標題: 失業後的生活 [打印本頁]

作者: chansuper123    時間: 2009-5-16 10:30 AM     標題: 失業後的生活

我已失業五個多月,(我係做建築),去了一次日本8天自遊行,(未失業前已Plan好,機票+酒店Book好,所以一定要去),砌了多副擺了n年的模型,逢三,六圖書館看SCMP找工+電腦雜誌,每天6:30床上網看新聞,26fun吹水,下午打波,游水加行山,有時種花養金,有時約三五豬朋狗友摸杯底,收收風有無工做,但個市"應應",都唔知重要等幾耐,現在的生活十足十退哂休,無憂2餐的,但事實係"谷種"吃得差唔多,曾生啊,快D做好你份工,比返份工我,多謝
作者: selena127    時間: 2009-5-16 10:47 AM

曾生啊,快D做好你份工,比返份工我 ( 這個希望難少少 )
5 l+ L4 q0 @: N$ w+ k8 h; |/ R. n1 f. ^
去再培訓局 la , 有野學又有津貼 !!
作者: kakeidevil    時間: 2009-5-16 10:54 AM

馬會幫到你
作者: chansuper123    時間: 2009-5-16 11:06 AM

Selena127 : 去再培訓局 la , 有野學又有津貼 - 回應, 我個Post係管理層, 培訓局是培訓工人,所以冇得培訓& m9 G1 N  {) b$ |
版主多謝你,今晚六合彩如果我一注中,比一百萬你做個富貴版主,多謝你提我發達之言
作者: HansChan    時間: 2009-5-16 11:21 AM

原帖由 chansuper123 於 2009-5-16 10:30 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
2 g; I8 c' [: `* W1 m: d4 v我已失業五個多月,(我係做建築),去了一次日本8天自遊行,(未失業前已Plan好,機票+酒店Book好,所以一定要去),砌了多副擺了n年的模型,逢三,六圖書館看SCMP找工+電腦雜誌,每天6:30床上網看新聞,26fun吹水,下午打波 ...
/ ]3 \: A2 ?; k+ v& g* e+ n! P$ N7 Y2 {8 n
07年頭,我都失業五個月....我好明白感受...嗰時我又係日日既擔心但又唔想坐响樹.....嗰時我記我買咗成皮幾兩皮嘢既lego砌...但砌得幾多日?!上下網,睇下電視,打下機,睇下碟.....時間越長就越擔心......
$ T+ ^3 \, p6 v. _0 r! ?其實而家我都响失業邊緣.....老細叫乜我就做乜,望有得做落去...做到身體差晒...壓力大到而家左邊背,膞頭到耳背日日都痛,瞓都唔係幾瞓到.....
& v. K+ |& d- o' h+ v師兄,難過既時間總會過既...頂住呀!
作者: selena127    時間: 2009-5-16 11:22 AM

你有講過個Post係管理層 ??
$ X+ K7 M4 a/ g' i5 w0 ]: p7 ]7 ]( ?5 v' G2 V
希望你快 d 揾到工 !!
作者: singleung1956    時間: 2009-5-16 12:06 PM

你都好D,重可以在家中上網吹水,我失業左半年,唔敢比屋企人知,日日扮返工,個個月將D"谷種"當人工來比家用 8 C: @, g! t* Q2 i0 F
, @* R2 a7 X5 u7 z$ Y

' ]0 C2 H- B( F1 m4 x9 O. g5 D我之前都係做建築,其後轉室內裝修,我係冇乜學歷的管理層,
- C9 N, a2 k4 G# y9 }$ T& ^% x星期六,咋放假
( Y' E' }% y5 e4 x' L) P
' @$ n7 O% U& Z+ Z7 r[ 本帖最後由 singleung1956 於 2009-5-16 12:10 PM 編輯 ]
作者: kakeidevil    時間: 2009-5-16 12:27 PM

原帖由 singleung1956 於 2009-5-16 12:06 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif6 u) O* r) j% P$ R5 q  X
你都好D,重可以在家中上網吹水,我失業左半年,唔敢比屋企人知,日日扮返工,個個月將D"谷種"當人工來比家用
/ z; T6 ?7 R6 ?# B+ B
2 w1 q, Y+ D" x
8 f6 U4 @1 i# ^' q. q9 a我之前都係做建築,其後轉室內裝修,我係冇乜學歷的管理層,; Z) o6 c0 Y" ^% l# V& y9 [
星期六,咋放假 ...
! W% j6 G( e3 c* H! B
2 H: ?" h/ o! J
點扮呀?
作者: chansuper123    時間: 2009-5-16 12:33 PM

Selena127 多謝關心, singleung1956 如果可以同家人直言,相信佢地會體諒,又唔係你唔做,係個社會無工比你做,好過個D(部分)自以為係大學生,比埋(政府保證最少都有4000蚊)份工厭三厭四,返屋企做自閉年等父毋救濟.
作者: BBNN    時間: 2009-5-16 01:11 PM

原帖由 chansuper123 於 2009-5-16 12:33 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif8 j$ ]; g; _0 J/ `" \+ N) X
Selena127 多謝關心, singleung1956 如果可以同家人直言,相信佢地會體諒,又唔係你唔做,係個社會無工比你做,好過個D(部分)自以為係大學生,比埋(政府保證最少都有4000蚊)份工厭三厭四,返屋企做自閉年等父毋救濟.:mad ...
) K4 l% {) a3 ?+ G/ W2 ?
似你講得咁易,有工就做
; }+ @0 E% y. Y' p# G) ]如果個個都係咁既offer都肯制既話,你估下遲d會點3 }4 ~! E3 W2 `/ e
咁樣既話只係做爛市
9 }5 u, J& g2 `$ h' g0 o# x1 X你估係朝九晚四4000大元呀?
9 J9 K4 @6 X' N% S+ t' \而且4000你估好穩陣,老闆食你水食得就食,唔制就唔好做
作者: 自由神    時間: 2009-5-16 01:24 PM

原帖由 kakeidevil 於 2009-5-16 12:27 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
2 `; x7 M: W6 J4 k/ J) |點扮呀?
我都見城門水塘~
$ O# f4 o% t1 L1 B- K好多男人坐o係城門水塘.......等5點番屋企嫁
作者: singleung1956    時間: 2009-5-16 01:29 PM

點扮?3 _: \5 r4 r% d0 Z$ O  Q: t
朝早8點出門扮返工,每星期三夜返扮開會  v9 z; q* Y' n5 p9 @

" C% j9 D) n* O5 i/ [( X同家人講?
! q- F- u( T  F4 |! P) ~( f$ K2 K5 g' I% U2 |7 j' N, K
老媽子8x歲,長期病患者,點講
$ w) O2 Z; |$ S! f5 b' b同老婆講,沒甚麼地方可幫忙,反而多一個人擔心,多一份機會給老媽子知道
作者: 自由神    時間: 2009-5-16 01:32 PM

原帖由 chansuper123 於 2009-5-16 12:33 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif" J8 p; G- d( D  E, o. s2 L$ L
Selena127 多謝關心, singleung1956 如果可以同家人直言,相信佢地會體諒,又唔係你唔做,係個社會無工比你做,好過個D(部分)自以為係大學生,比埋(政府保證最少都有4000蚊)份工厭三厭四,返屋企做自閉年等父毋救濟.:mad ...
哈~唔可以咁講既......
) {3 z6 L& J2 c* B當你讀完幾年大學,捱得咁辛苦
$ u% G( X* T6 S+ z6 e2 a$ u/ I+ P又要loan$$9 e6 @! u- G  j8 s" `

2 ?' q+ L# A' n8 x9 r得$4000真係講唔通
作者: 自由神    時間: 2009-5-16 01:33 PM

原帖由 singleung1956 於 2009-5-16 01:29 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif# M& o: c# v$ h$ m
點扮?( u( g5 M0 a% V: p: f0 q
朝早8點出門扮返工,每星期三夜返扮開會
3 Z# m# \: R, J& y8 O& t3 a1 p. q7 s" L: C* n- J7 R7 X1 a
同家人講?
, J5 V; Z# ~7 D$ s
) [5 Q4 O0 d4 \+ O老媽子8x歲,長期病患者,點講
( @# z  I% F: a% C同老婆講,沒甚麼地方可幫忙,反而多一個人擔心,多一份機會給老媽子知道 ...
兄弟!頂住呀!
作者: singleung1956    時間: 2009-5-16 01:34 PM

原帖由 BBNN 於 2009-5-16 01:11 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif. \- G" W9 J0 b& E

2 i9 @' C6 }* U6 i8 k$ F* f似你講得咁易,有工就做3 U5 t7 y8 w. `# i" M
如果個個都係咁既offer都肯制既話,你估下遲d會點
: c( p- Z* j. {1 V; H4 g咁樣既話只係做爛市! a* ?; `" o/ ~5 z
你估係朝九晚四4000大元呀?" ?% h0 v9 }8 B& ~7 A
而且4000你估好穩陣,老闆食你水食得就食,唔制就唔好做 ...
! E) O; G. V9 d" X7 n" q+ [$ s7 x
! a" d9 O$ w/ ?# u9 j, x' d3 J7 n0 B- |, c
大哥,工資係因應社會的需求的,起新機場的時候,扎鐵工人每日$1800,釘板工人每日$1500,現在有工開已經執到啦
作者: singleung1956    時間: 2009-5-16 01:41 PM

原帖由 自由神 於 2009-5-16 01:33 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
9 y$ Y4 }8 N  N. y兄弟!頂住呀!
: Z8 \8 _9 q9 F' g! x
# H7 H$ {( H* `2 m* I! W1 T+ M- h7 \( r9 m0 y: V+ R. m2 Y
多謝關心  b8 G9 ]* a- z9 g  v* @& O4 j

9 n5 _) K# d# @, t0 B9 ~* z' r0 L我唔係小小事就話要去自殺累街坊的人,亦不是有事就賴政府的人,我一定頂得住的;! U% i( x, W! a  _
: ?) Y' O! L1 y/ _! F
以前種落的人際關系,希望三個月後,湛江起酒店的工程可以展開,自己霸到位就返內地搵銀,
作者: 自由神    時間: 2009-5-16 01:49 PM

原帖由 singleung1956 於 2009-5-16 01:41 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif4 r  e/ i2 h4 g5 ^' h

; S& o6 q# }+ H7 d( X" Y! [6 M/ t
% ?' h2 n# b7 V9 V7 P, f, M: u* z6 o5 S4 k1 M8 }
多謝關心2 h4 t5 J# A* X! R1 B# d, l

" O. c, H1 e  v/ ]. N% P" a我唔係小小事就話要去自殺累街坊的人,亦不是有事就賴政府的人,我一定頂得住的;
) }/ u+ ]; f- l. C, _
* e- H8 P- ^$ F. n# l以前種落的人際關系,希望三個月後,湛江起酒店的工程可以展開,自己霸到位就返內地搵銀, ...
加油!
作者: HansChan    時間: 2009-5-16 01:56 PM

原帖由 singleung1956 於 2009-5-16 01:29 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif/ j6 p7 k' K- v1 Y; S2 L4 V( a
點扮?
9 L, |3 \  a( _朝早8點出門扮返工,每星期三夜返扮開會
/ c8 C5 w, e3 h
  q+ j$ W" c+ a& ^3 |. M$ S同家人講?
9 r7 z2 v5 q5 F; O
5 D+ i4 K2 k6 [4 r* B5 |. G! Y& E1 G3 Z老媽子8x歲,長期病患者,點講. H! `) W0 Y4 A1 `
同老婆講,沒甚麼地方可幫忙,反而多一個人擔心,多一份機會給老媽子知道 ...
6 h& |! a: X! E- s4 f
師兄!
2 t/ `$ d" t2 s! K1 K9 r我好佩服你!
; _1 A$ J$ D) R; b( e& M& S9 C我冇同屋企住好耐,07年失業時我都有俾屋企人知....後尾都見到佢哋好擔心....我老豆仲話俾錢我供住樓先...不過我唔肯要.....$ P% w2 ?9 n2 l$ Y
到而家....我响失業邊緣....我好怕俾屋企知.....老豆嗰邊都返少咗....梗係驚佢哋知.....
% ?7 }) \! S; K. v唉......希望難過時間大家都快啲過啦....
作者: kakeidevil    時間: 2009-5-16 02:17 PM

原帖由 自由神 於 2009-5-16 01:24 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
, c6 t" y- g9 K% I& L& C我都見城門水塘~
) \; \- U9 }- p" u好多男人坐o係城門水塘.......等5點番屋企嫁
; g( S  B1 ~" h; t  R" O4 J/ x& J: Q% m/ n
咁咪日曬雨淋...' C! G$ q  H/ W0 ^. y0 A
仲要日日都扮, 又咩做呀?
% e1 _# r2 {" b) a' f- ]6 X  F肚餓果時點算? 銀包又有出冇入
作者: kakeidevil    時間: 2009-5-16 02:19 PM

原帖由 singleung1956 於 2009-5-16 01:29 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
* c8 F7 Y) o- h; L7 Q* G0 a點扮?
+ j! w- H$ [, b7 H朝早8點出門扮返工,每星期三夜返扮開會  {2 t, S/ S2 A% \* u
) r5 U  ^( g; q% w+ y8 k0 c
同家人講?
% g, \5 H3 w5 R: r* ]- P; l8 {- l3 j+ K9 x8 a9 ]' E
老媽子8x歲,長期病患者,點講
4 c4 r( P8 x- n& s1 J8 }同老婆講,沒甚麼地方可幫忙,反而多一個人擔心,多一份機會給老媽子知道 ...
" ^3 z0 f4 I/ V

* o0 E5 K* p" r" j  V: R% y0 U有冇唸過轉行?3 C  o) U1 L1 d# m. c. M0 l, E
馬死都要落地行, 要要咁扮唔係辦法咖wo
作者: kakeidevil    時間: 2009-5-16 02:30 PM

原帖由 chansuper123 於 2009-5-16 12:33 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif6 c6 W9 E/ s/ G' I% A7 c8 q
" s- V* ~; J( S3 ?7 c0 e6 x
0 i7 [7 ^& N5 A3 X: d) l0 H
唔使咁激氣喎老友~, N! c7 l/ d3 q+ F$ l/ r: R
事情唔可以咁講既....
6 E4 q7 C' x/ {- s7 d. u好多大學生都唔想比政府好似溴BB咁溴
5 P' o# L) b, ~6 E佢地都話,救佢地不如救下d中5畢業,冇乜經驗or冇受過咁果多教育果批人 ' M1 E; d. ^* J- x6 ~- F" B5 g
掉番轉呀...如果你係一個後生仔,你會唔會接受一個清潔/送外賣既人工呀?
作者: kakeidevil    時間: 2009-5-16 02:31 PM

原帖由 singleung1956 於 2009-5-16 01:41 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
' a8 N/ \6 y6 z7 R" k6 G7 \/ T
9 g) y, Z" ]5 @! m( [$ c6 O& g2 }* \8 o/ m! b  k2 k/ J# L

+ N' N* ]- J2 c% V( }) Z# }多謝關心, P; F* J+ l" {0 Y: H; I5 f; P8 V

/ B; t  d! S9 X$ e% A. ?, Z我唔係小小事就話要去自殺累街坊的人,亦不是有事就賴政府的人,我一定頂得住的;
! B& c) a! i, p2 c& X5 R  W- V0 J: H# T
以前種落的人際關系,希望三個月後,湛江起酒店的工程可以展開,自己霸到位就返內地搵銀, ...
# T! ?- {$ P  g* M% m

: A9 d+ [0 @* {; g9 s: d  ^) y) I出外靠朋友, 所以人際關係好重要
作者: 自由神    時間: 2009-5-16 02:40 PM

原帖由 kakeidevil 於 2009-5-16 02:17 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif/ T5 p. Z% t+ t6 ?' O3 j, M" ~' [( s9 C
8 `9 c1 S6 e5 k' r5 j5 o" ?

D7 H8 ?" q8 @8 `咁咪日曬雨淋...
( w5 Q5 t; {& g% W5 e: }" u+ R仲要日日都扮, 又咩做呀?
6 o/ W. E0 |5 A+ u( w8 M; v肚餓果時點算? 銀包又有出冇入
唔想家人擔心掛......
作者: chansuper123    時間: 2009-5-16 03:00 PM

我個4000蚊言論, 係指碼政府幫個班大學生,我們又有誰幫. 最先,大部份的大學生不用養家,第二,他們沒有工作經驗,比份工佢做重要個人帶佢,其他行業我不知,我個行(建築)個D大學生(指部分)就時時比D驚喜你,唔係唔識做,就係唔想做,見到D沙塵滾滾的地盤加汗流夾背又大味的工人就走夾唔頭,叫一句踢一下就走一步,唔叫唔動,真係用多做多錯唔做無錯的名言行江湖.佢地讀呢科時就應該知將來的工作環境是怎樣.話說回來,我們有經驗,識行識走自動波,一埋位就砌,最重要係上有高堂要養,下有妻兒要照顧,我唔食都要養佢地,你估一個家禁易抬得呀.但政府有沒有好似對大學生禁對我們失業的一群幫助,淨係話有好多工來緊,但又講唔出幾時. , 在此,多謝各位聽我發LO SO,希望各失業者快快到工,
作者: hwkeung    時間: 2009-5-16 03:27 PM

最困難真係有家室要養, 要交租要食有個女人響屋企,& B. Z( m1 D- I* F
而家香港呢個年頭, 自求多福仲實際, 等政府可以救到你都餓死左,- I. N" v* _: D; L9 h( K/ B

; T1 @3 V7 V2 }+ E) L0 X現在個時勢對打工仔越來越不利, 有分析指各國天價救經濟,
4 G% A; y: `( f  M+ E通脹將會比預期來得快又急, 諗起都......
作者: Foxcom    時間: 2009-5-16 03:40 PM

諗番起03年我都失業咗成近5個月, 果時都幾傍偟, 因為根本冇乜谷種, 又要供樓, 負資産, 個市又勁差, 其它的負擔又多, 屋企人固然唔知道(因不同住), 根本無退路, 捱多個月隨時要破産, 當時馬死落地行終於搵到份全無專業技術可言的工來做住先, 人工是以前的1/3, 連每月供樓個數都唔夠, 明知無濟於事都要做....5 ]6 k' D3 Y# g8 q4 i

- r. q) l# C7 G' n( r: k; J幸好天無絕人之路, 返了新工幾日就終於見成咗一份我做開個瓣的工, 底薪亦不比以前做開的低. 坦白講我認為當時真係算是好彩的一個, 因除失業外, 當年真的發生了很多很多不如意的事, $對於我當時來說太必需了, 現在回想也不知當年怎樣捱得過去
作者: singleung1956    時間: 2009-5-16 04:04 PM

原帖由 chansuper123 於 2009-5-16 03:00 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
5 `1 i+ G' q% Z我個4000蚊言論, 係指碼政府幫個班大學生,我們又有誰幫. 最先,大部份的大學生不用養家,第二,他們沒有工作經驗,比份工佢做重要個人帶佢,其他行業我不知,我個行(建築)個D大學生(指部分)就時時比D驚喜你,唔係唔識做 ...
) |" b$ F/ i/ |5 s( Y, Z: R
* e$ {% h2 c3 F8 Q, W
政府抽稅就識
/ a  R2 V6 O' o  F  Y0 Y, K; k* H" U0 \% Q3 [- |
假假地都係學士,比你班中學都未畢業的人點?
: u- J( \3 Z  @: N& h/ q
% q, X; w6 ^" B4 R我都見好多設計師樓派落地盆的大學生,好多裝修收口唔妥    講--佢唔明,做左先---佢又話你唔專重佢,等佢出圖---又出唔掂
* e; y  ]* g' j4 ^2 e4 V$ Z  O1 r/ u( f7 [) n
所以比4000蚊幫佢地不如想辨法幫我們中間偏低這一班啦-----申申請公屋,就話超出入息限額,被迫辛辛苦苦去供樓;失業半年,去伸請政府資助,就話你名下有樓,不合資格
作者: 無聊既人    時間: 2009-5-16 05:11 PM

師兄..加油..
) o7 f' f* U8 T: P! e其實係家家有本難唸的經姐... 0 s9 ?2 T, X0 f' ~4 J! ?
我06年大學畢業...諗住睇埋世界杯先搵野做... 2 u- D. d1 ^; Q1 s9 ~; ]
點知一搵就搵左成年有多先搵到份長工..
+ R, f3 C" ]& x1 L其中...都有做part-time...不過冇長工做...真係有d難面對家人...( \: w; f- w( D% w0 A% S0 d9 n
唔好以為個幾年好景,,就好易有野做...唔知幾多工冇經驗唔請...唔識人又唔請...
" H5 [7 i6 ]2 g8 P1 f% a2 [我..呢d-6讀到大學既...又唔係叻..又冇經驗..." j" v" z( h( i# G, p! M
次次見完工都係等消息...私人機構如是,政府機構亦如是...% P2 c1 y& x7 M9 _! ]* w' E) I
個個月send幾百封信冇回音...有得見又冇消息...6 @0 M4 Q" T7 t0 j
搞搞吓連搵工既動力都減少.. 6 }8 o5 U; W8 h5 U+ h7 G* c# @' a
好彩之後有朋友介紹..先勉強有份長工做住先..' T% W: h1 g/ W& K/ e# J# H7 a
雖然人工唔高..總好過係屋企坐...真係會變自閉架..
2 U% }, t! @. r5 Z0 x3 w# n8 Y所以...其實唔係個個大學生都係一出黎就有份好工..
" K  v; H+ s, [/ L! C3 H你估個個都港大畢業...真係好叻咩... 9 @  o4 x5 f9 w. D& f! Z
起碼我就唔係.. ) |5 N2 ^0 w/ [) [& Y
加油啦..會否極泰來既
作者: lausteve    時間: 2009-5-16 06:43 PM

我自己都係大學生,係今年年頭畢業,搵咗4個幾月工到現在先搵到。
/ ?, F5 `8 ~, i- I/ ~% q我自己既經驗係大學生唔係一定易搵工,高既職位你無經驗,低既職位人地又唔信你做得長,真係好心灰呀。我見過一份office assistant,見我果個人直情無心見我,仲話大學生做咩oa呀。果時我真係好心灰,大學生都要養屋企,我唔怕辛苦,我有心做但人地唔信我。9 }. j1 J2 i& C7 l
所以我都想澄清一下,其實大家都有困難既地方,個個都難搵工。政府既做法都唔應該只幫大學生,都要明白唔好講多過做。+ g" j. d: h0 x8 S* g: [( b- J

E, J+ a# ]5 P" t最後希望你快d搵到工啦!祝你好運!
作者: fangcw    時間: 2009-5-17 01:15 AM

樓主,小弟啱啱入行(墨斗),將軍澳(俊和)同筲箕灣(瑞安)都有地盤fallow緊,有時間可以收下風
作者: supsup    時間: 2009-5-17 02:13 PM

我都曾經在沙士年代失業了9個月有多,完全明白各位失業者感受,我只係一個一般文憑畢業,都係低學歷的人,我當年同lausteve一樣都見過OA,在9個多月搵工期,上至ass. accountant,下至oa通通都發resume,但求一個機會,當時send出,寄出同fax既理歷都有參唔多成千份以上,都唔知自己有否重複send過,interview都過百次,日子越長,金錢及鬥志會慢慢磨滅~~~而且當年,成個香港都有一個負面情緒~~~令到自己更加失落~~~有一次我見到新聞,令我印象非常深刻~~就是見著威爾斯醫護人努力地醫治沙士病人,令自己都受感染,我那時都覺得自己應該要做一d事令自己再對社會負起擔任,環境令我浪費了多個月既光陰,我唔可以再白過我既日子~~~繼續研起我鬥志去搵工,我將這番說話轉達至interviewer,就在我第一次這麼說出這肺腑之言,個in我既人就請左我喇~~~~~樓主同各位暫時失業既朋友,你們都要繼續努力一定要燃起鬥志呀~~~~努力呀~~~
作者: 心碎乂戀    時間: 2009-5-21 11:09 PM

曾生係咁冇計- -

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0