標題: 外國人多麼看不起香港/大陸人 [打印本頁]

作者: bwk0317    時間: 2009-8-23 06:24 PM     標題: 外國人多麼看不起香港/大陸人

日本性格內斂行事低調有禮貌,坐公車火車不會講電話 或 東張西望以免聲音目光騷擾別人 , 但實際上內心充滿民族自豪感,繼承了中國大唐盛世的以禮相待優秀品格。
9 U2 j8 j  n& J7 e6 m( @
7 Q+ V% p! G% f( k歐美國民同樣習慣以禮相待 , 微笑打招呼等等。
" s# ]" M/ _; |8 O1 }: f9 @5 L" E# `& x9 z! g& c
相反現今香港/大陸人 ,行為鬼鼠 ,不排隊,出街坐地鐵成日嘈嘈吵吵兼喜歡眼望望,實在慚愧。
% A+ O1 K5 v: ~) {; [- ]$ v! _
) R# }8 B3 V1 x" V6 F
http://blog.roodo.com/lucky_taiwan/1cd1f645.jpg2 }+ c/ ?4 E5 s9 Z: q! z/ {4 i& A- |- ?7 _
http://www.aboluowang.com/life/data/uploadfile/200705/20070503163752297.jpg
' K+ i2 Q2 O1 y# m, ^http://latimesblogs.latimes.com/thedishrag/images/2008/09/10/pigs_3.jpg# J+ U* W% o/ f* R6 k
$ }9 v( @5 F+ d' C7 ~" b7 S
作者: 有事鐘無艷    時間: 2009-8-23 06:28 PM

我會因為我係中國人而感到自豪
作者: asfggaas    時間: 2009-8-23 06:33 PM

呢個真係/...香港人同埋中國人真係無人地果D人咁有禮貌...
作者: shamanking19    時間: 2009-8-23 06:34 PM

外國人看不起中國人" T) H. z) _& v, t( K1 M
係中國人自己做成的1 G0 c  [; v1 g$ `
如果佢地可以做返好啲
: T1 d$ I3 I2 v% q$ m0 m) r又點會俾人看低呢& k( Q9 p' V8 n" f' Y
其實中國有好多好野
0 ?+ z( Q# l- _* u7 _" f但亦都有好多衰野
3 Y4 h! I' p0 A4 E- C例如冒牌、有毒産品等
. K2 ^! c. \7 Z0 ^/ a0 @1 b% u即使有幾多好野1 k# |: T- F6 n% F1 w
但有一件壞野已經有死罪咁曬
作者: maksim2046    時間: 2009-8-23 06:43 PM

中國人真係無禮貌
作者: 電梯男    時間: 2009-8-23 07:06 PM

最討厭係坐車煲手機高談闊論
作者: terry797    時間: 2009-8-23 07:12 PM

外國人睇不起大陸人?: d) [; L# @) r, Y8 _3 o
雖然大陸人/香港人性格or行為好差..
) b0 m& o) H# j但係冇左大陸人..我驚歐美國家全部大獲
作者: AWU    時間: 2009-8-23 08:16 PM

從呢個post可見樓主有幾咁井底 .7 }8 A) ]  Q$ q; b$ Z& i+ Q

: R2 J5 U$ K8 _2 F( l, m: a我雖然見識唔多, / z( Z; G% T, J' N
但都去過下日本同歐洲,
( d4 l. N* K0 z2 S! n亦都使用過當地交通工具,: a( `1 r: Y5 b( I4 N: c
除左有唔排隊打尖, 講電話, 同東張西望呢d基本行為之外,  [/ H, J% ~  e! V2 l: n" f
9 W: d2 j2 r) X: s& ]: [! d& }
我仲發現有d人一邊塞住耳仔聽歌一邊唱歌(小弟最憎呢種行為 ),
1 H2 t; n0 j' B' I又有d人在車廂來玩, 大聲叫囂等呢種影響到他人o既行為.....6 k( ?, a) P- P) \
7 ]% }0 s3 ~  U
原來咁先至叫做以禮相待
作者: selena127    時間: 2009-8-23 08:28 PM

日本人性格內斂行事低調有禮貌 : 真係幾低調 -- 偷襲珍珠港 !!' S$ V# V' T3 G" I" O* S  ^
1 R% Y5 U  {  Y+ v! P6 }" r+ L
坐公車火車不會講電話 : 那裏一定沒有手提電話服務提供 , 第三世界囉 !!& `7 _- v9 k" j+ r- O; ?

( O8 V0 m, z# r+ i, f- v) n0 q4 C相反現今香港/大陸人 ,行為鬼鼠 ,不排隊,出街坐地鐵成日嘈嘈吵吵兼喜歡眼望望,實在慚愧 :係有部份人係咁 !!
作者: 電梯男    時間: 2009-8-23 09:30 PM

最憎 d 八公八婆,上車煲到落車,白痴無聊,不知所謂
作者: darkensun    時間: 2009-8-24 12:21 AM

樓主頭兩張相D人係咪排緊隊?+ V- r7 t+ D, W/ ^4 e: O/ b) Z' [
點解要咁親密??
作者: kakeidevil    時間: 2009-8-24 12:29 AM

樹大有枯枝丫馬彭彭
作者: atimsi    時間: 2009-8-24 03:46 AM

环境造成咖!!!
: h. O* D+ M4 A$ {+ B$ C澳洲一样有假冒牌子,但系人地唔会做假奶粉!!!!!!!
$ x7 W! j( k+ t澳洲一样有鬼佬过马路不看灯,鬼佬超速问题非常严重!(这边残疾人特别多,就是因为交通意外)
1 s# x! i6 g, n. q排队这边很自觉,日本也是,中国乱成一团,深有体会!
作者: 12d3    時間: 2009-8-24 11:36 AM

如果只講香港地, 無錯! 師奶傾電話 / 傾偈真係好嘈! 內地外省來的更嘈!
3 f) O/ l0 }7 y7 g1 j8 P0 Y最煩的是印巴裔的小孩, 由車頭跑到車尾, 撞到人都唔理.# M3 t* O) l; j
但最高談闊論的, 莫過於讀國際學校的鬼妹鬼仔, 都十幾歲啦, 又唔係未受過教育, 講野偏偏最大聲.
作者: 打狗棒    時間: 2009-8-24 04:51 PM

外國人是否看不起中國人, 應由真正的外國人自己說出, 不應由一些「中印黑」雜交的假洋人代說;& W8 i6 G3 z# A# a, Y- s" D
就算外國人真的看不起中國人又如何? 請先贖回售與中國的債券才說!!!
作者: 電梯男    時間: 2009-8-24 05:14 PM

原帖由 12d3 於 2009-8-24 11:36 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif  e- P) _" A$ L7 j+ \+ s% \; w
如果只講香港地, 無錯! 師奶傾電話 / 傾偈真係好嘈! 內地外省來的更嘈! 2 w% l  J& e8 A6 j' E5 s6 J  S/ o9 W
最煩的是印巴裔的小孩, 由車頭跑到車尾, 撞到人都唔理.3 k  n* X: f6 M' g& O
但最高談闊論的, 莫過於讀國際學校的鬼妹鬼仔, 都十幾歲啦, 又唔係未受過教育, 講野偏 ...
" w8 \: U4 T/ W" h* b6 z$ ?1 Q, }6 n7 V* y6 u3 r' q( p# h1 l. |
* r: m* s) o/ M/ z
南亞裔既人最嘈,例如︰印度、尼泊爾、菲律賓女傭
! h) F5 h: X0 g; X " R# i0 d5 W- R
其次係大陸人 - N; K- X1 ?/ ^7 c+ Y0 [5 `# c( ]
: f, z; p7 u$ E8 d
再其次係香港人
8 k+ F) Z7 b, [: M) x; u最安靜係︰外國人、日本人、非洲人
作者: bigfish    時間: 2009-8-25 10:24 AM

中國文化中的打尖, 大聲喧嘩, 短小, 污穢, 大小便習慣等值得我地睇唔起
作者: andyho    時間: 2009-8-25 10:52 AM

罕有地,我要撐樓主。
$ l2 V0 S5 T$ B1 T香港人搭地鐵時打手機的禮貌,有如第三世界的人種,
% m' i' d" b2 ?0 s9 h' c說話大聲不特止,一些八婆更笑聲震天。$ D( F6 E0 [: v( l) o6 S
我不止一次遇過有人在車廂中試聽鈴聲,而且是開盡音量逐首試,! B4 s+ Q$ G' X3 q% U
我必須聽mp3搭地鐵免受滋擾。
作者: 電梯男    時間: 2009-8-25 11:29 AM

原帖由 andyho 於 2009-8-25 10:52 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif3 T8 ~. l4 i; K  k0 ^" y' `0 Q
罕有地,我要撐樓主。( a) z  w: q* x& }2 j
香港人搭地鐵時打手機的禮貌,有如第三世界的人種,
- W: C& p7 t- T& b0 b' `+ h6 L2 i說話大聲不特止,一些八婆更笑聲震天。
* Q0 h/ l+ m- F* N% a2 |0 b7 a我不止一次遇過有人在車廂中試聽鈴聲,而且是開盡音量逐首試,
  _5 g4 W" c% l. c% I! V/ d4 [) T我必須聽mp3搭地鐵免受滋擾。 ...
8 I4 U( I9 i3 ^

4 m  i& `# y5 W4 f+ D/ D+ l. ^; E" v( X* f' F" P
除左試聽鈴聲外,巧多人玩手提遊戲機開盡音量,旁若無人 
作者: 大優勢    時間: 2009-8-27 01:28 PM

, ^+ Y9 l! L1 ]

/ G  A$ R) T: ^+ m少題大做  \8 x* k/ u2 B6 ^4 [
' F# U5 G& t/ u* g+ t
每一個家都有一大班人覺得自己好叻1 b# T  _" T% J* S( ~7 m

6 |$ D' L7 V5 q7 O  H2 D而睇少其他國家既人嫁啦
作者: vv1668vv    時間: 2009-8-28 03:56 PM

其實這種“行為”算什麽!?6 l1 q- f4 L- g) R
! W# _& V! q: b4 ^9 E3 R: X) z

$ x# E! L$ G6 H" D# b+ e5 X  |6 U4 w5 h/ q' Y
早  聯群結黨 抗日示威! ~% w8 u, o  U( s
# z# [$ O1 u% M8 @
晚  良朋共聚 日本料理
8 I" U6 v0 t3 X- f# ?/ R; C1 t# p* N( `. Q

$ N' b: n0 O% T4 l/ v+ q
' i4 W4 X' ]: T) ]1 N$ {, H  a5 c中國人真正“奧妙”之處。。外國人又怎麽能容易領會得到!? ! r' L& Y- E2 h! p
. g5 ]& p. e( c
作者: vj11    時間: 2009-10-13 12:48 PM

楼主题目错了吧, 如今, 不管是哪国人, 只要修养不好, 谁都看不起.   而且就算没家教, 懂得收敛就行了..
作者: bobo21    時間: 2009-10-13 02:25 PM

我曾經在倫敦地鐡車廂裡, 見過有個老鬼婆坐著食橙, 吃完就將果皮連垃圾掉在長櫈上, 若無其事, 其他人也見慣不怪噤, 唔知喱d人是不是好國民, 好市民, 有禮貌呢.( J7 f5 [' P, C
邊d國家因為只顧貪婪, 才有次按危機, 更要拖累其他國家呢, 之後又係邊d國家攪到有金融海嘯呢, 又邊d國家為了自救大發國債吸錢, 要其他國家買入佢哋d國庫債券呢, 唔知喱d鬼佬國家覺唔覺自己醜陋呢, 佢哋又有無慚愧呢. 日本是真的噤有禮, 定還是偽善和自大呢.
作者: 艾官    時間: 2009-10-15 12:20 AM

每個民族都有自己失禮既一面~半斤八兩啦~

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0