標題: 網絡世界、現實世界 [打印本頁]

作者: 奧井雅美    時間: 2009-5-3 09:35 PM     標題: 網絡世界、現實世界

網絡世界大部份人都用真性情說話交友,你不論有什麼缺點,如學歷底、好色、壞心眼、暴躁.....等,網絡世界的人也希望你說真話及表演自己的真實一面,不想人虛偽。由於不用見面,所以多數人都肯坦白。但是如果你自吹噓說謊,網絡世界的人就會群起排擠、斥責你。可以這樣說,網絡世界可以接受[真小人],但絕不接受[偽君子]。
$ ~; w& S  E/ k) U$ Q5 Y; k8 ]% C! e9 D: L" c3 m% m- H2 s
相反,現實世界大部份都是要說謊及要隱藏自己的缺點,甚至要吹噓自己如何好,人們便會和你做朋友。但如果給人知道你好色、暴躁.....等缺點,他們就會用所謂的道德理論排擠、斥責你,甚至令你不能在他們的空間存在。所以現實世界可以接受[偽君子],但絕不接受[真小人]。
) g  l3 X: a2 G
) H  E$ I; A0 Y. r; V) G9 b, g" I  Z我接觸網絡世界雖然只有2年,這2年暫時是我一生中最開心及最能真情流露的。
作者: SCM    時間: 2009-5-3 09:38 PM

原帖由 奧井雅美 於 2009-5-3 09:35 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
/ r% \2 @7 F0 p% w6 M  h網絡世界大部份人都用真性情說話交友,你不論有什麼缺點,如學歷底、好色、壞心眼、暴躁.....等,網絡世界的人也希望你說真話及表演自己的真實一面,不想人虛偽。由於不用見面,所以多數人都肯坦白。但是如果你自吹噓說謊 ...
無拉拉做乜咁..................
作者: 奧井雅美    時間: 2009-5-3 09:39 PM

原帖由 SCM 於 2009-5-3 09:38 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif9 A% b1 Q" D3 A* B/ s8 w
無拉拉做乜咁..................
2 Z+ B- G& z  g# z. K% m

: [: q* R  V$ ]5 T8 l7 T6 X有感而發姐....
作者: SCM    時間: 2009-5-3 09:47 PM

原帖由 奧井雅美 於 2009-5-3 09:39 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
" J4 f/ h! i3 M5 n6 e" |6 E& G1 r9 B; V
- e8 q  A+ w2 d7 r
有感而發姐....

作者: cheery    時間: 2009-5-3 11:53 PM

有時候真性情不是件好事* X  K1 I. d5 L' i' x) Q
就是因為真性情.....世界充斥住批評...缺乏讚美
作者: easy_man    時間: 2009-5-4 12:40 AM

原帖由 cheery 於 2009-5-3 11:53 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif  b7 a) x; i9 m9 D/ A
有時候真性情不是件好事6 a& A0 o- ?8 l9 C
就是因為真性情.....世界充斥住批評...缺乏讚美
  M+ E" M! D! \$ q
2 D+ ~: R8 o3 Y嗯嗯, 我覺得又唔係ge,
5 q. z2 Y' E8 r; z$ x1 h若果真心覺得個人衰ge, 插佢咪插佢,
( D8 i2 f: g* a/ @5 }正如樓主話ge, 網絡世界可以唔駛畀面, 更易咁講出自己ge 感受.* T6 o& S5 I, O4 `, s: G+ ~
當真正待人接物時,3 w! x4 r8 f$ H5 s; k
要考慮ge 野實在太多, 例如彼此身份, 關係等ge 野太多喇.: q9 L/ ]7 e" o+ D8 i
唔好話對方大粒過你, 即使係平輩, 因為要為將來留一條路,
) U6 N5 G' A& p2 V" u5 Q2 v所以好多野都只好隻眼開隻眼閉.
4 Z: L/ ?+ x- K% s- \
5 K0 N( @+ ^* {  q/ [除左呢d 利害關係之外,
' @6 n" Y( {) q6 d係網上面人地插完你, 你都可以靜落黎, 望住個mon 諗一諗, "咦, 我係咪咁先"& h" L6 J8 V* u" S/ B# P0 v$ Y
若果係面對面畀人插ge, 我諗好少人可以做到即時去回顧反省自身,# |6 M! o7 K( ?7 W  I2 M$ c+ a4 `
除而代之ge 應該係一d 負面情緒掛.
8 S0 n% _' f0 h3 v0 ?8 |1 f( ~  c1 D, B, ~/ _$ n
套樓主ge 一個講法,
" T% n9 [8 O: C. V8 J1 m; a大家唔知對方真正係邊個,0 r  A# X( H' l2 H
唔駛睇面子,
' u! Q, |& Q, m3 v" f自己畀人話完, 都唔駛顧面子.6 y4 @$ {: m  S6 Q! G7 s- T
咁應該可以更虛心去接受各樣批評,/ I9 e% {; m# P- O
搵番真ge 自我.
# ^7 D* e5 I; _0 O& g
9 H8 b% c( b+ |) W7 o: Mha, 好似離題, 不過無所謂啦.
作者: cheery    時間: 2009-5-4 03:15 PM

原帖由 easy_man 於 2009-5-4 12:40 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
  y# o: h  o. k
0 Q* b( ~" E/ [2 O2 ]$ E0 q, w. S/ {+ b3 M0 K* J
嗯嗯, 我覺得又唔係ge,; q1 u" g' G/ M# x& r
若果真心覺得個人衰ge, 插佢咪插佢,
, u; u; H# q, v正如樓主話ge, 網絡世界可以唔駛畀面, 更易咁講出自己ge 感受.
/ w6 A& w! A" ]' n( N0 |1 P當真正待人接物時,9 l9 S9 N" C# `; {( G, C. p; H
要考慮ge 野實在太多, 例如彼此身份, 關係等ge 野太多喇.
* C4 }5 O( {% p0 T! E! X唔好話對方 ...
7 n' s. E6 ^% s* _# c" c7 Z3 N4 K$ f
+ y: [, P! U4 @( G+ ?- ]) p唔係畀唔畀面問題....人與人相處之道唔係互指不是...係包容7 R  n$ f4 i8 p: V) W  k

: B: R9 e) f3 c) b! A正如樓主話ge, 網絡世界可以唔駛畀面, 更易咁講出自己ge 感受......講就講真性情& I4 J( ^% O) ^$ F6 m7 k
其實只不過唔識包容人...忍唔住自己發洩之慾' ^9 M; J- @, o$ I3 I

! q3 C0 @# E/ v呢個世界係大家...唔係話你要搵番自我就去做
9 h, t! L8 V6 E; c% B2 d如果你想強姦人係咪又搵番自我真性情去強姦?, O+ Q3 w8 s: \# t
個個講真性情,個個變自我中心...邊個去為人設想?

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0