標題: 蘋果東方: 對水準較低的市民是一份不錯的報紙 [打印本頁]

作者: bwk0317    時間: 2009-2-17 12:24 AM     標題: 蘋果東方: 對水準較低的市民是一份不錯的報紙

蘋果和東方, 一般的讀者都是教育程度和社會地位較低的低層人士, 因為他的口味主觀和用詞通俗簡單且俚語化, 對水準較低的市民是一份不錯的報紙.    但是缺少獨立判斷能力的讀者容易會受報刊編者影響, 左右自我的想法.   , h( P2 v3 A- ?0 p

" O3 v4 S( E1 x* X- ?http://appledaily.atnext.com/adoinfile/20090216/head_4104.jpg6 n* z0 D7 I+ y" X  L

& E% C1 j0 ~' t, C[ 本帖最後由 bwk0317 於 2009-2-17 12:28 AM 編輯 ]
作者: singleung1956    時間: 2009-2-17 11:52 AM

只因香港沒有一份有水準的中文報紙
作者: leonlei    時間: 2009-2-17 01:03 PM

有的也沒人看,給人收購了。
作者: benny1219    時間: 2009-2-17 05:00 PM

明報會不會是比較好的一份呢
作者: andyho    時間: 2009-2-17 06:05 PM

樓主教育程度高、品味高,並且具有獨立思考能力,又痛恨傳媒的反政府言論,: \: U. Q! C, _( L0 K# U' W
想必每日都閱讀少用俚語,用辭優雅,立場客觀,愛國愛黨的大公及文匯報。. W4 P6 ^& ~6 b+ A0 b. V/ J
% P* u% ?+ _6 {7 f& f  a/ C
作者: SCM    時間: 2009-2-17 08:53 PM

其實我每日都會睇唔同既報紙. _& q- e" T9 k! o
買開就太陽 不過我會睇埋火車站個3份免費報
. D3 U, f, q& n3 b# H& E其實蘋果東方太陽呢d 雖然係主觀 而且俚語多 但係睇下可以當做娛樂都得既3 B* P; `* C! r  e  F; J# v8 B
新聞就睇頭條am都市都ok
作者: germ    時間: 2009-2-17 11:08 PM

蘋果東方: 對樓主是一份不錯的報紙
作者: Lee3    時間: 2009-2-18 01:34 AM

原帖由 bwk0317 於 2009-2-17 12:24 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
9 J4 p3 ?0 ^# c& {5 O/ w蘋果和東方, 一般的讀者都是教育程度和社會地位較低的低層人士, 因為他的口味主觀和用詞通俗簡單且俚語化, 對水準較低的市民是一份不錯的報紙.    但是缺少獨立判斷能力的讀者容易會受報刊編者影響, 左右自我的想法.
4 x# v5 |1 s% q
; O6 _# _3 p# E( K

0 L8 d  Y$ `  M* b% a, [* X我不反對的確有這個可能在,美國的雜誌都是以美國五年級小學生的閲讀程度寫的。目的就是要方便一些語言程度比較差的人。不過我不認爲這是一樣很差的東西,畢竟,需要一囯人民普遍水平達到一個“理想"程度是一件非常困難的事。而且報紙是要以最快的速度把一些訊息帶到讀者的眼前,最直接的方法就是用那些讀者平常就會得詞彙。當然如果你一打開報紙,漫遍都是俚語,會不會證明這是讀者還有報章的程度就是這個樣子呢?其實有時候也是那些報章爲了直接影響讀者,特意用很多俚語讓讀者的程度降低。3 z& K! u$ r! j/ K
# y! y8 _4 J- a& S. D% b- k" p
究竟會不會失去自我的想法,我想,能夠適當的討論已經是上上品,能夠明白討論但發表不了意見是為中品,惡意中傷,用詞骯髒最爲下品。
作者: hamsubboy    時間: 2009-2-18 01:48 AM

原帖由 Lee3 於 2009-2-18 01:34 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif4 i" g0 Z$ }  {2 L
2 v# a' l* C4 r% l

# N6 M5 ^9 J" G1 R我不反對的確有這個可能在,美國的雜誌都是以美國五年級小學生的閲讀程度寫的。目的就是要方便一些語言程度比較差的人。不過我不認爲這是一樣很差的東西,畢竟,需要一囯人民普遍水平達到一個“理想"程度是一件非常困難 ...
' P  a: y1 V) n6 g
- ~/ c( b+ |9 u) h: o9 d$ j究竟會不會失去自我的想法,我想,能夠適當的討論已經是上上品,能夠明白討論但發表不了意見是為中品,惡意中傷,用詞骯髒最爲下品。8 G8 N& h" Z4 o

* U$ t1 s* c( X+ f  OLee3 brother, 你真的十分了解樓主每一次出post的真正動機. : C) x, E% @5 C5 d& j

$ X% D1 a# f3 d" \3 [6 `PS. 呢兩份報紙, 超過一半香港市民會閱讀, 樓主又係想借d椅............+ _% W) R  c4 y% `
$ m( d( E0 V; E8 H2 ^1 J
不過樓主亦是某報的fans, 否則不可能出以下的post:
. F, B9 t( I; H1 c% v, n0 phttp://www.26fun.com/bbs/viewthread.php?tid=1984895 Y$ x, p: C/ s: d
, [, Q& i( |8 F, K
so, 樓主亦自認為教育程度和社會地位較低的低層人士
6 I) J/ g; a, G2 K' k
3 c# c/ q/ u8 ]( z[ 本帖最後由 hamsubboy 於 2009-2-18 01:51 AM 編輯 ]
作者: hwkeung    時間: 2009-2-18 01:57 AM

最好的中文報紙, 最有公信力的中文報紙, 一定會是信報.5 t7 l+ X* @7 H, j! j

! E# U3 g' z( R  E4 x' Z9 F報紙雖是傳遞訊息的工具,
; U* @& D! [* Q# X0 K內容深度係咪需要比較簡單來令多d人睇得明先係正確呢?% ^5 a: x# A0 t* _( T5 J( v
這個只是一個供求定律的商業問題, 紙但要講一份有質素的報,7 z  D( n$ I9 I3 y1 h
點解我覺得係信報, 至今我睇左三年, 開頭睇係完全睇唔明佢up乜春,
: [! n9 @7 T. g3 b0 h  ?1 P% p& D4 `+ Y' ]* H5 f) V" _
但一路睇到而家終於大部份睇得明, 然後間中見到其他報紙的評論,0 Y( Z" F, y$ O  o
確實即刻高低立見, 唔敢話我識得評論作者對錯,
" U5 m6 z; B! n, B# J但基於食得好野多, 唔識煮都起碼識得品的理論,, ^8 m1 I  y( j+ {
我睇咁多份報紙, 中文報紙確係信報最有質素.
2 {+ w' v4 E8 p9 [6 [
3 t+ Q4 y7 ?& W+ w0 G同埋讀書都係咁, 高班學的知識點解都較深,
6 \6 _5 T5 F6 T! T$ P3 X' g: ~基本都是為左培育有質素的學生, 咁係咪又要迎合大眾調低深度呢?. R  p* h1 ?7 b  ]; k# a; I
我認為唔應該, 可惜當今的會考制度就是不斷調低深度, 可悲.
. S9 B* p0 j  D6 v. ^. g8 n2 t- B2 Z7 M! t% D9 q
所以點解當今的學生同當今的大部份散戶都是這等質素......唉!
作者: pyau    時間: 2009-2-18 10:29 PM

惡意中傷,用詞骯髒最爲下品
% j0 B6 [6 J, N& R5 O( a  m" H
, C0 q$ ]" S: v9 D. }' r呢句good!
; ^$ ]7 T7 l8 Z不過我所指另有其人8 l0 D, N% Y8 P# i% D' E
唔知果條友会唔会追到過黎呢度3 E" L0 ?  m4 P/ l6 s
幾也個分身用邊個好呢?# v) P9 F. H. B4 o6 K3 Y

- H! T  i2 T. D4 d) A- i0 K; E係呀!話緊你呀!核凸怪!
作者: bwk0317    時間: 2009-2-18 10:50 PM

原帖由 hamsubboy 於 2009-2-18 01:48 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
- ^! H! W( K/ L+ E3 f: l) \% ~$ S3 c% R; j8 `& B4 l& u" t" b
" X2 Y. y' N6 C; \  \4 D6 s
究竟會不會失去自我的想法,我想,能夠適當的討論已經是上上品,能夠明白討論但發表不了意見是為中品,惡意中傷,用詞骯髒最爲下品。
4 q. q: ^. t) s( O2 n: B  ~3 i
/ M6 q* G: ~1 y- @% v" @Lee3 brother, 你真的十分了解樓主每一次出post的真正動機.
0 x7 H! l3 B0 V. A5 t. J# b; W1 X; y! z6 X3 C: r; K
PS. 呢兩份 ...
. p, i4 i0 j! ?5 D  A% }  g) T
1 X- f7 l6 ?$ [  h% H樓主每一次出post的真正動機?   
0 x7 h( ?* B: b. H
; F  }. s3 c8 w  I# R$ T
作者: vv1668vv    時間: 2009-2-18 10:51 PM

原帖由 Lee3 於 2009-2-18 01:34 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif$ r' W9 w' m. C# J9 w/ m) x6 h, P- e

9 }; T% h% }" C* H; ]6 _
& F! j+ |* c8 y9 A5 q* j. b% }) t我不反對的確有這個可能在,美國的雜誌都是以美國五年級小學生的閲讀程度寫的。目的就是要方便一些語言程度比較差的人。不過我不認爲這是一樣很差的東西,畢竟,需要一囯人民普遍水平達到一個“理想"程度是一件非常困難 ...
" e' q5 S$ {% a0 w* U7 u
6 ]  `0 M& A8 G+ t8 T; U) `3 V

7 w$ P: [9 U+ S0 D) \- E* _$ L) M* n+ D$ y6 n/ C; |7 J
非常同意!!
作者: infjlam    時間: 2009-2-18 11:56 PM

小報當道,全世界都係咁o拉,連WSJ、NY Times都做唔住,其他各國D報紙更加唔好提...) z( ~' j% j5 g0 j+ H' L
有水準,又日日好得閒,好詳細咁睇報紙(平均每日花多過半小時睇報紙)o既讀者,其實有幾多個?個個返工都係搏殺,你估真係唔駛做o羊?! R! @& c7 b+ J% d
: {# b9 o+ g' V; _; K' p$ ?& L
報業係息微行業,越o黎越難做,唔走低下階層通俗路線,份報紙摺得仲快 . C$ \) ^6 Q2 \( o& [* Z$ y! T
英國早就有The Sun這些小報,咪又係玩低俗玩狗仔隊,玩偷拍做賣點? 8 i' i. L% [  {; D
哈!最多人買o既報紙,永遠就係呢種囉
/ W" r9 x, S4 o呢個冇計架
5 E& F/ }6 x: }$ e0 L/ L( O/ o, `. K4 X) F& N& M
作者: andyho    時間: 2009-2-19 09:12 AM

原帖由 bwk0317 於 2009-2-18 10:50 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif  U/ a1 W! K( h  X3 A

{0 H6 S- k( e( a6 U5 m$ u8 m% x( m  K; G4 p
樓主每一次出post的真正動機?   + {/ o  c8 P) s8 D: G. W

# I# O  `! k5 _6 k7 R5 t
5 t9 |4 `9 t( N2 A8 H% W8 V8 V3 \) C( O4 s% u  T: n" t  {

4 {" o! _- d3 H/ w其實樓主每次開thread目的並非引發討論,
1 j; `) x) n! ~/ [! H( s只是抒發閣下那種愛國愛黨,痛恨反政府傳媒的立場而已,
9 V, m: D8 C3 w( z2 @你講左蘋果及東方好多次喇,你自己悶唔悶?一邊鬧一邊你又日日睇....) H+ w% g# A) w2 w+ w
http://www.26fun.com/bbs/thread-168852-1-5.html) }. N" i- z6 R- e- O3 b) K
http://www.26fun.com/bbs/thread-192514-1-7.html
1 ~; b, k4 M. K) D$ s6 ?6 Y, f4 w
1 V# I& c7 K1 t1 H+ N' l及當你被人踢爆時,最愛出這個icon逃避
2 g! y  W4 C# c% {6 b大家都熟晒你脾性了,睇下#11就知。6 S& n5 u! Y. U# b# G
http://www.26fun.com/bbs/thread-195492-2-2.html
; m2 h" h5 W+ S! }! U
2 P8 L5 z! h4 I) T! J下次這類thread,不如老老實實去政版開吧。

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0