標題: 大家對呢單車禍有咩睇法? [打印本頁]

作者: 費事高    時間: 2009-1-24 08:29 PM     標題: 大家對呢單車禍有咩睇法?

落馬洲青山公路23日早上發生致命車禍,一輛貨車失事打橫翻側,壓著一輛的士,的士上六人當場死亡。受輕傷的肇事貨車司機酒精測試超標近4倍,他涉嫌醉酒駕駛及危險駕駛導致他人死亡被捕...
* p4 X" Y. O' F, q8 w5 t& \2 [5 }# B6 m9 \7 k" N

$ {4 r- R7 {8 q本來整了一個投票,send出後...斷線,所以整不了,打了一大段文字,漇晒我d心機,所以唔再整喇!7 Y& q& F, G' h) ]# m6 q. F+ B

! m5 m  y1 h: b2 z% }; J6 n各位對呢單車禍,又有咩睇法?我個人覺得,今次政府係時做野,煲太曾今次出面,呢鑊野...呢個自私  _5 v, i5 V& E8 O3 u
( T$ z; j# |9 R* w: d% z: b
既司機應該無得走,別痴心妄想三兩碌就可以返出來獻世,大家又覺得今次既車禍,呢條人渣司機
- _- O; N: z) U
* K6 r$ d# C# m9 I1 D- W- H, i, E應該點判呢?我就覺得應該要大手成交...6條人命+6個家庭被拆散=終身監禁,就算唔使終身,
, M/ \* \$ A$ L! c: U& x8 q5 S7 i3 |
+ m# `! W  A9 K5 P# _9 n都應該要受返幾十碌,就每條人命同佢計10碌,即60碌...分期執行,等班酒鬼司機知道乜野係...人命!
作者: kubrick    時間: 2009-1-24 08:59 PM

我都勁嬲..我都認為應該最少三十碌..
2 ]9 T5 G1 ]1 d; o( [% O政府都真係要做d野..吾好講話民望..至少令人覺得個政府反應夠快..會做番d野
作者: infjlam    時間: 2009-1-24 09:17 PM

同情6名無辜死者和其家屬,當然亦對酗酒肇事司機的行為深表痛恨,
" Q3 M# k' ~1 T0 e4 x
: R7 D8 J/ m, {, {但所謂亡羊補牢,未為晚也,% ^- S4 P& ?" {# ^; {: V3 M5 `
政府應盡速關注酗酒問題,提供予酗酒病患者適當輔導和康復計劃,( R3 f0 q2 H( V$ n

) P& D3 b) e, s酗酒問題,不容忽視
作者: SCM    時間: 2009-1-24 10:17 PM

個醉酒佬都係太過分
8 e& u1 g  {0 r( q6 j- b# \- h0 {其實呢幾年好多危險駕駛搞出人命既都太輕判2 Y: A  q' G5 m
好似6年前 屯門公路巴士個單- u6 A% N+ e2 B: X; _0 O
個貨車司機都好似係停兩年牌
7 D" J$ u# l! c* A0 x7 ?
2 ?% D4 }$ J( g' h4 d我又想講下曾生/ E- ~" B) z4 X1 u1 h. I) ~
佢琴日意外後3個鐘就到現場
0 k3 K. Q& W" x. n8 z* ^1 b佢緊張呢件事係好 但係佢一去到就搞到現場混亂
' `# \: Y+ \: z6 u$ T好似阻到班警察叔叔做野wo
作者: darrens    時間: 2009-1-24 10:36 PM

醉酒駕駛的罰則擺明是過輕............
* `( s  c0 m9 K4 A* E  l; u; H# S其實醉酒駕駛應該最少扣十分加停牌5年及10年以上監禁
$ B/ ~4 L( D3 p* y# l* o7 f% r; A4 u- `7 \0 K+ _! T
講真,老屈個貨車司機誤殺都有可能告得入
作者: chan82    時間: 2009-1-24 10:37 PM

判他給貨車撞六次便可以了
作者: darrens    時間: 2009-1-24 10:38 PM

原帖由 chan82 於 2009-1-24 10:37 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
" e, e( @/ G3 p1 Q% a' u& k判他給貨車撞六次便可以了
, i+ j6 x5 ]$ v% Z
0 p; R0 V- `; V% [# ~% T6 C不如當場處決更好
作者: winglo0428    時間: 2009-1-24 11:03 PM

應該判誤殺六人、醉酒駕駛、瘋狂駕駛等等罪名加埋坐佢三四十年,永久停牌!同埋學唔知咩國家咁,捉佢去停屍間睇下俾佢害死既六個人個樣死得幾慘再跪低認錯
作者: 費事高    時間: 2009-1-24 11:09 PM

大家想法一致,每次當我睇到飲醉酒司機楂車不小心撞死人,其實係我心人中,[不小心]呢三個字,實在值得相榷一下,所謂不小心?本人才疏學淺,我認知範圍以內,[不小心]=本來並無意圖傷害他人,但天意弄人,* T4 ]& I1 t, g& a4 Y. A
狀況出了問題,非自己意願行事。但酒後駕車,我個人認為不能算[不小心],即使小學生都知道,酒後駕使,
( W# b% J. E' y1 t5 |+ t會出意外啦,何況係一個成年人,呢位自私自利既司機難道不知道嗎?我要更正一下,佢應該係撞死6條命+7個家庭先啱,因為包括埋佢自己的家庭在內...政府部門,就趁今次做少少野比我地呢班小市民睇下,治亂世,用重典...絕不能辜息養奸,殺一儆百,殺雞儆猴...殺殺殺...重手判呢條人渣入獄起碼20碌,先才起警世作用,直頭當正佢誤殺重判,誤殺也可囚終生
作者: hunter2005    時間: 2009-1-25 12:14 AM

其實以現時法例,醉酒駕駛刑罰已經不輕,只是法庭的九官判得太輕吧了,所以垃圾會的垃圾議員應該修改法例,醉駕最少坐十年,不是最高十年
作者: selena127    時間: 2009-1-25 12:29 AM

在煲太曾的領導下 , 政府不會有任何改變 , 佢今次出面 , 只不過係想在市民面前攞番 d 分 , 做到好似急市民所需 , 急市民所要 , 但永遠都係令市民失望 !!
作者: 費事高    時間: 2009-1-25 12:42 AM

原帖由 selena127 於 2009-1-25 12:29 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
* v/ |/ Y& X3 O4 s! y, f# N在煲太曾的領導下 , 政府不會有任何改變 , 佢今次出面 , 只不過係想在市民面前攞番 d 分 , 做到好似急市民所需 , 急市民所要 , 但永遠都係令市民失望 !! ...
7 `! Y5 W8 v5 {: Q& T
0 J; U' C% ^6 y% B- _+ b呢一點就眾所周知,但呢位自私自利既司機,如無意外...一定會用佢來制旗,我地呢班小市民心裡有數,- g* n5 {! k  q) ~1 ]
! n, T# C- ]! p, C$ _% g) O0 O
絕對不會對政府有任何期望,只希望今次煲太曾能做返少少野比我地睇下,唔好齋走出來做做show就算數,: N  c+ x# `1 Y2 A& _) U# ^: s

. d( u/ d' J( i# x5 |上次佢走出來做show(旺角擲漒水個一次),佢捉唔到人,我地都唔會怪佢,因為大家都知道真係好難捉,& d$ Z( S% M) M2 h& V
9 m. v4 Y7 e# H- [
但今次...呢位殺人狂(司機)斷到正一正,希望唔到到時只係判多一碌半碌了事就好喇
作者: Hkwan    時間: 2009-1-25 01:02 AM

我覺得今次一定係正視個問題啦政府...我覺得坐幾多碌唔係最重要....不如學下美國咁...撞倒人要養 '傷果個人'/'死左D人既家庭' 成世就最好啦....
作者: 費事高    時間: 2009-1-25 01:10 AM

原帖由 Hkwan 於 2009-1-25 01:02 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
& ^; `1 Q# ?4 e% m+ o我覺得今次一定係正視個問題啦政府...我覺得坐幾多碌唔係最重要....不如學下美國咁...撞倒人要養 '傷果個人'/'死左D人既家庭' 成世就最好啦....
0 t6 H: a/ {5 R+ B) R1 C

1 n7 T( }! \/ y( U: L. n7 h! h咁又唔可以啵,一陣各位司機大佬學埋我地祖國既作風,車傷人,要養個傷者一世,必定會令到個司機起殺機,
  c& j6 m+ x( b: ?7 U+ e8 ]3 y4 m; `
" r# E- u( o0 f5 _$ m, J一不做二不息,踩油...車多兩野,唔死都車到你死,香港地...唔係咁多人有錢,可以養得起人地一家...唔知幾多口,4 i% c  P( J2 z/ \
; q) z7 e: T# y+ M/ \7 [, X" N
呢類做法...一定行唔通
作者: 雄爆    時間: 2009-1-25 01:20 AM     標題: 一定要告佢謀殺! 正人渣,自己又唔死!!

一定要告佢謀殺!  正人渣,自己又唔死!!  
作者: 打狗棒    時間: 2009-1-25 01:22 AM

原帖由 hunter2005 於 2009-1-25 12:14 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif- C5 l3 [" {6 ?/ O: E& \
其實以現時法例,醉酒駕駛刑罰已經不輕,只是法庭的九官判得太輕吧了,所以垃圾會的垃圾議員應該修改法例,醉駕最少坐十年,不是最高十年
9 A, y  ^/ f7 q  o! W4 z3 o垃圾議員是有的, 但只有保皇黨配用這稱號; . _; L6 G: W+ E! H& d

/ M7 o' n  [+ ^8 S6 q# K6 E% o4 H2 j去年6月26日, 民主黨鄭家富提出修例加重醉酒架駛刑罰, 但在民建聯、自由黨、工聯會等保皇黨聯手否決;
+ a1 h3 S3 N9 H$ B
3 }. E8 d1 y1 b4 a) r  c會議記錄顯示, 自由黨劉健儀當時稱: 「未必要猶如鄭議員所說般, 採取最嚴厲的法例......」
& U' X& S+ `6 ~" `- g  a8 c0 j
1 [; e4 y8 b& S0 G$ _3 J3 W5 I: x此事發生了, 大家最緊要看看保皇黨怎樣「今天的我, 打倒昨天的我」!!!
作者: 費事高    時間: 2009-1-25 01:23 AM

原帖由 雄爆 於 2009-1-25 01:20 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
1 \3 M2 M/ s. Q- ]& }7 W一定要告佢謀殺!  正人渣,自己又唔死!!  
, d! ~  m6 P1 t* T, K! [
( d& O6 D) e$ ~& I
好多人都有你呢個想法,我覺得呢種先係法律 不顧他人死活,如同謀殺
作者: 費事高    時間: 2009-1-25 01:27 AM

原帖由 打狗棒 於 2009-1-25 01:22 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
" J+ C5 B9 ]/ m0 c( s/ M% m, C; S( V9 j- I1 `5 G
垃圾議員是有的, 但只有保皇黨配用這稱號;
  n8 D+ d1 |! N4 |) U. n5 D% @/ y9 Q  L3 W; K: ?) z
去年6月26日, 民主黨鄭家富提出修例加重醉酒架駛刑罰, 但在民建聯、自由黨、工聯會等保皇黨聯手否決; 8 P8 Y( O- }1 D$ f

4 ^' F( ]" p1 g% X" Y' H會議記錄顯示, 自由黨劉健儀當時稱: 「未必要猶如 ...
, f1 u, l9 K$ E- s5 @4 l8 X

% H7 U# `4 ~; _' b; V+ M4 y你地話我黑心都好啦,雖然話...禍不及家人,但如果一眾無辜既死難者當中,有自由黨的家人在其中,
$ f5 b" ]$ S/ g1 V- h. L
, B8 z5 V; x# o$ m* D我都想知道自由黨係咪仲可以咁口響,咁自由

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0