標題: 今日見份工係辦公室助理,定係會計文員?  [打印本頁]

作者: 角都    時間: 2009-7-30 09:08 PM     標題: 今日見份工係辦公室助理,定係會計文員? 

之前係勞工處搵份辦公室助理,約左今日見5 s+ e. n3 I$ T5 b* J
上到去,填完表,跟住有個女人就叫我入房見
+ z3 Z4 [3 C" z, Z' N1 Z一開始,個女人就叫我用英文介紹,跟住就睇一睇我d野,就用好唔好的語氣講”你做個2份工炸wo!!”跟住佢就問我識咩會計軟件, 用軟件做d咩,我答曬,佢再問我有咩技能,又問我”你覺得自己有咩資格,能力做依份工?” ,佢再睇睇我份reference letter,話格式唔得,仲話”我唔可以當你有做過野”2 V8 I9 u* K; _
之前大公司出的信都可以當無效/ j1 `* Q8 w; i
7 S! y' v! z) J6 R: T* {
唉,見工見得多,見到禁都係第一次,被人當面”踩”到一文不值% T" U" t8 J5 |, i9 A
依d人就叫hr?( O* T+ y+ X+ E) J1 ?+ F- s9 s
無話可說,無曬心機$ y1 E" T. d9 ~( R9 s

, c) C/ [4 L3 u* ^人工,佢話唔可以禁高,5000,返早9晚10,星期六返6小時,有必要星期日要返,再補番日假
6 \! @+ r5 d' O  v- Y  f1 L3 R) W5 X1 F
工作性質:搬搬抬抬,仲要識office software1 e! I: b. P) u& f
7 R  o( S" M+ x. n1 b$ ~
係香港搵錢,以我禁低能力,一定要做隻狗,永遠抬唔起頭5 c0 ^) E+ ]4 H
所以發脾氣,同個8婆對質都無用
/ h% P4 ]  |7 I
+ h7 M/ f. Q- W8 O! C! m之後買左本天使寫真,睇睇,嘩,原來天使水著真係禁索,先有返d心機: b7 n, c) ~9 u$ u) A; u3 l

; A( D2 ~7 [+ z2 Z5 [今日真係落完地獄,再上天堂
作者: kaing    時間: 2009-7-30 09:29 PM

點解我成日都聽到d 人講做sales 返5日都成7,8千 .....做文員咁慘....5000返成13個鐘...都痴鬼線...有無人性..呀...
5 v+ ^" A7 F2 u2 o+ e" q0 L9 b3 K2 Q
依ga d 公司係唔係要咁對d 員工先生存到呢?
作者: ktwu2007    時間: 2009-7-30 10:56 PM

唔知你過左 24歲未, 如果未; 可以試下去報下"青少年見習就業計劃"
作者: benny1219    時間: 2009-7-30 11:01 PM

"""大公司出的信都可以當無效"""
# R) y# z2 v* w5 k' {
- B7 w) q9 r8 |7 X6 ~你見果間公司規模是如何 咁巴閉 好大口氣喎
作者: benny1219    時間: 2009-7-30 11:05 PM

老實講 這種工資
' w" S  Q8 l3 Q6 V3 p" H我會建議你返大陸做 因為大陸機會多  人工係低啲  但做幾來後再回港 大把公司請 工資幾級跳* o( q4 P: X+ M9 ^$ ~
; O9 ^5 m* Z% u
我有些朋友係大陸做左幾年  回港找工做 薪金巳四萬幾元 係大陸做野有好處 容易接解官員 鋪設人際網絡
作者: 角都    時間: 2009-7-30 11:16 PM

原帖由 kaing 於 2009-7-30 09:29 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
* l# Y$ U/ l8 G  j! [, p點解我成日都聽到d 人講做sales 返5日都成7,8千 .....做文員咁慘....5000返成13個鐘...都痴鬼線...有無人性..呀...5 m$ W( _, C, W# B

& R' F+ a) r# \依ga d 公司係唔係要咁對d 員工先生存到呢? ...
" h" y# |/ P  z! C) c8 _7 b
" [9 F0 ?, e9 l9 g" W# a4 w' R5 T
做文員都好d, 明明我係申請辦公室助理,但又要英文自我介紹,又要求識outlook,但又要搬搬抬抬
0 [+ [. V- C+ o2 Q1 r+ a1 `辦公室助理,文員要求
4 R- g1 D: R- s9 V" w& R我份表寫要求薪金5000-6000, hr個女人話"太高la,俾唔到你,可以俾低d ma?"/ x& `+ Y" Y+ M( j) d# U7 Y" [1 `
4000,3000,2000?) j! g/ [  e( j5 l
今日我仲恤衫,西褲見依d"筍工", 覺得著依d衫似馬騮衣, 因為被人當馬騮禁玩+ C, G& G* K, w; X. F4 x) b
男仔學歷低,經驗少,係香港難搵食係事實, 如果唔係論壇邊有禁多援交男?
5 {% p# T2 @' B7 K2 j4 l女仔靚d,有d身材,做model私影比堅尼可以搵到800蚊個鐘,她們可以嘆搵錢,我見份工就狂被人踩,所以我真係唔夠膽追model仔
8 e+ E) G' W( L; e5 u% D5 R
: m% |/ O4 q/ i4 e. I  ^) \" i話時話,轉行做保安,跟車好過- A$ a. l( u( J+ P
對著d禁ge女人,office助理,保安時間禁長,禁”高”人工,佢話5000都俾唔到,就算請我都唔做啦
作者: 角都    時間: 2009-7-30 11:30 PM

原帖由 benny1219 於 2009-7-30 11:05 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif( ~# S8 U' m/ U& f6 _# t7 u; g" V
老實講 這種工資
0 J$ H* l! J( j  A# E- N+ g6 X我會建議你返大陸做 因為大陸機會多  人工係低啲  但做幾來後再回港 大把公司請 工資幾級跳2 p5 U# h7 [& l

/ B% `1 B0 d3 u5 f" f* Y我有些朋友係大陸做左幾年  回港找工做 薪金巳四萬幾元 係大陸做野有好處 容易接解官員 鋪設人際網絡 ...
7 Y4 r0 s0 j/ D; ?- G/ ~

: _$ _. ]& M8 N, z# ]) u大陸禁大,機會都多d,話唔定識到有錢佬,介紹份好工
3 }2 y1 K$ |, }6 D無論工作還是娛樂 ,機會同選擇都比香港多好多, r9 ^+ i3 [- v0 v7 L+ V/ A2 P0 s
如果上面做得開心,發展又順利,你估我仲返香港咩9 v& S: }+ D( Q$ M% T
上面買樓平,如果買到樓真係唔返嚟 ,從來係香港都無女朋友 ,真係唔會唔捨得ar
作者: benny1219    時間: 2009-7-30 11:44 PM

原帖由 kaing 於 2009-7-30 09:29 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif: w3 b6 r6 O; d8 `* N& q, R9 c
點解我成日都聽到d 人講做sales 返5日都成7,8千 .....做文員咁慘....5000返成13個鐘...都痴鬼線...有無人性..呀...
- R; b5 A$ R* }! E* l) x
5 d( H# R$ O+ i! q5 r依ga d 公司係唔係要咁對d 員工先生存到呢? ...
. Y& X" n2 K# L. W4 T4 k& `2 a
不同性質
! j9 o; h+ V/ {- P; Osales係公司搵錢根源 公司最重要財產 無文員無問題 但一定唔可以無左推銷員9 [  i) `- l/ k9 `& v3 E$ _
6 i$ e0 M% e: Z8 f0 j9 [2 a0 g
文員幫唔到公司搵錢 只係做文書  人工唔及sales係正常 但又不用低成咁
作者: sas    時間: 2009-7-31 01:33 AM

嘩.............( ^7 V. K6 J; V" O9 K3 Z  S
樓主d學歷好差咩?
0 ^/ p$ G+ \1 t$ s9 o5000?
. d( u% A6 y( {4 o! s! |仲要9~22
( E! A6 Z# D. V  H0 a) ]( V, m0 t* |有病
作者: pkwong    時間: 2009-7-31 01:36 AM

又唔洗咁灰, 希望在明天
; I; |# s9 {( t1 [8 z' ~/ W. X俾d耐性, 把握機會
作者: kuru    時間: 2009-7-31 10:14 PM

依你咁講, 我睇得出hr果個女人, 係想請d年紀比較大, 比d機會上左年紀既人做, 8 ]2 U3 m; A( g# b
應該係見你太後生, 唔想你做呢行, 所以講野會 刻薄 d咁~
作者: Lee3    時間: 2009-8-10 04:31 PM

原帖由 kaing 於 2009-7-30 09:29 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif% y/ V  x9 {. I7 K6 M6 s
點解我成日都聽到d 人講做sales 返5日都成7,8千 .....做文員咁慘....5000返成13個鐘...都痴鬼線...有無人性..呀..." R- Z) p& U, d5 M
* ^+ g+ a/ S6 T4 \7 Y
依ga d 公司係唔係要咁對d 員工先生存到呢? ...
5 o2 j5 ?; z; O! p+ w& o5 z
. L6 C' O& [4 e0 _2 b$ usales 是以commission 計算的,你的業績越多,你的薪水越多,同樣地,你的業績越少,你就要EYT。文員是固定薪水,你做多少都是那個價錢,相比薪水是比較低,但同樣地,你的風險也比較低。譬如說,sales,你6月commission高,賺到了,7月commission不高,虧大了,你的平均收入可能是一個馬馬虎虎的文員差不多,但是真實生活裏面,你前一個月的薪水不一定能夠彌補下一個月的虧欠。
) S7 c7 l& U9 r1 d* S7 \/ @# @7 p0 p" D& ]( n4 m
公司是一個機構,不是人,又怎會有人性呢?
作者: Lee3    時間: 2009-8-10 04:45 PM

原帖由 角都 於 2009-7-30 09:08 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
; s$ c) N0 _6 r/ U' \. T! o$ Q之前係勞工處搵份辦公室助理,約左今日見8 G9 B  G% n' O5 ]: G' d
上到去,填完表,跟住有個女人就叫我入房見$ {4 ~2 }3 q1 V) u% b
一開始,個女人就叫我用英文介紹,跟住就睇一睇我d野,就用好唔好的語氣講”你做個2份工炸wo!!”跟住佢就問我識咩會計軟件, 用軟件做d咩,我答曬,佢再問 ...
  I6 s$ Z: r7 Q' b$ g( F+ n2 J4 }2 _# @' A
reference letter 被否定,你如果被考慮已經是萬幸了。還有他說你的經驗可以當作空氣,那麽請問你在每一份工作做多久?文員是一份固定工作,是很乏味的,公司不需要培養一個只打算做一兩年然後跳槽的人,那是浪費資源。一份簡歷表是完全代表你個人的專業程度,是直接看出你對於工作上的態度和認真度。我的朋友剛畢業,也做過兩三分工作,而且是資優生,但是他在簡歷表把dentist拼錯,連超市也不要雇用他。
$ L) `. j$ i, j6 |7 C* F8 l! g+ o, q9 D! f# _
當然我不是故意挑你的毛病,我相信你也有你的長處,有你的優勝之処,對吧?我的老闆曾經在面試問過,3秒内把你自己認爲是優點的,列出10項。爲什麽要這樣問?那是要測試你的反應,你的自信,還有你做的準備。機會是存在的,但沒有人會給你,你要隨時隨地知道自己能夠勝任那一點,然後向那方面邁進。也許你現在是被當狗看,但英雄不怕出身低。儅你知道你自己想要什麽,和如何奪得的時候,你就會成功的。' i3 {: h0 s) Z7 |' h: a

% ?7 S2 s+ w1 W2 s# f2 D在這裡,給與你我的祝福。
作者: 角都    時間: 2009-8-11 01:58 PM

原帖由 Lee3 於 2009-8-10 04:45 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif9 Y2 M- W0 `9 M. H1 I0 l$ k/ U" N. @
% V) W" y- Z* X6 B1 `

2 i7 @! K5 f; V+ u1 wreference letter 被否定,你如果被考慮已經是萬幸了。還有他說你的經驗可以當作空氣,那麽請問你在每一份工作做多久?文員是一份固定工作,是很乏味的,公司不需要培養一個只打算做一兩年然後跳槽的人,那是浪費資源。一份簡 ...
' _, q6 H8 S; M- A: J* P; }

3 Q6 `) Q0 X1 i: D9 v
" }/ B4 l' L9 u0 m  ^2 C佢話無letter head,封信唔係我搞的,依家全香港一定要見依間咩,叫xx咩工商管理學院,office細過我屋企,我身形略肥都佔左間野大部份空間,d人扮曬pro,上嚟的學生未又係被人遊說洗腦,個度d老師講野十足LX 的香分鋪禁,似sales多過老師,又話人咩ive咩副學士唔得,要報佢個個學位. g# W$ K! H1 w* X
: J6 s' A/ x% _7 ~/ U1 M
E D 工如果話請我,會係電話講”唔x做la”
' y% c5 z0 }7 S0 S9 q
4 @# L+ [4 i& T1 d' H# j$ N如果我被考慮,哪真是天大的不幸!!!  見過依份工,稍為有腦的就算請都唔做啦
+ l; J* S5 m) J6 K  X' |
7 O, n- z6 \3 H! d1 k- ?[ 本帖最後由 角都 於 2009-8-11 02:00 PM 編輯 ]

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0