標題: [轉貼]保鑣打人唔犯法 [打印本頁]

作者: hamsubboy    時間: 2009-7-16 05:27 PM     標題: [轉貼]保鑣打人唔犯法

【本報訊】兩名記者早前在大埔採訪津巴布韋共和國總統穆加貝的女兒時,被總統夫人(圖)及女兒的兩名保鑣打傷,但律政司指,該兩名保鑣只是要確保穆加貝女兒不能冒任何安全風險,而且涉及的武力較低,基於檢控不符合公眾利益,決定不提出檢控。但多名立法會議員猛烈批評此舉會令人誤會保鑣有特權。
* @/ V/ j0 A' L  [2 w+ ]/ L- I
  l% r" A" I& g質疑保鑣有特權2 Z( i, D/ p4 w7 ~* L, _
立法會司法及法律事務委員會昨舉行特別會議討論事件。律政司司長黃仁龍在會上透露,該兩名保鑣其實分別是該國警察及情報人員。& d* ]7 y2 ?: T7 t7 p8 B0 b8 x
律政司在衡量證據時,認為有關保鑣只是要確保女事主不能冒任何安全風險,兩名保鑣相信記者會危害女事主的安全,採取合理武力驅趕記者。律政司在充份考慮證據,並在取得獨立的外間法律意見後,認為沒有充份理由提出檢控。
. K7 j! r3 e1 |  Z1 n- K  z- I不過,多名議員質疑此舉會予公眾以為保鑣有特權,議員何俊仁說:「如果我喺街度碰撞到李嘉誠或劉鑾雄,咁我咪無端端俾佢哋嘅保鑣推落地都得?」議員涂謹申更指出,國際保鑣協會來信反映,擔心今次事件會令公眾以為所有危害受保護者安全時,保鑣便需採行動,違反業界「只有即時及真正危險才採取行動」的專業守則,增加他們工作壓力。
, Z6 S+ p! e$ a$ z" ^. I: F
  h- f0 z5 }7 P" ^4 W- Z: `香港政府同香港d司法部門完全痴晒線!
作者: benny1219    時間: 2009-7-16 05:31 PM

寫這篇文章的記者有點混淆視聽
7 N9 Z9 O: |$ [# _6 T- F) F& v0 A1 x* A; v( D6 S
因為果兩個所謂保鑣 不是一般有錢佬請的保鑣
( n* A% i: f4 x9 ^+ w% q8 F
6 @+ Z9 e+ Q* H政客係度亂抽水
作者: hamsubboy    時間: 2009-7-16 05:43 PM

原帖由 benny1219 於 2009-7-16 05:31 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif  d# F. H+ w' t/ A
寫這篇文章的記者有點混淆視聽! L7 ?2 m8 J+ ~  f# h

( K, `2 u7 b5 R1 s' T7 r因為果兩個所謂保鑣 不是一般有錢佬請的保鑣* ]- t* z; R9 @/ C6 c) n

- X' J0 `0 {2 d政客係度亂抽水
8 n% e6 [6 S! V0 }/ F9 t9 c* c

! _/ {; z3 N4 v$ j/ J& V' Xbenny brother, 有d咩好料關於呢單news, 講d黎分享一下! thanks!
作者: solonely    時間: 2009-7-16 05:45 PM

咁驚死好心佢地咪出街啦~
作者: hamsubboy    時間: 2009-7-16 06:09 PM

原帖由 solonely 於 2009-7-16 05:45 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif9 Z! ]# X; ~6 R% \' N8 G& K) V$ k
咁驚死好心佢地咪出街啦~
6 i  @" p# f% u+ U
+ O% c8 |" W3 A5 [" F" X5 b
唔出街點生活呢? ; \% L9 g" a  a
除左服刑中的囚犯, 所有人都有上街的自由同權利,# d* I( s1 [3 R7 K
點可能因為呢d白色恐怖而唔出街?' ~: m$ Z' S' W" t
5 p, S2 g, U0 \6 r$ r' M) v  C
假如有一日, 你出街無lala俾人打一身,' W: k% E& `) @- E, h
因為你行得太接近佢老闆, 而你又告佢唔入, 因為司法部唔起訴佢, 你會點?* Q+ ]$ s5 B- T% M5 ~$ E1 _# C# u
7 f8 _  B4 Q. J* W) v: p; m9 {
唔好回覆d無意義既回覆啦! thx
5 z- _" d1 {0 T' H- @0 F' {
. _: Y) b: [) C0 Q問題係有d事情係開 "先例" 既問題
作者: andyho    時間: 2009-7-16 06:18 PM

原帖由 benny1219 於 2009-7-16 05:31 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
: I' s, D, t1 U- ~7 x4 c$ _5 y寫這篇文章的記者有點混淆視聽& `8 U8 Q$ V3 D
: r9 N- H+ ^$ E% g5 ^2 V
因為果兩個所謂保鑣 不是一般有錢佬請的保鑣  k! S! E" U: V' _( J1 ^# O
* U* v( K$ t$ y
政客係度亂抽水
4 J. `% j3 `8 w* U) Z8 |2 o4 N
5 F2 c" h4 e/ H, y& x5 Y" W根據國際法,只有外交豁免權的人才可免被起訴,任何一國的保鑣都不會有外交豁免權,( L1 k' H+ v, N4 A0 L
不管是富豪保鑣抑或國家元首保鑣,打人就可以起訴。
4 H1 G4 k+ i: I2 x3 }香港不起訴動粗的保鑣,因為中國跟該國的外交良好,阿爺叫唔告,香港自然乖乖聽話。
作者: solonely    時間: 2009-7-16 09:55 PM

原帖由 hamsubboy 於 2009-7-16 06:09 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif4 Y9 t) H7 M! |8 s
+ x# _4 }4 u2 c" |! L
5 T# I# Y, l% U9 i3 }+ a& l
唔出街點生活呢? , h3 w( z( [+ f% C1 N
除左服刑中的囚犯, 所有人都有上街的自由同權利,
' c  r2 ~9 e/ n' ^2 `點可能因為呢d白色恐怖而唔出街?
( Y/ T' I, }; S# i8 i8 v6 g
1 l7 ^9 e) C; n) r4 M假如有一日, 你出街無lala俾人打一身,2 g+ W4 K/ \4 W
因為你行得太接近佢老闆, 而你又告佢唔入, 因為司 ...
9 e  D- V4 J2 S5 c8 J: u; t& N% [2 X$ ]0 l- _6 t$ }: _1 {
你好明顯係誤會我意思啦天才~~
7 U4 f, h9 t0 S5 P* ^- b- I, a
3 |; |, h5 \- H! V3 y; ~1 p我話既人請保鑣既人囉
2 X5 i3 T6 }0 B4 D/ v5 I9 T9 w; G2 @6 b
唔好回覆d錯誤既回覆啦! thx
作者: dc209    時間: 2009-7-17 06:10 PM

告人地 只會一班支持者黎到香港搞事
% J8 m- c' C5 Z6 m, H  _9 o7 G4 q* M
  K( D& z) m; D& {無腦諗野 亂up

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0