標題: 想問你地對d連排隊都唔識ge人會作出咩反應?  [打印本頁]

作者: 角都    時間: 2009-8-7 09:42 PM     標題: 想問你地對d連排隊都唔識ge人會作出咩反應? 

昨日去粉嶺見工,但早到,於是去了附近LUEN WO HUI 的圖書館,諗住睇一陣報紙,點知未開門,就係度等,見人龍要排隊,就去排,點知等一陣就有d家長攜帶埋d小朋友嚟,原本都好地地,但臨開門時,2個細路突然行過嚟打我尖,佢地好似若無其事禁,係度傾計,完全唔知係要排隊,當我無到 ,跟住諗諗下我唔係有d咩緊要野做,所以先無出聲,睇下時間都差不多見工,所以還是離開
* h; e# P* O( g4 N! E9 G9 F! l* h: z" O. t. b5 _
見完工後,去左watson買d野,俾錢時,我排係一個女人後面,點知突然有個師奶月過我去俾錢,明顯又係打我尖,應該話依d人唔識排隊,好彩收銀個個叫我俾錢先,無理會個打尖的師奶. m. m1 V. ?4 ]7 d8 R7 ?7 g6 w
, Y# d& {4 i6 x
同一日,我被人打2次尖,仲要明目張膽,當人無到,即使排d隊唔係禁重要,但見佢地打尖可以當唔係一回事,我想心平氣和都幾難 ,所以發post公告
作者: selena127    時間: 2009-8-7 10:04 PM

即鬧啦 !!  d 師奶 , 阿公 , 阿婆 , 細路最鐘意打尖 !!  p4 v& w5 r/ q& q. d; N: x! s
" E* E" _% Y; q
但 ( 靚女當睇唔到 !! )
作者: 角都    時間: 2009-8-7 10:36 PM

發覺係香港禁多人ge地方,有d人仲要當排隊唔重要,當人死ge,係度打尖
/ p; h+ u* Y4 B0 Q) Y* p我想做一個心平氣和的人都唔可以,對依d 人要,無可能讓佢地low
作者: 自由神    時間: 2009-8-7 10:44 PM

原帖由 角都 於 2009-8-7 09:42 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
& P  l4 l6 l7 T# S' g昨日去粉嶺見工,但早到,於是去了附近LUEN WO HUI 的圖書館,諗住睇一陣報紙,點知未開門,就係度等,見人龍要排隊,就去排,點知等一陣就有d家長攜帶埋d小朋友嚟,原本都好地地,但臨開門時,2個細路突然行過嚟打我尖,佢地好似若無其事禁,係度 ...
加你幾分,幫你下火
作者: SCM    時間: 2009-8-7 11:21 PM

原帖由 selena127 於 2009-8-7 10:04 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
$ ^8 A/ C! E& a6 ]即鬧啦 !!  d 師奶 , 阿公 , 阿婆 , 細路最鐘意打尖 !!( ?4 r* f/ [% X* q/ E& e& f
: l4 g$ [9 M# [8 z" Q
但 ( 靚女當睇唔到 !! )
3 J+ b8 Y9 B" ~) S2 Q
恃靚行兇仲冇品wo
作者: SCM    時間: 2009-8-7 11:22 PM

原帖由 角都 於 2009-8-7 09:42 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif# G0 C# s8 r: u' L
昨日去粉嶺見工,但早到,於是去了附近LUEN WO HUI 的圖書館,諗住睇一陣報紙,點知未開門,就係度等,見人龍要排隊,就去排,點知等一陣就有d家長攜帶埋d小朋友嚟,原本都好地地,但臨開門時,2個細路突然行過嚟打我尖,佢地好似若無其事禁,係度 ...
樓主
' G) n2 Q: S; h. a) A% f) O( ]細路咪當佢地唔識野算lo
- q5 {0 m4 E% |0 y不過c9就真係連我自己都睇唔過眼
作者: joeydick    時間: 2009-8-7 11:38 PM

我都去到忍無可忍
4 k7 R6 e  ?" P) R# s一打尖即話..." T' w+ l) w7 t- s7 O, o- O! ]
咩人都一樣~# A( G) z6 m, c. N2 ~9 Y
細路,細個唔話,大個一樣唔排...+ h6 B6 m1 `( q& L' E1 t
細路女遲早都係變師奶姐
作者: easonwing    時間: 2009-8-8 12:08 AM

我一定會出聲!我覺得大陸人最愛打尖!
作者: benny1219    時間: 2009-8-8 12:23 AM

有時老人家真的持老賣老
作者: shamanking19    時間: 2009-8-8 12:55 AM

香港好多呢啲人啦,真係好憎佢地
作者: qwer004126    時間: 2009-8-8 01:25 AM

我今日買面食都比人打尖...頂佢個x
1 }; m( B, _* G* a( H7 l果間野整面整好耐...我排左一陣..後面冇人跟我..之後有個3x歲既男人走埋黎打尖..; R# ?3 P* \2 R- C- k
我即時啤到佢行一行 ... 2 c# V: o6 Q% r& n. O/ ?. ?# Q
之後整面個丫叔知佢打尖..冇理佢!!
作者: kinglws    時間: 2009-8-8 03:36 AM

我試過排隊等小巴
4 ^: {4 D7 Z7 _5 V  ?% d有個死o靚仔(唔夠10歲)走埋黎; U4 ^' ~- K- `2 _1 k# y# R
有車到第一時間衝上車
; r* n: r) q" i% P( Z' b當人無到
作者: vv1668vv    時間: 2009-8-8 04:00 AM

好野走 Q 6 ^3 k" z# Q/ d+ M2 f
' Q6 ~- D6 Y/ Q

9 E% t2 D7 e3 h5 n# [衰野走Q
8 V1 @" O$ T  d" p/ S$ ?( h  `  
作者: 角都    時間: 2009-8-8 08:05 AM

原帖由 自由神 於 2009-8-7 10:44 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
# v+ m5 T4 r* q" n5 B加你幾分,幫你下火
$ G, B6 f  Z  f& C" R
% B3 c( v+ M, ^+ B) v
; B# F( L, E) |, g禁都有分加,thx, 之前仲諗住火的話,去5星酒店下火tim
& l- `3 e& I4 W; p& ~原來大家都有不同程度的被打尖經驗,如果情況惡化,無改善,香港真係變成一個"國際打尖大都會"/ B- R% O% w1 c. J
至大獲就係打尖情況通常係非繁忙時間發生, 圖書館,食店,無咩人龍下發生, 受影響人仕點會唔火都嚟?
作者: pkyon    時間: 2009-8-8 08:29 AM

以其人之道還治其人之身 行返去佢前面
作者: 12d3    時間: 2009-8-8 11:36 AM

我一定會出聲, 亦請大家出聲.3 x6 ^, Z( q# B% y' B$ M
其實有d師奶真係好q蠢, 睇都唔睇走去比錢, 又有d真係唔知龍尾係邊. 如果出聲提下佢地, 佢地大都會排隊.
作者: matdu    時間: 2009-8-8 12:01 PM

老人家當老凰!
# b  T8 b! Z4 x大陸人當文化!
7 ?5 t' D/ G2 `7 h' [
$ q* W* ?7 [, y# F* k, j5尊重人5值得你去尊重番佢
作者: lalaso    時間: 2009-8-8 05:07 PM

我成日排隊都比人打尖, 不過次次都無出聲, 廢事嘈$ c: Y, a+ R; z7 ]" V5 e
正所謂: 好佬怕爛佬, 爛佬怕潑婦9 F! G& e/ w" p2 f
嘈嘈下, 時間反而咪仲長左" M/ ~* \: Z/ k
不過打尖的人的確是唔可以助長
作者: like123    時間: 2009-8-8 07:09 PM

原帖由 lalaso 於 2009-8-8 05:07 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif, B& f- f$ Q1 [8 w+ U: @
我成日排隊都比人打尖, 不過次次都無出聲, 廢事嘈6 ~7 n9 U/ f' A1 N+ a0 G
正所謂: 好佬怕爛佬, 爛佬怕潑婦( g+ {% `' A% [7 a1 e
嘈嘈下, 時間反而咪仲長左
1 H: I$ T6 O& {0 j9 b8 `* {3 s不過打尖的人的確是唔可以助長
% D0 W: ?7 j  e) p5 s. e我同你差唔多...
2 K8 Z0 {) s. N6 y+ j0 N. \不過最搞笑既係,有次同FD去OCEAN PARK...玩個過山車,排排下隊有幾個內地人打尖...我同個FD都無理佢地.......但係企係我地後既幾個內地人出聲鬧佢地....之後佢地嘈左一陣.....最後好似因為D工作人員叫佢地排番隊就無事=.=
作者: 自由神    時間: 2009-8-8 10:21 PM

原帖由 角都 於 2009-8-8 08:05 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif. L( T; v( x/ R& _' W; F4 F

* n$ ^! H' Y$ P3 l2 o/ V$ Z3 X1 W6 N9 s
* F  A# {9 b0 }
禁都有分加,thx, 之前仲諗住火的話,去5星酒店下火tim
* z3 [1 n. P& y! p% i" c原來大家都有不同程度的被打尖經驗,如果情況惡化,無改善,香港真係變成一個"國際打尖大都會": ?+ F2 u* w5 R6 A
至大獲就係打尖情況通常係非繁忙時間發生, 圖書館,食店, ...
大家努力出post,分數自然跟住黎
8 E  Y( N! d; u4 H3 m3 W
- y* j" m/ N+ }% J8 B' d4 q! {唉...而家真係好多人中意打尖
作者: b/w    時間: 2009-8-9 03:40 AM

樓主,如果你試過好似我咁,俾人打尖仲俾o個條友話返係你打尖,相信仲火!! ( \- t) F, k7 G2 q4 N

4 z0 x, y1 P6 S! n; b事原有日o係CWB等巴士,無啦啦睇住有個年約40歲嘅阿叔,突然靜靜企o係我旁邊(我係龍尾),初初我以為佢係排隔離條隊,幾分鐘後覺得有D唔對路,問佢係咪排我呢條隊,佢就突然發難,話返我係打佢尖,佢已經俾面我一直都無出聲,話我排左咁耐到上車先黎出聲,當時我把火即著...  係有個女仔勸我,咪同呢d野蠻人講,我先廢事理佢,最後仲讓佢上先。but~~佢到last mins仲扮野,一邊上車一邊話...你係有排隊咪上先囉 ....吹脹!
作者: loklok117    時間: 2009-8-9 08:49 AM

原帖由 角都 於 2009-8-7 09:42 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif- Q' B/ L" Y* W  f1 K. Y
昨日去粉嶺見工,但早到,於是去了附近LUEN WO HUI 的圖書館,諗住睇一陣報紙,點知未開門,就係度等,見人龍要排隊,就去排,點知等一陣就有d家長攜帶埋d小朋友嚟,原本都好地地,但臨開門時,2個細路突然行過嚟打我尖,佢地好似若無其事禁,係度 ...
5 O6 b2 G; b% S% y& ]% m/ M& c
8 g6 q! u0 R7 E# ]9 G! u你令我諗起一次打尖事件# m* V$ @5 Y5 R5 O5 E" ?
果時日日番學都要搭巴士
" v" y% Z1 N- w2 F2 H7 r有個阿伯好鍾意打尖5 ~( F# y3 [$ n+ f4 I
4 P9 j0 V+ f  L4 i/ V
果日我排第一個% V/ |+ S9 r$ F# j+ o, E" w5 c3 X
佢聲都唔聲就插左係我前面 (阿伯你有冇咁惡,我後面有十幾人排緊排緊)
6 B/ @, D! ]/ w見佢咁老我都無出聲
5 d( [& e! r7 l+ b8 h- F! t$ k點知企係我後面個男仔大聲話:阿伯排隊呀!! (所有人望哂過黎)
" E' j2 f# T6 _% [& B. E5 a' }" i' H阿伯:排緊law
. N! y+ a- I  I4 F0 N% x0 X* N0 a/ K男仔再大聲話:排番後面la,我比你排,後面十幾個人都唔比你排la...!!" x) U6 T* l* I1 l. |; v* @( b
阿伯勁無面,死死地氣去番後面排% D) O, P7 r9 o* A

2 f* o) M* C* J* e5 y* [6 a我果時覺得個男仔超勁
2 Z7 D3 a8 g) B7 Q唔洗講粗口都好似x左佢全家咁
作者: leeleelee2005    時間: 2009-8-9 11:39 AM

我都成日畀人打尖,見怪不怪,香港一早已經被大陸化,唔排隊陋習亦不例外,樓主睇開d啦。
作者: 角都    時間: 2009-8-9 03:23 PM

排隊大陸化, 好形象嚟, 回歸ma5 i$ y. @0 F2 N# S2 q7 U
另外, 香港有d男仔都同樣大陸化,選了有"港女"性質的新e民人仕做gf,講野唔清楚,就學人扮"港女"
" y" ?) |* d) t3 v* `純正港女同純正北妹都唔黑人憎,遇過有北妹係香港扮港女,旁邊的男仔仲以為自己好勁,沾沾自喜,講開依單野,幾好笑,真想另外開post討論下
作者: darkensun    時間: 2009-8-10 12:42 AM

粉嶺真係比較多呢D人, 鄉土味比較重, 港島區亦有遊客喜歡"唔覺意"打尖, 但佢地人多, 出聲都冇用
作者: darkensun    時間: 2009-8-10 12:51 AM

原帖由 角都 於 2009-8-9 03:23 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
" `$ r1 X% ?6 R- z排隊大陸化, 好形象嚟, 回歸ma" v9 ^4 ~, n5 R- N7 I2 R2 }, `
另外, 香港有d男仔都同樣大陸化,選了有"港女"性質的新e民人仕做gf,講野唔清楚,就學人扮"港女"
) K7 ]# P3 x7 c純正港女同純正北妹都唔黑人憎,遇過有北妹係香港扮港女,旁邊的男仔仲以為自己好勁,沾沾自 ...
* n) X: g/ _% K3 y7 W$ D" \( P大陸化....都形容得正確% w6 F/ p0 n$ m9 I
上次去超市買野, 有個大陸人特然推成車野插響我前面, 我話, "排隊喎", 個大陸師奶竟然話, "我不嬲都排緊響呢個女仔後面架", 好彩前面個女仔肯出聲, 話"我冇見你排過我後面喎", 咁佢死死地氣咁走, 但仲要話, "我去左揀野冇幾耐, 你就插左埋去個女仔後面", 我冇出聲, 但覺得佢跌左渣泥拿返渣沙
作者: adas    時間: 2009-8-10 03:58 AM

呢d就叫做港人文化) E# V* E# R1 y/ i5 P1 W  Y
死症 = 港女 = 死症
作者: J.T.    時間: 2009-8-14 11:51 AM

原帖由 b/w 於 2009-8-9 03:40 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
8 e  \+ L  F7 ~  H5 V/ W9 e, d樓主,如果你試過好似我咁,俾人打尖仲俾o個條友話返係你打尖,相信仲火!!
% Z) h  E% q/ V  U0 E; y: }6 S
, L5 ]' G+ ]( g, B1 _: z* G6 l事原有日o係CWB等巴士,無啦啦睇住有個年約40歲嘅阿叔,突然靜靜企o係我旁邊(我係龍尾),初初我以為佢係排隔離條隊,幾分鐘後覺得有D唔對路,問佢係咪排我呢條隊,佢就突然發難,話返我係打佢尖,佢已經俾面我一直都無出聲,話我排左咁耐到上車先黎出聲,當時我把火即著...  係有個女仔勸我,咪同呢d野蠻人講,我先廢事理佢,最後仲讓佢上先。but~~佢到last mins仲扮野,一邊上車一邊話...你係有排隊咪上先囉 ....吹脹!
9 P- @0 V  S6 o. _
2 K6 T+ K' ~3 ?, @
that's the main point~~ ) ~1 f* m9 R5 I4 K5 Z

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0