標題: 近日買了張mmc 8gb [打印本頁]

作者: lv123    時間: 2008-12-29 08:47 PM     標題: 近日買了張mmc 8gb

近日買了張mmc 8gb  但用在部cheap cheap dv 到佢話no card 但上次用張一gb sd card 佢又讀到,
咁試用電腦上,用個sd card reader 個個腦又認不到。
咁去快圖美試,(張咭是無相) 主要試佢得不得﹐部机話找不到相。
問題是否部机問題,但我用一gb 手指﹐部電腦認到。
作者: easonwing    時間: 2008-12-29 09:38 PM

係你既cheap cheap dv同sd card reader 唔support 8g卡
作者: D9B9A97E    時間: 2008-12-29 10:46 PM

你要睇下你部機最高係可以支援幾多gb
照你咁講
我諗你部機最高可能只係2gb左右
8gb卡好少機可以支援
特別你o個部係cheap機
同埋快圖美一樣
我諗佢只係支援到4gb左右
你可以問下d職員可以支援到幾gb
作者: s20021601    時間: 2008-12-29 10:49 PM

佢好似係話快圖美認到喎....
佢話快圖美找不到相...而唔係找不到卡...所以應該係認到卡冇資料而已
作者: infjlam    時間: 2008-12-29 11:57 PM

問過幾個師兄,佢地都唔建議買太大Gb數的記憶卡,
舊款機好多都唔support,認唔到,幾多Gb都冇用
一般儲存相片/過相/晒相,1-2Gb應該好夠用至係
作者: acery2k    時間: 2009-1-4 08:08 PM

係 MMC 定係 MMCPlus?
如果係 MMCPlus,要有 update 概 firmware 個 reader 至會讀到個喎?
作者: lv123    時間: 2009-1-8 08:35 PM

mmc 來,我試過其他晒相店,是讀到的,因為是新卡無file 是正常。反而部腦要upgrade 就真。

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0