標題: 點解香港政府成日做D無可能既野??? [打印本頁]

作者: 迦樓羅女王    時間: 2009-8-31 11:15 AM     標題: 點解香港政府成日做D無可能既野???

好似禁煙 , 全天後禁煙 , 如果真係要成功 , 我唸禁煙辦要少幾萬人先夠 ...
  d* n! R6 v3 H$ q5 U; j  c* t又似全天後禁毒 ... 學校由每校一社工 一鬼 一警 , E+又一個禁毒辦 ...5 E0 d# t& O, D% o/ b2 J  N# b
" @! D, M) u& P$ M/ f' [
醫院呢??? 高層剩係職賴前線 ... 前線做到隻狗咁 , 你班仆街就num num腳 ,
8 ]1 u( k  l" h3 q+ @$ V: e仲有呀 , 原來處理投訴既人仲多過前線 , "市民既聲音係最重要" 麻 ,
* F  M. u6 t0 ~9 W. O% b/ p咁唔怪得咁仆街~~
作者: cazykiller    時間: 2009-8-31 11:32 AM

佢咪剩係識得個講字,全天侯禁煙wor,除左mk-88之外,我真係搵唔到邊間機鋪有一日冇煙味! ~( S) m" L" h
人地mk-88都係自己趕人走先禁到煙,靠政府真係死得人多,得把口% F, |4 R& c* P4 Z( R
禁毒到跟本冇用,你唔比人地係學校食,佢咪都係會出去食,曬氣,不如加多D教育好過啦2 m% H9 a9 F6 r, r
而家D細路點解會吸毒,咪大多數都係悶,冇人管,中意玩
, U! d# ~6 S2 {1 b點解冇人管呀,父母一日做十幾個鍾野,搵鬼管咩# m/ i" b) t2 `/ o' q2 A: J6 @7 |
其實只要set最低工時,香港一定會好好多,做野時間小左,多左時間消費,經濟自然好1 x! r* D8 X. N& v$ w9 @
父母唔使做咁耐,有時間番屋企陪子女,想壞都幾難
: d. J' W4 V7 ]( p9 K7 {" s; X: J! w香港比D剩係識講ge人帶領真係遲早滅亡=.=
作者: kaing    時間: 2009-8-31 01:14 PM

LEE D 未就係維官之道....  P0 B% `9 N; s: l
; W: @* ?* j7 U
如果成日做d 做到既野...佢有一次做唔到...就好大鍋....! x: h/ z3 K4 ~; j" ]9 p
如果做d 做唔到既野...就算做得唔好...都唔係d 咩大事...
6 O& o1 g- ^8 r. \! C' A+ ^重有一定要做d 大部份人認為對既事...認為岩既事...
3 u7 e* l1 U* B但係大部份人覺得岩既野...多數都係錯...: t( m8 w( {7 I) d* a3 L$ b4 K4 Q
唔知大家覺唔覺....
作者: kaing    時間: 2009-8-31 01:23 PM

原帖由 cazykiller 於 2009-8-31 11:32 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif5 ]! r7 a  Z) G6 t. U# k) M2 o& H* Q
佢咪剩係識得個講字,全天侯禁煙wor,除左mk-88之外,我真係搵唔到邊間機鋪有一日冇煙味; `; E, {, t9 d4 d# k# p
人地mk-88都係自己趕人走先禁到煙,靠政府真係死得人多,得把口* t9 V" N" l# V6 l4 h
禁毒到跟本冇用,你唔比人地係學校食,佢咪都係會出去食,曬氣,不如加 ...
2 y$ V- I: F) N! a1 ^' c1 d

0 M; p% g7 D" B9 {6 x, {- E# {最低工資其實有既作用...係有....不過有左最低既工資...你既最低消費都會增加....
% Y: M$ m5 T" B0 u" j; ?* \1 L其實最好...係有埋...最高工資...起碼唔會資產偏重....  s  m; [1 l/ ]( R: A
但係競爭力就可能會減低....% B) m! E& u) f9 t( H1 U
" ]: c( _; o) \/ R6 Q
其實大家講既想要既社會...基本就無可能出現....因為跟本唔會有一個無比較既社會...
* i  T+ b1 G& ?+ e! N& S* D& N1 f個社會好似加拿大咁...都會有加拿大佢本身既問題...- `" p  t8 ~; ]: K3 d0 k
而且香港重有好多中國內地既政治因素...
2 r# X$ ]* J- e" E0 C/ s* R# i7 l9 E
6 k  j1 x- Q: y! n如果要香港出現一個有能力既管治者....真係難過中六合彩....
作者: lalaso    時間: 2009-8-31 03:09 PM

唉~ 睇完都唔知講乜好
, w# [& o% ?+ f& n- [心表贊同
作者: mnbvc    時間: 2009-8-31 03:36 PM

米傻
2 g# ~# u+ C& @呢d show黎. z9 ]$ Q: n" ~+ L( {: t
邊會真係丫
5 r4 N3 K2 p* q- G3 b禁煙既只要高檔地方冇人食就得' `  [5 R5 h( y5 A; k5 |
你估佢地會去d低檔地方咩$ B" \& t; S3 {9 L  K* o9 }
好似禁夜場食刀係為佢地健康乍$ ^+ Z) r1 B2 b- W# k* i0 L
但齋禁夜場米比人知佢地用意! X( |+ k/ n4 |; |: I; ?
所以先禁埋麻雀館之類羅# t; S0 @. C1 G, N
5 l) N% m0 _, r$ y" c
禁毒更加明顯係show添拉+ A  j' O+ k) p( u) p/ U
唔係爆甘多間索k索到暈會理咩- U) _6 p% s2 Q/ z
你估校園索k係呢排既事咩' V0 v6 l) d+ l: H# l6 `
一直唔爆大鑊米一直龜縮乍
3 C+ L& j6 u) i3 _* _0 j: {而加咩驗毒個d刀講明
0 [7 @- P, X8 k1 T9 b& n; |2 G6 c真係想知d學生有冇吸毒咩; I6 c+ Z8 g; V2 E
係做出黎比你地睇冇乜學生吸毒就真既
作者: edward1906    時間: 2009-8-31 06:18 PM

禁煙其實有好有唔好
- O5 w, e: ]9 h; I/ y2 X而家行街,周圍D人都係食緊煙
; \  p$ R6 s( b: t咪一樣食哂二手煙
作者: shamanking19    時間: 2009-8-31 10:43 PM

政府不嬲都係咁喇
' G. B" E9 z$ v9 B0 C. t6 M佢地只係喺度做SHOW俾市民睇
& m0 [) R$ _; V3 l話俾市民知
% P$ m' O/ K$ @/ S; c# l佢地係有做到野

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0