標題: 唔知通識教育有無風水學呢? [打印本頁]

作者: chansuper123    時間: 2009-5-14 08:16 AM     標題: 唔知通識教育有無風水學呢?

看看龔如心+陳振聰單案, 發其想, 原來學過風水可以致富, 但要找到個信你而又有錢的,另外提議警訊拍下D風水騙局比D富婆睇, 唔好禁易比人騙,留返D假藥黨,拜神黨,跌錢黨比我等沒有錢又貪心的平民睇吧!
作者: andyho    時間: 2009-5-14 09:11 AM

看風水賣的是服務,是無形的,信則有不信則無,跟假藥黨不同,難以定性為騙。) M$ ]7 [1 e1 T; E
如果定性風水玄學為騙,那麼香港要禁止出版每年的流年運程書了。
作者: chansuper123    時間: 2009-5-14 12:03 PM

本人絕對相信風水, 因它是中國人千年的智慧結晶, 以下是本人愚見 : 風水局是可以改變命運(小改), 因(主)命是天生, 後天積德或結怨是小改你的結局, 風水只不過加多D或減少D個福禍對自身的影響, 例如天命80歲死, 所以無論用甚麼方法, 是80歲死,但用風水又好,積德又好, 只不過是死得舒服或死於非命. 所以有病應該找醫生, 不是找風水師, 另外如果大家對風水有認識(通識), 就唔使好似小甜甜咁樣比人騙.
作者: benny1219    時間: 2009-5-14 01:06 PM

睇完哩單案 真係估佢唔到 4 R$ z% e2 F* a/ ], W' y3 Q" o3 Q( `
淨係封利是都一千萬  擺個陣都有成六億八千萬   超級富豪真係唔同啲+ ~8 c5 Y7 J# A7 m4 V* i
# |, u) D" F4 [- b/ [7 t
不過若遇到心腸不好的風水師咁就慘啦
作者: hwkeung    時間: 2009-5-14 08:10 PM

凡事都係空穴來風, 一般平民百姓所認知的風水知識真係有等於無,
' M6 M# C2 J8 I5 {: d就即係一般人會知乜野叫種生基咩? 如果風水塔羅真係無用就唔會咁多信啦,
5 d3 d: @* {" e" ~3 F" g# v. d+ Z, |7 D) @# B- @
我曾經有緣知道某d風水&塔羅秘術的知識,5 N: l+ g9 [" R$ Y6 s0 W6 w+ A3 y
秘術係咪有用我唔知但我信有用, 無試過亦無膽去試,
4 a1 U0 o- U1 X) C世事萬物都係等價交換, 健康與財富永遠都是天秤的兩邊,: V5 `( ~% k: g9 ?+ C  Y7 G/ [: W
# F2 u" g' q: g2 w3 ?8 r* E
但有個絕對的事實就係, 運氣或者秘術都是輔助催化性質,
6 x! n; a# V' b2 S  R/ `機會或者成功與否的主要還是得需要靠個人的努力與實力. ; C' z, J* }8 ?

! F+ f) m! d/ D6 ~4 A簡單d講, 即係要中六合彩雖則講運氣, 但你要買先有得俾你中嫁.

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0