標題: CPU數問 [打印本頁]

作者: 155220    時間: 2008-8-18 12:49 PM     標題: CPU數問

各位版友好,小弟今朝折開左個cpu風扇,然後清理了塵埃。但係可能就響第一次裝番個風扇時裝錯,於是部機一開,cpu就熱得好快,唔夠1分鐘就自動關機了...我攪左2小時,先有改善...不過宜家個cpu都係熱,有個軟件顥示cpu有80度咁熱...唔知有咩方法可以降溫呢?另外,cpu風扇同cpu之間係咪應該有d野呢?我折開果時唔小心整走左2樣野中間果層膜,會有咩影響?最後一問就係,cpu正常溫度係幾多?

作者: d228216    時間: 2008-8-18 01:04 PM

有冇落散熱膏...

cpu正常溫度

低用量 40-42度
正常 >58度
過熱  60-68度
不正常 <70度
作者: 155220    時間: 2008-8-18 01:13 PM

原帖由 d228216 於 2008-8-18 01:04 PM 發表
有冇落散熱膏...

cpu正常溫度

低用量 40-42度
正常 >58度
過熱  60-68度
不正常  
無散熱膏...d佬,我想問要點落散熱膏?仲有,散熱膏貴嗎?
岩岩回果時74度,回完就60度...變化好大呢。
作者: d228216    時間: 2008-8-18 01:42 PM

原帖由 155220 於 2008-8-18 01:13 PM 發表

無散熱膏...d佬,我想問要點落散熱膏?仲有,散熱膏貴嗎?
岩岩回果時74度,回完就60度...變化好大呢。
散熱膏由$5-$200不等, 不過正常用$5 細細支就ok.

點落散熱膏↓↓↓↓

http://big5.pconline.com.cn/b5/www.pconline.com.cn/pchardware/diy/szdd/other/0402/306304.html
作者: 155220    時間: 2008-8-18 02:16 PM

原帖由 d228216 於 2008-8-18 01:42 PM 發表

散熱膏由$5-$200不等, 不過正常用$5 細細支就ok.

點落散熱膏↓↓↓↓

http://big5.pconline.com.cn/b5/www.pconline.com.cn/pchardware/diy/szdd/other/0402/306304.html
多謝d佬您既回答^^
岩岩響樓下買左支8蚊既,有0.5克,宜家去試試,睇下有無用啦...
總言之多謝晒^^
作者: d228216    時間: 2008-8-18 04:13 PM

原帖由 155220 於 2008-8-18 02:16 PM 發表

多謝d佬您既回答^^
岩岩響樓下買左支8蚊既,有0.5克,宜家去試試,睇下有無用啦...
總言之多謝晒^^
用淨可以留番, 5克夠用2-3次

作者: mhkk    時間: 2008-8-18 06:31 PM

原帖由 d228216 於 2008-8-18 04:13 PM 發表

dd我想問你用邊隻野執相
仲有邊隻執片好用
作者: d228216    時間: 2008-8-18 08:24 PM

原帖由 mhkk 於 2008-8-18 06:31 PM 發表

dd我想問你用邊隻野執相
仲有邊隻執片好用
我用 Canon DPP 免費軟件
作者: 155220    時間: 2008-8-18 08:49 PM

原帖由 d228216 於 2008-8-18 04:13 PM 發表

我用完之後部機真係無咁熱,之前70度左右,用完最熱都係64度,一開機都係4x左右,唔該晒d佬^^
作者: SUV    時間: 2008-9-9 09:16 PM

散熱go好重要嫁, 我之前都試過當係骯髒野抹左, 之後部腦就勁熱, 裸機都唔得, 之後問人
先知要有散熱go, 搞到上次差d以為要換機

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0