標題: 點解 好似 冇人講消防員個單野既.... [打印本頁]

作者: 17317328    時間: 2008-8-12 07:52 PM     標題: 點解 好似 冇人講消防員個單野既....

今日返工 見到d報紙 10張有9張都係講消防員[偉大]殉職      (偉大唔係串 係我用黎表達我既敬意)! }" E8 G5 x$ S* X" [
睇報紙話   比人救出黎既人 憶述  佢地(指消防員) 救人既時侯自己都唔吸氧氣 & U) D. b; J6 Q3 l
交比 傷者去吸    甚至 放低氧氣樽 教埋d傷者點用
# j. p/ g* J) E0 I4 Q8 S+ D去到冇氧氣  個樽響既時侯  依然 救人至上
  t) F8 m" s, m( J用到氧氣冇晒都一樣要救人     Z: L8 L! d1 ~6 Q! L
我初衫以為呢d 都只係係電視劇出現
4 J( h" @( L* e0 f0 R2 X% x5 B$ R但係現實話我知 唔係      睇到 香港消防 真英雄. K- L0 p0 h% Q& c7 a! V4 d9 J
真係有種 感動到打冷震既feel 湧上黎
0 F+ n/ u! ]' t. V7 @6 N$ w
- V" u1 l7 y& g2 Z8 C- H" @; }" [
! [* L1 ]8 M# ?9 O8 |7 ]# A7 U2 m- L& t# p/ n7 e! ?6 f1 u; @3 r, e3 B9 {
真英雄
作者: bobo21    時間: 2008-8-12 08:39 PM

兩位都是值得敬佩的真英雄. 偉大的救人英雄, 我對他們致敬.
作者: infjlam    時間: 2008-8-12 08:41 PM

絕對認同,香港仲有呢種捨己救人o既浩然正氣,
, T) c$ N+ w6 {/ h# J真係好感動!' b6 T$ Z6 K) J
香港呢班消防員係真英雄!8 s% e+ _2 B! q( T% O5 U) z$ k% E
6 O* o7 o7 A1 V8 T
同某D唱幾隻歌,拍幾齣戲,就當自己係英雄果種好唔同
作者: ch.chak    時間: 2008-8-12 08:45 PM

呢單新聞真係好值得我地反省下
7 d" K# o+ o1 S2 u當全個社會都係咁自私自利既時候
" ]0 k  O- Z$ C+ C- Y8 g2 v3 x重有人會為左其他人唔理自己既生命" h, A' |0 _# t. n
真係好值得大家敬佩
作者: SCM    時間: 2008-8-12 09:31 PM

呢d咁既唔合安全標準既大廈真係害死好多英勇既消防只- B' M; |7 L8 [0 U* D& J2 n  E
上次嘉利大廈又係咁
9 {% v2 R: J8 Xanyway 好希望兩位安息
- Z5 w6 S6 I8 i返到主既懷抱
作者: alienck    時間: 2008-8-13 12:14 AM

真英雄! d7 Q! E3 |3 k  L) X; g. H  X8 O
佢地真係英雄
/ ]% I$ q& }: x6 x2 z因為佢地捨已救人
4 ]* J& C) U. l9 D) G! i7 w! e* _* h1 W5 A" ~- B& \
亦因為咁
8 S8 z- C3 f5 L$ p7 T  h佢地唔係專業消防員
1 o9 `  e5 J0 W0 K8 O' W' F& B因為佢地用左自己條命救人地3 ^3 B8 q3 @2 K5 U" Q! \2 P3 C* y
消防員專業係因為佢地唔用"一命換一命"方式救人
9 F! V! B* m  M+ u/ Q1 m; b7 @! x( z# h) E# U
此文並非指責兩位英雄
* m. J5 e3 R* s3 }% r) s5 c小弟就此祝願兩名英勇消防員安息
3 r! }  C: }! k2 z亦希望香港市民多D留意自己住處6 U# l  U4 [, B% c0 e
多留意消防安全& Y" L# I" z3 P2 U6 Z# O0 X
唔好再為"製造"多一次悲劇
作者: shehboy    時間: 2008-8-13 01:06 AM

原帖由 alienck 於 2008-8-13 12:14 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif  r5 Y  a6 r: r% A' ?6 j% V
真英雄
8 L" y# h7 b! ]0 O佢地真係英雄0 ~/ k1 U: f  @
因為佢地捨已救人
$ ?: Q, |8 \7 n) ]4 p
8 F1 U2 g0 g: I. U) B亦因為咁
/ [% Z1 B4 h' g1 W( |& l+ n8 a佢地唔係專業消防員
1 ~3 [+ K# Q2 L7 ^/ k4 r; q因為佢地用左自己條命救人地1 u7 c: `7 O" M; P
消防員專業係因為佢地唔用"一命換一命"方式救人
5 I/ ^$ k9 g/ M) g
( K2 \4 s; F& q% y/ y此文並非指責兩位英雄7 l& R% y! a" _9 R) ?6 G) l* j% C3 q
小弟就此祝願兩名英勇消防員安息
+ M* y1 l* @6 C6 \亦希望香 ...
; B4 B" ^( r# k, I; ~
# j9 N# O3 n1 @: g7 M& {! _) i
如果你做消防員,你一定無事, 但可能好多人救唔番.0 M4 z% j4 @" c% t
佢地唔係一命換一命, 係兩命換多命.: Z5 u9 ^3 z6 `' ]
如果佢地走返出黎先再救人, 好多人都黎唔切救.7 ^! ^8 R* i* s1 P/ R
其中一個係考第一攞銀斧頭畢業, 你估佢會唔知當時自己幾危險咩??
# `. D, B$ o7 |' J7 u  ?6 x
3 i  {7 N% o: A  }( v到左危急時候, 有人選擇捨己救人, 有人選擇捨人救己, 香港班司長局長就係缺乏呢份公僕既使命感, 退左休仲要幫地產商打工, 再撈多筆.
作者: alienck    時間: 2008-8-13 01:36 AM

原帖由 shehboy 於 2008-8-13 01:06 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif: ?6 g. Q8 t* D! w

1 N1 T, d" h( n, e) Y  [" S
4 v' Y9 g. g9 R, R% T; c1 l如果你做消防員,你一定無事, 但可能好多人救唔番.- t: m$ f4 V8 W+ m2 }1 f
佢地唔係一命換一命, 係兩命換多命./ [8 G+ T8 O) I+ U
如果佢地走返出黎先再救人, 好多人都黎唔切救./ I" E3 w+ Q# R& L# f- n
其中一個係考第一攞銀斧頭畢業, 你估佢會唔知當時自己幾危險咩??' L2 K4 {8 r1 R% _; e0 H+ f
' K( C% T$ W5 H1 x/ X6 ]$ d
到左危急時 ...
) _5 b; @' @, B8 k8 b

5 x0 v7 p- O) Q3 |4 i/ K我並冇話佢地有錯
  M/ z  v- |, D並唔係所有事都有對錯- q; W0 ?5 ?7 a! R; n" v# r, l. e
如果我係消防員我都未必會好似佢地咁
, ]- {3 `- b5 A, k) H所以我讚揚佢地
: o9 k5 z. L- n4 S; n4 x我亦明白"見死不救"不可為0 n& o' r" k) K5 V* {* s! ]/ Q! ?3 }4 G
但平心而論有幾多個人可以好似佢地咁呢?
作者: Lee3    時間: 2008-8-14 02:54 AM

原帖由 17317328 於 2008-8-12 07:52 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
. f3 w: L5 _# B今日返工 見到d報紙 10張有9張都係講消防員[偉大]殉職      (偉大唔係串 係我用黎表達我既敬意)7 b+ f* G% X- T/ B
睇報紙話   比人救出黎既人 憶述  佢地(指消防員) 救人既時侯自己都唔吸氧氣
( \$ K2 f7 Z, G3 N交比 傷者去吸    甚至 放低氧氣樽 教埋 ...
: y) P( ]- u. U+ `- A7 a四級火2消防及21人傷
8 Z: Q  w  e: z( chttp://www.26fun.com/bbs/thread-188195-1-1.html
作者: cgdmzlam    時間: 2008-8-15 02:54 PM

香港人有幾多個係會出自真心幫助人啊~~~~~~~~~~~
7 Z2 u" O. J& o
# H' u6 r3 ~) }) N0 D: ^. B少到冇得再少
6 R' e$ G* n) j( t
0 F% W1 u' D( _8 m我覺得做制服隊伍同埋義工果d會比較多真英雄! _% Y7 i$ e6 Z: w( n

1 z! V/ L' m0 H" Z8 r, x其他果d
& m* z4 Y: h5 A9 v9 O! ~7 y5 G, ^/ `* I  E! x# c
都係為左 而去做的!!!!

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0