標題: 部電腦壞左 但唔知邊度壞 [打印本頁]

作者: jackyleej    時間: 2008-9-30 08:35 PM     標題: 部電腦壞左 但唔知邊度壞

屋企部機十幾日前開始有問題, 用用下, 突然個mon黑曬, 跟住就自動boot機 , 情況就好似被按了HDD reset 掣一樣。呢個情況次次都是用緊機時發生, 例如打機或上網, 但如果開著部機唔用, 擺成日都冇事發生。   
     試過重裝過部機, 但冇改善, 所以應該是hardware有問題, 但我又唔知邊part有問題, 搞到我好煩 , 部機大約五十幾度, 依家set左70度自動boot機, 同埋之前試過disable溫度高會自動boot機呢個option, 但都冇用。而部機又冇超頻。請問有咩辦法可以check到邊度壞, 同埋有冇人遇過呢個情況?? thx

作者: red0011101    時間: 2008-9-30 09:08 PM

個牛是什麼 watt 數ga ? 可能你 d hardware 太多不夠用wow
作者: hung2330    時間: 2008-9-30 09:36 PM

睇下電容有冇脹到
作者: jackyleej    時間: 2008-9-30 09:50 PM

原帖由 hung2330 於 2008-9-30 09:36 PM 發表
睇下電容有冇脹到
請問是邊個電容??係咪火牛個電容?
作者: jackyleej    時間: 2008-9-30 09:55 PM

原帖由 red0011101 於 2008-9-30 09:08 PM 發表
個牛是什麼 watt 數ga ? 可能你 d hardware 太多不夠用wow
個火牛係maxtron, peak power 370w, 用左一年左右
作者: red0011101    時間: 2008-9-30 10:43 PM

睇下電容有冇脹到, 問人借個450 w 的 test 下, 同時用多 d software 如 bt , msn , 看看有否 reboot , .....再有問題去找電腦鋪 lor
作者: mkj    時間: 2008-10-1 01:34 AM

以我經驗~  

假設沒中病毒的話, 火牛問題多~ 其次係主機板~

建議:  到附近電腦舖俾$150check 機, 佢地會試到那樣有問題~
作者: slwong3    時間: 2008-10-1 02:28 AM

CPU is overheat....
open the case cover, power on the computer and see which fan (probably case fan) inside is not working

then you find out which fan is not working, then just buy a new one and change it
作者: 譚生    時間: 2008-10-1 07:45 AM

呢個我之前試過,唔洗問係個moon地板燒左
作者: jackyleej    時間: 2008-10-1 12:21 PM

原帖由 slwong3 於 2008-10-1 02:28 AM 發表
CPU is overheat....
open the case cover, power on the computer and see which fan (probably case fan) inside is not working

then you find out which fan is not working, then just buy a new one and chan ...
睇過d風扇, 都係正常既
作者: jackyleej    時間: 2008-10-1 12:22 PM

原帖由 譚生 於 2008-10-1 07:45 AM 發表
呢個我之前試過,唔洗問係個moon地板燒左
sorry , 請問 'moon地板' 係指邊樣野???
作者: 譚生    時間: 2008-10-1 06:15 PM

營幕
作者: athkabd    時間: 2008-10-1 08:15 PM

試下係咪ram壞丫, 只係插其中一條run部機一段時間
作者: jackyleej    時間: 2008-10-2 12:03 AM

原帖由 athkabd 於 2008-10-1 08:15 PM 發表
已經確定係其中一條ram壞了
作者: Triangel    時間: 2008-10-2 12:09 AM

原帖由 athkabd 於 2008-10-1 08:15 PM 發表
Good Job     
作者: happylok6    時間: 2008-10-2 09:20 AM

我親戚的電腦也有類似問題,大約玩2小時內就會死機or自動重開...有時重開時還自動關機
開幾次才能進windows,之前找人換了東西(ram,火牛等....),但還是這樣...請問有哪位大哥知道or給點意見,thx
作者: ngw    時間: 2008-10-3 05:10 PM

原帖由 happylok6 於 2008-10-2 09:20 AM 發表
我親戚的電腦也有類似問題,大約玩2小時內就會死機or自動重開...有時重開時還自動關機
開幾次才能進windows,之前找人換了東西(ram,火牛等....),但還是這樣...請問有哪位大哥知道or給點意見,thx ...
咁多嘢換過曬。。。或RAM插過另一條槽。。。可能CPU / MAINBOARD主芯片溫度過熱。。。換過把風扇。。。。另一可能類似我之前情況就係可能溫度過高導致MAINBOARD主芯損壞。。。結果攞去換過塊芯。。( 塊板係NF4 )。。。電腦呢家嘢。。。。有時啲問題嘅原因真係幾出人意料

參考。。。

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0