由 oz2 於 2008-8-1 11:11 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
, ~4 W+ S. O/ b% W$ X/ G: w; m$ ?" m: V今天我去了"動漫節",看到自己的偶像"影山"出場後,便不斷高聲地吼叫支持!
& p% a3 `3 g: F4 M) z. K! m; H# I( }7 ^; c3 u
! M4 @5 p/ z" Y- c
6 c: s6 h0 d+ s: S3 a3 ~想問問大家有什麼辦法? ...
3 u- F: ~# K5 O' [7 k+ v9 b
6 @, f: m: Y" M
見你咁落力, 醒2分過你喇
作者: oz2    時間: 2008-8-2 10:08 PM

多謝各位幫忙!!
) r1 @( V2 Q: {/ [
/ @# v% M7 B, M- R* Y7 n我今天去了看中醫,飲了藥已經好d。
( g3 i2 S" i1 o/ i/ H- I5 Z' r% y5 `; C6 i- O3 b- \6 L
不過10月7日jam project 香港live,我可能又要叫到失聲啦
作者: 依娃    時間: 2008-8-6 07:10 AM

原帖由 oz2 於 2008-8-2 10:08 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
3 ^# N. T1 ^1 d$ Q多謝各位幫忙!! , z1 t5 R; A5 e6 n' q8 g

0 P$ c; L& o# _' Z0 Q. h# o5 t我今天去了看中醫,飲了藥已經好d。
( h! G" B- o% \3 F
6 {4 U+ \0 M. d6 ^  O# g# I不過10月7日jam project 香港live,我可能又要叫到失聲啦
) v0 c6 ~. X- Y
2 ]/ w( F9 R  ]2 y, g
又去?..我都去架@v@..
作者: ckp1117    時間: 2008-8-22 04:06 PM

原帖由 小小康 於 2008-8-2 08:34 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif  N5 s' I6 c" h! Z4 r

: Q' c; l2 S" \9 M
+ ^$ J+ g* u9 O, J- c% K& @我到試過,連嗌落車都叫唔到 8 H8 |) _8 a/ k9 `5 ~6 N
不過上次我都係食"京都念慈菴"咋
0 v- @- j& C  y- v康哥上次嗌邊個

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0