標題: 周一嶽應該放學生一星期假 [打印本頁]

作者: hongshiu    時間: 2009-5-2 12:49 PM     標題: 周一嶽應該放學生一星期假

如果情況不明下仲安排學生返學.只會令學生同家長緊張
# d; ?5 c4 U% r; z' w. J6 l何況已確定豬流感.周一嶽你使5使落台妳真係睇依獲
作者: kakeidevil    時間: 2009-5-2 12:53 PM

好似就黎考試喇wo....
) L5 k+ {3 X5 D% z你想但班學生想唔想先??) v9 E! j3 z8 q1 d/ c
你中意既可以自己放自己ga
作者: singleung1956    時間: 2009-5-2 01:10 PM

確診病例-----一單
8 y4 U1 t: O7 Y* A3 |病人-----------旅客% q1 h0 T6 E# o8 a
" N1 f  T6 R! q: ?3 }6 w. a
1 U0 d& \. d" U5 o* {
與香港學生及家長有甚麼關係
- }' L1 J  C3 G& ]/ n& D0 }8 z1 q) S/ @* B2 z

" i4 K  j% `/ |4 F! h! [
0 ?* |( M5 Q( Q  D/ W唔喜歡的可以自己停學,唔好將責任強加於他人身上
作者: 打狗棒    時間: 2009-5-2 01:40 PM

原帖由 singleung1956 於 2009-5-2 01:10 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
2 H0 p3 R- }* H7 A3 O1 _確診病例-----一單' h5 i2 m  G8 H9 n9 G5 j
病人-----------旅客
6 L9 k2 M" K, w  c$ z5 A; H, u6 v: {6 e6 A2 g  |5 Q& B6 w+ g- H
( U. O+ o; e' E& S8 i% B
與香港學生及家長有甚麼關係 ! g. v) l( Z% C9 T2 S

: {# g( \# W1 Z$ z+ n ; k, R0 S) ~3 x0 o2 Q6 D$ y: P
( ?/ ~3 {; B/ m9 o& M# P2 ]
唔喜歡的可以自己停學,唔好將責任強加於他人身上 ...
! Z+ q/ C8 D% ^7 O! S- K  x當年Sars都係由一個旅客傳入, 最後死咗幾多人?* W  G- ^; M- I, J
你想死, 我地阻止唔到, 但係唔好咁大安主義!!!
作者: benny1219    時間: 2009-5-2 02:13 PM

原帖由 hongshiu 於 2009-5-2 12:49 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
  M; s4 U) L+ g- |  K如果情況不明下仲安排學生返學.只會令學生同家長緊張9 T' z# E# m1 @/ @3 S) K( {  T
何況已確定豬流感.周一嶽你使5使落台妳真係睇依獲
) c( e7 s3 w1 f7 _無用的
' v& Q# I. c& G3 [4 G我覺得留係學校仲安全
1 i$ I* E" C1 [) Q7 y2 ?5 L0 V: t& ?: H. S2 k) x+ n) F: r+ k
8 _4 v' P9 |, E( h: z
若真的要放 只選幼稚園同小學  中學生就不用了
- J8 x; }- O/ i" Y7 m8 j3 h+ t2 p
當年沙士停課 好多後生仔無留係屋企 反而出街玩去唱K
作者: 費事高    時間: 2009-5-2 02:20 PM

原帖由 hongshiu 於 2009-5-2 12:49 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif# L# _9 k+ H6 P1 W* i$ |
如果情況不明下仲安排學生返學.只會令學生同家長緊張: V5 |1 E9 H" j5 {6 k: ]) Z
7 Q* f: G8 x7 A( H" @& I
- {- u  E+ @. C7 A6 n5 I
學生使唔使放假,我唔敢亂講
- Q6 q* }! v' c& p3 D- w但周一鑊就衰幾大鑊都好,
: s! D2 r$ K. p! G: Z( p; [都一定唔使落台
作者: hongshiu    時間: 2009-5-2 02:23 PM

原帖由 kakeidevil 於 2009-5-2 12:53 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
, l! m' x9 Z  y" A4 l好似就黎考試喇wo....
" t0 J$ ]0 r- c+ q9 w5 Z5 W你想但班學生想唔想先??  u0 q3 t' L4 o3 r- u
你中意既可以自己放自己ga
' o: x0 S3 V/ P% A我都5係學生.
作者: slwong3    時間: 2009-5-2 02:27 PM

放學生一星期假???
% Z$ w1 H" X0 o+ g" A
$ K7 v/ d1 x  e6 }! I4 BHow can you tell it will all be safe after 1 week?  
作者: -仔仔仔-    時間: 2009-5-2 02:36 PM

原帖由 hongshiu 於 2009-5-2 12:49 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif+ y# g* I0 a0 e% `& o* \, v  r- A
如果情況不明下仲安排學生返學.只會令學生同家長緊張( h3 `3 y7 L+ H; ~+ `6 B- h/ A
- f6 B5 l) K& z
咁不如全港所有活動及運作暫停一星期 * |' m# e5 y& ^" L1 p
所有人留係家中不準外出啦 ; f8 f- Y7 ^$ T# q, r7 b
根本仲未去到咁嚴重既地步
9 j1 _- D) {' v$ F唔通真係咩都停哂咩
作者: terry891089990    時間: 2009-5-2 03:07 PM

會考又怎樣??
作者: supsup    時間: 2009-5-2 03:32 PM

原帖由 singleung1956 於 2009-5-2 01:10 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif, A% _* O: ]8 J$ x# k
確診病例-----一單
" D* @! ]' t8 B; e6 a7 d病人-----------旅客9 @; G5 a9 ~/ y/ ~* R

. ~! j, w9 d8 h- G  S: ^; U0 E; z0 X5 z) u$ N5 i
與香港學生及家長有甚麼關係 1 [$ J( r# M6 h
% B; m5 t& u2 w3 T9 G5 I9 x. J2 G' ^

; ?5 J0 ?1 V; S7 a, B& j  F9 _+ ?' R7 h  G" ?; Z& @& W. x
唔喜歡的可以自己停學,唔好將責任強加於他人身上 ...
4 ~/ J0 r  v0 B6 Y; X
2 I5 G! |8 [* t5 e$ t
' q, @6 p6 w$ g其實豬流感係會以空氣傳播,所以絕對有關~~担白講現段還存在不明朗因素~~,如果就這樣的情況應先暫時停課,因為要睇清楚這個病的潛伏期~~~~為避免該墨西哥旅客到過的地方出現社區爆發~~~~都是以停學為上算~~~~~
作者: is1is1    時間: 2009-5-2 04:11 PM

我唔想放假..一放又煩...
' x$ f  P  h0 b8 ~2 f8 f又唔係冇藥醫....
作者: BBNN    時間: 2009-5-2 04:25 PM

話唔嚴重果d係咪要等到死多幾十人,多幾百人奶野先至叫嚴重
5 w0 j  R9 ^: v- \- V, P. g政府放學生假,呼籲減少羣眾活動目的都係避免病毒傳播,減少人傳人機會,將病毒發散出黎既機會減至最低,都係為市民健康著想,廢是又再行舊路
" Q0 a9 B! H( F- S% F. B4 q, J3 ?何況宜家未有同果個mexican同班機or有接觸既人既詳細情形,果d人可能有濳在危險都未定,更會分佈係18區4 p  j/ {! i" D8 g7 V" q
若然放假期間有人話會有學生出街浦,呢樣更加係佢地既事,自己唔要命既咪去囉,到時唔好話有人死左先至又賴government
" {4 c' M) Y. A; n) y2 ^" C& ]
# V. D) ~9 y4 J/ J7 A0 f) ^' q# t[ 本帖最後由 BBNN 於 2009-5-2 04:39 PM 編輯 ]
作者: kakeidevil    時間: 2009-5-2 04:30 PM

原帖由 is1is1 於 2009-5-2 04:11 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif9 H/ N) Y+ F% n- K
我唔想放假..一放又煩...$ v& s# \! }4 k$ h* ?
又唔係冇藥醫....
& _4 Y$ ?, G2 t4 |- o, j6 f
4 ~/ z5 N; u" N' e
開始冇得醫......
  i1 F2 n+ |. m  Y, j  [有病人對特敏幅出現抗藥性
作者: 155220    時間: 2009-5-2 06:40 PM

...如果停課,中五班學生點算?尋晚特首先話唔駛驚,唔駛停課...轉頭政府又話要考慮停課...朝令夕改??& _; V* ^  J/ q
其實唔應該咁快停課,根本就係班官怕出事...
作者: supsup    時間: 2009-5-2 07:02 PM

原帖由 kakeidevil 於 2009-5-2 04:30 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif: h5 j% `: J8 f4 _9 f/ D

0 Z0 C/ q4 I7 Y; v1 G; q4 B: B3 X# `  }- }" c9 G& {
開始冇得醫......% }: O( \4 P; X& U* X
有病人對特敏幅出現抗藥性
& q+ d/ x# q( z) `
, T/ f/ Y4 X8 p" N7 J正確呀~~之前d醫生都話呢隻藥唔係真正直接可對抗H1N1~~~剛剛聽到孫明揚記招話唔停課~~~~唉~~~真係擔心會出現社區爆發~~~~~到時就真係死得人多喇~~~~~~~~~~
作者: 打狗棒    時間: 2009-5-2 07:36 PM

原帖由 supsup 於 2009-5-2 07:02 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif" g( ], e+ n" m6 S! ~, Z  X' b3 Z

% S6 S* Z" k: Y2 _
; C. j; ?7 e1 D! d; C7 l4 i! v正確呀~~之前d醫生都話呢隻藥唔係真正直接可對抗H1N1~~~剛剛聽到孫明揚記招話唔停課~~~~唉~~~真係擔心會出現社區爆發~~~~~到時就真係死得人多喇~~~~~~~~~~ ...
9 y1 y. K; }; p' \, a咁好啦, 大家繼續返學, 繼續炒股票, 死番幾百人最好!!!
作者: 康bb    時間: 2009-5-2 09:03 PM

唉.對我中四學生黎講.. @" a# _. a- X2 ?& l# `
要停課就要暑假補課.
# a. l, C: ?6 T; ^) u最好唔補課就至好
作者: cfccfcc    時間: 2009-5-2 09:38 PM

原帖由 155220 於 2009-5-2 06:40 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
. ^3 h8 D  ?% p8 _" v! z...如果停課,中五班學生點算?尋晚特首先話唔駛驚,唔駛停課...轉頭政府又話要考慮停課...朝令夕改??! _, \7 r$ D: n; p. C
其實唔應該咁快停課,根本就係班官怕出事...
" a. F0 D1 L& A3 o

D' w5 k$ ^8 z- [幾個角度睇3 N- \7 r9 O# H! c
( c& D( t3 p6 l7 |
1)學生) ]7 z+ b3 L5 r) q
放假無野做又出去玩啦,咪又係傳染& b4 F( J" c" p, O7 R8 M! h0 i
2)老師
, G& T/ I2 Y( `- j( {學生放假都要繼續做,仲要寄埋卷同功課比學生
2 o$ q7 t# p5 ~) A; W5 g' K3)家長
( C! C" H; {' U. x0 h怕細老返學野晒d病回家
- T: j/ u. l' \7 A1 W; B6 c% b4)高官
+ {6 V+ d% E9 f& q唔敢太大動作,怕嚇懷香港人,搞衰經濟% e( X  x( e7 }: ?( H1 T4 R  B
0 G5 N& e9 B# ~2 ^0 V+ c5 ~
其實停課唔代表唔會傳染& L8 p& F, Q5 t) L
只係減少一個傳播途徑
9 u  o: D: R. F, @  a6 s如果係咁,不如係建議d細老一有症壯就留响屋企6 h- ]. X( l9 W+ q
橫掂要宣佈停課幾時都得
6 Y! `2 ~) I  x" K睇定d先: T+ ]* ]6 Z% z9 d  [
如果再多d確診再決定
作者: 黑火雞    時間: 2009-5-2 10:05 PM

原帖由 打狗棒 於 2009-5-2 01:40 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif" h) R0 }+ O' Z0 i
9 Q: {3 e9 V3 w0 O$ n) Y
當年Sars都係由一個旅客傳入, 最後死咗幾多人?0 M' ?# G( n8 N' G: t
你想死, 我地阻止唔到, 但係唔好咁大安主義!!!
( T; e  x1 j, J: A! X% S+ ?覺得有危險既..咪放自己假囉=,="
作者: 腦魔7世    時間: 2009-5-2 10:14 PM

sars 係不知是什麼引起的情況下發生, 找出病毒, 特性, 傳播方法之後都唔怕,
5 g( }) [% Z2 W7 f2 M今次已經知道係什麼病毒引起, 什麼傳播方法, 有幾驚??
作者: -仔仔仔-    時間: 2009-5-2 11:50 PM

原帖由 腦魔7世 於 2009-5-2 10:14 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif2 E: ~9 M" M. ?- f7 @
sars 係不知是什麼引起的情況下發生, 找出病毒, 特性, 傳播方法之後都唔怕,, N' j: j9 ]- u6 Z' m* Y- s# `: V
今次已經知道係什麼病毒引起, 什麼傳播方法, 有幾驚??
% u! I. b' |2 U, u' @
無錯 呢個都係一個重點
' D5 |5 C4 B4 x9 Z- t- S- A& I而且我想問,咁停課7日後可以點呢???
# ?: |9 [$ T, T係咪停左7日就可以肯定之後唔會有事呢???
作者: hung414    時間: 2009-5-3 12:16 AM

其實係咪停課d家長都會有意見
5 t; ~( A6 y7 M6 b+ X
9 F, d5 p% N( u: a' M唔放就會有家長話唔理佢地d子女安全 8 _+ D2 W. R( U3 w( h, |! B0 J
反之停課亦會有人講要返工搵食...點照顧d仔女囉 4 G/ K# v" D6 r$ V5 L3 @

' F8 w* o+ V  `' D$ `9 v- k總之講乜都有人話唔o岩啦
作者: adada    時間: 2009-5-3 09:21 AM

唔好以為停課d老師學生實高興
. g( R3 x: C( d  G/ H8 J到時d課程又迫d咪仲慘
作者: lookityourself    時間: 2009-5-13 06:05 PM

同你講... 我地大部份學生老師其實都唔想停課5 t$ {- r/ J+ i. B" T

3 D; K5 \6 ]; q0 M教唔到書.. 考試壓後.. 姐係暑假壓後4 f) u$ B3 o+ _) [" ?- y+ C7 ^

4 s( O, N, J, a8 N- B8 j咩都壓後.. 又教唔到書.. 下年會考高考班學生跟唔上課程.. 姐係學慢哂. 你認為無影響?. M7 X$ q, B3 e, |
暑假又少o左.. 姐係溫書時間又少o左/// 點可能好
$ s) z  O- @1 Q- L
, y- J. w1 x- F. s* R; `; J依家又無大爆發... 確診又只有一單.. 而且仲係旅客
5 P( u/ `& r- v' T; j邊有可能停課
% J4 i& b3 G6 E' K: A9 g仲話叫人落台-.- huh,,

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0