標題: 利物浦評擊、維護臨時專用區(內含戰果) [打印本頁]

作者: amigofans    時間: 2009-8-25 10:01 AM     標題: 利物浦評擊、維護臨時專用區(內含戰果)

上季利物浦交出既成績, 雖然最終都只係第二, 但獲一置好評(尤其係潛伏多年既講波佬fans如丁偉傑蔡玉瑜之流),
今季雖然有沙比艾朗素他投, 但因為曼聯少左c朗同tevez, 車仔又無咩變動, 加上阿仙奴又繼續被低估, 利物浦比上季令人寄予厚望...

但開季3場已經2敗, 有豐富睇英超經驗既球迷都知, 而家唔係世界末日, 仲有大把空間佢地去追回失地...

不過熱捧利物浦好波既朋友們, 可有反思利記是否真係如此強大?

小弟對利記既戰術有d睇法想同大家分享, 有興趣插佢地或者撐佢地既fans們, 黎緊幾日大家可以係呢版討論下.....
作者: kerr12ca    時間: 2009-8-25 10:48 AM

小弟係利記fans, 不過係好嚴緊個隻,提倡"錯就要認,打就要企定",並唔會盲目死撐...

- 賣走沙比=斷左中場命脈。上季利記中場係靠馬斯係中間喪搶,再交比沙比負責駁腳。今季單靠馬斯孤掌難鳴。
- 賣走沙比其實都唔緊要,價錢好同埋球員有離心就應該賣。最奇怪係個領隊走去 20M 買個跛既阿古蘭尼返黎做替補。傷兩個月,都唔知佢點過到體檢。就算講到佢有幾勁,兩個月之後都應該俾人帶緊街...
- Lucas 代替沙比跟本就無可能。傳送同組織能力根本唔係踢英超大會既才料。俾我排陣既話我會擺番謝拉特落中場駁腳個位,再打雙箭頭。本人覺得尼哥 (Ngog) 係一個唔錯既選擇。
- 領隊都係時候換。賓sir章法已經見晒底,仲有佢個d撩事鬥飛既偉論,小弟一向都唔太like... 本人心水人選係希汀克,不過都無乜可能...
- 不過講到尾,班主唔肯科水(或者應該話佢莫財),講乜都無用... 早就話咪鬼賣俾美國佬架啦。如果當初係賣左俾杜拜財團 (DIC)... 都係唔講咁多如果喇~~~
作者: steven999    時間: 2009-8-25 12:05 PM

原帖由 kerr12ca 於 2009-8-25 10:48 AM 發表
小弟係利記fans, 不過係好嚴緊個隻,提倡"錯就要認,打就要企定",並唔會盲目死撐...

- 賣走沙比=斷左中場命脈。上季利記中場係靠馬斯係中間喪搶,再交比沙比負責駁腳。今季單靠馬斯孤掌難鳴。
- 賣走沙比其實都唔緊要,價錢 ...
好似o係邊度見過wo~
o係果邊搵返你個名先
作者: lywv5    時間: 2009-8-25 06:59 PM

some curve will be obseverd
作者: yutik    時間: 2009-8-25 09:47 PM

冇左沙比的確好幣.....
踢左成季前鋒的謝拉特又要返來踢中場.....lucas點解唔換?!
而且唔喜歡利記成日用高波......長傳準的冇幾多個...仲要冇埋沙比....用20m換個傷兵....要買佢等季中先買都未遲la.....無錢仲買個人返來擺.....
torres呢d咁的前鋒係利記浪費晒!!!如果去阿仙奴會好好多...

btw, 我係利物浦fans....不過係因為喜歡torres 而喜歡利物浦的......而前係喜歡馬體會的...

成班傷兵.....左邊的奧利你奧又傷....agger又傷....20m果個又傷.....lucas呢d又唔傷....仲有個babel....好心比佢走啦....佢應該ok...但唔適合利記....

anyway, 對利記又愛又恨!!
作者: amigofans    時間: 2009-8-25 10:30 PM

個人認為利物浦上季之所謂"佳績", 純粹係拉中JACKPORT, 即好運可一不可再也...

之前係度講過佢地上季對手獲紅牌既次數竟達9次, 冠絕英超, 今日都唔講呢點...

利物浦既打法尤如艾歷克麥卡倫年代既英格蘭, 即係做好防守等你錯, 尤其係對手強時更見功效...
但呢種求人出錯後獲利既打法有弱點, 就係對手唔錯, 你就頭痕...

好多唔同意既朋友, 大可以比較番利物浦同其他BIG3既入球模式, 會發現利物浦係4隊中組織計劃性最低,
靠"偶然性"取得入球最多既一隊, "偶然性" 即事前無預過會咁入, 就以上季利物浦對BIG3既彪炳戰績黎做例,

作客對曼聯一場, 大腳長傳比torres做特擊, 係一個戰術, 果一腳長傳係一個組織,
但球結果傳唔到比torres, 維迪自己漏油比torres單刀, 呢個係"偶然性", 唔係"組織性"取得既入球...

作客車仔一場亦如此, 波子機彈出沙比艾朗素一射, 再省到人入波, 又係一個"偶然性"....

呢類入球曼聯有車仔有阿仙奴也有, 但偏偏利物浦就係最多, 佢地入球唔似其他big3有個模式,
之所以上季對著一d弱手, 當對手又神奇地無咩甩漏之時, 利物浦就會老鼠拉龜...
簡單講一句, 曼聯車路士阿仙奴既入球清脆利落得多...

上季唯一可喜既係, 利物浦打出個氣勢, 反勝已經係食生菜, 但我上面話齋JACKPORT唔會時時中,
今季其實大致同上年一樣, 都係鐘意大意地失一兩球先, 只不過今季再無改善進攻模式,
又係靠t9同g8既個人神來之筆或者等運到, "好運"唔再出現自然露出本來實力...

再講今季買人方面, 小弟認為完全係攪錯晒, 有機會又再同大家討論!
作者: a1036043    時間: 2009-8-25 11:15 PM

我既預感:

1.打多3場..利物浦攞得5分

2. 賓仔(賓尼迪斯)可能被炒或辭職

3. 下年費托被賣走或有意思走人..

4. 隊長謝生向球迷道歉,因為成績差..

5. 隊中隊友互相指責

6. 歐聯16強都入唔到...

7. 利物浦有球員受重創影響成隊波...
作者: sky308    時間: 2009-8-25 11:46 PM

本來有個全能中場謝生係到
奈何前鋒人才真係少 要推前謝生一格黎打
本來有個傳球好手沙比係到
奈何球會要錢唔要人 賣走佢搞到自斷經脈
我講依2句野係想指出....
利亞拿 班拿約 馬斯 利華 等...無一個係真真正正既中場中派牌角色
無一個好既分波 組織既球員 好似依場波咁 利華 馬斯根本唔係做依d野既 乜都搞唔到出黎
托利斯真係一個人係前面追下波
賓生唔好以為有個世界級前鋒係手點玩都得

以現今既人腳
我覺得要拉番謝生打中場中先 攻守都要靠番佢

托利斯
                             巴布     
利亞拿(班拿約)            謝生                 古治
                                  馬c
or

托利斯
                             古治
利亞拿(巴布)               謝生                 班拿約
                                  馬c

主要咁樣係比謝生企後d 等前面同左右兩路走位再發牌

雖然我唔係利記fans 但睇見佢地踢到咁樣 = =真係忍唔住係到發下"up"風
不喜勿插 純交流
作者: sky308    時間: 2009-8-25 11:54 PM

其實打4-3-3又得唔得?!
                        托利斯
利亞拿(巴布)                                                          古治
                     巴拿約       謝生(or拉後一格)
                         馬c

作者: steven999    時間: 2009-8-25 11:59 PM

樓上d陣係行得通
但係咁樣會令謝生既活動位置減低
表演可能會比上季仲差
作者: sky308    時間: 2009-8-26 12:08 AM

原帖由 steven999 於 2009-8-25 11:59 PM 發表
樓上d陣係行得通
但係咁樣會令謝生既活動位置減低
表演可能會比上季仲差
無錯咁樣係可能會做成謝生既活動範圍
進攻時既工作主要係分波 組織 同校炮 變番以前既打法

如果要變陣 我只係諗到依2個方法
你有冇意見?
作者: cfccfcc    時間: 2009-8-26 01:06 AM

首要解決的問題
係要令謝老四舒舒服服咁拿球
中場中兩個要再多d走動拉鬆
今年利記好利用側擊加閘位overlap去進攻
反而少左响中間比波謝老四組織
作者: yutik    時間: 2009-8-26 01:46 AM

原帖由 cfccfcc 於 2009-8-26 01:06 AM 發表
首要解決的問題
係要令謝老四舒舒服服咁拿球
中場中兩個要再多d走動拉鬆
今年利記好利用側擊加閘位overlap去進攻
反而少左响中間比波謝老四組織
利記得返一飯...就係側擊...
johnson的確做到....但左閘insua中規中舉....
中路毫無威脅.......打維拉...個中場畀維拉控制住.....
無左個alonso....真係死人....
原本得一個alonso都係少.....而家仲要冇埋....
都係果句.....lucas幾時賣?!
由佢出場到而家我都唔太喜歡佢....偏偏佢就受到重用
作者: nghing    時間: 2009-8-26 02:21 AM

If Liverpool continues playing Lucas as mid field I worry they cannot even end up within top 4 this year 
作者: shehboy    時間: 2009-8-26 04:22 PM

最衰係上季同賓帥傾續約時,忽然連串佳績.
條友除左成日撩交嗌外, 又死唔認衰, 明知無前鋒都要賣走羅比堅尼, 令球會半季白蝕一大筆, 但只賴人無料到, 又唔檢討下自己點解做呢一買一賣的決定.
今時今日仲要死撐賴恩巴布, 連巴布佢自己都唔信自己啦! 無他, 死唔認衰囉, 個個都話入錯貨, 佢死都要撐到底, 賣田賣地都唔肯賣走呢個敗家仔.

做領隊應係為球會利益著想, 唔係自己面子!
作者: arthur8088    時間: 2009-8-26 04:31 PM

原帖由 sky308 於 2009-8-25 11:46 PM 發表
本來有個全能中場謝生係到
奈何前鋒人才真係少 要推前謝生一格黎打
本來有個傳球好手沙比係到
奈何球會要錢唔要人 賣走佢搞到自斷經脈
我講依2句野係想指出....
利亞拿 班拿約 馬斯 利華 等...無一個係真真正正既中 ...
i guess it's not financial issue...it's Rafa's problem...remember exactly the same time a year ago, heaps of rumor concerned about Barry..and Juventus is going to sign Xabi for just 15m euro...no matter how important is in the team, he would be sold anyway besides a cut down price...

the xabi's transfer should had happened a year ago...it only stopped after rafa messed up Scott Carson's transfer to Villa because Barry wouldn't at below 18m~~) all thnx to rafa's 10m price tag on carson~~
作者: amigofans    時間: 2009-8-26 06:06 PM

原帖由 arthur8088 於 2009-8-26 04:31 PM 發表

i guess it's not financial issue...it's Rafa's problem...remember exactly the same time a year ago, heaps of rumor concerned about Barry..and Juventus is going to sign Xabi for just 15m euro...no ma ...
我就係想講佢既買人政策都係一榻糊塗, 已經唔講上季買羅比堅尼果種荒唐法,

佢成日嗌無錢, 輸左條氣唔順就話自己唔夠曼聯錢多, 其實有錢比佢都係亂洗一通...

好似今年, 無啦啦1800萬買一個右閘, 格連莊臣值咁多, 但利物浦係咪需要用1800萬買一個閘?
即係保方同卡斯拿斯都值2000萬, 仲會好過拉爾拿, 但利物浦需唔需要買??

賣走沙比艾朗素3000萬, 就2000萬買番個阿古蘭尼, 打法又唔同既, 都唔知為咩...

今季如果無買格連莊臣, 留番艾比路亞, 賣左沙比艾朗素, 唔買阿古蘭尼,
保守估計, +1800m -400m+3000m, 最少有4200m係手比佢洗....

4200萬, 可以係英超買到3到4個好實用既好球員, 好似班拿約之流...

我唔知佢做緊咩, 似玩野多過咩....
作者: arthur8088    時間: 2009-8-26 09:19 PM

原帖由 filter-052fans 於 2009-8-26 06:06 PM 發表

我就係想講佢既買人政策都係一榻糊塗, 已經唔講上季買羅比堅尼果種荒唐法,

佢成日嗌無錢, 輸左條氣唔順就話自己唔夠曼聯錢多, 其實有錢比佢都係亂洗一通...

好似今年, 無啦啦1800萬買一個右閘, 格連莊臣值咁多, ...
their transfer strategy is always a problem~~~
here's the list of signing for last couple of seasons...

Albert Riera: 8m
Robbie Keane: 19m
Andrea Dossena: 7m
Javier mascherano: 18.6m
Martin Skrtel: 6.5m
David Ngog: 1.5m
Diego Cavalieri: 3m
63.6m in total

Ryan Babel: 11.5m
F.Torres: 21m
Lucas Leiva: 5m
Benayoun: 4.5m
Arbeloa: 2.5m
Ajdarevic: 2.5m (no idea who he is!!~~)
total: 47m

Dirk Kyut: 9m
Pennant: 6.7m
Bellamy: 6m
Agger: 5.8m
Paletta: 2m
El Zhar
29.5m in total

dont freaking tell me Liverpool is skint~~~~they got heaps of to spend...it's just rafa spent on wrong players....
he never waits for the player to adapt to the team before selling him away~~~~

Robbie Keane, Pennant and Bellamy are pretty good examples...

and they are always got ripped....like what you've said, Glen Johnson (this dude is way overrated!!!besides he's english)
and 20m for a player who played only just over 20 proper matches in last 3 seasons!!!! with such a high tempo environment, i dont know how Aqualiani survive in liverpool~~~i reckon he would be another Rosicky~~~working in rehab room rather than on the pitch~~~

speaking of spending the money on players rather than Johnson and Aqualiani, I think it's good for the team....
as you liverpool's scout and rafa are pretty bad in predicting player's development!!!! (no wonder liverpool cannot produce another player from youth team after Owen and Gerrard!!!)
just look at 2nd class players he signed: babel, Dossena, Lucas, Voronin...they are all a joke ~~~~
作者: yutik    時間: 2009-8-26 11:30 PM

F.Torres: 21m
阿古蘭尼: 20m

wtf wtf wtf

希望阿古蘭尼可以做d野出來塞住我把口.....
佢的實力仍然係一個迷....
有冇人知佢點?

Lucas Leiva: 5m
Benayoun: 4.5m

我寧願用晒9.5m買一個Benayoun

Be careful for your words!!!!!!

作者: amigofans    時間: 2009-8-27 01:58 PM

原帖由 arthur8088 於 2009-8-26 09:19 PM 發表

their transfer strategy is always a problem~~~
here's the list of signing for last couple of seasons...

Albert Riera: 8m
Robbie Keane: 19m
Andrea Dossena: 7m
Javier mascherano: 18.6m
Martin Sk ...
唔睇番你呢個list, 都醒唔起佢上年用左咁多, 就算計埋賣番keane, 同高治d錢, 都用左成4000幾,
難怪我有個利物浦fans老友話賓尼迪斯話無錢洗根本係搵黎講...

如我上面講, 今季都有4000幾可用, 但佢就咁用法...

Thomas Vermaelen [Ajax - Arsenal] £10m
Daniel Sturridge [Man City - Chelsea] Tribunal
Sebastien Bassong [Newcastle - Tottenham] Undisclosed
Michael Owen [unattached - Man Utd]
Elano [Manchester City - Galatasaray] undisclosed

呢幾個係我覺得利記可以考慮而又已經走左雞既人, 大部份唔係貴價但又實際既...

其實而家仲有好多球員好似, 費古路亞, 夏蘭特, 賓特利, 贊拿斯呢類球員, 都係唔會太貴又好用既,
偏偏佢鐘意亂咁洗, 然後同你講無錢買唔到好人.....
作者: Shaqleung    時間: 2009-8-29 12:35 PM

戰術單調
4-2-3-1 陣式唔係唔好,但係過份倚賴謝四同費托.確實古治同沙比去年都貢獻良多奈何始終太過明顯地靠哂兩個.好彩舊年費托傷果時謝四踢得勁,如果唔係我就唔信佢地可以攞第二.

無變化能力
一輸波,除左換巴布入唻踢左翼,或者換走一個防中換入BENAYOUN,就無第二招.落後時車仔轉踢雙箭頭或者換翼衛,曼聯甚至踢四前鋒.利物浦有幾多場係靠賓帥換人以贏波?

我覺得將謝四推番後,即使佢少左入波亦都無辦法.重用BENAYOUN係前場增加組織力.兩翼側擊亦都需要加強.有足夠既掩護,其實謝四後上既威力一樣可以發揮.好過而家只係搵個人填番沙比個位就算.
作者: amigofans    時間: 2009-8-29 07:00 PM

原帖由 Shaqleung 於 2009-8-29 12:35 PM 發表
戰術單調
4-2-3-1 陣式唔係唔好,但係過份倚賴謝四同費托.確實古治同沙比去年都貢獻良多奈何始終太過明顯地靠哂兩個.好彩舊年費托傷果時謝四踢得勁,如果唔係我就唔信佢地可以攞第二.

無變化能力
一輸波,除左換巴布入 ...
同意你講謝拉特實在推得太前, 根本踢到輔鋒咁滯....

同賓尼迪斯一樣鍾意將謝拉特咁用既人, 大概只有....

狗屎領隊麥卡倫

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0