標題: 發現到個現象,新來港大陸妹港女化 [打印本頁]

作者: 角都    時間: 2009-8-28 01:09 AM     標題: 發現到個現象,新來港大陸妹港女化

原本我都唔想開post討論,但近排搵唔到工已好煩,今日仲要被個大陸女人吋,當然我無得罪佢,依d女人落左嚟香港,以為自己身價高,就係度扮曬野, 本人覺得佢地行為比起傳統土生土長的港女黑人憎得多,應該話其實我唔覺得港女黑人憎,只係要求高d, 但一d新來港的大陸女人就唔同......
: v  ]# D+ N0 ^0 ]8 a2 L9 v3 ^$ B' C9 t+ f9 S
1. 上個星期,記得係銅鑼灣搭mtr, 就到上車時,月台廣播架地鐵就到,於是就急行,點知後面一對穿西裝/ol  服的男女, 女個個係我後面話"唔好阻住啦,行開啦,阻住曬!!!"  聼到個女人係滿口鄉音的廣東話,好la,上左車,個穿ol 服的大陸女人仲要下下端住,明明趕到車, 向佢身邊的男同事"投訴",話"都唔知d人, 下下阻住曬,唔識行開ge咩, 係lo, ....... d人阻住曬!"  態度係好扮野,以為自己係銅鑼灣返工同有個港男同事陪放工就好巴閉, 唔知點解,佢地講野仲有鄉音,就唔好學港女串人啦
) @9 |! N; z5 z; m  R- p( m) S) [, `1 v$ v& e6 ?
2. 今日見百佳,係收銀問係咪請人,點知一個滿口鄉音的”港女”就同我大聲講”你自己唔識行入去見經理ge咩,唔係要我地帶你入去ar, d禁簡單野都唔識!” 個名”港女”明顯係收銀,但就扮曬野,係度大大聲,當正自己係土生土長的港女,鄉音都未介,就係度阿芝阿左,返鄉下啦!
7 f0 @* u0 b$ _- T
( t4 J/ `9 q: k) `/ O3. 我某朋友去歡場,遇到又係新來港”港女”,聼閒條女收1200,日本妹都係1400,某數字網站介紹的本土女仔,其實都係新來港的大陸妹,講番我個fd,個大陸妹見我fd得800,仲話點解帶得800出街,正常香港人唔會帶禁小錢出街個wo,條新來港”港女”又透露食早餐30幾,午餐50幾,晚餐百幾,大陸妹來港收千幾,真”超值” 又講到自己好了解香港人禁,當正自己係香港女仔禁
/ k$ U# G3 D$ B# z
. k6 q/ c* m" p+ ?" M我覺得傳統土生土長的港女其實無咩野,只係要求比較高,對配偶要求高d,生活上唔犯到佢地,根本就無咩點,但在港的大陸妹就唔同,有d學左港女野,係條街大搖大擺,當正自己明星,係人都要讓路,係人面前講人十足港女講是非,當然佢地態度黑人憎好多,有d唔關事ge野就加把口,滿口鄉音的廣東話教訓人
  G. ?4 @; I- x" q* ^$ t8 l6 N5 G  y
總之再遇到d禁黑人憎的新來”港女”,真想一槍打爆佢地個頭 1 s1 u& z- j( K: W5 y+ ]! G7 J
駛同佢地狗up辯論
作者: lalaso    時間: 2009-8-28 01:44 AM

算把啦, 依家d人係越來越無禮貌; Q. t$ Y7 X9 v; T/ Y
咪當練下自己d EQ囉
作者: e_e    時間: 2009-8-28 01:53 AM

咦 , 樓主唔怕比d新港女話因為溝唔到佢地先吠咩???
作者: 角都    時間: 2009-8-28 12:26 PM

溝?  見到就想打 SEVEN 佢地8 G" G4 j* V% p8 H7 {% J; B
建議政府立法限制新來港女仕要經審批至可入境,臭吋,扮野的一律禁止來港,以免影響市容; F" N+ k+ b$ p0 X* S' \/ L) b

" H6 u4 C2 K( T: k不過以上純粹發表不滿,跟本無可能阻止佢地港女化, t% M: ]9 [' v+ K$ d& D9 Z
1 }5 o2 b. R) b# Z/ W% ^) [
我唔介意香港到處都係大陸女人,就算成口鄉音都無所謂,但佢地扮曬港女,自以為是,吊高嚟賣,個下先黑人憎
, s/ Y# v- i) ^* ?& e& m, R9 ~& ]  ~" h6 g+ ]9 L
雖然新來港女人未必個個串,有d有錢的都有禮貌,但扮港女個d數目唔多,但見佢地d行為已想; V/ f1 h% d7 C) o0 r6 \; p5 R
/ L- e: y3 h& ?5 Y, s( C2 G/ {( X
作者: vv1668vv    時間: 2009-8-28 04:28 PM

“港女”本 來 已 經............................+ F: }  [# h; r- r; X
' i' I, C6 i) u0 b
; C- \- a- m; `% J4 e2 t
仲要走黎 “扮” 港女  。。。!?  0甘樣即系乜野 !?
作者: shamanking19    時間: 2009-8-28 07:41 PM

好多內地來港既人0 s1 T5 h; z8 s$ c( _
都為左盡快脫走「大陸味」
, x# T; v3 f5 V唔想俾人話係大陸妹
' V, P! q9 H- s$ h都成日刻意扮成港女喇
作者: Erocky    時間: 2009-8-29 10:23 AM

原帖由 lalaso 於 2009-8-28 01:44 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
; G& [* J* c" p0 P- U: G8 n算把啦, 依家d人係越來越無禮貌9 v0 j1 d" f! c$ n+ w( u9 l) b
咪當練下自己d EQ囉
, M! W/ x0 I  e: [% ~( P8 _' m) I
8 _( v1 ]  ]7 w% T% dx2
0 p" F, K, K7 T' L( e! Z# ]" V! v* H
唔止樓主所講既「大陸港女」丫,
2 `$ H( k' z; p% [# {我覺得連香港人都越來越無禮貌~5 B: e( W$ Y; y4 J8 B6 X+ V

, D& P7 \$ }0 _4 P; F- y尤其係後生果d、甚至係高學歷果d,
0 \3 T& ^; o0 f/ h$ {: v7 B+ M一係就聲大夾惡,一係就句句有骨......
作者: 電梯男    時間: 2009-8-29 10:49 AM

溝台灣妹巧過啦
+ p- ?) r5 P, J) |5 |
9 l" s  X& ]. U9 B  E8 T9 K6 g) `4 k& z( h" A1 ]
夠晒溫柔 (林志玲)   
作者: 迦樓羅女王    時間: 2009-8-29 10:52 AM

原帖由 電梯男 於 2009-8-29 10:49 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif1 {" h. J9 j. H
溝台灣妹巧過啦
- F; ]! R' T! ~. X
# y+ V/ \, o8 B* b# M- t- s5 V* H+ j1 }
夠晒溫柔 (林志玲)    
台灣妹係有禮貌dd ,# N8 S4 v' ?# e# ^
但拜金同祟洋就更勁 ...
作者: 角都    時間: 2009-8-29 12:34 PM

原帖由 shamanking19 於 2009-8-28 07:41 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif7 g3 ^# E% {) {5 V' f8 ^" `5 H( R
好多內地來港既人5 H( p& d& C" p6 k* \) I
都為左盡快脫走「大陸味」
3 Z. t- ~8 B5 D+ g$ }$ M唔想俾人話係大陸妹
$ ?9 _/ @# d% {都成日刻意扮成港女喇
& T: n" V) w3 q
( f" m3 E( y2 f) ?6 z8 E4 v! h3 m6 c# a: L) O6 j! E
完全同意,好有可能就係依個原因而扮成港女
作者: 角都    時間: 2009-8-29 12:40 PM

原帖由 Erocky 於 2009-8-29 10:23 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
8 [1 z' O7 |3 {/ q- p* q7 H+ {  f8 `: W( g5 p

; a% q7 C( w$ }3 i; T8 V( Xx28 t9 C' u+ D( ~" b

/ H! `! P9 c4 x. W, N唔止樓主所講既「大陸港女」丫,( V, l9 z* `3 Q' Y  l
我覺得連香港人都越來越無禮貌~
- D$ ]$ N! O% ~$ z& k
' j3 L  n1 j# q: t) k尤其係後生果d、甚至係高學歷果d,+ L) a9 y* Z) a3 f0 H8 a
一係就聲大夾惡,一係就句句有骨...... ...
% }. i) I8 c( p! S4 ]

- L# m: ^6 [% h. M& [2 g有d後生係無咩禮貌,上火車霸位唔讓阿婆
作者: 角都    時間: 2009-8-29 12:47 PM

原帖由 電梯男 於 2009-8-29 10:49 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif* O1 @7 R0 I* |2 g+ k0 G
溝台灣妹巧過啦
/ @! ]" L: O5 ?; j. g/ a6 O; u( h) T1 p; V: \/ `) P2 U7 v

! B1 @! s/ D, J, j夠晒溫柔 (林志玲)    
  `! U/ x% I9 \$ y. u% v. C6 ~" H

4 R- C5 W* n7 e! z$ _5 q& x$ d7 n0 D- G/ K7 B- p
見過林嘉綺,講野好有禮貌,講野細聲又溫柔
' r; ?4 k' c! K7 c% m  }一係返大陸溝d鄉村妹,可能有好野呢( u/ y" p% V+ R/ |! B  a) a
落左嚟個班變得好古惑架la,唔係屈錢就扮港女
作者: 角都    時間: 2009-8-29 12:52 PM

原帖由 vv1668vv 於 2009-8-28 04:28 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif' P6 v% k, J$ V7 {1 u: e' t( y; W* d% f
“港女”本 來 已 經............................
0 W' ^# |2 j3 h& p9 M/ O6 S
& p: K1 a* |; e, `* ]& @5 s+ O! J7 P
仲要走黎 “扮” 港女  。。。!?  0甘樣即系乜野 !?
$ S. I% A+ l  b5 E6 A/ t+ N4 s( U, k

5 f4 o% l: u: H; T& I" h# E! D% w8 g
即係話大陸妹新來港後, 係香港扮”港女”,行為十足”港女”,應該話更加黑人憎,當然講野個時成陣鄉音啦
作者: vv1668vv    時間: 2009-8-29 03:15 PM

原帖由 角都 於 2009-8-29 12:52 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif  v! v; Y' d; k* j  H- j( ?

. ~; c+ S; l8 O8 V; v; O
: R; J2 t7 a; `; @2 ?: s# P
4 _4 M) L  o" m3 `- n5 j: ]" {5 j即係話大陸妹新來港後, 係香港扮”港女”,行為十足”港女”,應該話更加黑人憎,當然講野個時成陣鄉音啦
! D6 |$ U9 O9 m0 E+ `2 i9 ^/ P5 p0 \6 G2 W- l2 K

' H4 O. o6 W3 X% J" k1 W) J* M0 R$ K

! I3 U- _  \- r  t# d% X, [4 b0 @" b% {3 O3 U( D
仲。。。人未到,聲先到添。。。。。。
作者: asfggaas    時間: 2009-8-31 05:47 PM

依家d人係越來越無禮貌就真既+ \5 n! x9 e+ O9 U; }9 g# L: Y
唔好睇樣啊真係 有D好令女但係真係好克人憎..

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0