標題: 唔開心的話, 你會做甚麼? [打印本頁]

作者: lookityourself    時間: 2009-8-3 02:46 AM     標題: 唔開心的話, 你會做甚麼?

一般話搵多d o野做等你唔好諗唔開心o野+ C" `% Q8 m4 C# k( k( P
0 t* B4 @' f1 u2 W6 j4 ^  }4 m
但我覺得沒用, 因為唔開心一直都留o係度, 暫時忘記根本沒意思
作者: vv1668vv    時間: 2009-8-3 03:56 AM

原帖由 lookityourself 於 2009-8-3 02:46 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif2 O, P" d* w/ M( Z1 T( P
一般話搵多d o野做等你唔好諗唔開心o野
' M6 |2 B( G  ?% W, L% L* D3 z7 i7 M% V4 l; b0 T& w( A3 I
但我覺得沒用, 因為唔開心一直都留o係度, 暫時忘記根本沒意思
% g/ D( x' z1 Y0 O2 ~" L1 d" B; a! s: K% x6 d: w' G/ e

! n& }( `/ w; X, r0 g$ R
( [) X3 w& g  i8 F2 i送給你的!是 SAM HUI 舊作品,希望你喜歡及 請留意歌詞: [" A* q* }8 D6 {

1 @; V- e* x2 l& c$ w. f. M; f' W% R" p: M

8 N% I( \) ?% S! T快 樂& R, X" K1 g& y/ n' h5 U
曲:許冠傑 詞:許冠傑" k9 V; |! R5 N8 b: e- U( r
/ P. Z, |; Q- Q3 m% \- ^- U
快樂是陽光普照的清晨 /
  N4 d7 N: d  Q+ E0 t# g快樂是流水美妙的音韻 /6 K4 p" X8 f' F) c; s3 w
快樂其實分分鐘把您等 /; E8 F; j1 c2 y
只要您識 / 得點去搵 /
/ }* B0 C4 k( Z( G快樂是尋找天際的星辰 /
, }8 F" ~6 G8 N) S$ o" g* e: l4 F快樂是回憶沙灘的足印 / . B$ l$ ~* K: e" i. B! k+ U% f+ y
快樂其實邊一位都有份 / ) e1 x, L3 ^. f, X- U
不管您是富或貧 /
- d/ ]4 D7 }, {0 j$ a朋友愛 / 父母恩 / 每刻溫暖在我心 / 5 b4 N# G2 A. q2 ^
豁達滿足 / 仁愛施恩 / 快樂 / 便常共您相親 / ! U( g0 I) B$ i+ D# w$ h
快樂是離開都市的煙塵 / 快樂是回家往浴缸一侵 /
  m2 {3 {  @2 ^# h. e6 y0 ~( G快樂是一首好歌嘴裏哼 / 一張晚報 / 一杯香檳 /   G/ a# E. L6 q' f% e9 K- d
快樂是賢妻給我的精神 / 快樂是兒子親暱的一吻 / , v9 k0 D7 d, U7 Z2 F
快樂長伴我這一生 / 2 G# C- q$ F8 _
皆因我是快樂人
& J7 ?1 G, T9 ]; y' a( K/ @# p7 S8 q& G7 H! J- h0 \

, a* F! t+ d" ~  N2 W/ khttp://www.youtube.com/watch?v=B_6uCXVEGQE&feature=PlayList&p=2FA3064999B34FB9&playnext=1&playnext_from=PL&index=1
* o9 s3 ~4 f# a9 m/ j3 x! v7 l* J3 |/ n, ]8 X9 ]
作者: cheery    時間: 2009-8-3 08:55 AM

唔開心只不過係一種錯覺; K8 w% n2 V4 n2 _  d4 s
極度唔開心我想也是一種福氣+ M6 B' m2 o# S: m- k
因為你試過極度開心先能反襯出極度唔開心係一種咩錯覺
- H$ a# u+ }2 ~/ \! y) g7 P/ M6 j% D4 K/ i1 b0 J! Y* W+ a
我都係果句...我唔會叫你搵方法令自己忘記唔開心...
. Z9 Q9 K! w! `+ ?. c反而///請好好享受唔開心ge錯覺.../ V; b- Y# k6 E7 B& j
因為你能接受呢種唔開心ge錯覺...你先可以更堅強去生活
作者: 衰貓    時間: 2009-8-3 11:45 AM

原帖由 lookityourself 於 2009-8-3 02:46 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
4 A/ J( l( |3 Y; D一般話搵多d o野做等你唔好諗唔開心o野
" d. Z" i& N- a5 J9 p
) F3 g: S& V9 ~3 x; X- H& s: [但我覺得沒用, 因為唔開心一直都留o係度, 暫時忘記根本沒意思
* m9 K2 X8 g3 e6 T/ L+ m5 X9 x
# g) I0 E. Y5 ~3 O" G

6 a; V' _+ d) b  o1 h7 s' Q' v: k師兄明白問題必需要正面面對就已經足夠,人生高低起跌得失好平常,當然,遇著問題困擾每個人都會感到失落沮喪,尤其是所遇問題已經超越個人可解決能力時,哪種無力感絕對可以將一個堂堂大男人拖垮,這個時間,家人朋友的作用就對你十分重要,小弟不材,與家人關係惡劣,只與父親較好,但父親年事已高,自己有問題也不敢讓老人家知,所以朋友就變成自己好大的助力,遇有問題,自己死哽並非最佳辦法,最終只會變成一個爆破的球,而且解決問題的最佳時機永遠是問題剛出現的時候,如果讓問題發展至無彎轉時,真時神仙難救,與朋友傾談,多聽不同角度意見,一定較之自己屈埋轉牛角尖好得多,是真正朋友的話,不需你開聲也會自動扶你一把,加上自己的決心,絕對是生機處處。。。。。以上的說話,並非只是拿一些老生常分享的大道理來跟樓主說兼呃分,小弟在這數年中都遇著不少問題,感情,金錢,家人各樣各樣都有,以前也沒有投放太多時間在朋友身上,以致有問題時既沒有家人支持,也沒有朋友可傾訴,痛苦得死去活來,甚至自殺也試過。。。。。但興幸上天還對小弟有半分憐憫,讓自己在這段時間遇上幾個能互相夫持的朋友,才有命過完一關又一關,需然問題依然存在,但至少還有路可走,不過,問題在自己身上,能夠解決的始終只有靠自己,任何助力都只能扶你站起,但是否可繼續向前走就必需要看自己。。。。。寄願樓主能快快渡過難關,從新在這個可愛的世界中繼續向前走。。。。。" [! ]7 k1 t& P: ?

% d# x7 w# }) a5 I* h' o[ 本帖最後由 衰貓 於 2009-8-3 11:51 AM 編輯 ]
作者: shamanking19    時間: 2009-8-3 03:19 PM

每個人既做法都唔一樣喎,但最重要都係要去解決唔開心既情緒,唔好俾佢係自己體內、心內累積起來呢,如果唔係好易鬱出病
作者: 賤蟹    時間: 2009-8-3 03:49 PM

唔開心乜都會做, 但唔會亂咁開post.
作者: 自由神    時間: 2009-8-3 04:01 PM

原帖由 賤蟹 於 2009-8-3 03:49 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
) v1 D: x; T( t7 d+ P% |唔開心乜都會做, 但唔會亂咁開post.
開post大家互相支持下都唔係壞事黎既
作者: loklok117    時間: 2009-8-3 05:49 PM

叫d老友(損友)出黎k下,玩下,蒲下,癲下   ~% C! i. r+ T: p" @' o
千祺唔好玩閉
作者: darkensun    時間: 2009-8-3 07:12 PM

聽下呢首歌, 唔開心都會振作" Q8 t4 Z; G4 H" {' \: y$ h% p
3 r5 a* c2 E) ?* N6 M
不再猶豫
- k: V8 r, U3 Z; ]3 [: h/ p+ V6 u
/ a3 v9 q( I6 Y$ Y/ d/ D$ m& W曲:黃家駒 詞:小美 編:BEYOND $ i2 K% u# [' E. s+ J7 k+ i

! ]7 x# {. R/ [* g8 M7 i★無聊望見了猶豫(誰人沒試過猶豫)5 J1 j) u- m0 r

0 ]: j2 W- D7 n5 l( e; u# q達到理想不太易
+ Z* ~9 l0 I$ q3 p+ X- q) I9 P/ \7 M
即使有信心鬥志卻抑止
& i/ X) r) E$ U( s5 k1 P' b
; b8 ]( v/ G' H& S4 L- b誰人定我去或留 # Q/ e7 ?6 o, c- `

v$ M% z' F# K# o定我心中的宇宙 1 t' ?) W2 b" G( w% i  u
  X5 M8 n$ f! m& z# ]& B8 C
只想靠兩手向理想揮手 
4 X4 Z0 ?) T! i' N! E
$ O2 v4 y/ k2 v△問句天幾高心中志比天更高
6 e2 B# C9 y  f- U+ H) ]% K5 ]  l
9 @+ f$ w" O7 ]/ [自信打不死的心態活到老
* X: ~$ W; T( O. `/ ?( P
7 J. D* c4 [; ^  a8 \7 }OH......我有我心底故事
3 `) i; S+ u9 `
# f8 X- H3 E9 }6 c親手寫上每段得失樂與悲與夢兒 6 [# l. B  B# ?3 ~

5 s  M" Y# U6 c! ~' w( ^( Z5 C. }OH......縱有創傷不退避
% R- X6 X- c: a; e: I
- H( O, o8 o) Y夢想有日達成找到心底夢想的世界
3 g! E# {  f7 P- S& i" A4 v" r( k) z- M; D
  終可見
9 a+ m) F4 G8 f9 b/ l
6 j7 A: V. C) l# D: F% a, ]$ JRepeat ★ △  / g) A. v7 n- Q" m) J5 f4 I6 ~% f( ^
/ d0 A5 K8 |; E* t  s# ^+ Q
OH......親手寫上每段得失
( v5 C9 u" g' @7 \- W  D5 v0 u( I" d. c
樂與悲與夢兒 OH......) @3 X8 d3 W5 Y& X9 t+ q- s( P. c
1 q0 e# T  ~1 q6 P4 N# O
夢想有日達成 0 l8 L/ \4 h8 D' e8 m  m
- H& R5 F5 p& f# A5 @3 F
找到心底夢想的世界 6 a( s' J5 i& @6 t  x" f

; u* X$ T* Y4 ^  K4 \& f 終可見
作者: harvey22    時間: 2009-8-3 08:10 PM

s& B2 [0 Z$ S! d' @4 _( n4 }
e7 z, f! U- J! u# V7 g1 u4 ]
x
& J8 y: Z9 c) V- L. z% H
作者: infjlam    時間: 2009-8-3 08:56 PM

睇下係乜問題令到自己唔開心,
- b) ^; N  i' k) a2 Y# E" R可以盡量正面D諗,
( x* V) M% r$ l" x7 X問題若是有得解決(冇錢,咪努力去搵錢囉;冇女,咪努力去溝女囉)就想辦法解決左佢,
! `+ B1 U/ i1 d: J
. I8 W; E- i8 t2 D' Q0 J3 F" K問題若是冇得解決(e.g.如天生唔夠靚仔、頭腦唔夠叻)
4 O5 `, N9 K  f, ?4 {" L( v+ C其實可以諗開D,呢個世界好多時都係唔完美o既,
- [8 p" f: @  y4 D做人總有D野值得你去做,值得你去珍惜,) h+ Q2 B6 ?1 M7 ~) g/ |$ A
如親情和友情,呢D都係無價寶o黎o既
作者: puikwong    時間: 2009-8-3 10:06 PM

正如樓上(#11)網友說有些問題若是冇得解決,例如天生唔夠靚仔、頭腦唔夠叻等,試想有些人因意外而毀容、天生固定只有8歲智商,他們不放棄的話會改變生活方式樂觀地繼續生存下去,希望這樣可以令lookityourself覺得自己已經很幸運了,凡事都要樂觀D去睇,悲觀永遠都冇法去解決問題了...
作者: 誠    時間: 2009-8-3 10:13 PM

試吓聽歌啦, 不限歌曲類型, 可以是激情, 也可是悲情./ `0 k: f- h. g$ C2 g$ R
我以前曾經有過非常唔開心的時候, 靠聽歌調劑. 雖然不會另你開心番, 但會有少許舒緩, 令人無咁唔開心
作者: 151350132    時間: 2009-8-4 04:52 AM

搵d會令自己開心番既野黎做lo' N) R7 R0 R% A$ v% Y: g
shopping,食野,睇戲(好笑的)
作者: 小强    時間: 2009-8-4 10:34 PM

www.26fun.com .....( C6 ]" w7 q0 N2 m( A

1 `# c- P+ c( G2 I4 k
2 Y+ \0 A+ u7 b$ O; K! o) g8 Y

作者: vj11    時間: 2009-10-14 04:00 AM

不开心就多想些开心的事. 或运动一下, 看场电影, 最重要是很朋友谈拉..
作者: dinx    時間: 2009-10-14 08:28 AM

训觉..@
作者: CK銘    時間: 2009-10-14 05:27 PM

去踢返場波...
! }0 x9 O- _3 e" p5 u% d2 G發洩喺個足球到......
作者: 艾官    時間: 2009-10-15 03:47 AM

盡量去訓覺~訓醒左個人會沉澱一D
作者: CAT8833    時間: 2009-10-30 04:33 PM

go to bar drinking
作者: Ks_Hong    時間: 2009-10-30 05:55 PM

瞓&食

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0