標題: LCD MON電量問題 [打印本頁]

作者: 大優勢    時間: 2009-2-26 09:46 PM     標題: LCD MON電量問題

我部係

額定電壓及電流 100-240V,50-60Hz,1A
英文寫 : RATING :AC100-240V, 50-60Hz, 1A
咁如果一個月 30 日, 每日開 8 小時

會幾多錢呀
而家乜都講慳錢嘛  

部機係幾多W 呀

1KW X  1小時   
九 龍  一度數  $1

作者: lawmk168    時間: 2009-2-26 10:04 PM

根據我既phy常識...
P=VI
E=VIt=220*1*30*8*3600=190080000J=52.8KWh

作者: 大優勢    時間: 2009-2-26 10:26 PM

原帖由 lawmk168 於 2009-2-26 10:04 PM 發表
根據我既phy常識...
P=VI
E=VIt=220*1*30*8*3600=190080000J=52.8KWh
2.8KWh

唔明,    咁即係幾多w 呀

電腦火牛唔係 平常 500W以下咩
作者: singleung1956    時間: 2009-2-26 10:52 PM

220Vx1A=220W
220w/1000=每小時耗電0.22度
每日8小時x每月30日x每小時0.22度=每月52.8度
每月52.8度x中電每度電$1=每月mon用電費  52.8
作者: singleung1956    時間: 2009-2-26 10:59 PM

電壓 V( 伏特 ) x 電流 A (安培 )=電功率 W (瓦特 )

每一千瓦特的電器用一小時 KWh ( 千瓦小時 )= 一度電
作者: solonely    時間: 2009-2-26 11:07 PM

我一日開十幾粒鐘....咁未百幾銀.....重要未連部腦.....
作者: singleung1956    時間: 2009-2-26 11:24 PM

電器產品寫的規格通常都用唔盡,
規格寫 1A係最大功率時的電流,通常都用唔到,最準確係用電流錶鉗線check
作者: clkgtr    時間: 2009-2-26 11:34 PM

原帖由 singleung1956 於 2009-2-26 10:52 PM 發表
220Vx1A=220W
220w/1000=每小時耗電0.22度
每日8小時x每月30日x每小時0.22度=每月52.8度
每月52.8度x中電每度電$1=每月mon用電費  52.8
110V - 240V  1A
1A 係應該係發生嚮 110V 既環境
當 P=VI 既時候

當Power 一樣, 而current 就係最大值
因而得知
P = 110V x 1A
   = 110W
作者: 大優勢    時間: 2009-2-27 12:31 AM

原帖由 clkgtr 於 2009-2-26 11:34 PM 發表

110V - 240V  1A
1A 係應該係發生嚮 110V 既環境
當 P=VI 既時候

當Power 一樣, 而current 就係最大值
因而得知
P = 110V x 1A
   = 110W
110w=0.11kw
0.11kw X 30 day X  $1 X 8 hours
=  $26.4
作者: 勇勇    時間: 2009-2-27 09:17 PM

我都係開10幾粒鐘
嘩......都好貴喎

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0