標題: 梅豔芳既去世一D都唔可惜! [打印本頁]

作者: winglo0428    時間: 2008-10-22 09:55 AM     標題: 梅豔芳既去世一D都唔可惜!

有個咁既大佬同老母~一早熄燈仲鬼好!一個月十ニ萬生活費仲唔夠,仲要告人~真係阿婆貼仔,個大哥唔駛做咩!叫梅媽媽執紙皮養個敗家仔喇!死嗰個應該係呢兩係神經七號而唔係梅豔芳!
7 h7 Y. N- p# b! q6 w$ L7 B% W' l' o7 t
5 Z1 I: ^8 ~& i6 O3 U
遺產現金枯竭 官囑梅媽求助社署/ u' M8 M* t2 {; k( x/ i/ |! `3 b9 w! g
2008-10-22 9 g1 N9 e2 q, l
(綜合報道)(星島日報報道)已故歌星梅艷芳之母覃金美,早前獲法庭批准每月從「阿梅」遺產中取用十二萬元,但臨時遺產管理人昨於庭上公布,遺產的流動現金僅剩下約八萬五千元,無法再支付該筆生活費,且梅媽欠下多筆訟費,遺產物業又未能即時售出,令梅媽的財政陷入極大困難。法官昨無奈暫停批出生活費予梅媽,着她往社署求助以解燃眉之急,更勸喻梅媽要接受現實。" m' W/ x! _  |- Z, k
" g6 b% v7 G9 ~/ e. E' \
梅媽覃金美因愛女遺產的現金枯竭殆盡而頓失依靠,法官張舉能昨勸喻梅媽要接受現實,指「你個女已經死了,你要接受你已經無收入」,更坦言就算遺產仍有現金,債權人也可申請將之用來還債,或許申請破產才是最好的解決方法。法官又勸梅媽向社署尋求生果金等援助。梅媽離開法庭時表示「咁咪做囉」,又謂援助金額「有幾多咪用幾多」。
8 T( `; S+ V' N" d) I+ l5 K: o! P* x$ ^* \
臨時遺產管理人德勤.關黃陳方會計師行昨於庭上透露,遺產現金流僅剩八萬五千元,根本不足以支付每月十二萬生活費,且梅媽欠下多筆訟費,早前遭范家碧律師行追討二十萬,對方已申請「第三債權人命令」,遺產現金可能須用作還債而不能動用。
3 N7 c) p% R: H  y2 A- Z0 g+ K. j( _  w- |1 U3 R! t
「德勤」又指,雖然遺產管理人正安排出售倫敦一幢物業,但需時六至八周方能完成交易,且法庭早前明令物業底價為六十萬英鎊,但目前買家只願出價五十七萬鎊,故要求法庭更改命令。法官遂同意下令降低底價,又指遺產管理人根本無法履行每月發出十二萬元生活費的命令,故暫停該項命令,直至遺產的現金得以應付該筆生活費。+ c- {+ Z- {% c* [
0 A, w  `* F& l# B4 x" ]
梅媽昨亦提出多項申請,包括要求撤換遺產管理人,指德勤作為遺產管理人每月收取「七十幾八十萬」,收費昂貴且辦事不力,而且沒有按她的意思追債或出售物業。
# H% a8 X( Y6 _0 T  o& o2 N9 s) A' |2 [
但德勤透露,過去兩年均沒有就遺產管理收費,法官笑指梅媽應因此改善對遺產管理人的觀感,又坦言沒有會計師行會願意無償收拾整個爛攤子,且梅媽對遺產管理人的指控空泛,故否決其申請。
7 q7 X: i0 k4 ^/ o- h2 \/ m) U; M: I! e. f5 e. {. j
對於梅媽或向社署求助以解決生活開支,社署表示會沿用一貫的綜緩程序處理。發言人指,根據政府目前的社會保障系統,任何市民如有經濟困難,需要經濟援助,都可以向署方提出申請,但必須接受資產審查,而署方亦會詳細了解每個個案,但強調「現階段不會作個別評論」。

圖片附件: [唔好俾我係街見到呢兩條欴管~唔係一人一人踢佢出馬路車死佢!] pj.jpg (2008-10-22 09:55 AM, 80.3 KB) / 下載次數 82
http://26fun.com/bbs/attachment.php?aid=1303209&k=e2408659e4cdefa0d928600b818aa582&t=1727000200&sid=glU8Fd

作者: edge0424    時間: 2008-10-22 10:06 AM

我撐你~!!
( W* u9 R! j% M  l: C9 c
3 P$ i  A# }2 _0 b: g孟子曰:無羞惡之心,非人也!
% a. r; V: e4 o' ~5 P6 B6 P. S( K. [! ]4 O
我覺得梅媽真係唔分是非黑白,眼中只得錢。
# B% E2 k4 s- q# G; l佢幾十歲人都離死不遠矣..都唔知要咁多錢做咩...
作者: 打狗棒    時間: 2008-10-22 10:18 AM

家家有本難唸的經, 這是別人家事, 亦沒有影響公眾, 作為一個道聽途說的第三者, 不必如此介懷!!!
作者: jyew    時間: 2008-10-22 11:06 AM

絕對同意, 佢大佬係廢人中嘅極品
作者: AWU    時間: 2008-10-22 01:10 PM

錯不在梅艷芳身上, 梅艷芳去世依然係十分可惜.
作者: 勇勇    時間: 2008-10-22 05:39 PM

睇完樓主講嘅野,有d感覺唔好
作者: sage    時間: 2008-10-22 08:03 PM

the topic is not quite good...
作者: 費事高    時間: 2008-10-22 09:03 PM

可以掉轉講,梅媽倆母子去世的話,咁就並不可惜,亦能稱得上死不足惜,由其係梅媽個寶貝仔,唔死都無用,但梅姐去世...呢樣我就覺得十分可惜
作者: pcm12345    時間: 2008-10-22 09:07 PM

真係唔應該早死既就早死
* y* R0 l% [" b8 N% |該死既就留喺度獻世
作者: HONG04    時間: 2008-11-4 09:12 PM

關梅姐咩事...?4 T8 p, ]. M# t9 }) E
只係佢屋企既人事
作者: ryanfan1125    時間: 2008-11-5 03:59 AM

梅媽好貪錢…
作者: koreansam    時間: 2008-11-14 06:20 PM

如梅媽向社署求助以解決生活開支,  梅艷芳真係瞓咗落官材都彈得返起身
作者: adada    時間: 2008-11-14 09:00 PM

豬狗不如的母子
作者: 費事高    時間: 2008-11-14 10:58 PM

原帖由 koreansam 於 2008-11-14 06:20 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
- P$ Z8 I& V' J; x$ D+ X! w如梅媽向社署求助以解決生活開支,  梅艷芳真係瞓咗落官材都彈得返起身
# R2 h5 Y( G1 r8 t+ e5 e
) ?4 B* {4 o! Z) G
梅媽咁要面子,何況佢老人家真係以為梅姐淨落好多好多,佢又點會去拎綜援?何況綜援只得幾千蚊,9 b1 e4 Q0 l/ A4 `) Q4 c
8 m4 v6 e  Z) M; i
都唔夠梅媽飲餐茶,仲有佢個寶貝仔呢

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0