標題: 西環便利店書釘王........... [打印本頁]

作者: hongkongpeople    時間: 2008-12-4 01:10 AM     標題: 西環便利店書釘王...........

我每天返工時必須路經一間便利店,每天都見一個打扮騎呢,每天身穿同一款衫褲,頭戴帽的男子在書架對面大模大樣地攞住一本雜誌在打書釘............. 其實大家多唔多在便利店打書釘..... 我現在發覺越來越多人愛在便利店打書釘,但係店員好似又完全唔理....????
作者: selena127    時間: 2008-12-4 01:24 AM

店員係完全唔理 , 不論 ok or 7 11 !!
作者: hongkongpeople    時間: 2008-12-4 01:30 AM

個男人可以攞住本壹仔由頭睇到尾咁..........完全係免費睇晒....佢日日都企係度睇新出雜誌..... 真係超勁打釘王.....
作者: cia1hk    時間: 2008-12-4 01:40 AM

最討厭D人,又唔係圖書館喎!- i% X) z: t" ]; F2 Q$ r
又要睇又唔俾錢!!!
作者: selena127    時間: 2008-12-4 01:00 PM

好多師奶都係咁 !!
作者: pp38957    時間: 2008-12-4 04:27 PM

哈哈, 我最近都多左咁做, 不過係好快速咁睇, 唔會續頁慢慢睇, 睇過覺得值得買先買, 你知啦, 現在D雜誌, 廣告多過乜, 好多時成本野, 只有一版值得詳細睇.
作者: mnbvc    時間: 2008-12-4 04:27 PM

原帖由 hongkongpeople 於 2008-12-4 01:10 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif: d: B6 n( [, Y% @* ?: v" o
我每天返工時必須路經一間,每天都見一個打扮騎呢,每天身穿同一款衫褲,頭戴帽的男子在書架對面大模大樣地攞住一本在打書釘............. 其實大家多唔多在便利店打書釘..... 我現在發覺越來越多人愛在便利店打書釘,但係....????
% \  Z, G! z3 a6 i3 M+ {, G# O6 X- e. Z: E9 ]# }$ B8 ]
店員係唔理
; H, q; {+ z2 m4 D2 u雜誌只係便利店增加品種既方法 * o4 N+ f$ ^, |+ V6 T- _% `
算非必要既利潤 ' `7 Y) v3 z9 H  q5 o: m
係可以吸引多d人入去
* A* n% T4 k$ @1 i你如果試過半夜入 : a: P7 j! T3 H* N/ ?- e. c0 d
有d會邊叮野食邊羅d黎睇添 5 p. z) ~  a; I" u' l
因有幫襯店員多數5敢講野 6 ~1 u, ?5 s- D
所以你見多數7or ok雜誌離食台通常有段距離
作者: hung414    時間: 2008-12-4 09:43 PM

影d 相 post上黎啦
作者: SCM    時間: 2008-12-4 11:23 PM

我睇完個cover就算
作者: cfccfcc    時間: 2008-12-5 12:38 AM

我又覺得咁樣睇法ok wor
& F6 }; s& B" s+ S2 t第一 便利店店員無阻止. N% g$ C9 N! \3 B. [: l% p
第二 d雜誌無封膠紙- t9 [  g$ o, @7 v
第三 無寫明唔比睇! z6 F- h. F- O  A" Y' g. a

1 A6 j6 S/ e1 D" h3 k, }點解要憎呢d人呢?
; T8 c1 G+ f$ w+ V( T" u; U佢地有時間又有腳力企响度睇~
作者: hongkongpeople    時間: 2008-12-6 12:15 AM

我見過有一個便利店員好有技巧咁問打緊書釘的人--- 先 生,有乜可以幫到你呀???
作者: Zeus_001    時間: 2008-12-6 01:27 AM

原帖由 hongkongpeople 於 2008-12-6 12:15 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
" M) s: y6 G) u4 X我見過有一個便利店員好有技巧咁問打緊書釘的人--- 先 生,有乜可以幫到你呀???
1 G8 Z- x5 \' V# I# @
# e2 g9 q  w3 ~8 Z6 s
回應:3 V( U! M4 s) G% y5 A( S$ {; H
如果我發現有問題便會立即找你幫忙,謝謝!!!!!
作者: wind69    時間: 2008-12-6 02:41 AM

通常便利店d雜誌架都會放置係近門口ge位置,一玻璃牆之隔就係街,若果空間足夠,又遇o岩無乜生意ge話,純以做生意ge角度,真係應該俾d客企係度打下書釘架排下隊架wor。因為咁,你就唔需要靠熟人幫手,都可以做到零售業界最常用ge招客必殺技~~~"做媒"ge效果。營造舖內人丁兩旺ge假象,引誘更加多ge街客走入黎。
作者: hung414    時間: 2008-12-6 04:23 PM

原帖由 cfccfcc 於 2008-12-5 12:38 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
' ^8 Q( z0 a) o; a1 S, e0 O我又覺得咁樣睇法ok wor* Q1 C# u9 H  c* y: ]% C
第一 便利店店員無阻止
( L. \# N, H9 Y4 C; p' u5 s% l第二 d雜誌無封膠紙
  S  ]8 ]9 u3 V$ s6 n' P第三 無寫明唔比睇
  `& M% h8 Z" |; `. _
7 D3 |7 S; c) ?5 D/ C. m& t/ |點解要憎呢d人呢?* Q% Q2 L, R9 _6 u# g: q
佢地有時間又有腳力企响度睇~
: g# f+ E6 ^  ~: U$ |2 n$ d4 g' V( k2 o2 H0 h; @9 I
佢地好多都係等巴士...夏天有冷氣又可以有免費書睇% \4 p0 c) I6 q$ X2 Y; B
佢地睇有佢地既自由...老細都唔出聲仲有乜好講
" D6 h: i- M! o  K但係我會火滾既係點解呢d人次次企正個架面前又唔郁...
# q  p6 z" d. t: S' z: [2 I9 A$ Y) B+ J9 t) t
咁叫我點買野先.....
: |$ |. [9 K9 G9 m" c: {我有次同個老闆講...我唔幫襯佢買野係因為我買唔到我想買既野
作者: hongkongpeople    時間: 2008-12-7 06:20 PM

wing 69話營造舖內人丁兩旺ge假象,引誘更加多ge街客走入黎????? 好似唔係好通架...通常都係有需要才入便利店啫.....鋪內人丁旺晤旺無乜關係喎,又唔係大減價...............
作者: dinocat    時間: 2008-12-13 01:07 PM

This is very normal... I see this all the time in 7-11...  I think in order to keep these cheap...people from reading for free, the magazine press should start to "封膠紙"...
作者: goonejp    時間: 2008-12-14 12:29 AM

店員 大大声"隨便睇"
作者: wind69    時間: 2008-12-14 05:58 AM

原帖由 hongkongpeople 於 2008-12-7 06:20 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
  y4 U$ y: u/ O. Fwing 69話營造舖內人丁兩旺ge假象,引誘更加多ge街客走入黎????? 好似唔係好通架...通常都係有需要才入便利店啫.....鋪內人丁旺晤旺無乜關係喎,又唔係大減價............... ...
2 K$ x  g* c! a6 N% Q
& W/ o- H' o' {4 p哦...
' U( g6 b8 L7 `. k4 \8 Q因為依家就係想吸引原本無銷費需求ge客人銷費嘛。$ Q2 f- Y$ c# r) J" D
正常情況下,店舖俾客人ge第一個印象都係最重要ge。
. S, o- P7 P! h9 O* s% ~咁用咩方法可以o係十秒八秒時間內,
7 Y8 A; G: V, z) O) [! u* F6 a令路過門市ge街客對你店舖留低一個良好ge印象呢?
+ K3 Y. W7 D9 D! U0 z! d3 J嗯~~~就係提升店舖形象囉~~& j$ W6 J5 b) ?
) |! l1 z  k- N
店舖ge裝修外觀整唔整齊吸唔吸引呢?
& L8 F2 X2 A$ t" c# W商譽如何?賣咩架??產品種類多唔多齊唔齊全呢?
' {2 D( T0 Z1 \% l" ?) u* ^有無進行任何促銷行為或者宣傳廣告呀?2 i2 x' n4 {5 ]$ n; C7 Z* p
價錢吸唔吸引?店舖入面係咪有好多人幫襯緊呀?  W% a$ x6 I1 j+ F0 v6 H  P% k1 Q1 ]& Z
同隔離陳C奶吹水ge時候,佢有無向你推介過該店舖ge產品.....等等等$ e. U& G: o$ \& Z  @
../ t0 @. \  ~3 p% Y; N+ _
有好多方法都係用黎提升店舖係你心目中ge印象分數
9 F& {7 i" \7 b3 j7 t- }  D, z& `" q5 S7 W9 n; P
只要呢個良好ge形象印係你心入面,
" ~" ~8 c1 z; e. ]  \5 o2 o久而久之浮一浮出黎,. ?& C! \1 h+ P+ M& N" q4 q
慢慢你就會好似中左毒咁,. F& i+ e) P3 E3 [! a4 i9 |
就算無需要,都會習慣性咁走入去望兩眼,
' D- Q0 g0 Q8 T' h$ I" z* N3 }只要你肯走入店內,就會有一半機會購物,
9 I" V3 n( H' M- L* X. t若果服務員再落d嘴頭推銷下(真推銷,唔係扮錄音機)
4 y# F2 o' N4 o( \4 E8 `嘿!一件極無謂ge貨品好容易咁賣左出去架喇
$ p0 }4 ^9 [/ @- m* U* l- J
6 A( g  [. J8 K9 n4 [所以,扮營造人丁兩旺ge假象只係提升店舖形象ge其中一度板斧,
$ g- [6 ~8 R! r/ N; H/ G, k: \" X5 t7 Y1 e4 @
正所謂潛移默化....今次引唔到你入去,下次你都會因為中毒而行入去。

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0