標題: 無聊一問! [打印本頁]

作者: HansChan    時間: 2009-8-29 03:33 PM     標題: 無聊一問!

其實大家覺得,今時今日响香港,衣,食,住,行,俾錢老豆阿媽,交租或供樓,一個人月入最最最基本要幾多先夠呢?(當然我所講既所有洗費只係以大家"一般"既角度去定,大家既角度都唔同,但亦冇乜所謂...仲有就係唔針有小朋友!!)
作者: shamanking19    時間: 2009-8-29 03:40 PM

呢啲好難講喎
, @2 m+ U' ~% N5 _) W9 ~/ R好多因素會影響. K0 N" ~* V6 c; M5 v. }/ M
睇係自己住定同家人住/ o( w. k" |' K( @# }, J
同家人住,就有無兄弟姊妹SHARE返屋租/供款. x- B  \  q; C/ n
同埋要睇自己工作地點同居所距離
1 q; z9 P+ b" `1 o! J; L同搭咩車往來
作者: HansChan    時間: 2009-8-29 03:46 PM

所以哩個係open question...都係想知道一下大家既睇法啫!
作者: makin    時間: 2009-8-29 04:41 PM

我如果唔計比屋企..5,6千都好夠喇..所以揀左10000-150007 ]# ^- _) [6 X7 c, y# Y4 \
如果有拖拍可能要多d既..我唔要佢都要啦@@
作者: 譚生    時間: 2009-8-29 05:35 PM

原帖由 makin 於 2009-8-29 04:41 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif" {# s: X8 s. p1 W' R! p& o6 t
我如果唔計比屋企..5,6千都好夠喇..所以揀左10000-150007 Y( H/ e5 v( v" `3 R- w4 Y$ Q
如果有拖拍可能要多d既..我唔要佢都要啦@@
6 h5 Y1 ^7 t9 M' A8 p5,6千都夠...?
作者: makin    時間: 2009-8-29 05:46 PM

係啊..每個月存到五六千仲想點-.-: J# ]! U* ]2 U. U+ \6 F; g% t
我平時好少買野..淨係車費同食
作者: HansChan    時間: 2009-8-29 07:27 PM

原帖由 makin 於 2009-8-29 05:46 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif& [' |; V/ x0 D1 k* f& v* M
係啊..每個月存到五六千仲想點-.-
! J/ p% o. P/ a# Q我平時好少買野..淨係車費同食
" o( S0 G* f5 o( ]$ }% [2 w$ \而家搵食真係好難...有時我覺得成份糧七除八拆.....個個月都冇乜錢淨......1 n" g: g! ?. [; C& K
唔知要到幾多先夠!
作者: lalaso    時間: 2009-8-29 07:33 PM

唔知, 講真人人不同! D% }2 Q2 A0 ]
但是依家係香港生活真係好賤8 B- m1 T" @: l# F, C* M8 A
人工越來越低, 工時越來越長, 物價就越來越貴
' w( g7 ^3 E% q4 P無工做的, 搵到工的機會越來越低( a! z, @5 p: S! z' O
唔好話買樓置業, 根本想儲多個錢都好難
3 s& J/ }0 a; y. }
4 v9 p7 y" N, {; N+ H5 P4 U成個香港社會根本比d有錢人完全支配住/ p, r4 @( E$ r0 A5 ], [& l
我地呢d無錢的低下階層係有錢人眼中同奴隸又有咩分別
作者: HansChan    時間: 2009-8-29 07:45 PM

原帖由 lalaso 於 2009-8-29 07:33 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
; n0 n% e$ J* h% L8 k唔知, 講真人人不同
) }& F& e9 o+ ^但是依家係香港生活真係好賤
6 _* \8 x* e* ?+ P' D1 E  n人工越來越低, 工時越來越長, 物價就越來越貴
  ?* D, \8 g1 N$ i1 s! }無工做的, 搵到工的機會越來越低$ {. p# J' F' i  |# E& W
唔好話買樓置業, 根本想儲多個錢都好難
2 V( i0 u: S! e: f6 M; m) [0 r0 R: W; m& j0 {
成個香港社會根本比d有錢人完全支配住* ~2 j& k- m& d, s8 A. ~; Q
我地呢 ...
% w3 }4 y2 ]+ K9 k* Q& Q
5 E; u2 m8 g% }3 u好有同感!
作者: HansChan    時間: 2009-9-1 06:34 PM

暫時黎講,最多人覺得要5皮嘢樓上先夠....其實有幾多人可以逹到哩個水平?

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0