標題: 大家今日有無睇新(3月22日) [打印本頁]

作者: 費事高    時間: 2009-3-23 12:43 AM     標題: 大家今日有無睇新(3月22日)

今日遊行反加煙稅(雖我沒有去遊行)9 D5 o9 m1 W$ |0 m  I% D
& c& _7 ?! R4 N
但剛才睇新聞,見到個位男士(唔知係咩醫護界人士,佢地係支持加煙稅)6 c- W. A8 Y' g2 o$ R

# i# \: H/ H; g4 {* }- y有正方,當然會有反方,你支持政府加煙稅,呢一點...人各有志,我亦唔會怪你# l8 l% z1 f# y3 |: c* ^
( W# T$ X% w" ?4 S8 v/ q
但你條仆街憑咩話(我忘了佢既說話,但大概意思佢係咁講)
2 u' g$ q+ p9 @4 `! F  D' N' n' g2 T( ?: x/ Z' k4 r3 {
加重稅...就可以強逼我地呢一班煙民戒,我真係要講句:我燒你數簿
' a5 U' ^- R: L* O0 ?8 M
5 I3 g. ?! c8 y8 n) o2 R我老豆老母都無試過要強逼我戒煙,你條雜種...憑咩要強逼我地呢班煙民?
7 o* E; O* ^5 O/ C/ B1 k. ^% P2 o8 T% p' `2 r: o# W$ _
政府可以賣煙,咁就表代煙仔係合法化,我地戒唔戒煙,關你x事呀!
% ~. ?  {9 ^  ]! r  Z/ q3 U9 `; p2 Z+ W. G) l7 M
你咁x巴閉,一係就強逼政府立例,將煙仔毒品化,禁止出售9 \  [' w' ~6 R6 A( _" S0 u! b: |
- H- ~3 \! [1 N
講到吸煙人士好似食白粉咁...簡直狗口長不出象牙$ X  J8 R8 |' C8 n& d
+ g, i1 a( D. U" U' s3 q/ m
正一讀屎片,強逼煙民戒煙...你知唔知強逼呢兩個字係點解呀?
4 D3 {5 Y1 Q- ^" y
* \# x& Q% G8 P+ c$ P. u食白粉被捉到,o的入喜靈洲戒毒...呢一類就係為之...強逼戒毒0 A/ Y4 Y6 X  K! S

+ u4 H3 D  @4 Z  e* X3 r煙仔又唔係犯法,強逼我地戒煙...你食能屎啦
2 _% k: Z5 Q3 z. J& L$ e2 ^% r& m& k4 R3 V% v, s
你又唔去強逼一下,佢人唔好楂車,楂車都好多廢氣架" B7 |9 X- v1 R$ O- v
+ _  ?% [9 p" P* t. C, p  {
作者: edge0424    時間: 2009-3-23 01:04 AM

小弟十分討厭其他人食煙~3 J& j5 y9 p: S4 k
但我都識尊重人ge決定~
9 x: m  e7 N# P0 t5 Z! ?7 E睇到個佢係電視裡面的確有小小不知所謂..0 j, a* F+ }5 a. M) r$ G* W3 R8 [
無計~依家香港人ge質素真係愈黎愈低~~- ]! e1 r+ l$ I  X

1 Z9 C; ]0 C  m6 R但我都係善意咁勸你一句~"食少支煙啦"
作者: -仔仔仔-    時間: 2009-3-23 01:50 AM

可能對吸煙人士黎講"強迫"就唔係咁好聽啦
- i* d& _/ h+ _咁會唔會"鼓勵"聽好d呢5 q: q( C; g; }3 h! W
其實你又唔洗太嬲既
6 u7 j- ^: N/ _6 n1 p+ E: P7 `0 E. V我估佢都未必係你所講既意思& m+ A0 K7 W% A& F/ N$ y9 O$ @
聽完咪算囉 " M* Y- o2 s" s0 z3 x  p9 Z! p* C- H7 g
(我唔吸煙的)
作者: pcm12345    時間: 2009-3-23 01:57 AM

成日見到D煙民去到邊食到邊7 T6 U& B; n; E# Q4 t0 P; b) A
人多地方又食,人少地方又食
) G: G# j$ h0 _* d0 J3 {- WD二手煙亂咁噴
$ Y! _8 K& n2 \唔食都攞住支煙週街走
3 i$ V* a# x& N, \) z一係就隨地掉,一係就唔整熄就掉去垃圾桶...........( g6 G9 _5 F0 ?( d5 |: A- U6 O) q7 Q
( K6 M5 g3 R3 u6 C" r. M
既然講到咁口響,死都要食,咁加幾多稅都會買9 H+ @3 }: A/ K8 G
示威黎做咩???# W; o+ I" U# K# z  ]; V% r# w
鬼唔望加夠2倍稅,等你班友食丫嗱
作者: whalvinko    時間: 2009-3-23 01:59 AM

其實我唔係好明
) ~3 w  V" Y$ ~8 S5 i: N$ w# s食煙點解要噴番d"有害既氣出黎"/ G6 U) }0 w0 F6 q- L
你有幾何見到有人食飯會嘔番d飯出黎 - w8 S3 O; L& I- _
(最多話係某個地方會排番出黎   不過   個個係某個地方) % ~& b: I' n% n- P" Q
基本上   我支持全港禁煙
作者: 【中發白】    時間: 2009-3-23 02:17 AM

原帖由 whalvinko 於 2009-3-23 01:59 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
, ?0 o) u2 j8 C( F- o其實我唔係好明
/ i8 n/ |& S. E6 Z3 k" _食煙點解要噴番d"有害既氣出黎"
6 a( T; ]2 V7 [& c0 w8 a$ t你有幾何見到有人食飯會嘔番d飯出黎
% Q' j7 a- }& p9 v: A7 z" D; F! v(最多話係某個地方會排番出黎   不過   個個係某個地方)
4 i, }4 g* g8 e$ Y基本上   我支持全港禁煙 ...
$ k" Q4 t; e9 h# i) X  ~( w2 N( t9 D9 i) Y
9唔搭8 捉字蚤
作者: 費事高    時間: 2009-3-23 02:20 AM

原帖由 pcm12345 於 2009-3-23 01:57 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
4 ]' S$ _! f! {" u" K6 j成日見到D煙民去到邊食到邊! E7 d0 p- p% K( x
人多地方又食,人少地方又食
( j% N- a9 u* g" PD二手煙亂咁噴- t& L  Y- o. |5 D8 E* @
唔食都攞住支煙週街走# e5 m% P. q8 M9 u
一係就隨地掉,一係就唔整熄就掉去垃圾桶...........0 @! ^7 ^6 x8 w7 w+ I. L! }" E
+ T, A/ _9 L% R+ W
既然講到咁口響,死都要食,咁加幾多稅都會買
" \8 m) x1 C) o7 N/ P2 Q示威黎做咩???5 B( K: L1 N2 G8 f" }4 X
鬼唔望加 ...
5 E& H. w" W$ `( `( S! f! \2 _
6 Y8 ~7 U8 F$ H# A1 c. L
6 `1 {7 g" O2 a
每處地方都話禁煙,只能街上或家裡食煙( Z, u, ]- L# n
(你又唔好講埋:叫我留係屋企唔好出街呢類廢話)' F/ ~7 B# R6 |% ~, g$ \
出到街...餐廰每毅也不能吸煙,只能在街上煲夠本,才可繼續活動
6 n0 M7 n. i5 i" N本人以前係街上,也有食煙,但就絕對無現在食得咁密,$ O6 k; W* G& V/ o
如果真係覺得吸煙人士咁洪水猛獸,我也支持立例當毒品處理,& v! s7 N" w, x! A2 j- }- n& N2 Y2 Y+ j
現在唔湯唔水,可以售買,但又講到好似毒品咁危害生命,咁即係算點?
/ F  E& {' o# |飲酒夠危害生命啦,酒後駕使也可能危害別人生命
/ J" W8 H8 [4 [; ]' g7 d* S, c6 W# @講到咁偉大...點解酒類飲品又唔加重稅?7 ~5 |* s' k: f0 P$ Q2 N$ [: K
原因咪就係班狗官喜歡飲酒...- a" t4 p) Q# ]3 I1 N0 m
只準高官飲酒?不準百姓點煙?
( E9 n/ C: S0 m2 \6 ^5 G* J但政府能夠出售煙仔,能夠出售...咁即係唔犯法啦,
" j8 Y8 r  ]) K% b  r1 L' {& f咁點解又要歧視我地呢班煙民呢?" v0 h  x  @: K& b8 u

. _0 j1 b/ w& B6 C3 p; S: Y* t此外...你唔食煙,真係可以講風涼話,加夠2倍,
% G, z" T) W2 b2 m希望政府再亂加其它稅項的時候,唔會燒到你個疊!
: o* p: `- f! X- k# P
5 E" j) f: Q0 C4 Z凸.凸) V* s/ h: Z) S
# t3 \( l. ^5 f. S  z
作者: 【中發白】    時間: 2009-3-23 02:28 AM

原帖由 費事高 於 2009-3-23 12:43 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
8 k1 ]' \$ d. m8 b3 J/ n今日遊行反加煙稅(雖我沒有去遊行)- K% e  Q# I2 D& ~% [$ M

4 B0 K0 f: _* a; j+ f! e& j5 E但剛才睇新聞,見到個位男士(唔知係咩醫護界人士,佢地係支持加煙稅)
; w2 e4 O9 f3 @: L! B2 \. K! X! q- h5 u* c/ V. L8 Y8 y+ |2 C6 y
有正方,當然會有反方,你支持政府加煙稅,呢一點...人各有志,我亦唔會怪你( v- z/ e% [0 v7 D% o( V
9 `( q4 y6 p8 ~! s: x( g
但你條仆街憑咩話(我忘了佢既說話, ...
2 D% C1 I  D) U6 B. D2 X- P6 k7 x我都好明你感受,因為我都係19年煙民 + X4 O; p  d& t+ o3 H" w4 `# R
不過我覺得加重稅真係可以令到15歲以下d小朋友唔再吸煙,因為佢地真係冇咁多錢去買煙
  h! V2 z' ?2 ?$39一包煙雖然真係好貴,但係對成年人嚟講都唔係太過份
! ^8 {6 B. k3 `# n4 Z 我地為下一代d青年人著想下啦
作者: 費事高    時間: 2009-3-23 02:53 AM

原帖由 【中發白】 於 2009-3-23 02:28 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif% K9 Y7 p7 K; {, G1 K, _! D

9 i7 ^$ f+ r' q4 w$ B我都好明你感受,因為我都係19年煙民
& ~+ L7 V: V6 U! T" x) `不過我覺得加重稅真係可以令到15歲以下d小朋友唔再吸煙,因為佢地真係冇咁多錢去買煙
- t: W9 D& J; R& s# s$39一包煙雖然真係好貴,但係對成年人嚟講都唔係太過份
  C2 [2 Y& G$ W  v我地為下一代d青年人著想下啦 ...
3 P, K8 K& S. K+ D, N
/ f- K2 z8 e6 N* e2 _, y呢一點...我也一半同意你既講法,原因...15歲以下既小朋友如果唔夠錢買,2 l& E2 h4 u3 I9 I8 ]
& e# R  D2 B. q5 i/ U( T  B' O% f
都可以幾條友一齊夾錢買,每人只需夾幾蚊就可以買到一包,
+ Z$ q9 f# J( y, w. l- _) |$ j9 g% n1 S4 i
說實話...成年人也未必能夠每日負擔一包或以上既港煙,3 w* D' g8 G2 ^- }6 B5 B+ y

8 H' Q0 h! T9 X+ J8 p基層煙民只能糊口,係班狗官食米唔知價,! n3 @: d  [, g& @; R
3 _$ I" x1 i2 l2 G/ I  l7 Y+ x
總括一句:食了幾十年煙的煙市,要佢戒煙...一定會有難度,除非立例當白粉處理,
' R& ?2 Q" e& s) E, ~/ Y+ |" |7 E: K9 `, _3 P% ^; B  ^/ c- R2 u
否則...大部份人一樣會照食,戒煙呢句說話,非煙民那會知道如何辛苦?0 a/ E& \6 Y% {* T& B. F
5 [; A' H- _! S  _( o! @  V3 H
就正如我唔食白粉,要我同食白粉既人講一句...戒咗去啦,
8 k% ~1 T  j: K1 c! B
0 |) f7 m! U! X8 i/ R* g+ F/ ]講就好簡單,因為...我地唔食白粉,所以又點會知道人地會點樣辛苦呢!
作者: 【中發白】    時間: 2009-3-23 03:17 AM

都起馬可以嚇到班o靚仔唔敢去試吸煙and可以慢慢唔再食
2 d# l8 c4 m5 g$ z0 q你講得好岩.....有10幾年煙癮真係非常之難唔食煙 - F5 `' G" J4 P1 P' o
$39一包真係唔平,我每次買都有d肉痛
. k0 i5 x0 U5 s, h0 ]/ F可能係我2日食一包,所以冇你咁傷啦
作者: 費事高    時間: 2009-3-23 03:35 AM

原帖由 【中發白】 於 2009-3-23 03:17 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
! z. T$ x& V7 P5 R+ t0 @都起馬可以嚇到班o靚仔唔敢去試吸煙and可以慢慢唔再食 1 b: \& S1 w: s
你講得好岩.....有10幾年煙癮真係非常之難唔食煙
$ J7 I6 A, f) n+ c$39一包真係唔平,我每次買都有d肉痛 & i  h8 u: U$ \" u, {. H
可能係我2日食一包,所以冇你咁傷啦 ...
. |* v7 R  P4 {9 d( e2 o; Y
$ y% ]  K) j+ r7 m8 q老實講...我搵錢不多,我也沒有能力負擔港煙,我亦多年沒有食過港煙了,! [0 Q3 h% X, M/ A( B
( X: o* z1 C3 }. a
實則...如何重稅,也對我沒相干) L6 w+ h" {0 V$ K% @

0 E5 l. R$ ^* b! x) Y我只係睇唔過眼,點解一眾高官及非煙民,會視我們如洪水猛獸般看代呢?
5 F4 `- |# E; p/ K8 k4 R$ a; {
& Q* D% x0 o& T% Y公平一點講句,如果煙仔並非遺法物品,你政府又何必要趕盡殺絕我地呢?
7 ~; S* E$ q+ P; }6 _
8 W, u; d; J# F' S) ^  D1 B4 d3 Y香港市民已經算守法,從禁煙的第一天起,絕少新聞會提及:某煙民在禁煙立例後,
9 \5 R% D, K0 B( I  i' [( @. H
2 M! e- F# @6 F) c2 B3 ~- v; n一樣如常在餐廰非法吸煙...呢類新聞!
0 W( \2 a7 S4 B( g, c% H( s6 y5 O' l$ f4 y
香港政府上得床來掀被蓋,越來越過份.....
* T6 _# J. S% {# B; I# r6 o! C5 V, U8 J5 A5 Q
其次...一眾狗官只當香港係遊樂場...選擇性立法加稅,. |0 H- L6 H' r$ E  l3 H
5 n: s4 Y4 y; R
自己鍾意飲紅酒,就將紅酒減稅...只為一己私慾  @/ B, h0 O4 t- P. [

. a1 M# |9 R: Z5 B9 t8 `0 ?2 l" u0 _我到依家亦想唔明白,煙與酒也是傷身之物,4 A5 T* R( N  }4 L9 |

$ P1 _2 r$ P; n& l9 M何解偏要選擇性加稅?
) j2 e) k" u# P0 l! w7 C& H( z/ O; P
難道酒後撞死人會危險過吸煙...4 w+ |/ X2 ^$ u
1 I8 A6 @1 @; i9 ^+ M; X6 T
如果政府可以解釋到比我知,我話知佢加200%稅啦
/ |5 i7 @7 p3 C4 s9 t7 @' t, p. @7 P, q  J
作者: kaing    時間: 2009-3-23 03:36 AM

其實要有害十9幾萬野都係可以危害生命既...
5 n! R* E8 V. m) e2 s- r: k我覺得如果係因為有害生命而加稅....就真係講唔通...用加稅而令小d人去做lee d 事就更加諗唔通..." G: k$ ^9 F2 B6 U6 m1 R  E
如果真係用lee 諗法做野...真係講真...實在太...無知...
( [, t( k& v! i  u% M
/ H8 U5 ^& m* A/ [不如直接d 立法啦...加全部都加...係咁低死...只係加一樣...減稅又係一樣...實有人會受其害...or 受其利...
& V7 Q, {5 `: U8 G( H6 g6 I% P* S8 j& _" `4 Q9 n# D; S' t
lee 政府無咩期望...可以既話我都想入去...掟屎...
  l6 q- z3 H# x' d* d; T0 ]0 {: z$ T0 c5 z- ~+ L0 p
如果有人覺得政府咁做係岩既...我都無說話好講...* M: u3 m- i5 `
只係你未受其害ja...8 O4 ^/ {3 o& T6 R  b+ U! c! O
如果咁樣都講得講....有車都可以加重稅...因為會車死人...
& C' `  J% f# k. t酒又係...肥利既食物又係...唔該睇時又加重稅...都係同一樣道理..../ r, T. b- J8 k

5 P; u& }  g% y6 M" v因為有害...
: ]& g8 I+ U: J0 V  z! p! O0 S# W9 Y  Q( i0 E- ?$ P
但係市民係有自己選擇既自由...
- D) ]; X  D3 _3 Z$ o; }& S食煙會害人又害己////但係車禍發生...都係害人害己...因為渣車果個...車死果個..都唔會係自己...
作者: 【中發白】    時間: 2009-3-23 03:54 AM

原帖由 費事高 於 2009-3-23 03:35 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
1 V6 f( h6 S/ y2 H# M. r* \' ?2 \1 m+ Y9 z6 y- R

! c8 ?! V. f( G% {老實講...我搵錢不多,我也沒有能力負擔港煙,我亦多年沒有食過港煙了,0 c' X) a/ |8 }

9 D5 z. H1 b$ }( A實則...如何重稅,也對我沒相干) F5 b( ~9 m, t4 u' q

7 u. b+ D  |  Z6 u# g1 f我只係睇唔過眼,點解一眾高官及非煙民,會視我們如洪水猛獸般看代呢?, ^; I1 }2 v+ f, D  H

/ q. e; _; c+ q8 p4 \1 }公平一點講句,如果煙仔並非遺法物品,你 ...
4 _' Y3 m. {2 D5 ?4 H' w因為煙稅太吸引喇,一包煙3份之2係稅收 * T4 z) N! B4 k* \, ^& O4 R
香港政府又知道煙民只要過一排就會習慣$39,政府真係肥仔水喇
作者: 【中發白】    時間: 2009-3-23 03:57 AM

原帖由 kaing 於 2009-3-23 03:36 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif$ N7 R, N0 v- o4 b4 c; g7 y# R
其實要有害十9幾萬野都係可以危害生命既...& G. C8 W- c/ e: }* l
我覺得如果係因為有害生命而加稅....就真係講唔通...用加稅而令小d人去做lee d 事就更加諗唔通...$ A6 Y' n9 ~6 O, Q+ w2 ]  e
如果真係用lee 諗法做野...真係講真...實在太...無知...! U/ S' Z+ T. G! ^4 _1 _( }

i# m9 f, c5 V4 ?# [不如直接d 立 ...
1 P  K+ c& ~0 _
其實煙and酒都係傷身,政府加煙唔加酒,真係唔太公平
作者: nbn    時間: 2009-3-23 04:07 AM

原帖由 【中發白】 於 2009-3-23 03:57 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif8 l, B4 z7 [  {) S
3 d- s+ j; {7 r, A5 P
& J9 e9 H) w" c
作者: Lee3    時間: 2009-3-23 04:10 AM

原帖由 【中發白】 於 2009-3-23 03:57 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
8 k" s+ W: z# K& s6 F0 X! @" H! {! C+ P; J2 N4 w0 I# N7 B
+ `( ]$ K8 p! ]7 {/ c

5 \) a9 _: ]' u: O% E* X2 p5 J9 b而且吸煙開車撞死人機會比喝酒開車撞死人低
作者: leoking    時間: 2009-3-23 12:55 PM

妖!!
6 Y/ M0 C8 G2 P: @只係識得諗自己,你知唔知食煙有幾害人呀!!. r% J/ Y( p. {" w
叫人唔好揸車??
! B: M4 {) A! X, v5 x1 v係唔係咩都要下下都要呢樣比果樣比呀??
" ~* N( t9 f/ H吸煙同揸車唔該分開來講,叫你戒煙就話唔好揸車,& e2 b9 H/ s* W1 Y9 Z& ?# G# v
咁係唔係食飯就要連隨邊食邊屙呀?
% V' j: l, x% o7 ^- m$ o' |0 C9 c食埋d屎呀笨!!; O/ X- l' T8 S: K4 J
自己有問題仲係度大大聲,你知唔知自己講緊咩??
作者: leoking    時間: 2009-3-23 12:58 PM

原帖由 kaing 於 2009-3-23 03:36 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
, [* K+ {6 p2 K% d2 L其實要有害十9幾萬野都係可以危害生命既...  X: y0 V) U: d, N
我覺得如果係因為有害生命而加稅....就真係講唔通...用加稅而令小d人去做lee d 事就更加諗唔通...
2 c( `) N: N* M6 g; l! [9 ~如果真係用lee 諗法做野...真係講真...實在太...無知...
) w: d1 k7 D$ g# i: e* I2 }
  y% U% Z; J; ^/ Q# p( C不如直接d 立 ...
9 i0 y" ?- M6 `

6 T+ a9 J. F2 [* ]; \/ O咁你咁多野不滿,你做政府呀!!( i+ `5 C/ n- }, p0 ^
唔該你啦
( a1 e( S; [  b& j係話人呢項政策唔得咁大聲既時候,你唔俾點真係可行的意見俾政府??
0 d7 R. c) e$ t, Y7 X& M# ?果d咩一係全部加唔該你摺埋啦!* a6 r: A" p/ p
你有冇顧及整體環境及政制架!!
作者: benny1219    時間: 2009-3-23 01:19 PM

有時候我覺得吸煙的人很自私  非常自私4 M( a% e4 ^+ u" n+ S
7 P" w- A! u; E. `
我住的大廈有住戶不知吸了什麼牌子的煙 那些煙味很濃烈 我估係國內牌子或雪茄
" y* M/ m- b- c7 d/ L那些二手煙影響上下左右隔離單位 強迫鄰居吸二手煙
+ e; P+ P3 b! H3 S  _/ b1 {影響居住環境質素 管理處收到不知多少次投訴 要求有關住戶關好window先吸煙 那位住戶明明知道佢隔離單位有個大肚婆 被不同單位的鄰居投訴後 仲惡意增加吸食次數 我住係佢上面都忍唔住 走落去同佢理論 點知那位煙民好串咁同我講"""香港第幾條法例唔準住戶係屋企吸煙""" 之後大力關門  ( V' Y0 ^: E% Z" f+ Z
$ s0 T; ?" I+ O4 B! f  [# \
就係咁樣 我有乜辦法唔支持政府繼續大幅加煙稅7 ?; d& T+ F& ~& b9 Y
3 Q0 E+ C1 w2 Y
我支持煙民有自已的權利同自由 但係唔係應該顧一下不吸煙者的感受呢 食煙巳不好 對身體健康有影響 仲要影響埋其他人
, v$ U4 x+ ?, \/ `! l# R5 ]
6 P" b3 {5 N# N+ @[ 本帖最後由 benny1219 於 2009-3-23 01:21 PM 編輯 ]
作者: 雷鳴仁    時間: 2009-3-23 09:07 PM

老友 , 講真丫 , 吸易哩家野真係百害而無一利 , / a8 _$ n; u& P7 a; s5 e
仲要唔單止影響自己 , 仲影響埋身邊ge人 ( 可能你唔係 , 不過世上自私ge人仲有大把 )3 F5 c5 Y7 j4 C/ z* W- Q
為人為己 , 食少枝煙la~~
作者: 費事高    時間: 2009-3-23 09:22 PM

原帖由 leoking 於 2009-3-23 12:55 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
& D1 b, A3 A8 y. \妖!!& j* R" C/ N; ]) }
只係識得諗自己,你知唔知食煙有幾害人呀!!
- Q8 g8 i3 d% U' j/ Z' i0 |/ B叫人唔好揸車??
: G! [1 p" p0 l- Z! a, w係唔係咩都要下下都要呢樣比果樣比呀??
7 W4 T( {/ o) p% f5 \9 C+ J: r吸煙同揸車唔該分開來講,叫你戒煙就話唔好揸車,
/ g. H  L6 S/ E9 S5 [咁係唔係食飯就要連隨邊食邊屙呀?
2 {' M+ z, }" k0 c4 Q- Z: V, p食埋d屎呀笨!!* K$ S1 m' ?  l( j1 ^% G' p- K
自己有問題仲係 ...
- m/ i0 [/ ]5 o' t3 @4 G+ H! I6 S) q; c4 H1 C7 |
你只需要答我一句:香港法例,吸煙是否犯法?/ d! x. o& Q/ {6 E/ G" G
若不是犯法,煙民幹甚麼,又與你何干?& j+ R9 o3 w% W  v" e- c
經常聽到你們提及...二手煙會擾民,
/ ]* X* F: t4 K: g) ~索性就直接禁止出售,可以出售,那就表示並不遺法,
- ]5 ~, o" k8 G: x2 H9 B  Q; e你要管我地?你就不如去管下政府,叫個19政府立例煙草屬於一級毒品,
4 V$ `9 |% @/ d4 g到時候...我咪戒煙囉!/ L8 g, s3 ]* K& X9 q
唔係犯法既事情,與你何干 / o$ `4 n0 j" e8 r. L, T
你問我食煙有幾害人?我知唔知道?# J3 F+ L) d" A" N; f- ]& S
咁你又知唔知道,飲酒又有幾害人呢?+ X6 C* [1 A! a( r! E3 r% U3 ~
煙與酒不能混為一談...真係天大笑話! ~: @' z4 a) j* |
兩樣都係非必需品,
. u& h# k* `* {+ y同樣對身體有害,4 f5 T/ @$ Z+ `* D$ Q2 C
煙民身體出現問題,就話加重醫院負擔?' L! u! g- T  r+ z3 p
飲酒一樣能夠傷肝,立稅人幫助酒鬼,就無問題咩?
9 E" Q! z- l/ ~1 G4 i你呢條係咩道理?
5 }" b' J( \9 E; g3 A+ w( a: L2 k難道你係酒鬼?2 I" V7 _+ D2 O. p; p
$ D* I' s7 Q) e& y9 i. D) `' {

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0