標題: 打風的士係未雙計??? [打印本頁]

作者: solonely    時間: 2008-8-23 07:08 AM     標題: 打風的士係未雙計???

事源尋晚9號風球~
# J# q0 y2 z( R2 `- E當我響朋友家打完牌之後(12點半左右)
% W# _, G3 y( q- y# y% X  x. R一班人到樓下打的+ p) w$ \+ ~1 K, q/ R; c
上車時個的士佬無講有關任何雙計既事
8 i  F- H+ M; R最後剩下我既時候佢竟然話因為打風要雙計
5 D4 n# [, Y0 ]我覺得不太合理所以無畀1 T% r: V8 r' J7 o0 o' F# _3 j+ ]8 b
我想問問係未真係有打風雙計呢回事??
作者: ckyckk    時間: 2008-8-23 07:20 AM

原帖由 solonely 於 2008-8-23 07:08 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif# l1 _. v6 Y7 j
事源尋晚9號風球~0 e3 t8 m  [, M
當我響朋友家打完牌之後(12點半左右)
, D, {4 W  ^  {/ L- C$ M. A6 I一班人到樓下打的: c0 h* w2 F( T: V9 }
上車時個的士佬無講有關任何雙計既事6 b, L9 `, u0 {/ E- C* r5 j* P
最後剩下我既時候佢竟然話因為打風要雙計& m7 K' ]9 v- W/ Y( `/ D1 [/ o
我覺得不太合理所以無畀  J1 Z9 N( A, v7 W7 J/ Q
我想問問係未真係有打風雙計呢回事?? ...
" j# x# }+ i6 w
' e1 |4 ]$ \4 T9 S) C/ ^0 [% n7 |
係 ! 係一個的士業內盛行己久的不成文規矩
$ E6 i: e3 T/ a+ X- g$ K% i" @2 R6 ~因為就算你架車買左保險
. x2 `5 F" A0 e1 V4 D  v但係 8 號或以上風球駛出路面
/ o7 t  P" o1 S% ]$ |; z  d8 I有乜損傷都冇得賠
9 q2 W( H" X; @3 P8 C% {3 v) V2 ~  \
. z1 f+ m2 v& R( E* M/ p7 ~[ 本帖最後由 ckyckk 於 2008-8-23 07:22 AM 編輯 ]
作者: edwinlky    時間: 2008-8-23 10:24 AM

一時時啦, 好多時司機會照跟錶再 + $50,7 k; |' i8 X9 s& |( u0 a
不過都會一上車就同你講, 唔會唔出聲
作者: hung414    時間: 2008-8-23 11:06 AM

原帖由 solonely 於 2008-8-23 07:08 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
) r8 _. w% d( \9 U9 v事源尋晚9號風球~
$ C2 O# m1 r. w% o: X/ a$ O當我響朋友家打完牌之後(12點半左右)
( V9 K5 c* Z- x5 t9 ]6 P5 ]; m一班人到樓下打的
/ s$ k. F1 y7 b  E- l7 ?9 n6 B上車時個的士佬無講有關任何雙計既事. f: S( J. o& b6 m. Q) }9 r
最後剩下我既時候佢竟然話因為打風要雙計% v) h' _- V' [2 a
我覺得不太合理所以無畀
. x& t1 n- F; E' f; Z我想問問係未真係有打風雙計呢回事?? ...
3 a% ~. V7 L+ {& f" N
0 N+ s3 |* @& r, G$ \* x: C' p
...你唔知係因為你年輕啫...
& ]3 ]6 _' [  \# F人地打風都開工...搵命博架...5 [" ^4 U1 W5 w
有d人可以話...1 j% }4 T. r/ F0 a# w
既然打風冇保險賠...d的士可以唔開工架...8 Z/ n  {+ I5 F' j! x1 R
但係人地屋企d人唔會因為打風而唔駛開飯/交租* K  o/ T6 x! _/ h& _
* j6 c- w" L$ U9 d
所以...你有所要求(返屋企)...人地有所得($)...難得一次算啦
作者: solonely    時間: 2008-8-23 05:41 PM

可能真係我少搭的士
# u0 ~  Q3 c* z. ^8 A5 A                           如果係不成文既規則即係唔講無人知啦
7 P$ {3 O! W# V. `1 L$ [                           不過我好確定上車果時佢係無講過雙計~
; _# `/ i! I, g% A3 E                    唔係我地一定唔會上車
作者: ckyckk    時間: 2008-8-23 06:43 PM

原帖由 solonely 於 2008-8-23 05:41 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif; M7 y) q* b, p. @
可能真係我少搭的士
7 r$ f& v3 L+ l- B                           如果係不成文既規則即係唔講無人知啦
& o7 N* S5 O0 H0 t/ M& ]! z                           不過我好確定上車果時佢係無講過雙計~: n1 q6 `% G: ]) p7 }( C
                    唔係我地一定唔會上車 ...
) G$ U* Q! ]3 z  M- F
! x9 `- k0 B3 G) j' W算啦!兄弟 , N+ t- \' T0 G. J( P" h9 C* n
唔座都座左咯
0 _7 y/ L& D3 o" y+ u仲諗住黎令自己谷鬼氣有乜謂喎& \. _5 |2 G% P
始終對方搵食之餘都要冒上一定風險
4 W& Z: R7 z* q8 t" \俾多左果 d 咪當打麻雀蠃少舖囉
作者: 費事高    時間: 2008-8-25 03:14 PM

原帖由 solonely 於 2008-8-23 05:41 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
  F+ w7 t& e) T; U9 U, C 可能真係我少搭的士
0 v0 Z/ E$ E1 N. ?                           如果係不成文既規則即係唔講無人知啦% W3 }3 z1 P, v/ s4 g3 c' ?6 k' h2 K) o
                           不過我好確定上車果時佢係無講過雙計~
' e, p; E$ n+ S8 d# q, W! p* Y9 d4 b                    唔係我地一定唔會上車 ...
2 i( s8 Z4 v$ P# O& q# g9 ]& R, B: c9 N) ~
9 ~: W4 J) H3 g; L3 G2 R呢個不成文既規則其實大部份30零歲或以上既人都知道 不過個司機就老套一點,咩環境都好,客人上車前,應該同個客講一聲,真係好似老溤咁樣
作者: chanchuen    時間: 2008-8-25 05:52 PM

沒有明文規定
作者: chung11    時間: 2008-8-26 11:47 PM

應該上車前講好價錢 !!
作者: 大浣熊    時間: 2008-8-27 06:11 PM

多數都係+$$,雙計..耐唔耐先會遇到
作者: 13hahaha    時間: 2008-8-27 07:45 PM

就算係冇保險賠,不成文既規定都好啦,
7 |: e  k5 G7 ]上車後應該要講清楚,唔鐘意既都可以唔坐ma- @: ]6 b! T' y; z4 n* j
搭完先講,點都係司機唔岩啦,- n! g8 K* K2 r! P  y+ x6 M( K1 y* t
仲有點講左係不成文既規定,唔係個個人都知
作者: cbhc    時間: 2008-8-29 03:59 PM

係咩??? 我而家先知有d咁ge 事...
作者: 二米    時間: 2008-8-29 05:10 PM

打風時的士司機通常會咁做lor..
) d4 ~' G" n# `, G但果時都係冇計啦..
作者: trunks    時間: 2008-8-30 08:28 PM

如果上車時, 司機唔講明要收雙倍就點都唔比啦, 最多比一百.... 9 Z; k. ?2 `6 H& r
不過身為乘客都要醒目d問清楚, 廢時嘈...

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0